Review: be quiet! Silent Base 802 (Window Wit)
Links:In 2018 had ik de be quiet! Silent Base 801 in handen ter review. Logischerwijs is de Silent Base 802 de opvolger van deze behuizing. In de basis leent de Silent Base 802 veel eigenschappen van zijn voorganger met hier en daar wat verfijningen. Ook heeft de Silent Base 802 te maken met een actualisatieslag, waaronder USB Type-C op het voorpaneel (I/O).
Hoe de naam al doet vermoeden gaat de Silent Base 802 uit van stilte. De Silent Base 802 wordt standaard geleverd met twee voorpanelen, waarvan één gesloten met demping en één open met mesh voor extra airflow. De Silent Base 802 zoekt een balans tussen stilte en toch wat meer prestaties voor diegene die dat verlangt. Bijkomend voordeel is dat het voorpaneel standaard bij de behuizing zit, dit maakt het uitwisselen tussen de twee altijd toegankelijk. Op het moment van schrijven kost de be quiet! Silent Base 802 circa € 174,90,-.
Een overzicht van de specificaties:
De Silent Base 802 komt in twee smaken: zwart en wit. Belangrijkste feature van deze behuizing is zijn veelzijdigheid, hiermee benadruk ik niet enkel het verwisselbare voorpaneel. Ook het toppaneel heeft verwisselbare kleppen om te kiezen tussen airflow of stilte. Verder is de behuizing bedekt met isolatiematten voor geluidsreductie, iets wat de Silent Base series van oudsher onderstreept.
Het voorpaneel (I/O) is geactualiseerd met een USB 3.2 generatie 2 Type-C aansluiting. Tevens maakt de fan-controller ook nog onderdeel uit van het totaalplaatje; mooi! Waar de Silent Base 802 ruim in voorziet is letterlijk ruimte. Het is mogelijk om een E-ATX moederbord te huisvesten, een CPU-koeler tot maximaal 185 mm hoog, videokaarten tot 432 mm lang en radiators tot maar liefst 420 mm. Kortom: de Silent Base 802 voorziet groots in ruimte, dat denkende dat ik hier officieel een “mid-tower" behuizing in handen heb.
We gaan van start met de buitenkant van de Silent Base 802. De verpakking is relatief eenvoudig. Binnenin is de behuizing beschermd met folie en piepschuim. Al snel pronkt de Silent Base 802 met zijn witte gloed buiten op het balkon; geen onbekend terrein voor mijn hardware reviews.
De Silent Base 802 oogt elegant met het gesloten voorpaneel. Het ontwerp oogt rustiger dan de Silent Base 801, ofwel zijn voorganger. Destijds had ik de zwarte variant van de Silent Base 801 in handen, deze was op de randen van het voorpaneel afgewerkt met een be quiet! oranje kleurenschema. Op de zwarte variant van de Silent Base 802 heeft men gekozen voor een volledige zwarte afwerking, wat de uitstraling naar mijn mening ten goede komt. Tevens is het niet bepalend voor de thema van je build.
De witte variant van de Silent Base 802 gaat voor een combinatie van vrijwel alles wit met een klein beetje zwart. Vergelijk ik de Silent Base 801 met de 802 dan zijn de verschillen relatief klein. Qua vorm zien we wat kleine aanpassingen op de panelen zelf. Destijds kon ik het ontwerp van de Silent Base 801 goed waarderen. Het is rustig doch elegant. Daarmee voelt het volwassen aan, zeker nu de oranje kleur is weggelaten. Als het om ontwerp gaat vind ik het een prima keuze dat be quiet! wederom kiest voor een blijvend ontwerp, er was namelijk in mijn ogen vrij weinig mis met reeds bestaande ontwerp.
Ik vind de witte variant van de Silent Base 802 heerlijk om te zien. Persoonlijk vind ik witte behuizingen veelal aantrekkelijker dan zwarte behuizing, hoewel ik gun-metal ook goed kan waarderen. Iets wat buiten opvalt is het kleurverschil in witte onderdelen tussen de staal gelakte onderdelen en kunststof delen. Dit is goed zichtbaar op de foto’s. Een lastige kwestie, omdat we het hier over twee verschillende ondergronden heb. Wel is het iets wat ik benoem en meeneem in de eindbeoordeling van deze review. Binnen valt het kleurverschil aanzienlijk minder op.
De achterzijde van de behuizing is ongewijzigd, net als het systeem voor de zijpanelen. Achter zit een uitneembare PSU-houder, zeven horizontale expansiesleuven en twee verticale expansiesleuven voor een verticale positionering van de videokaart. Een uitsparing voor het moederbord I/O en ruimte voor een 120 of 140 mm fan. Bovenaan zitten twee knoppen om de zijpanelen los te maken. Deze laten zichzelf subtiel los van de behuizing en blijven onderaan vast, waarna je deze uit het frame kan tillen.
Het mesh voorpaneel is apart meegeleverd in de verpakking. Niet enkel zit hier een mesh voorpaneel in, ook levert be quiet! een stoffilter mee voor bovenop de behuizing. De handleiding mag niet ontbreken. Het volledige gesloten voorpaneel is bedekt met een geluiddempende mat, waar je bij het mesh paneel kiest voor de meest optimale airflow.
Het front I/O bestaat uit een fan-controller met vier standen, een USB Type-C aansluiting, een aparte microfoon- en headsetingang, een power- en resetknop, een HDD-lampje en twee USB 3.2 Type-A aansluitingen. Afwerking van de voorpanelen is qua bouwkwaliteit goed. Overigens geldt dit voor de volledige behuizing.
Onderaan de behuizing bedekt een stoffilter de volledige behuizing, deze is uitneembaar via de voorzijde.
Met het demonteren van de behuizing kom ik stapsgewijs meer te leren over deze behuizing. Los van het feit dat ik Silent Base 801-feelings ervaar; het voelt aan als een positieve herhaling. De knoppen aan de achterzijde, eerder zichtbaar tijdens het uitpak avontuur geven toegang tot de behuizing. De zijpanelen gaan subtiel open. Het zijpaneel van staal is bedekt met geluiddemping. Verder maken de zijpanelen gebruik van een verankering op het frame, deze is deftig en solide.
Het voorpaneel is van het frame te verwijderen met een trekbeweging. Je kan deze vanaf de bovenzijde lostrekken of vanaf de onderzijde omhoog duwen. Achter het gesloten voorpaneel schuilt een volledig dekkende stoffilter met daarachter twee fans, dit zijn de Pure Wings 2 140 mm fans.
Op het toppaneel zitten de kleppen met magneetjes vast. Ook hier is er sprake van demping op de grotere afdekklep (plaat). Je hebt hier de keuze om te werken met kleppen voor geluidsdemping, zonder voor extra airflow of i.c.m. het meegeleverde stoffilter. Wederom veel keuzevrijheid.
Het interieur van de Silent Base 802 is vergelijkbaar aan dat van de Silent Base 801. Aan ruimte is er geen gebruik. Wanneer er een E-ATX moederbord plaatsneemt, bedekt het moederbord deels de rubberen kabeldoorvoeren. In deze review pas ik een standaard ATX-moederbord toe. Ruimte rondom het moederbord is riant. Vanaf boven, onder en de zijkanten is eenvoudig te werken; ruimtelijk is wat het interieur van de Silent Base 802 benadrukt. Er is een enkele 140 mm Silent Wing 2 aanwezig aan de achterzijde van de behuizing. Zoals eerder opgemerkt in de specificaties is er ook voldoende ruimte voor een hoge CPU-koeler tot maar liefst 185 mm.
De scheiding tussen PSU-compartiment en deels ruimte voor kabelmanagement is bedekt met kunststofplaten. Deze platen zijn te verwijderen; wederom voor meer airflow. Visueel oogt het ontwerp rustiger met de platen op hun plaats.
Bovenin de behuizing keert de radiator-bracket terug, een mooi detail van de Silent Base series. Te verwijderen met twee schroefjes waarna je er eenvoudig een radiator op monteert. Het is een detail dat het bouwen met de Silent Base 802 aangenaam maakt.
Voor kabelmanagement is er voldoende ruimte. Het kabelcompartiment blijft ongewijzigd; in de basis voorziet deze. Hier is de fan-hub bewerkt met zes PWM-aansluitingen, waarvan drie standaard benut worden door de aanwezige Pure Wing 2 fans. Er bevinden zich vijf kunststof inzetstukken aan het kabelcompartiment gedeelte. Je kunt deze verstellen, indien je er een kabeltje doorheen wilt routen. Tevens kun je deze volledig verwijderen om een HDD-kooi te plaatsen met duimschroeven.
De extra HDD-kooi, schroefjes en be quiet! kabelbinders zijn als accessoires bijgevoegd. Uniek kenmerk van de Silent Base 802 is het zogenoemde “versatile moederbordtray" kenmerk. Het is mogelijk om het moederbordtray in zijn volledigheid te verwijderen. Tevens is het mogelijk om deze te spiegelen en te gebruiken als test bench; indien wenselijk. De PSU-houder is uitneembaar en bedekt met padding; mooi detail. Veelal kleine eigenschappen die de Silent Base 802 zo compleet maken.
Als ik de Silent Base 801 review uit 2018 bekijk is de build in de Silent Base 802 een generatie verder. Van een Asus ROG Strix X470-F Gaming moederbord i.c.m. een AMD Ryzen 7 2700X maak ik nu gebruik van een Asus ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi i.c.m. een AMD Ryzen 7 3800XT. De Asus ROG Strix GTX 1080, be quiet! Pure Power 10 700W en be quiet! Dark Rock 4 CPU-koeler keren terug. Gevoelsmatig is de Dark Rock 4 nog maar een jaar op de markt, dit blijkt toch al dik meer dan twee jaar te zijn.
Aan het interieur is relatief weinig gewijzigd; eerlijkheidshalve valt hetzelfde te zeggen over het exterieur. De ervaring leert dat de vernieuwingen vooral in de extra airflow opties zitten en de USB Type-C aansluiting op het front paneel (I/O). De be quiet! Silent Base 802 voelt dan ook eerder aan als een refresh dan een volledig nieuwe behuizing. Naar mijn inzien is het ook een refresh om de Silent Base anno 2021 weer actueel te maken. Het inbouwen biedt een vergelijkbare ervaring aan de Silent Base 801, waar ik overigens destijds erg over te spreken was.
Nu meer dan twee jaar verder sinds mijn Silent Base 801 review, is ook het inbouwen met de Silent Base 802 een fijne ervaring. De logica en gebruiksvriendelijk gaan prima met het jaartal 2021 samen. Er is zeeën aan ruimte rondom het moederbord, wat het aansluiten van kabels eenvoudig maakt. Stapsgewijs kan je eigenlijk vrijwel geen fouten maken. Voor een “mid-tower" behuizing is de Silent Base 802 fors; houd hier dus rekening mee.
Eerder concludeerde ik in mijn Silent Base 801 review op dat airflow niet je van het was. De Silent Base 802 pakt dit beter aan met het verwisselbare voorpaneel, deze biedt meer airflow, wat de temperatuur ten goede komt. In hoeverre is dit een verschil in temperatuur? Gemiddeld ligt dit voor zowel de CPU als GPU op 3 á 4 graden Celsius. Nu bouw ik redelijke diverse systemen, wat onderling vergelijk met andere behuizingen lastig maakt. Met de Silent Base 802 open en gesloten (voorpaneel) is er dus weldegelijk een verschil. Geluidsproductie heb ik gemeten met de HT-80A; het niveau ligt gemiddeld tussen de 38 tot 42 dB(A) wat stil te noemen is. Het geluidsniveau ligt gemiddeld 2 tot 3 dB(A) hoger wanneer het systeem open is.
Een aspect dat niet vergeten mag worden is het stoffilter dat de volledige bodem van de behuizing bedekt. Evenals de “side skirts" die functioneren als poten langs de behuizing, dit is optioneel en biedt visueel wat extra’s. Wel nemen deze meer ruimte in beslag op het bureau.
Onder de eindstreep is de Silent Base 802 een aangename refresh voor het portfolio van be quiet! Is de behuizing vernieuwend tegenover zijn voorganger? Nee, niet direct. Wel is de mogelijkheid tot extra airflow fraai.
De Silent Base 802 is de wederopstanding van de Silent Base 801 met wat nieuwe foefjes. Voldoende om te overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.
Voordat ik een conclusie van meerdere pagina’s schrijf; houd ik het liever voor deze review kort en bondig. Echt grootse verschillen met zijn voorganger de Silent Base 801 zijn er niet. De Silent Base 802 is eerder een refresh te noemen, iets waar naar mijn idee de bedoeling is van be quiet!. Maar goed; in de basis was de Silent Base 801 een keurige behuizing, waar de Silent Base 802 wat kleine verfijningen ondergaat.
Deze verfijningen zitten hem in een subtiele facelift, de toevoeging van USB Type-C op het front paneel (I/O) en een meegeleverd voorpaneel met mesh. Je hebt dus standaard twee keuzes met deze behuizing: open en gesloten. Met de behuizing open had ik gemiddeld een winst van 2 á 3 graden Celsius. Met de behuizing gesloten zag ik een kleine winst in geluidsniveau; gemiddeld 2 tot 3 dB(A). Kortom: je hebt de vrijheid om dit zelf te bepalen met de Silent Base 802. Groot voordeel is dat beide voorpanelen standaard meegeleverd worden.
De USB Type-C aansluiting is wat omslachtig verwerkt op het front paneel (I/O). Deze zit in een omhulsels die aansluit op uitsnede van de behuizing. Naar mijn mening had dit wel wat eleganter gemogen, kijkende naar de reputatie van deze behuizing. De witte variant van deze behuizing heeft een kleurverschil op het staal en kunststof, iets wat buiten visueel opvalt. Nu vermoed ik dat de meeste van ons hun computer binnen hebben staan, hier valt het minder op. Wel is het een minpunt, omdat het met specifiek licht (een specifieke lichtinval) ook binnen zichtbaar is.
Voor een “mid-tower" is de behuizing relatief groot, iets om rekening mee te houden. Bij montage van een E-ATX moederbord bedekt het moederbord deels de rubberen kabeldoorvoeren, ook iets om rekening mee te houden. Met een prijs van circa € 174,90,- is de Silent Base 802 wat duurder dan zijn voorganger de Silent Base 801. Voor dat geld krijg je nu wel een Silent Base met betere opties voor airflow en/of een stillere werking.