Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Cooler Master CK352
Links; Navigatie;Met de CK352 brengt Cooler Master een no-nonsense gamingtoetsenbord op de markt, waar afwerking, functionaliteit en on-the-fly mogelijkheden centraal mee staan. Het toetsenbord is afgewerkt met een gezandstraalde aluminiumplaat waar de mechanische microschakelaars (switches) op rusten.
Verder heeft de CK352 dubbel geïnjecteerde ABS-keycaps, ofwel twee lagen aan plastic, waardoor graveerwerk voor het font (de legends) onnodig is. De twee opgebouwde lagen aan plastic vormen de keycap en het font - met als voordeel dat dit niet vervaagt naarmate gebruik. De Cooler Master CK352 heeft een adviesprijs van € 79,99.
Een overzicht van de specificaties:
De insteek van de CK352 mag duidelijk zijn: een betaalbaar toetsenbord zonder al te veel toeters en bellen. Het brengt mij gevoelsmatig terug bij de eerste MasterKey-serie aan toetsenborden anno 2017 met witte verlichting. Kort daarna volgde Cooler Master al snel met de MasterKey-serie met RGB-verlichting.
De MasterKey-series werden destijds uitgevoerd met de welbekende Cherry MX-microschakelaars (switches). Waar ik bij deze CK352, gezien het prijspunt, eigenlijk Outemu-microschakelaars verwacht. Deze past Cooler Master vaker toe, vooral in het budgetvriendelijk prijssegment. Outemu maakt in dit geval geen onderdeel uit van de CK352, de basis wordt namelijk bepaald door LC-microschakelaars.
Opvallend genoeg is weinig informatie te vinden op de productpagina van de CK352 aangaande de microschakelaars. Er wordt geen kennis gegeven over zaken zoals het actuatiepunt, de actuatiekracht en algehele feedback van de toegepaste microschakelaars. In het hoofdstuk “in de praktijk" vertel ik je daarom graag meer over deze LC-microschakelaars, zodat je een beter beeld krijgt van wat je mag verwachten van de CK352.
Verder is de CK352 een full-size (104-toetsen) toetsenbord aangekleed met RGB-verlichtingsstroken op de randen en onder de keycaps. Veel van de commando’s worden uitgevoerd met de aanwezige FN-toets (functietoets) voor een on-the-fly ervaring. Voordeel hiervan is dat je zonder software alle functionaliteiten van dit toetsenbord optimaal kan benutten. Ter verduidelijking: de CK352 wordt geleverd zonder software.
De CK352 arriveert in een typische Cooler Master verpakking. Deze voldoet prima om het toetsenbord op zijn plaats te houden. De inhoud bestaat uit het toetsenbord, een handleiding en keycap-puller.
De CK352 valt lekker op met zijn uiterlijk. De combinatie van zwart met grijs siert de dubbel-geïnjecteerde ABS keycaps met daaronder de gezandstraalde aluminium plaat waar de microschakelaars op rusten. Het toetsenbord maakt gebruik van een vaste kabel van 180 cm.
Het Cooler Master logo is op de rechterbovenhoek ter hoogte van de LED-indicators boven het numpad heel minimaal zichtbaar in het wit. Ik kan deze manier van “branding" wel waarderen. Het samenspel oogt zeer degelijk, evenals de bouwkwaliteit.
De achterzijde is vervaardigd van plastic, evenals de uitklapbare pootjes die voorzien zijn van een strookje rubber. Op de randen onder de gezandstraalde aluminium plaat zijn de RGB-verlichtingsstroken zichtbaar opgedeeld in twee stroken per kant.
Met de meegeleverde keycap-puller verwijder je eenvoudig keycaps. Al snel is er een LC-microschakelaar te zien, waar de zichtbare “LC" branding zich aan de onderzijde bevindt. Aan de bovenzijde zit de RGB-LED die vanaf de printplaat drie losse LEDs hebben (rood, groen en blauw). Er zit geen diffuser op de switch-behuizing voor spreiding van de RGB-verlichting.
Alles op dit toetsenbord gaat middels on-the-fly, ofwel in combinatie met de FN-toets (functietoets) onderaan het toetsenbord. Zichtbare secundaire functies zijn afgebeeld op de keycaps. Verdeeld over de volledig lay-out van het toetsenbord.
Nog even een close-up van het Cooler Master logo op de rechterbovenhoek. Nogmaals: erg sierlijk. Uiteraard mogen een paar foto’s met RGB niet ontbreken.
In de basis is de CK352 een prima toetsenbord; het oogt fraai doch minimalistisch. De dubbel-geïnjecteerde keycaps geven meer voldoening dan een reguliere ABS-keycaps. Het is geen PBT, maar komt een heel eind, vooral kijkende naar het prijssegment van de CK352 is het een pluspunt.
Dat de CK352 zonder software werkt, maakt het niet zo dat er weinig te vinden is op het toetsenbord. Met de on-the-fly sneltoetsen kan je volledig de RGB-verlichting beheren, bestaande uit verschillende verlichtingseffecten, voor- en achtergrond verlichting, helderheid en standalone de rood, groen en blauw kleuren bepalen. Vervolgens kan je dit apart bepalen voor de RGB-verlichtingsstroken en zelfs custom verlichtingseffecten aanmaken. Als dat nog niet genoeg is; het beheren van Windows- en mediatoetsen behoort ook toe aan het on-the-fly pakket van de CK352.
Als het om bouwkwaliteit gaat scoort de CK352 hoog in deze prijsklasse. De mix van zwarte met grijze keycaps en de gezandstraalde aluminium plaat ogen samen fraai. Het toetsenbord heeft minimale flex op de behuizing. Terugkomend op de dubbel-geïnjecteerde keycaps; samen met de RGB-verlichting ogen deze goed. Het font op sommige keycaps (letters/legends) zijn niet volledig verzadigd met RGB tot op de randjes, mede doordat plastic op plastic wat dikker materiaal is, dit heeft ook te maken met het in elkaar opgieten. Bij een reguliere ABS-keycaps zijn de (letters/legends) laser gegraveerd, hier is het een gietsel, wat de uitlijning van sommige letters wat dikker maakt.
Terugkomend op de LC-microschakelaars. Wie zoekt zal enkel wat informatie vinden op Reddit en wellicht wat Chinese-websites. Cooler Master geeft ook weinig informatie, enkel dat er drie modellen zijn van de CK352 met blauwe, rode en bruine switches. Het mag duidelijk zijn dat de LC-microschakelaars een kloon zijn van Cherry MX, in zowel eigenschappen met bijhorende kleur als het plusteken (+) voor compatibiliteit met MX-keycaps. Wel geeft Cooler Master op de productverpakking aan dat het om tactiele/clicky switches gaat. Dit is een duidelijk kenmerk van de Cherry MX blauwe microschakelaar. Voor rood en bruin geldt overigens hetzelfde; dit zijn directe imitaties.
Kloon (imitatie) microschakelaars hoeven per definitie niet slecht te zijn, sterker nog: er zijn inmiddels gerenommeerde microschakelaars op de markt die zichzelf bewezen hebben. Voorbeelden hiervan zijn Kailh, Gateron en Outemu. Toch is er nog veel onduidelijkheid over de aanwezige LC-microschakelaar; praktijkervaring is dus essentieel om meer te komen weten over deze microschakelaar.
Een clicky/tactiele microschakelaar maakt meer geluid dan een lineaire of tactiele microschakelaar. De LC-microschakelaars maken doorgaans meer geluid dat een Cherry MX blauwe microschakelaars en zijn goed aanwezig wanneer je het actuatiepunt (bedieningspunt) voor registratie bereikt. Met aandachtig meetwerk en een zij-aan-zij vergelijking met Cherry MX blauwe microschakelaars, kan ik vaststellen dat de blauwe LC-microschakelaars een actuatiepunt (bedieningspunt) hebben van 2,2 mm met een lichte afwijking van ±0,6 mm. Dit is één-op-één vergelijkbaar aan dat van de Cherry MX blauwe microschakelaars. Voor de actuatiekracht (bedieningskracht) geldt hetzelfde, deze zit rond de 60g. Wel vind ik de blauw LC-microschakelaar wat zwaarder bij een eerste aanraking en ook na het actuatiepunt tot op de bodem. Kortom: de blauwe LC-microschakelaar is wat luider en voelt wat zwaarder in gebruik als het om toetsaanslagen gaat.
Kijk ik naar de adviesprijs van € 79,99 en de aanwezige LC-microschakelaar - in dit geval de blauwe variant, dan kan ik al redelijk opmaken dat de CK352 in goed vaarwater zit. Onbekend maakt wat mij betreft niet onbemind. De LC-microschakelaars geven een prima type-ervaring, dan wel (nog) niet op het niveau van Cherry MX, Kailh of Gateron, maar wel op het niveau van Outemu. Daarmee lijkt het erop dat Cooler Master een prima budgetvriendelijke microschakelaar (switch) hebben geïntroduceerd in hun line-up c.q. productportfolio.
Het CK352 gaming-toetsenbord van Cooler Master gaat voor een betaalbare prijs over de toonbank. Voor die prijs krijg je dubbel-geïnjecteerde keycaps, LC-microschakelaars, prima RGB-verlichting en een degelijke afwerking, maar is het mech-recept voldoende? Je leest het in deze eindconclusie.
Ik was in de veronderstelling dat de CK352 uitgerust zou zijn met Outemu-microschakelaars. Na een eerste kennismaking kon ik nog niet zo snel het onderscheid benoemen. Gevoelsmatig had ik te maken met Outemu-microschakelaars. Pas na het inspecteren van de microschakelaars zelf, kwam ik tot de conclusie dat er LC-microschakelaars op dit toetsenbord zitten, ofwel een Cherry MX kloon.
De blauwe LC-microschakelaars hebben redelijk veel weg van Cherry MX blauwe microschakelaars o.a. met een actuatiepunt (bedieningspunt) van 2,2 mm en een actuatiekracht (bedieningskracht) van 60g. Wel zijn de LC-microschakelaars flink luider bij het actuatiepunt. Hetzelfde geldt voor het doordrukken tot op de bodem, dit is ook luider. Ook voelt de blauw LC-microschakelaar in gebruik zwaarder aan, zowel tot als na het actuatiepunt. Kortom: je hebt hier te maken met een luidere en zwaardere Cherry MX blauwe kloon voor een vriendelijke budget.
Met de dubbel-geïnjecteerde keycaps bieden de blauwe LC-microschakelaars een prima type-ervaring. Wel is het zo dat de keycaps bij sommige letters/legends wat minder goed verzadigd zijn met RGB-verlichting, dit beschouw ik dan ook als minpunt. Wel is de algehele bouwkwaliteit van de dubbel-geïnjecteerde keycaps veel beter dan dat van reguliere ABS-keycaps.
De CK352 heeft een mooie lijst aan pluspunten. Al deze pluspunten staan in lijn met de prijs- prestatieverhouding, hier bewijst de CK352 zich als een duidelijke winnaar. Waar er op esthetisch gebied ook veel aandacht besteed is aan het toetsenbord. Met dat gezegd te hebben, kan ik één ding concluderen: het is een budgetvriendelijke mech waar ik blij van word.