Review: Cherry MX 10.0
Links;De Cherry MX 10.0 is een full-size mechanisch gaming toetsenbord met een slanke vormgeving, dit heeft het toetsenbord te danken aan de Cherry MX low-profile switches. Om je in de inleiding een goed beeld te geven: een reguliere Cherry MX Switch is 18,5 mm hoog terwijl een Cherry MX low-profile switch maar 11,9 mm hoog is.
Met de MX 10.0 gaat Cherry voor gaming elementen in de vorm van extra toetsen, RGB-verlichting en on-board geheugen om eigen profielen op te slaan. Opvallend detail is de behuizing die volledig vervaardigd is van aluminium. Hiermee onderscheid de MX 10.0 zich in de categorie gaming toetsenborden die vaak gepaard gaan met agressievere ontwerpkeuzes.
Op het moment van schrijven is de Cherry MX 10.0 enkel in China verkrijgbaar. Mocht je interesse hebben in het toetsenbord: de wereldwijde lancering is in het vierde kwartaal van dit jaar. De adviesprijs is naar verwachting circa 180 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Cherry MX 10.0 krijgt een garantieperiode mee van maar liefst zes jaar. Voor een mechanisch toetsenbord is dit royaal. In zijn totaliteit weegt de aluminium ramplank 960 gram. Het totaalpakket weegt 2420 gram, nu hoor ik je denken: “2420 gram hoe dan!?" Hiervoor verwijs ik je graag door naar het opvolgende hoofdstuk.
Het slanke ontwerp gaat samen met Cherry MX low-profile Red switches. Cherry MX Red staat bekend als een gamer-switch. Als het om karakteristiek gaat blijft de Cherry MX low-profile Red switch gelijk aan de reguliere Cherry MX Red switch. Het betreft een lineaire switch met een kleinere behuizing. Het actuatiepunt ligt lager op 1.2 mm versus 2 mm op Cherry MX Red. Dit heeft ook invloed op de totale reisafstand tot de bodem, deze ligt bij de Cherry MX low-profile Red switch op 3.2 mm versus 4 mm op de Cherry MX Red switch, het verschil tussen de twee bedraagt 0.8 mm.
Opties zoals volledige n-key rollover en anti-ghosting zijn standaard bij Cherry, dus ook aanwezig op dit toetsenbord. Aansluiting gaat middels een USB Type-C aansluiting met een afneembare kabel. Persoonlijk vind ik een afneembare kabel fijn om zo af en toe je toetsenbord uit te kloppen.
De reden dat de MX 10.0 2420 gram weegt inclusief verpakking is een eigen reiskoffer. Dit maakt het uitpakken van de MX 10.0 een feest. De reiskoffer wordt beschermd door een kartonnenverpakking met daarin folie. De inhoud bestaat uit verpakkingsschuim ter bescherming. Gevoelsmatig maak je een koffer open van Hitman (Mr. Codenaam 47). Verdere inhoud bestaat uit de MX 10.0, een gebruikershandleiding en een USB Type-C (toetsenbord) naar USB Type-A (computer) kabel van 1.6 meter.
Het toetsenbord is met een ‘hoogte’ van 220 mm verassend slank, vooral voor een mechanisch gaming toetsenbord. Het doet mij denken aan de SK-series van Cooler Master, deze zijn met 298 mm net wat hoger dan de MX 10.0. Ik kan het ontwerp, bestaande uit een volledig aluminium behuizing goed waarderen. Het toetsenbord grijpt lekker vast wanneer je deze verplaatst en voelt robuust aan.
Er zijn twee varianten beschikbaar van de MX 10.0: aluminium met een zwarte coating en aluminium met zijn oorspronkelijk aluminium (zilver) kleur. De aluminium gekleurde variant maakt gebruik van witte keycaps, het reviewsample dat ik heb is de zwarte variant met zwarte keycaps.
Cherry brengt branding subtiel aan boven de pijltoetsen. De ABS keycaps zijn redelijk goed te onderscheiden, mede dankzij de natuurlijke vorm voor je vingers. Bij de SK630 van Cooler Master zijn de keycaps volledig vlak, wat het onderscheid tijdens blindtypen lastiger maakt. Wel is het zo dat de keycaps samen met Cherry MX low-profile switches een hogere leercurve verlangen, dit went naarmate je het toetsenbord gebruikt.
Optisch oogt de MX 10.0 minimalistisch. Een deftige toevoeging is de poot. De poot zit op weerszijde vast met een penscharnier verzonken in het toetsenbord. Wederom: wow! Het siert Cherry dat er zo veel aandacht is voor het ontwerp. De poot verbergt de sticker op de onderzijde van het toetsenbord, klap je deze uit, dan is de sticker zichtbaar.
Hieronder nog twee foto’s om je een duidelijk beeld te geven van een vlakke en uitgeklapte positie.
De USB Type-C aansluiting zit op het midden van het toetsenbord. De connector zakt ongeveer 0.4 mm in de behuizing, mooi voor het oog met een bovenaanzicht tijdens gebruik. De Cherry MX low-profile Red switches gaan officieel door het leven als: Cherry MX low-profile RGB Red, gezien het feit dat er RGB-verlichting aanwezig is. Beide varianten (RGB en non-RGB) maken gebruik van een transparante switch-behuizing.
Op de grotere toetsen maakt het toetsenbord gebruik van Cherry stabilizers voor ondersteuning en stabiliteit. Bij het verwijderen van de spatiebalk is er een Cherry sticker zichtbaar, deze bedekt een schroef om binnenin het toetsenbord te komen. Wanneer je de sticker verwijdert, is de kans groot de garantie komt te vervallen. Beware!
Het toetsenbord maakt gebruik van een FN-toets voor secundaire functietoetsen. Deze zijn te beheren op de F1 tot en met F12-toetsen, bestaande uit mediaknoppen, verlichtingsknoppen, een WinLock knop en erg opvallend: een Internet Explorer knop. Ik had bij het zien van de knop een dikke grijns op mijn gezicht. In Windows 10 opent de knop jouw voorkeursbrowser, in mijn geval Google Chrome. Linksboven naast de escape-toets zit een Cherry-knop, een extra-knop die je 3 seconden indrukt om de software zichtbaar te maken.
De Cherry software oogt eenvoudig. De eerste pagina bestaat uit verlichtingseffecten, bestaande uit 10 verlichtingseffecten en een custom-effect. Met het custom-effect kun je toetsen letterlijk voorzien van een kleurtje met het zichtbare kwastje. Je kunt per toets een kleur instellen middels het kleurpallet. Het custom-effect is beperkt tot enkel kleuren zonder effecten.
De user keys pagina is voor keymapping. De Cherry-knop, zichtbaar in de onderstaande screenshot is aanpasbaar in functie. Voor keymapping zijn de opties als volgt: een commando toewijzen, een macro instellen, een tekst met maximaal 200 letters, opties voor mediafuncties en het opstarten van specifieke programma’s. Toetsenbordinstellingen bestaan uit de USB polling-ratio en helderheid van de RGB-verlichting. Het updaten van de firmware gaat via de software zelf.
De software maakt gebruik van een ‘floating window’, ofwel een zwevend mini-scherm. Bij het opnieuw opstarten van je computer is deze keer op keer zichtbaar. Redelijk irritant. Je kunt deze verbergen met de verberg-optie, zichtbaar met een rechtermuisklik op het mini-scherm. Het scherm is niet groot, maar wel duidelijk aanwezig in je beeldscherm. Er is op het moment van schrijven nog geen optie om deze via de instellingen definitief te verbergen. Hieronder nog wat RGB actie foto’s.
De MX 10.0 keycaps hebben voldoende profiel voor de vingers. Persoonlijk ben ik niet zo enthousiast over volledige vlakke keycaps op mechanische toetsenborden. De leercurve vereist wat aandacht, de keycaps zijn redelijk glad en zullen in het begin oefening verlangen. De keycaps hadden meer textuur mogen hebben, deze zijn wat gladjes en redelijk vingergevoelig als het om zichtbare afdrukken gaat. Vette vingers zijn bijna uit ten boze, hoewel een zak Lays Naturel chips mij altijd weer weet te verleiden.
Net als de originele Cherry MX Red switch is de Cherry MX low-profile Red switch lineair. Je drukt ‘m in zonder tactiele-bump. De tactiele-bump is een korte weerstand ter aanduiding dat een toetsaanslag op een specifiek punt geregistreerd is. Het actuatiepunt, ofwel het moment van registreren ligt een stuk lager op 1.2 mm ten opzichte van Cherry MX Red met 2 mm. Idem dito voor het bereiken van de bodem, deze ligt op 3.2 mm bij de Cherry MX low-profile Red switches, terwijl dit bij de reguliere Cherry MX Red switches op 4 mm is.
Het verschil van 0.8 mm is aanwezig en merkbaar. Dit verlangt wat extra aandacht, net als het ervaren van de vlakkere keycaps. Het doet mij herinneren aan mijn eersten momenten met een 60% toetsenbord, er is een leercurve. Doordat de keycaps niet volledig vlak zijn, is er duidelijk onderscheid te maken. Bij een regulier mechanisch toetsenbord til ik mijn vingers hoger op, en plaats deze vervolgens op de toetsen naar keuze. Met deze vlakkere keycaps glijden mijn vingers over de keycaps, waardoor ik soms het gevoel krijg dat ik sneller ben.
De snelheid is bewust als onbewust te ervaren. Het feit dat het actuatiepunt op 1.2 mm ligt, en daarmee 0.8 mm sneller is dan de originele Cherry MX Red switch op 2 mm is iets wat meespeelt. Je drukt de Cherry MX low-profile switch sneller door tot op de bodem, mede door zijn linieaire karakteristiek. Een potje Rust gevolgd door Fall Guys speelt heerlijk weg. Het actuatiepunt en de korte reistijd richting de bodem maakt de switch uitermate geschikt voor gaming. Voor productiviteit adviseer ik je liever een toetsenbord met reguliere switches, denkende aan een Cherry MX Brown toetsenbord. Het is niet vreemd dat de beschikbare Cherry MX low-profile switches nu enkel rood en speed/zilverkleurig zijn, beide berust op één doel: GAMING.
De RGB-verlichting oogt degelijk. In deze vorm ben ik er tevreden mee, het siert het aluminium ontwerp goed. Het toetsenbord oogt niet ‘gaming schreeuwerig’, integendeel, het overtuigd met elegantie, iets wat ik gaande de review beter ben gaan waarderen. Ergens voelt de MX 10.0 aan als niche. Het spreekt vermoedelijk een volwassen doelgroep aan en/of gebruikers met een clean build- en desk principe. Dit toetsenbord sluit mooi aan bij een Noctua of be quiet! build.
De Cherry MX 10.0 is een mechanisch gaming toetsenbord dat streeft naar elegantie. Gaat de MX 10.0 aan zijn doel voorbij? Of weet de toetsenbord de juiste balans te vinden tussen elegantie en gaming? Je leest het in deze eindconclusie.
De MX 10.0 is naar mijn mening een incognito mechanisch gaming toetsenbord. De nadruk op gaming is visueel niet direct zichtbaar. Ik vind het oppervlakkig om RGB-verlichting direct te associëren met gaming. Oogt de MX 10.0 gaming? Nee. Doet de MX 10.0 gaming? Ja. De Cherry MX low-profile Red switches bieden een uitstekende basis voor gaming. De keycaps zijn goed te onderscheiden en niet volledig vlak, daarmee voelt de ervaring gecontroleerd. Wel verlangt het toetsenbord aandacht, er is namelijk sprake van een leercurve. Zelf was ik na een week redelijk geacclimatiseerd.
Het minimalistische ontwerp samen met de slanke vormgeving maken de MX 10.0 een plaatje op mijn bureau. Ik vind het heerlijk om de MX 10.0 te bewonderen op de walnootkleurige ondergrond. De robuuste bouwkwaliteit dat volledig uit aluminium vervaardigd is werpt zijn vruchten af. Specifiek: kersen. Voelt de MX 10.0 aan als niche? Een klein beetje. Met een verwachte adviesprijs van 180 euro is het geen voordelige keuze.
De ABS keycaps zijn wat glad en hadden wat meer grip mogen hebben. Daarmee is de MX 10.0 een vingermagneet voor vette plekken, zowel op de keycaps als de aluminium behuizing zelf. De Cherry software is redelijk beperkt in mogelijkheden. Hopelijk volgen er in de toekomst updates voor meer verlichtingseffecten, een update voor het uitschakelen van het zwevende mini-scherm zou een goede eerste stap zijn.
Het eindresultaat is een minimalistisch toetsenbord met een geweldige bouwkwaliteit, dat oprecht geassocieerd mag worden met Duitse kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de Cherry MX low-profile switches. Cherry weet nog steeds te verassen met nieuwe ontwikkelingen en behoud van zijn kwaliteit. Ik geloof dat veel toetsenbord fabrikanten het daar maar al te goed mee eens zijn. De MX 10.0 spreekt een ander publiek aan, iemand die serene rust en balans verlangt tussen het aluminium van zijn behuizing en toetsenbord, daar staat de MX 10.0 van A tot en met Z garant voor.