Review: Cooler Master Caliber X1
Links;De gamestoel, een product dat in de RGB-verlichte kerker van een ware gamer niet mag ontbreken. Althans, dat is wat ons wordt verteld door fabrikanten, professionele toernooispelers, sponsoren, et cetera. Ik vind de term nogal misleidend, want wat doet een gamestoel onderscheiden van een gewoonlijke bureaustoel? Is het leren bekleding? Mag het een “stoer" uiterlijk zijn? Of zijn het uitbundige kleuren en lijnen? Die vragen, en méér, vormen de rode draad in de review van vandaag, met als hoofdonderwerp de Caliber X1 van Cooler Master.
Nou is de gamestoel een productcategorie die we op TechGaming nog niet hebben besproken. Met deze review wil ik de gelegenheid nemen om te praten over een prominent onderwerp: het verschil tussen een gamestoel en een stoel waarmee je kan gamen. De Caliber X1 heeft de potentie om te voldoen aan beide categorieën. Het gamer-uiterlijk mag aanwezig zijn, zoals we straks gaan bekijken. Echter heeft Cooler Master ook nagedacht over duurzaamheid, om precies te zijn van je kostbare ruggengraat.
Dat zien we wel terug in de prijs, want deze stoel is voor € 319,- te vinden in webshops. Afhankelijk van hoe je stoelen bekijkt - en je portemonnee - kan dat een overweldigend bedrag zijn. Hoe je het ook wendt of keert; als je iemand bent die veel tijd spendeert achter een bureau is slechts één zaak van belang: ergonomie. Op dat front oogt de Caliber X1 óók als een propere bureaustoel, mede dankzij de verstelbare onderdelen. Laten we dieper ingaan op deze onderwerpen…
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Verscheidene maten
In het geval van de Caliber X1 praten we over de grootste gamestoel die Cooler Master momenteel biedt. Naast deze uiting zijn er de Caliber R1, Caliber R2 en Ergo L. De eerstgenoemde stamt alweer uit 2019, maar de R2, Ergo L en X1 zijn de nieuwere uitingen. Een uitgebreide selectie is het nog niet, maar Cooler Master weet wel al verschillende doelgroepen te bereiken met dit viertal.
Dat wordt zichtbaar aan de hand van het overzicht dat de fabrikant biedt bij elke stoel. Zo zien we dat de Caliber X1, het onderwerp van vandaag, de uitgebreidste ondersteuning heeft. In dit geval voor een gewicht tot 150 kg en aanbevolen voor personen tot 1,90 m lang. Ben je minder ’thicc’ en/of lang, dan ben je beter af met de kleinere R1 of R2. Oh, en anders heb je dus ook nog de Ergo L, maar die valt nou niet echt binnen de categorie van gamestoelen.
Typerende features
Op eerste gezicht lijkt de Caliber X1 allicht geen uitzonderlijke stoel. Zo zijn er talloze, gerenommeerde merken die gamestoelen bieden met een focus op comfort en steun. Dit in combinatie met het welbekende racestoel-uiterlijk, de toevoeging van rug- en hoofdkussens en 4D-verstelbare armleuningen. Zoals de Engelse uitdrukking echter zegt: ’the devil is in the detail’.
Dat is zeker het geval bij deze stoel van Cooler Master. Zo zien we twee opvallende zaken: de breedte van het zitvlak én de rugleuning. Met de formaten daarvan is de Caliber X1 een echte ‘big boy chair’ te noemen. Nou zijn er zat stoelen die 150 kg kunnen hebben, maar leveren vaak in op het gebied van ruimte. Wat heb je aan die ondersteuning als je uiteindelijk niet comfortabel in de stoel past?
Met een oog op de balans tussen grootte en die gewichtsondersteuning ben ik vergelijkingen gaan maken met gerenommeerde concurrentie. Nou kán je een Chinese gamestoel bij AliExpress verkrijgen voor de prijs van een broodje frikandel, maar of die na een halfjaar nog overeind staat, tja, dat kan in de praktijk weleens verkeerd uitpakken. Kortom, ik kijk naar bekende bedrijven zoals SecretLab, DXRacer, Corsair, MSI enzovoort.
In vergelijking met die partijen wordt een patroon zichtbaar. Namelijk dat er iets wordt ingeleverd om aan dezelfde features en ondersteuning te voldoen. Althans, rond hetzelde prijspunt van € 320,- . Voor dat geld biedt Cooler Master relatief unieke features, zoals een verberging van het mechanisme voor het rugkussen, een hoofdkussen dat tevens geschikt is voor plaatsing in de nek en meer.
Bij de praktijkervaring gaan we dieper op de features in. Op basis daarvan wordt het duidelijk of de prijs van de Caliber X1 wordt gerechtvaardigd. Alvorens we dat kunnen doen, moeten we eerst beginnen bij het uitpak- en assemblageproces. Laten we een kijkje nemen.
Zoals te verwachten, arriveert de Caliber X1 in een behoorlijke doos - het totaalgewicht is een flinke 29 kg. Op de verpakking zien we wat informatie, waaronder instructies die aanduiden hoe de stoel niet gebruikt moet worden. Daarbij wordt ook de garantie zichtbaar en dat mag dus twee jaar zijn.
Die garantie komt overeen met andere fabrikanten, met als uitzondering het frame. Er wordt bij concurrenten al een levenslange garantie geboden voor het frame. Dat blijkt bij Cooler Master niet het geval, al zou je kunnen debatteren over de meerwaarde ervan. Zeker gezien het frame van de Caliber X1 een stalen uiting betreft, terwijl veel concurrenten een metalen frame gebruiken.
Laten we dan meteen doorgaan naar de inhoud van de doos. Het eerste dat ons begroet, is het logo van Cooler Master. Daaronder treffen we de eerste onderdelen aan: de basis voor de wielen en het hoofdkussen. Onder die laag vinden we de rug- en armleuningen. Tenslotte resteren de dozen met materialen en het zitvlak.
Naar aanleiding van die uitpakervaring moet ik wel een gebrek aan beschermingsmateriaal opmerken. Bij nadere inspectie bleek zelfs een deuk aanwezig te zijn aan de zijkant van de doos. Er was gelukkig niets beschadigd, maar ik vind het wel een verbeterpunt voor de toekomst.
Het eerste waar we een blik op werpen, is de rugleuning. Deze komt met het rugkussen reeds bevestigd. In tegenstelling tot veel stoelen is het ‘mechanisme’ daarvan verborgen achter het middenstuk van de rugleuning. Dat resulteert in een verrassend schoon en neutraal design.
In betrekking tot design zien we het logo van Cooler Master aan de voorkant. Aan de achterkant treffen we de naam aan - nota bene geborduurd! Aan de linkerkant bevindt zich nog een bescheiden label. Daarop treffen we de aanduiding aan dat we te maken hebben met een stoel van de Caliber-reeks.
Vervolgens een korte blik op de armleuningen die Cooler Master meelevert. De steunen zelf zijn gemaakt van een zacht rubber en voelen een stuk comfortabeler aan dan plastic uitingen. Daarnaast zien we diverse knoppen voorbijkomen, wat doet hinten naar de 4D-instelbaarheid. Daarover meer bij de praktijkervaring.
Het volgende onderdeel is een belangrijke, doch niet alleen omdat je hierin je derrière kwijt moet. Let namelijk op: de bouten die benodigd zijn om de pomp te bevestigen, zijn reeds aangebracht in de onderzijde van het zitvlak. Deze komen dus niet los in één van de dozen. Dit staat aangegeven in de handleiding, maar wel pas aan het einde daarvan. Kortom, ik heb me tijdens de assemblage wezenloos gezocht naar een veertiental bouten.
Nou zal je als oplettende gebruiker slechts tien bouten tellen en dat klopt. De overige vier zijn, in tweetallen, reeds aangebracht in de zijkanten van de rugleuning. Ik vind dit een cruciale zaak om hier alvast te delen. Oók in het volgende hoofdstuk, omtrent de assemblage, doe ik hier nog een keer op hameren. Alvorens je aan de slag gaat, dien je dus alle bouten los te halen.
Afgezien van dat heb ik op de constructie van het zitvlak niets aan te merken. De bekleding is op keurige wijze aangebracht en resulteert eveneens in een fraai design.
Tussendoor een blik op de aluminium basis voor de wielen. Die is grotendeels uitgehold om te besparen op het gewicht - en de kosten natuurlijk.
Eén van de leukste elementen van de Caliber X1 acht ik het hoofdkussen. Deze bezit een unieker ontwerp dan we gewoonlijk zien. Het resultaat daarvan is dat je het kussen daadwerkelijk in je nek kan plaatsen. Aan de achterzijde is de elastieken band te vinden voor de bevestiging en een rits om desgewenst de vulling te benaderen.
Opvolgend arriveren we bij de eerste van twee dozen. In dit geval mag het degene zijn met daarin de pomp en tweetal hendels. Zoals te verwachten, past de linkerhendel de kanteling van de stoel aan. De rechterhendel doet op zijn beurt de hoogte van de stoel instellen. Deze lay-out zien we bij het merendeel aan stoelen.
De tweede doos is iets uitgebreider te noemen. Daarin zijn de wielen, covers, doppen en basis voor de pomp te vinden. Oh, en een zakje met accessoires, waaronder schroeven en doppen voor de zojuist genoemde covers, een inbussleutel en handschoenen. Dat paar bleek voor het gemak nét iets te klein voor mijn handen. Een tikkeltje jammer, maar ik kan de bijsluiting wel waarderen.
Tenslotte bekijken we de wielen even van dichtbij. Het betreft dubbelrol uitingen, wat moet resulteren in hogere betrouwbaarheid. Van belang om hier op te merken, is dat het zachte wielen zijn. Deze zijn het geschiktst voor harde vloeren. Mocht je de Caliber X1 op tapijt willen plaatsen, dan kan je een overweging maken om harde wielen aan te schaffen.
Voor het monteren van de stoel kan je terecht bij de meegeleverde handleiding of de onderstaande video van Cooler Master. Welk pad je ook kiest; de stoel is vrij eenvoudig in elkaar te zetten.
Wel dien ik een belangrijke opmerking te maken: de bouten voor montage van de pomp en armleuning zijn reeds aangebracht. Deze zijn te vinden aan de onderkant van het zitvlak en de zijkanten van de rugleuning. Dit wist ik bij de specificaties reeds te noemen, maar ik herhaal het hier voor de zekerheid. In eerste instantie zocht ik me namelijk wezenloos.
Hieronder is het veertiental aan bouten te vinden dat je dient te hebben. Aan de linkerzijde zijn de bouten voor het zitvlak zichtbaar en aan de rechterkant is het viertal voor de rugleuning te zien. De bouten voor de bevestiging van de rugleuning hebben overigens grotere ringen. Er is dus een verschil; houd daar rekening mee.
Om de duur van de montage te demonstreren, is hieronder een video te vinden. In totaal kostte het 25 minuten om de stoel te monteren. Alvorens ik aan de slag ging, heb ik wel alle onderdelen klaargelegd en de bouten verwijderd. In ieder geval verwacht ik dat je binnen een uur, van uitpak tot het eerste zitmoment, klaar kan zijn.
Al met al heb ik niets negatiefs op de montage van de Caliber X1 aan te merken. De handleiding mag meer helderheid bieden omtrent de bouten, maar het is duidelijk genoeg om de stoel in elkaar te zetten. In ieder geval goed genoeg om geen kale plek op het hoofd te krabben.
Alvorens we de praktijkervaring kunnen bespreken, is het van belang om enkele zaken op een rijtje te zetten. Die wil ik hieronder en opvolgend bespreken om duidelijk te maken hoe ik de Caliber X1, en andere stoelen, beoordeel.
Wat is een ergonomische stoel?
Het eerste, en waarschijnlijk het voornaamste onderwerp, mag ergonomie zijn. Wat maakt een stoel, game-variant of niet, nou “ergonomisch"? In de absolute basis betekent het dat er “ergonomische" features aanwezig zijn, zoals verstelbare onderdelen. In het geval van de Caliber X1 zien we dat terug in de rugleuning, armleuningen en kussens.
Maar ja, dat brengt een belangrijke vraag met zich mee: betekent die aanwezigheid dat een stoel inherent goed of gezond is voor je? Het antwoord is een “nee", want de mate van verstelbaarheid speelt een grote rol. Daarnaast heb je te maken met factoren zoals de grootte en breedte van het zitvlak en de rugleuning, de basis voor de wielen en veel meer.
Armleuningen
Laten we dan eerst maar eens kijken naar de armleuningen. Deze zijn, conform de moderne standaard, verstelbaar in vier richtingen. Als eerste betekent het dat je de hoogte, diepte en breedte kan verstellen. De vierde “richting" is tevens een fijne: de mogelijkheid om de armleuningen diagonaal te roteren. Dit vind ik prettig voor mijn linkerarm, die ik veelal iets naar binnen buig tijdens het gamen en schrijven.
Zodoende houd ik de rechterleuning naar voren gericht en plaats ik de linkerleuning diagonaal naar binnen. Afhankelijk van het moment pas ik de leuningen in de breedte aan. Nou beschrijf ik mezelf als een “grote kerel", dus comfort en ruimte zijn eveneens essentieel. Op dat gebied heb ik de leuningen ervaren als niets minder dan aangenaam. Daardoor acht ik ze ook als geschikt voor de bredere gamers onder ons.
Tot hoeverre de armleuningen aangepast kunnen worden, wil per stoel nog weleens verschillen. Voor de beste compatibiliteit wil je een stoel hebben met een aanpasbaarheid die zo groot als mogelijk is. Dat wil zeggen dat de leuningen minimaal een paar centimeter in alle richtingen versteld kunnen worden - en minstens zeven centimeter in de hoogte. In dat opzicht is de Caliber X1 niet uitzonderlijk, doch voldoet deze prima.
Zitvlak en rugleuning
Waar de stoel wel uitzonderlijk mee is, mag het ontwerp zijn van het zitvlak en de rugleuning. Wat mij betreft zijn dit de allerbelangrijkste zaken bij een stoel die gericht is op grote personen. Dit heeft als eerste te maken met de gewichtsondersteuning tot 150 kg. Zo zijn er redelijk wat stoelen, met name van goedkopere merken, die dit gewicht ondersteunen. Zoals ik echter al aanhaalde bij de specificaties is dat onvoldoende voor een propere ervaring.
Dat heeft als eerste te maken met het zitvlak. In het geval van de Caliber X1 mag deze 54 cm breed zijn - dat is groter én impactvoller dan je zou denken. Zo kan een stoel ogenschijnlijk veel gewicht hebben, maar wat als je überhaupt niet in de stoel past? Dat is een euvel dat je bij goedkopere merken al gauw zal meemaken. Daarom raad ik aan om, zoals ik eerder al schreef, naar gerenommeerde merken te kijken.
Dan nog kan het aanzienlijk variëren hoe groot het zitvlak is en waar je als persoon zijnde comfortabel mee bent. In ieder geval focust de Caliber X1 dus op een ruimtelijke ervaring en dat met een zo groot als mogelijk zitvlak. Oh, en dat geldt overigens ook voor de rugleuning, want die is 58 cm breed. In de praktijk betekent het dat mijn schouders ondersteund worden, met name tijdens het achterover leunen.
Uiteraard zijn er grotere en bredere stoelen te vinden. Met de formaten is de Caliber X1 niet dusdanig bijzonder, toch? Nou, gezien de prijs mag dat nog best het geval zijn. Voor € 320,- krijg je verdraaid veel “stoel" voor je geld. Zo zijn stoelen van dit formaat, of groter, vaak € 400,- of meer. Dat is waar Cooler Master een verrassende prijs/prestatie-verhouding mee weet te bieden.
Kussens en comfort
Opvolgend komen we uit bij onderdelen die eveneens aanmerkelijk zijn: de kussens. Nou is een hoofdkussen niet voor iedereen weggelegd, maar de aanwezigheid kan fijn zijn. In het geval van de Caliber X1 gaat Cooler Master één stap verder; het ontwerp van het hoofdkussen is dusdanig dat deze in de nek geplaatst kan worden. Combineer dat met de mogelijkheid om de stoel tot 180 graden te kantelen en je kan verdraaid comfortabel een dutje doen.
Logischerwijs speelt het hoofdkussen een minder grote rol dan het rugkussen. Laatstgenoemde ondersteunt de ruggengraat en behoudt de natuurlijke vorm daarvan. Althans, dat is wel de bedoeling natuurlijk. Zoals te verwachten is de hoogte van het kussen instelbaar, waarvan het “mechanisme" (lees: de kabels) vaak zichtbaar zijn. In het geval van de Caliber X1 heeft Cooler Master dit weggewerkt in de rugleuning, resulterende in een schoon uiterlijk.
Maar ja, hoe is de ondersteuning van het kussen? Eerlijk gedeeld kan het kussen voor sommigen iets te dik zijn - of allicht iets te stevig. In beide gevallen resulteert het in een benodigde gewenning, maar de steun mag er wezen. Na enkele dagen was ik gewend aan de stoel en heb ik de rugleuning en het kussen op een perfecte plek kunnen krijgen. Dit heeft wat tijd gekost, maar dat is vrij normaal bij het correct willen instellen van een stoel.
Het enige dat doet ontbreken, op het gebied van instelbaarheid, is het kunnen aanpassen van de diepte van het zitvlak. Toegegeven, dit is een optie die we bij weinig tot geen gamestoelen zien; met name vanwege de keuze voor (kunst)leer als materiaalkeuze. Dat biedt geen flexibiliteit, in tegenstelling tot mesh, waardoor je zoiets vrijwel niet kan verwachten.
Bouwkwaliteit en gemak
Tenslotte wil ik de zaken aanhalen die het verschil kunnen maken tussen een degelijke stoel en een goede stoel. Als eerste betreft het een aantal basale features, zoals een basis met vijf wielen, het kunnen vastzetten van een kanteling en eenvoudige besturing. Op die gebieden weet de Caliber X1 prima te voldoen aan de wensen/eisen die ik zou stellen. Met diverse hendels kan je eenvoudig de hoogte en kanteling bepalen, zoals verwacht.
Waar ik zéér over te spreken ben, mag de afwerking zijn. Sowieso vind ik de stoel ogen als niets minder dan een schoonheid. Nou ben ik nooit een liefhebber geweest van opzichtige ontwerpen, dus het gewoonlijke uiterlijk van gamestoelen - met uitbundige kleuren en ontwerpen - spreekt mij niet aan. In dat opzicht oogt de Caliber X1 verrassend neutraal en acht ik het zelfs als een geschikte optie voor op kantoor.
Nou zal je voor die € 320,-, in combinatie met de andere features, geen leer aantreffen. In plaats daarvan zien we kunstleer voorbijkomen en dat kan op de lange termijn gevoeliger zijn voor slijtage. Als je een fervente drager bent van spijkerbroeken, dan zal je daar dus rekening mee moeten houden. Dat is, als we praten over materiaalkeuze, het enige kritiekpunt dat ik kan leveren.
Verder ben ik tevreden met de zachtheid van de armleuningen en de algehele “feel" van het gevormde schuim. In het geheel voelt de stoel stevig aan. Verder is er weinig geluidsproductie (afhankelijk van hoeveel je beweegt natuurlijk) en dat geldt al helemaal voor de wielen: die zijn vooralsnog fluisterstil. Daarmee heb ik eigenlijk wel al mijn gedachten gedeeld. Tijd om door te gaan naar de samenvatting…
Zeau, dan belanden we bij een flinke conclusie. Laat ik beginnen met het uitdelen van complimenten. Als eerste: de bouwkwaliteit en afwerking zijn de sterkste punten van de stoel. Dit niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk middels het stalen frame en het stevige schuim. Het comfort mag er eveneens wezen, mede dankzij de oprechte ergonomische features. Het resultaat is een stoel die tot 150 kg ondersteunt én dit weet te paren met voldoende zitruimte. Erg plezant voor de bredere personen onder ons.
De zojuist genoemde zaken spelen een cruciale rol in het kunnen rechtvaardigen van de prijs. Voor een gerenommeerd merk klinkt € 320,- niet al te gek, maar het kan ook stukken goedkoper. Hoewel dat waar is, maak je bij goedkopere merken al gauw een compromis op andere gebieden. Zodoende heb ik in de review vergelijkingen gemaakt met gerenommeerde merken. Vanuit dat opzicht biedt Cooler Master verdraaid veel “stoel" voor het geld. In dit geval zelfs meer dan andere fabrikanten.
Logischerwijs is de waarde van de Caliber X1 afhankelijk van je behoeftes. Deze stoel betreft de grootste uiting binnen de Caliber-reeks en dat zie je dus terug aan de prijs. Als je de gewichtsondersteuning en grootte niet benodigt, dan ben je beter af met een Caliber R1 of R2. Die zijn nota bene € 100,- goedkoper, dus ook bij die uitingen krijg je veel waarde voor je zuurverdiende centen.
Dat wil niet zeggen dat ik geen kritiek kan uitoefenen op de Caliber X1. Zo kan het rugkussen iets te dik/stevig zijn, al valt daar wel aan te wennen. Daarnaast valt het zitvlak qua diepte niet aan te passen, dus houd rekening met je knieën. Tenslotte vind ik dat Cooler Master de stoel mag verschepen met iets meer inpakmateriaal. Nou heeft mijn levering geen schade opgelopen; dat gebeurt ook niet zomaar.
Al met al doet de Caliber X1 wat een gamestoel hoort te doen: een comfortabele, ergonomische game-ervaring bieden. Je hebt veel controle over de instellingen van de stoel en er komt weinig geluid uit. Vooral de wielen, die nog weleens tegen kunnen vallen, zijn verrassend stil te noemen. Gezien de featureset en algehele kwaliteit kan ik de Caliber X1, die nek-aan-nek gaat met gerenommeerde merken, bekronen met een fantastische prijs/prestatie-verhouding.
Hallo, ik ben 1.74cm, zou de X1C dan te lang zijn voor mij en ik beter een R2 of R1 kunnen nemen? (ik weeg wel +_105 kilo) of zijn deze minder in kwaliteit (slechter zitvlak ofso etc.) of zijn de stoelen verder precies t zelfde?
Hey George,
Gezien je lengte en gewicht kan je terecht bij beiden, ofwel de X1 én de R2. Voor de X1 betaal je logischerwijs meer, dus het is een financiële overweging. Als je iets meer wil investeren in bouwkwaliteit, dan zou ik de X1 aanbevelen. Ik zit er een jaar later nog steeds met tevredenheid in.
Als je nog andere vragen hebt, laat het dan gerust weten. 🙂