Review: be quiet! Silent Loop 2 360mm

Waterkoeling (AIO)

82%
Degelijk, eerlijk en consistent.

In het kort

De be quiet! Silent Loop 2 360mm is een waterkoeler (AIO) die een eerlijke reputatie verdient. Heerlijk en consistent voert be quiet! haar designfilosofie door en er is ruimte voor een klein beetje RGB. Prestaties worden geleverd voor een eerlijke prijs, iets wat deze koeler in een goed daglicht zet.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: be quiet! Silent Loop 2 360mm

Links; Navigatie;

Inleiding

Met de Silent Loop 2 introduceert be quiet! haar nieuwe uitingen van all-in-one-waterkoelers (AIO). Het originele model uit 2016 maakt plaats, iets wat eigenlijk al langer aan de orde was, gezien het feit dat deze al langere tijd niet meer beschikbaar was.

De Silent Loop 2 heeft een nieuwe pompontwerp, koelvloeistof die bijgevuld kan worden en RGB-verlichting. Voor be quiet!-producten is RGB-verlichting niet standaard, want het merk verkiest veelal design boven dergelijke verlichting. Wel maakt de Silent Loop 2 dan subtiel gebruik van een stukje RGB. Van de Silent Loop 2 zijn er diverse versies beschikbaar: 120, 240, 280 en 360 mm. In deze review testen we het vlaggenschip van 360 mm. Op het moment van schrijven kost de be quiet! Silent Loop 2 360 mm circa € 156,-.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De Silent Loop-series maakt gebruik van een eigen be quiet!-pomp; dit betreft een zespolige motor. Deze pomp is instelbaar en draait op 2800 R/TPM bij maximale snelheid. Het verdere pompontwerp gaat uit van een zogenoemd driekamerpompontwerp, wat volgens be quiet! lawaai (geluidsproductie) aanzienlijk vermindert.

Het 360mm-model is gebundeld met drie Silent Wings 3 PWM-fans, met een maximale snelheid oplopend tot 2,200 RPM. Uit ervaring weten we dat deze fans niet teleurstellen als het om geluidsproductie gaat. RGB-verlichting is subtiel op de pompbehuizing; dit betreft ARGB met een (3-pins) aansluiting.

Be quiet! levert haar Silent Loop 2-AIO’s met koelvloeistof. Op de radiator zit een navulpoort voor een langere levensduur. Standaard levert be quiet! de Silent Loop 2 AIO’s met drie jaar fabrieksgarantie. Verdere specificaties en prestaties ontdek je in de review.

Showcase

De be quiet! Silent Loop 2 360mm arriveert in een typische be quiet!-verpakking. Bestaande uit zwarte kleuraccenten tezamen met oranje. De inhoud is netjes verpakt. Accessoires bestaan uit montageonderdelen voor het Intel en AMD-kamp, drie Silent Wings 3-fans, een tube koelpasta, een flesje transparante koelvloeistof en een ARGB-controller samen met diverse verlengkabeltjes.

De samenstelling aan onderdelen van de be quiet! Silent Loop 2 360mm oogt degelijk. Hier zien we designkeuzes van be quiet! maar al te goed terug. Geborsteld aluminium/staal op de pompbehuizing weerspiegelt eerdere designkeuzes, waaronder de be quiet! Silent Base 801-behuizing en Dark Rock 4 Pro CPU-koeler. Ik durf te stellen dat be quiet! samen met Noctua één van de consistentste merken is als het om design/ontwerp gaat.

De radiator is netjes afgewerkt, waar alle zichtbare delen netjes bedekt zijn met zwarte coating. De aluminium koelvinnen zijn daar een goed voorbeeld van. Nog een opvallend detail zijn de vrij brede tubes, die niet enkel breed zijn in buitendiameter dankzij de zwarte sleeve, maar ook nog eens een degelijke lengte hebben van 400 mm. De (na)vulpoort zit links bovenop de radiator.

De pompbehuizing is de blikvanger de nieuwe Silent Loop 2. Subtiel geborsteld met een zichtbare rand voor de RGB-verlichting. Wanneer gemonteerd, is de rand vrijwel niet zichtbaar, kortom, niet storend. Je hebt de vrije keuze om de RGB-verlichting in en uit te schakelen. De koperen plaat, ofwel de CPU-baseplate is vernikkeld.

De Silent Wings 3-fans doen mij altijd denken aan geribbelde chips. Het zijn solide fans die inmiddels wel hun reputatie hebben opgebouwd. De balans tussen prestaties en een eventuele stillere werking bepalen deze goede reputatie.

De be quiet! Silent Loop 2 360mm neemt plaats op de AMD Ryzen 7 3800XT-processor. Het AM4-platform naar keuze voor CPU-koeler en AIO-testen. Montage vereist weinig inspanning – keep it simple. De standaard AM4-backplate van het moederbord komt hier om de hoek kijken. Vier afstandsbusjes, twee metalen montageplaatjes en een viertal kruiskopschroeven; de montageset voor AM4.

Waarna er nog twee eenvoudige stappen volgen: een dotje koelpasta en montage van het koelblok (pompbehuizing) door twee schroeven aan te draaien. Deze twee schroeven zitten vanuit de fabriek standaard op het koelblok zelf. Een kind kan de was… een be quiet! Silent Loop 2 360mm installeren.

Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.

Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 – 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie” van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.

De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.

AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 – 2020)

De be quiet! Silent Loop 2 360mm meet zich redelijk aan de recent geteste Phanteks Glacier One 360MP. Ook een 360mm-AIO met fans oplopend tot maximaal 2,200 RPM. In de resultaten zien we dit dan ook goed terug. Beide AIO’s lopen elkaar nauwelijks. Waar de be quiet! Silent Loop 2 360mm het met 1 graden Celsius moet afleggen onder load met de AMD Ryzen 7 3800XT op 4,5 GHz. Lood om oud ijzer als je het mij vraagt. Verschillen zijn in de praktijk te verwaarlozen tussen beide AIO’s. De Silent Loop 2 360mm is net wat stiller; wederom is het hier nipt met 1 dB(A) verschil. Afhankelijk van behuizing, zijpaneel en eventuele verdere demping zal dit ook in de praktijk resulteren in minimale verschillen. Op dat moment blijft het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hieronder de idle resultaten onder stock en overgeklokt.

Stap twee is het onder load zetten met de Blender Classroom-benchmark. Hier spreken de getallen voor zich; minimale verschillen. Staar jezelf er vooral niet blind op. Het mag gewoon duidelijk zijn dat de be quiet! Silent Loop 2 360mm meegaat in het topsegment. De prestaties liegen er niet om.

Verschil zit hem dus op persoonlijke voorkeur: wat vind je mooier en op het moment van schrijven van de prijs? De be quiet! Silent Loop 2 360 mm is op het moment € 20,- goedkoper dan de Phanteks Glacier One 360MP en doet veel van hetzelfde. Ook de resultaten qua geluidsproductie zullen daar geen verdere twijfels aan teweeg brengen.

De be quiet! Silent Loop 2 360 mm is terug van weggeweest. Na vijf jaar verwent be quiet! ons met een nieuwe revisie. Of het daadwerkelijk “een verwennerij” is, lees je in deze eindconclusie.

Voorop mag gesteld worden dat de be quiet! Silent Loop 2 360mm toebehoort aan het topsegment als het om AIO’s gaat. De set weet een AMD Ryzen 7 3800XT op 4,5 GHz all-core te temmen. Nu staat de XT-reeks bekend als heethoofden, dus op 79 graden Celsius hoor je mij niet klagen. Prestaties zijn er, evenals de balans tussen prestaties en geluidsproductie. De be quiet! Silent Loop 2 360mm is niet de stilste AIO tot zoverre getest, maar levert daar wel prestaties voor terug. Deze liggen in lijn met de recent geteste Phanteks Glacier One 360MP – toevallig ook een 360mm-AIO-set.

Een subtiel tintje aan RGB-verlichting misstaat deze AIO-koeler niet. Het is bescheiden doch stijlvol. Ik vind het heerlijk dat be quiet! trouw blijft aan specifieke designkeuzes – dit doet het merk al jaren consistent. De acceptatie van RGB-verlichting komt langzaam op gang, maar is vooralsnog niet bepalend voor de producten van be quiet!. Wat ons betreft een mooi gegeven. De RGB-verlichting is degelijk en komt in de vorm van ARGB. Deze is te besturen middels de meegeleverde RGB-controller of rechtstreeks met je moederbord.

Montagegemak en zorg voor het product is iets wat ook toevertrouwd is aan be quiet!. De productverpakkingen zijn nog nét niet zo elegant als die van Noctua, al komt het merk ver met haar eigenheid. De handleiding bevat voldoende informatie, maar zou qua montage-illustraties nog wat duidelijker mogen zijn. Meegeleverde onderdelen volstaan en niet te vergeten: de extra koelvloeistof. Om een langere levensduur te bieden, levert be quiet! dit standaard mee met de Silent Loop 2-AIO’s.

Met een prijs van € 156,- zet be quiet! de Silent Loop 2 360mm prima in de markt. Esthetisch gezien, qua afwerking en prestaties zijn van goed niveau. Overigens is het eigen pompontwerp iets anders dan de gemiddelde Asetek-pomp die we op veel AIO’s tegenkomen. Geluidsproductie van de pomp is stil – de fans overrulen te allen tijde de pomp. Ik kan mij eigenlijk geen scenario voorstellen dat de Silent Loop 2 360mm tekort schiet. Voor het geld is het een prachtig beestje; één die ik je met een gerust hart kan adviseren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid