Review: Chuwi Hi9 Pro
Links: Chuwi Hi9 Pro productpagina
Chuwi lanceerde onlangs de Chuwi Hi9 Pro tablet. Voor mij persoonlijk direct een eerste kennismaking met het merk Chuwi. De Chuwi Hi9 Pro gaat vooral het prijsgevecht in de tablet markt aan, laat ik het zo zeggen: behoorlijke specificaties voor een zeer scherpe prijs. Wellicht maakt dat het direct duidelijk.
Laat ik kort vooraf aan het hoofdstuk de specificaties al wat informatie vrijgeven: een 8,4 inch IPS multi-touch scherm op 2K, wat neerkomt op een resolutie van 2560 x 1600 pixels. De basis van deze tablet is een 64-bit MediaTek Helio X20-processor, de MT6796. Voorzien van 10 kernen op een kloksnelheid van 2,3GHz. De kernen vliegen mij de laatste tijd om de oren, daar is AMD met zijn Ryzen en Threadripper generatie grotendeels verantwoordelijk voor. De Helio X20-processor is uitgerust met een Mali T880 MP4 GPU met een kloksnelheid van 780 MHz. Aan geheugen vinden we 3GB RAM en 32GB interne opslag, dit is uitbreidbaar met een Micro SD-kaart tot 128GB. Een kleine waslijst aan specificaties, dadelijk volgt er nog meer.
Wat moet de Chuwi Hi9 Pro gaan kosten? Gemiddeld zou de prijs rond de 120 - 130 euro zitten, op het moment van schrijven is de tablet beschikbaar voor 118 euro. Met de bovenstaande alinea aan specificaties zijn de verwachtingen hoog. Kijken we naar de prijs, dan krab ik soms even op mijn achterhoofd. Kan deze tablet het waarmaken? One way to find out: review time!
Een overzicht van de specificaties:
De specificaties liegen er niet om, het zit toch écht allemaal in de behuizing van de Chuwi Hi9 Pro. De tablet is uitgerust met het Android 8.0 OS, oftewel Android Oreo. Dit is redelijk bij de tijd, aangezien Android 9.0, beter bekend als Android Pie op sommige apparaten al actief is. Niet geheel onbelangrijk is de batterij, deze heeft een capaciteit van 5000mAh, wat redelijk is. De Xiaomi Mi Pad 4 heeft in kleiner formaat (een 8 inch tablet) een batterij van 6000mAh verwerkt.
De behuizing is vervaardigd uit kunststof en metaal, het metaal is gedeeltelijk te vinden op de achterzijde van de tablet. De MT6796 (Helio X20-processor) met een kloksnelheid van 2,3GHz en de Mali T880 MP4 GPU zijn twee sterke eigenschappen van deze tablet. Waar het werkgeheugen weer wat achterloopt, dit is namelijk 3GB (DDR3), terwijl veel tablets al voorzien zijn van DDR4. Overige belangrijke eigenschappen zijn de dual sim (1/2/3/5/6/8/20) + FFD: 2100/1900/1800/850/2600/900/800MHz), de 2.4GHz en 5.0GHz WiFi frequentieband, simpelweg lekker om content via de 5.0GHz frequentieband af te spelen.
Nog wat specificaties om het verhaal compleet te maken: ondersteuning voor Bluetooth 4.1, GPS is aanwezig, FM Radio, voeding/opladen via een USB Type-C aansluiting (hoera), een back camera met 8 megapixels en een front facing camera met 5 megapixels. Tevens is het mogelijk om foto’s te schieten in HDR.
Een niet al te opvallend doosje, met op de zijkant verdere specificaties over de tablet. Binnenin vinden we een apart vakje met accessoires en de tablet in folie. Accessoires bestaan uit een handleiding, garantiekaart, inspectierapport, een pinnetje om de simkaart slot te verwijderen, een power adapter met een USB naar USB Type-C kabel.
Door naar de Chuwi Hi9 Pro. Hoe herkenbaar is deze aan zijn voorganger de Chuwi Hi9? Qua vormgeving is de achterzijde wat chiquer geworden, overige kenmerken hebben veel weg van de Chuwi Hi9. Een belangrijk kenmerk om onderscheid te maken is de powerknop, te vinden op de linkerzijde van de tablet. Deze is bij de Chuwi Hi9 Pro rood in plaats van zwart. Mogelijk gebruikt Chuwi deze kleur om gaming net wat meer te benadrukken. Het middengedeelte op de achterzijde is vervaardigd uit metaal, de boven- en onderzijde zijn gemaakt van kunststof voor het bereik van de aanwezige antennes.
Het scherm loopt afgerond op de randen richting de hoeken, hierdoor voelt het ontwerp net wat gestroomlijnder aan. De zijranden ogen minimalistisch, waar we aan de boven- en onderzijde wat grotere randen hebben. Verder is het scherm is gelamineerd. Op de rand aan de onderzijde vinden we een kleine uitsparing, op deze positie is de interne microfoon aangebracht.
Achterop vinden we één speakergrill, dit betreft een mono speaker. We vinden hier nog wat informatie en het woordmerk van Chuwi. We komen hier een 8 megapixel camera tegen, op de voorzijde zit overigens een 5 megapixel front facing camera.
Net boven de camera op de rand van de tablet komen we een Dual-simslot tegen. Deze is te verwijderen met het meegeleverde pinnetje. Verder vinden we aan aansluitingen een 3.5 millimeter Jack en een USB Type-C ingang. Op de zijkanten zijn er nog een tweetal knoppen te vinden, één power on/off knop en een volumeknop. Net onder deze volumeknop bevindt zich nog een minuscuul gaatje om de tablet volledig te resetten.
Voor een tablet van circa 120 tot 130 euro hoor je mij niet klagen. De bouwkwaliteit voelt in deze prijsklasse goed aan, er is minimale flex op de behuizing zelf. De curve van het scherm complimenteert het ontwerp, waardoor deze mooi aansluit op de achterzijde. De randen voelen hierdoor comfortabel aan in de handen.
In het hoofdstuk ‘in de praktijk’ ga ik wat dieper in op belangrijke aspecten tijdens gebruik. Dit kan bijvoorbeeld de batterijduur zijn. De ins- en outs worden in dit hoofdstuk al wat duidelijker.
In de handjes Hoe comfortabel is de Chuwi Hi9 Pro? Of je nu zit of op de bank ligt, de Chuwi Hi9 pro ligt lekker in de hand. Van voor naar achter voelen de randen glad aan. Een stevige grip is soms wel wenselijk, aangezien de tablet soms de neiging heeft om zachtjes in je handen weg te glijden. Dit kan ik niet als storend bestempelen, het heeft ook te maken met de positie waarin je jezelf bevindt. Het formaat verleent zich prima om op je borstkas te leunen, terwijl je YouTube aan het afstruinen bent. Je komt vervolgens weer in een andere dimensie, tot je in de ‘weird part of YouTube’ komt. You did dit again!De knoppen op de behuizing zijn vervaardigt uit metaal, voor deze prijsklasse wederom erg netjes! Ik kan hier niet ontevreden over zijn. Wel is mij opgevallen hoe snel je de mono speaker op de achterzijde blokkeert met je hand, dit vind ik best een tegenvaller. Het geproduceerde geluid van de Chuwi Hi9 Pro is niet zozeer bijzonder, wel weet de tablet voldoende volume te produceren, waardoor een YouTube filmpje en game lekker aanwezig is. Het valt snel op wanneer de hand de speaker blokkeert, het volume vliegt dan drastisch omlaag.
Batterijduur Gemiddeld gaat de tablet met zijn 5000mAh batterij een dag mee bij normaal gebruik. De Chuwi Hi9 Pro wordt geadverteerd als gaming tablet, laat ik het omschrijven als: specificaties waarmee gaming goed mogelijk moet zijn. Wanneer je een potje PUBG speelt, een best wel intensieve 3D game, moet de batterij extra kilometers maken. Je ziet dat de duur van een 100% opgeladen batterij al snel richting de 4 tot 5 uur maximaal gaat, is dit per definitie slecht? Nee. Vergelijken we het met een handheld als de 3DS XL, de Switch of de PlayStation Vita (hé?), dan is deze batterijduur nog geen eens zo slecht.
De levensduur van de batterij is voldoende om de dag door te komen, met actief gebruik van diverse applicaties. Kortom: gaming gemiddeld 4 tot 5 uur, bij normaal gebruik circa 1 dag en tijdens stand-by circa 4 dagen.
Scherm Een belangrijk aspect van de Chuwi Hi9 Pro is het scherm. Een 8,4 inch IPS scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Hoe oogt dat in de praktijk? Kleurvol! Voor de prijsklasse van 120 tot 130 euro oogt dit scherm goed. Wel is hier ruimte voor een kanttekening: bij scrollen van webpagina’s (algemeen scrollen) is er soms wat zichtbare vertraging. Dit is een kenmerk van het scherm, dit heeft dus niets te maken met de CPU/GPU.Binnenhuis oogt de Chuwi Hi9 Pro enorm goed, buiten met een gelamineerd scherm komt deze te kort. Het scherm is niet fel genoeg om een goede weergave te geven, waardoor kleuren en de waarneembaarheid wat vervagen. De kleuren op het IPS scherm zijn in de prijsklasse buitengewoon.
Audio Ik neem toch nog een stukje audio mee in deze review. Zelf vind ik de audio op de Chuwi Hi9 Pro matig. De positie van speaker is niet ideaal, bij normaal hanteren blokkeert je hand deze te snel. Het volume is daarentegen goed. Over kwalitatief geluid is niet echt sprake, het is dan ook zeker één van de mindere punten van deze tablet, duidelijk iets waarop dan nét even meer bespaard is. Android Geen bloatware! De Chuwi Hi9 Pro is voorzien van stock Android 8.0 (Oreo). Geen vreemde apps, Chinese tekens en woorden ben ik tot zover tegengekomen, positief! Op de Teclast X98 Plus II had ik dit destijds wel, dit voelde niet echt vertrouwd aan. Stock Android draait op deze tablet stabiel, het opstarten van de Tablet (cold boot) duurt wel wat lang. Portretmodus en landschapsmodus reageren prima, in zijn algemeenheid draait stock Android 8.0 stabiel op deze tablet.De Chuwi Hi9 Pro wordt deels in de markt gezet als ‘gaming tablet’. Voornamelijk heeft de tablet dit te danken aan de specificaties. Tot zoverre stelt het scherm niet teleur, mooie kleuren op het IPS scherm, met degelijk contrast en de kleuren zelf zitten redelijk op niveau. YouTube, browsen en gewoon een beetje aanmodderen gaat comfortabel.
Hoe zit dat dan uiteindelijk met games? Om direct duidelijk te zijn: de Chuwi Hi9 Pro zet variërende prestaties neer. Zelf zou ik de Chuwi Hi9 Pro niet specifiek als gaming tablet promoten, in high-end games komt de tablet soms te kort. Herkenbaar aan lage frame rates. Laten we even wat games bespreken.
PUBG Mobile Wie niet eerder PUBG heeft gehoord, heeft waarschijnlijk de afgelopen 2 jaar onder een steen gezeten. Ondertussen is de mobiele variant ook beschikbaar in de Play Store. Mijn eerste indruk tijdens release viel wat tegen. Op dat moment speelde ik nog wat vaker PUBG op de PC, waardoor je automatisch vergelijkingen gaat maken. PUBG Mobile is leuk, maar wordt pas écht leuk op een high-end tablet. De Chuwi Hi9 Pro draait de game met de nodige ‘low settings’ via de instellingen. De game verdient op dat moment geen schoonheidsprijs, personages zien er redelijk lachwekkend uit. Uiteindelijk draait de game redelijk stabiel. Maak kennis met mijn personage: newbkid.Tekken Even terug naar de PlayStation 1: Tekken! Tijdens de eerste missies maak je direct kennis met oude bekende: Kazuya en Nina. Ik denk dat Nina van menig lezer die destijds een PlayStation 1 wel getypeerd werd als een ‘pittig kroketje’. Tekken draait soepel op de Chuwi Hi9 Pro tablet. Goede prestaties met heerlijke raken klappen tussendoor. De game oogt zeker niet verkeerd, wel heeft de Chuwi Hi9 Pro soms kleine ‘spikes’ tijdens intensieve effecten, dit valt redelijk te verwaarlozen, kortom: goed speelbaar!
Darkness Rises Een typische hack & slash met veel skeletten, demonen en andere kwaadaardige meuk. Je hebt één missie: alles aan gort slaan, dit doen je dan ook met verschillende wapens. Ook bij Darkness Rises merk je dat de game op sommige momenten te hoog gegrepen is voor de Chuwi Hi9 Pro tablet. De game is overigens gewoon speelbaar, alleen moet je wel kunnen leven met af en toe een kleine hiccup.
Iron Blade Net als Darkness Rises een hack & slash, met veel achtergrond informatie en mogelijkheden, uiteraard met een creditsysteem om je personage voor geld sneller te kunnen upgraden. Persoonlijk vind ik dit een vette game, vooral door de diepgang van het crafting systeem. Iron Blade is ook te veel gevraagd voor de Chuwi Hi9 Pro hardware. Nogmaals: niet dat het niet speelbaar is, maar je merkt gewoon dat het net wat te veel is.
De high-end games van 2016/2017 zullen op de Chuwi Hi9 Pro probleemloos draaien, nieuwere high-end games kunnen echt wel een ronde mee. Verwacht niet dat je alles op dit IPS scherm in volledige 60FPS zult spelen, dan zal je teleurgesteld worden door deze tablet. Voor de prijs van deze tablet kan ik eigenlijk niet klagen. Wel moet het duidelijk zijn wat je koopt.
Geekbench In Geekbench vergelijken we de resultaten nog eens op single-core en multi-core niveau. Single-core komt de Chuwi Hi9 Pro uit rond OnePlus 3 en Samsung Galaxy S8. Let wel op dat de prestaties in de praktijk kunnen variëren. Zo kan het zomaar zijn dat deze toestellen in nieuwere games beter presteren. Mijn gevoel zegt dat het werkgeheugen van 3GB (DDR3) te Chuwi Hi9 Pro soms wat tegenzit qua prestaties. Had dit DDR4 geweest, dan had de Chuwi Hi9 Pro beter gepresteerd. Dit is dan waarschijnlijk ook gelijk heel het eieren eten, aangezien geheugenprijzen dalen, is DDR3 een stuk goedkoper. Met DDR4 had de tablet duurder geworden, waardoor de scherpe prijs niet gehandhaafd kon worden. De geïntegreerde geheugencontroller op de MediaTek Helio X20-processor kan maximaal LPDDR3 aansturen, hardwarematig had het dus ook geen optie geweest.Op het gebied van multi-core prestaties lever de Chuwi Hi9 Pro aardig in ten opzichte van de Samsung Galaxy S8. Tezamen met de mindere in-game prestaties bij high-end games, zijn de multi-core prestaties bepalend. Hier levert de Chuwi Hi9 Pro jammer genoeg veel grondgebied in. De tablet heeft ook een neiging om warm te worden aan de camerazijde, zowel achterop de tablet als aan de voorzijde van het glas. Je merkt dit bij 3D-games na ongeveer 15 tot 20 minuten.
Met de Chuwi Hi9 Pro kun je normale foto’s schieten, met diverse effecten, waaronder: mono, sepia, negatief, postereffect, aqua, blackboard en whiteboard. De camera/app heeft een panorama functie, uiteraard is filmen ook een optie. De foto’s zijn redelijk, verwacht geen wonderen met de extra HDR functie. Het filmen van video’s is in mijn optiek nog net wat minder dan vaste plaatjes (foto’s). Hieronder een serie aan foto’s gevolgd door een eenden video. Wanneer er twee gelijke beelden zichtbaar zijn, kun je de volgende volgorde aanhouden: eerste foto (normaal) tweede foto (HDR).
Was is het eindresultaat van de Chuwi Hi9 Pro tablet? Veel specificaties voor een lage prijs. Mooi op papier, maar ook net zo mooi in de praktijk? Je leest het in deze eindconclusie.
De Chuwi Hi9 Pro laat op papier zeer degelijke prestaties zien voor de prijs van circa 118 euro. In de praktijk bewijst de tablet zich grotendeels. De MediaTek Helio X20-processor op 2.3GHz, oftewel de MT6796 is voor alledaags gebruik een prima processor. De bijhorende Mali T880 MP4 GPU presteert net als de processor niet verkeerd. Wel is de combinatie afkomstig uit 2016, waardoor de tablet met nieuwere modernere ‘high-end’ games vaak te kort komt. PUBG mobile is bijvoorbeeld best een uitdaging. Is je verwachting dat je dit volledig zonder problemen zult spelen, dan kun je de Chuwi Hi9 Pro beter links laten liggen. Een tekortkoming zit hem vooral in het werkgeheugen van 3GB (DDR3), ook iets wat niet ander kan met deze MediaTek Helio X20-processor, dit is namelijk gebonden aan de geheugencontroller van de processor.
Presteert de tablet dan slecht? Nee, dat zeker niet. Alleen moet het gewoon heel duidelijk zijn wat je wel en niet mag verwachten van deze tablet. High-end games zijn speelbaar, maar moeten via de instellingen vaak een tandje minder worden gezet. High-end games uit 2016 en 2017 lopen vlekkeloos. De tablet verleent zich prima als alleskunner voor een divers takenpakket. Koop deze tablet niet enkel alleen voor gaming, dan kun je beter net wat meer investeren.
Voor de prijs van 118 euro krijg je een compacte tablet, afgewerkt met een laagje metaal op de achterzijde, dual-SIM ondersteuning, 4G connectiviteit, zowel werken op de 2.4GHz en 5.0GHz WiFi frequentieband en dat vliegt er best doorheen! De eerder besproken games vereisen vaak downloads van 1GB, wat met forse snelheid binnenkomt via de 5.0GHz band. De aantrekkingskracht zit hem bij mij vooral in het IPS scherm van 2560 x 1600 pixels. Volle kleuren en lekkere kijkhoeken, ook is het scherm naar mij bevindingen goed responsive.
Dan hebben we nog stock Android 8.0 Oreo en de camera. De camera kan écht wel mee, de HDR foto’s poetsen kleuren nog net wat meer op, dit gaat soms wel ten koste van de omliggende objecten op de foto. Kijken we naar batterijduur, dan kan het bij games zoals PUBG hard gaan. Je blijft dan ergens rond de 4 uur hangen. In stand-by gaat de batterij ongeveer 4 dagen mee, bij gemiddeld gebruik circa 2 dagen, bij wat actiever gebruik één dag. Het opladen met de meegeleverde poweradapter met USB naar USB Type-C aansluiting is ook lekker bij zijn tijd. Na ongeveer 2,5 uur opladen staat de batterij weer klaar op 100 procent.
De Chuwi Hi9 Pro stelt niet teleur. Veel voor relatief weinig geld. Je kunt eigenlijk bijna geen foute keuze maken met deze tablet. De ondersteuning voor Dual-SIM/4G in deze prijsklasse is exotisch. De tablet heeft een beperking dat de ingebouwde hardware niet alles in ‘extreme mode’ zal draaien. Dit is vooral gericht op nieuwere games. De camera is redelijk acceptabel, verwacht geen ‘high res’ 8 megapixel foto’s, ook niet met de HDR modus. Eigenlijk vind ik de camera in deze prijsklasse best wel goed, just my 2 cents… Dan als laatste puntje de speaker: veel volume, een wat mindere plaatsing. Je zit vrij snel met je vingers op de grill, de plaatsing is verreweg van ideaal. Kun je leven met de velen pluspunten van deze tablet, maar ook de minpunten? En wil je geen fortuin kwijt zijn? Dan is de Chuwi Hi9 Pro zeker het overwegen waard!
De Chuwi Hi9 Pro ontvangt de volgende award: “De perfecte keuzen voor een budget." Je kunt de Chuwi Hi9 Pro productpagina bestellen op GearBest