Cat S62 Pro
Links:Niet eerder had ik een smartphone in handen ter review. Dit schreef ik overigens kortgeleden ook over mijn allereerste laptop review. Sommige categorieën lijk ik toch vaker aan te raken dan anderen, maar goed, het is wederom tijd voor verandering.
In deze review deel ik mijn ervaringen met de Cat S62 Pro-smartphone. Gegoten in een solide behuizing tezamen met een FLIR-thermische camera - iets wat deze smartphone onderscheidt. De smartphone van Cat gaat door het leven als de “ultieme werktelefoon" met een duidelijke focus op de industriële en technische markt. Een smartphone waarmee de ruige handen vuil mogen zijn, mede dankzij de IP68 en IP69-certificering. Wat er nog meer rondom en onder de robuuste motorkap van deze smartphone speelt, deel ik al te graag in deze review. De Cat S62 Pro kost op het moment van schrijven circa 533,- euro.
Een overzicht van de specificaties:
Robuustheid vormt de basis van deze smartphone. Naast de IP68 en IP69-certificering heeft de smartphone nog een Mil-Spec 810H-label. Mil-Spec 810H staat ook wel beter bekend als MIL-STD-810G, een standaard die aantoont hoe duurzaam een smartphone is. Het woord MIL is afgeleid van militaire standaard; wederom moet dit de duurzaamheid omschrijven op basis van een militaire standaard. Met zijn IP68 en IP69-certificering is de Cat S62 Pro volledig stofdicht en kan deze hogedrukwater aan vanuit verschillende hoeken en is daarmee waterdicht tot 1,5 meter voor 35 minuten. De MIL-STD-810G maakt de smartphone resistent voor trillingen, zand, zoutnevel- en drukbestendigheid - tevens overleeft deze een val van 1,8 meter op staal. Aanvullend is de behuizing vervaardigd uit aluminium dat een hoge krasbestendigheid heeft en is het scherm voorzien van Corning Gorilla Glass 6. Op papier omschrijft de Cat S62 Pro zich als een Overlord Tank uit de Command & Conquer game-series. Geloof mij nou maar: een beest van een tank.
Onderscheid gaat naast het robuuste ontwerp verder met de ingebouwde FLIR-thermische camera. Deze heeft ten opzichte van zijn voorganger, de Cat S60 Pro, een upgrade gekregen. Belangrijkste verbeteringen zitten hem in de thermische beeldkwaliteit en helderheid, waarmee diverse situaties in het werkveld nog beter in kaart gebracht kunnen worden. Denk hierbij niet enkel aan warmte, maar ook aan vocht, tocht en kortsluitingen. Voor een E- en W-installateur kan deze FLIR-camera oplossing bieden. Evenals een grote doelgroep in de industrie, mits er geen explosieveiligheid/ATEX-verplichting is - deze heeft de Cat S62 Pro namelijk niet.
De FLIR-thermische camera is een FLIR Lepton 3.5-module; deze is net wat kleiner dan een dubbeltje. Door zijn kleine vormfactor ideaal voor een smartphone. Van oorsprong is een infraroodmodule met een lange golflengte van 8 tot 14 micron. De module beschikt over een resolutie van 160 x 120 actieve pixels en het temperatuurbereik is aanzienlijk verbeterd versus de Lepton 3.0 module. Het dynamische bereik, ofwel het temperatuurbereik ligt tussen de -10 tot 400 graden Celsius, wat de Lepton 3.5 module breed inzetbaar maakt voor diverse doeleinden.
Onder de spreekwoordelijke motorkap zit een Snapdragon 660, een 2.0 GHz octa-core-processor. Standaard komt de smartphone met 6 GB aan RAM en 128 GB aan ROM (opslaggeheugen). Het opslaggeheugen uitbreiden kan middels het aanwezige SIM-slot tot maximaal 256 GB. De Cat S62 Pro heeft standaard Android 10, maar zal later ook een upgrade krijgen naar Android 11. Het beeldscherm betreft een 5.7 inch (1080 x 2160 / 19:19) LCD (IPS)-scherm - deze gaat ook samen met natte vingers en werkhandschoenen.
Aan camera’s heeft de Cat S62 Pro een 12 megapixel Sony dual-pixel-sensor. Als front-facing camera maakt de smartphone gebruik van een 8 megapixel sensor. Overige specificaties die deel uitmaken van het Cat S62 Pro arsenaal zijn o.a. WiFi 5, Bluetooth 5, een dual-sim (nano-sim) optie en 4G. De smartphone is dankzij zijn robuustheid vrij dik met 11,9 mm. De dimensies zijn als volgt: 158,5 x 76,6 x 11,9 mm met een gewicht van 248 gram.
De smartphone arriveert in een stijlvol geel doosje. Op de verpakking mag direct duidelijk zijn dat er een geïntegreerde infraroodcamera op de smartphone aanwezig is. In de verpakking zitten een tweetal boekjes, waarvan één een korte handleiding. De voedingsadapter (18 watt) en meegeleverde USB Type-A naar USB Type-C zijn ook aanwezig. Sommige fabrikanten weten die laatste tegenwoordig weg te laten.
Eerste impressie van de Cat S62 Pro is dat het een forse smartphone is, al is dit niet zo vreemd. Met de specificaties had ik het over de diverse IP-certificeringen en MIL-STD-810G classificatie. Het samenbrengen van deze elementen vraagt ruimte. De aluminium randen rondom maken de smartphone solide, maar ook een stuk zwaarder. Gewicht zal voor sommigen de associatie oproepen van kwaliteit, al is dit wat mij betreft vaker een emotie. Desondanks kan het gewicht geen kwaad, want het sluit aan op de visie van de smartphone: een werkpaard
De achterkant van de smartphone is bedekt met een rubberen afwerking; onderaan met extra textuur. Hierdoor ligt de smartphone stevig in de hand en sluit het goed aan op de eerdergenoemde visie. Van belang is dat de smartphone met natte en vieze handen te gebruiken is, doch beschermd. In mijn ogen gaat dit prima. Zo heb ik in de praktijk de smartphone gebruikt in diverse testen voor infraroodverwarming; o.a. in het magazijn op mijn werk. Het temperatuurbereik van de FLIR-thermische camera is ideaal voor de industriële Heatscreen verwarmingspanelen oplopend met een temperatuur van 360 graden Celsius. Dit maakt het testen vanaf de fabriek ideaal en geeft zekerheid per batch.
De bovenstaande camera betreft de FLIR Lepton 3.5-module met daaronder de 12 megapixel Sony dual-pixel-sensor. De vingerafdruksensor maakt ook onderdeel uit van de achterzijde van de smartphone; deze ligt wat dieper om deze in het donker makkelijk te vinden. Deze werkt in combinatie met natte en/of vieze vinger, al dan niet met een handschoen aan. In de praktijk heb ik ervaren dat deze zeer accuraat werkt.
De aluminium behuizing gepaard met aluminium knoppen op de randen maken de robuustheid compleet. Op de linkerzijde zit een oranje programmeerbare knop. Zelf gebruik ik deze voor het maken van foto’s met de FLIR-thermische camera en de reguliere camera. Net boven deze knop zit een klepje met ruimte voor de SD-kaart en indien wenselijk twee simkaarten. Op de rechterzijde zit een aan- en uitknop en twee volumeknoppen. Textuur van de knoppen maakt voldoende onderscheid voor op de test. De feedback is ook praktisch - deze klikt letterlijk. Bovenaan de rand vinden we de ingebouwde microfoon en onderaan de USB Type-C-ingang samen met de speaker.
Het beeldscherm ligt circa 1 millimeter verzonken ten opzichte van de bumper rondom het scherm, om te voorkomen dat je direct contact maakt met de ondergrond bij het neerleggen op de schermzijde. Standaard komt de Cat S62 Pro met een screenprotector - een fijne toevoeging. Ook onderdeel van de voorzijde is de 8 megapixel front-facing camera en de speakergrill.
De beeldkwaliteit/fotokwaliteit van de 12 megapixel Sony dual-pixel-sensor voldoet. Ik ervaarde met het scherpstellen soms wat inconsistentie. Het spel van voor- en achtergrond maakte het nemen van een foto daardoor soms wat onrustig. Foto’s maken is overigens eenvoudig op Android. De camera-app openen gaat gepaard met diverse instellingen, waaronder portret, foto en video. Instellingen zoals gezichtsherkenning, een afteltimer, flikkeringsreductie en videostabiliteit behoren toe tot de verdere mogelijkheden.
De kleurechtheid oogt redelijk neutraal - dit vind ik persoonlijk fijn. Het is geen softwarematig kleur-opblaas-pakket waardoor foto’s veel kleurvoller doen lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Hiermee respecteert de Cat S62 Pro real-time kleuren. De LED-flitser is duidelijk aanwezig - ook handig als zaklamp -; wederom een aspect dat niet onderschat mag worden in het werkveld. Mocht de bouwlamp op accu leeg zijn, dan kan dit zomaar een mooie ‘life-saver’ zijn voor op de klus. Ik benadruk in deze review veel aspecten vanuit het werk-georiënteerde veld, omdat de smartphone dit zo deftig benadrukt.
Onder de eindstreep is de camera respectabel, maar ik zou de Cat S62 Pro niet als smartphone aanschaffen als foto’s maken een primair doel is. Hiervoor zijn betere alternatieven op de markt. Betreffende het scherpstellen; dit ervaarde ik zowel binnen- als buiten. Nu ben ik met een iPhone 11 Pro een high-end smartphone camera gewend; appels met peren vergelijken is niet eerlijk. Ik heb een serie aan foto’s klaarstaan en de ervaringen met video’s is net als foto’s respectabel. Video-opnames en terugspelen gaat onder 1080p met 30 FPS.
Unieke kenmerken bestaan uit het robuuste pakket van deze smartphone. Hier ben ik tijdens de specificaties al wat dieper op ingegaan, bestaande uit de IP68 en IP69-certificering en de MIL-STD-810G classificatie. Dit zijn kenmerken die de Cat S62 Pro een werkpaard maken. De smartphone is gemaakt voor ruigere omgevingen. Alle aspecten houden rekening met natte, vieze en donkere werkomgevingen. Het scherm is bijvoorbeeld met handschoenen te bedienen en het subtiele klikgeluid op de knoppen zijn er voor een reden.
Hier onderscheidt de Cat S62 Pro zich prima in de categorie smartphones. Geen dertien in een dozijn, maar wat bijzonders voor de zakelijke- en industriële markt. De aanwezige FLIR-thermische camera, ofwel de Lepton 3.5-module staat centraal in dit hoofdstuk. Het is naast de robuuste biceps van deze smartphone iets wat de smartphone verder uniek maakt. Voor diverse markten maakt dit de Cat S62 Pro interessant, gezien het feit dat de Lepton 3.5-module een flink bereik heeft als het om temperaturen gaat. Verder heeft de smartphone verschillende scènes ideaal voor specifieke klussen en/of werkgebieden, kortom: interessant!
Ik zoom verder in op een deel software afkomstig uit de smartphone, gepaard met diverse FLIR-beelden. Aan de hand van diverse FLIR-beelden bespreek ik de FLIR-thermische camera en licht ik mijn bevindingen toe. De Cat S62 Pro is voorgeïnstalleerd met de FLIR Pro-app. De FLIR Pro-app is een combinatie van thermische foto’s maken en een galerij. Deze galerij staat los van de foto’s-app van Android. De FLIR Pro-app fixeert zich dus enkel op de thermische foto’s gemaakt met de FLIR. In de FLIR-galerij is het mogelijk om een verslag te maken; er zijn vier sjablonen beschikbaar. Het is mogelijk om een verslag een titel te geven met aanvullende notities - wat mij betreft een zeer mooie toevoeging.
De FLIR Pro-app, ofwel de app om thermische foto’s te maken heeft diverse opties, bestaande uit diverse infrarood-modi om warmte of kou te benadrukken. Met de ingebouwde Multi-Spectral Dynamic Imaging, afgekort als MSX, combineert de FLIR-thermische camera en de interne digitale camera de twee beelden. Hiermee worden beelden scherper en makkelijker om te interpreteren.
Nogmaals de toevoeging van het aanmaken van een verslag vind ik geweldig, want dit voelt zéér professioneel aan. Het zou nog interessanter zijn als je automatisch een bedrijfslogo kan plaatsen in de vooraf ingestelde sjablonen.
De Lepton 3.5 beschikt over een resolutie van 160 x 120 actieve pixels, vergelijkbaar aan mijn FLIR C5 thermische handheld camera. Deze beelden zien er representatief uit, mede dankzij de eerdergenoemde MSX-techniek. De MSX-techniek levert een geweldige bijdrage, iets wat de Lepton 3.5 zo krachtig maakt in de combinatie met de interne digitale camera op de Cat S62 Pro. Dit voor inspecties, onderhoud, elektrische installaties, hotspots et cetera.
Dagelijks gebruik
De Cat S62 Pro heeft mij doen verassen in het werkveld. Dit is de reden dat ik graag deze smartphone wilde testen. Met name de FLIR-thermische camera was voor mij een belangrijke overweging. Voor diverse infraroodverwarmingspanelen, waaronder het Prestyl infraroodpaneel met een maximale temperatuurbereik van 90 graden, is de FLIR-thermische camera uitermate geschikt. Echter gaat het nog een stapje verder, met het industriële Heatscreen loopt de temperatuur intern op tot 360 graden, hiervoor is de FLIR-thermische camera ook geschikt. De Lepton 3.5 module heeft een hoge resolutie voor zijn vormfactor gepaard met veel features. Het genereren van een rapport maakt het nog makkelijker om belangrijke metingen te documenteren. Tevens kost het maken van een rapport weinig tijd en kan direct gedeeld worden vanaf de klus met bijvoorbeeld de projectleider, wat mij betreft een pluspunt.
Naast de FLIR-thermische camera werkt de smartphone in zijn algemeenheid lekker vlot. De Snapdragon 660 valt in de mid-range categorie. Ik ben niet zozeer aan de slag gegaan met benchmarks, omdat dit niet aansluit bij hetgeen wat ik verlang van deze telefoon. Mijn belang ligt vooral het optimaal benutten van de functionaliteiten zoals de FLIR-thermische camera. Omdat alles plaatsvindt op een smartphone is het uitwisselen van data eenvoudig, iets wat ik ook benoem aan het einde van de vorige alinea. Ik ben zelf in het bezit van een FLIR C5 thermische camera met ingebouwde Wi-Fi. Echter gebruik ik deze Wi-Fi enkel voor het uploaden naar mijn FLIR Cloud, direct delen via e-mail of Whatsapp is niet mogelijk.
De overstap van iOS 14 naar Android 10 was in het beginnen wennen. Automatisme was hetgeen wat ik eerst moest doorbreken, omdat een Android smartphone toch anders is dan een Android tablet op schoot. Android is naar mijn mening een stuk volwassener geworden en eenvoudiger. De mogelijkheden zijn met een Android-toestel vrijer dan op het iOS-platform, echter kon ik deze eenvoud van iOS altijd waarderen. Ik ben geen diehard gebruiker als het om tig applicaties gaat. Ik heb een lijstje met basale applicaties en daar blijft het dan ook bij. Van oudsher is het gemaakt om te communiceren, dit is dan ook mijn primaire behoefte, het liefste telefonisch. Iets waar de Cat S62 Pro goed op scoort is de ingebouwde microfoon. Stemgeluid is helder en intonatie (klanken), komen goed over.
Het display
De Cat S62 Pro heeft een Super Bright 5.7-inch scherm met een resolutie van (1080 x 2160 / 19:19) LCD (IPS)-scherm - deze gaat ook samen met natte vingers en werkhandschoenen. Net als de 12 megapixel camera, kan ik hetzelfde constateren over het display, deze is respectabel. Het scherm maakt gebruik van een laag Gorilla Glass 6 ter bescherming. Kleuren ogen goed, iets wat ik ook als belangrijk acht voor de FLIR-beelden. Direct in de zon is het display minder goed leesbaar. De kijkhoeken van het scherm zijn erg goed, vanuit specifieke hoeken oogt het scherm wat minder fel, echter lijden de kleuren hier niet onder.
Batterijduur
Batterijduur is altijd afhankelijk van gebruik. Op intensieve dagen met veel gebruik van de FLIR-thermische camera, had ik aan het einde van de avond vaak de melding dat er nog tussen de 10 tot 15 procent batterij resteerde. Ik kom prima een dag door met de 4000mAh batterij, vooral in de weekenden doe ik langer met een volle batterij. Hooguit red ik twee dagen bij normaal gebruik. In stand-by heb ik de telefoon 4 tot 5 dagen laten liggen, waarna ik nog circa 29 procent batterij overhad.
Opladen duurt circa 2 tot 2,5 uur met de meegeleverde 18 Watt adapter. Voor mij snel genoeg. De smartphone beschikt niet over draadloos opladen, dit zie ik niet zozeer minpunt. De eigenschappen en bouwkwaliteit is hetgeen wat deze smartphone onderscheid, dat draadloos opladen dan geen onderdeel uitmaakt van het pakket, is voor mij persoonlijk geen zorg.
De Cat S62 Pro is in een redelijk verzadigde smartphonemarkt uniek te noemen. Vooral voor de industriële en technische markten maakt deze smartphone zich interessant. Wat je verder mag verwachten van de Cat S62 Pro lees je in deze eindconclusie.
Met de IP68 en IP69-certificering is de Cat S62 Pro volledig stofdicht en kan deze hogedrukwater aan vanuit verschillende hoeken. Tevens is deze waterdicht tot 1,5 meter voor 35 minuten. De MIL-STD-810G maakt de smartphone resistent voor trillingen, zand, zoutnevel- en drukbestendigheid. Tevens overleeft deze een val van 1,8 meter op staal. Het mag duidelijk zijn dat de Cat S62 Pro een robuust beest is. Of de dagelijkse huis-tuin-en-keuken gebruiker dit nodig heeft, is dan weer de vraag. Of het interessant is voor de eerdergenoemde marken, daar twijfel ik niet aan.
Het gaat verder dan enkel stevigheid. De knoppen op de behuizingen geven een correcte feedback -handig als je in het donker staat. Het LCD-scherm gaat samen met natte en vieze handen en zelfs met handschoenen. De vingerafdruksensor zit subtiel op de achterzijde verzonken voor toegankelijkheid en rondom het scherm zit een subtiele bumper van 1 mm. Het zijn één-voor-één aspecten die erop wijzen dat deze smartphone gemaakt is om een werkpaard te zijn. Indien je werkzaamheden en smartphone geen explosieveiligheid/ATEX-verplichting verlangen, dan kan ik de Cat S62 Pro met een zeer gerust hart aanraden.
Vervolgens gaat het stapje werkprofessionalisering of handigheid op de werkvloer nog verder. Of dat voor de industriële markt is, E-installateur of W-installateur, de FLIR-thermische camera komt van pas. De FLIR Lepton 3.5 module is een mooie stukje techniek, vooral als we kijken naar de kleine vormfactor van deze module. Het dynamische bereik ligt tussen de -10 tot 400 graden Celsius onder lage versterking modi, wat de Lepton 3.5 module zo breed inzetbaar maakt. De FLIR Pro-app is voorzien van veel features en het is zelfs mogelijk om een rapport te generen. Daar word ik erg blij van.
De Snapdragon 660 en 6 GB aan RAM voldoet ruimschoots. Ik heb persoonlijk weinig benchmarks getest en deze zijn ook niet terug te vinden in deze review. Al het mooie dat deze smartphone brengt, heb ik naar mijn idee wel besproken. Het is overigens ook geen smartphone waar je zo snel Candy Crush op zit te spelen, al is het met de specificaties van natuurlijk wel mogelijk. Kijkende naar de markt en de aanwezige Snapdragon 660, dan kan ik niet anders stellen dat deze processor toebehoort aan een mid-range smartphone. Echter valt het in de praktijk wat mij betreft te verwaarlozen, gezien de primaire functies van deze smartphone.
De 4000mAh gaat circa 12 uur mee bij intensief gebruik met het scherm aan. Gemiddeld kon ik twee dagen overleven met een volle batterij. Dit combineerde ik met korte Google Maps-ritjes, Whatsapp, de FLIR-thermische camera en af en toe een YouTube-video. Opladen duurt circa 2 tot 2,5 uur voor een volle batterij.
De Cat S62 Pro bewijst zichzelf als “rugged smartphone" als een werkpaard. De smartphone is robuust, ligt stevig in de hand en beschikt over veel aspecten die in het werkveld gewaardeerd zullen worden. Het zijn vooral de praktisch aspecten zoals extra feedback op de knoppen. Wel dien je rekening te houden met het feit dat de smartphone ‘bulky’ is. De 12 megapixel Sony dual-pixel-sensor voldoet, maar weet niet te verassen in fotokwaliteit. Voor mij zijn dit de twee aspecten die minder scoren. Kijk ik naar de pluspunten van deze smartphone, dan kan ik concluderen dat de Cat S62 Pro uniek is in het smartphone landschap. Je hebt werk en sierpaarden; de Cat S62 Pro is zonder twijfel het werkpaard - ready for the job!