Review: Cooler Master CK721
Links; Navigatie;De combinatie van mechanisch, draadloos en een lay-out van 65% klinken mij smakelijk in de oren. Vandaag buig ik mijn vingers over de Cooler Master CK721, een compact toetsenbord dat het nét wat ruimer pakt dan een gemiddeld 65%-toetsenbord door ruimte te bewaren voor de navigatiezone.
De navigatiezone bestaat uit de pijltoetsen en enkele knoppen om door bv. documenten en webpagina’s te navigeren, bestaande op de CK721 uit de Page Up en Page Down-knoppen en de Delete-knop. Deze knoppen maken zich los van de alfanumerieke zone, ofwel, er zit fysieke ruimte tussen. Normaliter zijn alle toetsen (zones) op een toetsenbord van dit formaat aangrenzend, dit om zijn compacte vormfactor te waarborgen.
De CK721 kan zowel bedraad als draadloos gebruikt worden. Bij bekabeld gebruik maakt het toetsenbord direct gebruik van de gelegenheid om zijn interne 2000MaH-batterij op te laden. Het toetsenbord komt in twee smaken: space gray en zilver. In deze review behandel ik de zilveren variant van de CK721. In het opvolgende hoofdstuk vertel ik je graag meer over de aanwezige mechanische schakelaars (switches). De Cooler Master CK721 heeft een adviesprijs van € 129,99.
Een overzicht van de specificaties:
In augustus 2021 besprak Jonah de Cooler Master SK653, een low-profile mechanisch toetsenbord met TTC-switches. Op de CK721 maken de TTC-switches hun terugkeer in de vorm van TTC brown, red en blie. Het reviewmodel is uitgerust met TTC red switches, echter gaat het hier wel om de reguliere switches van TTC, dus niet als de low-profile variant van de SK653.
De CK721 is een tri-mode toetsenbord met een 2,4GHz-verbinding, Bluetooth 5.1-verbinding en bekabeld. Hierdoor is het toetsenbord breed inzetbaar voor o.a. Windows, Mac OS X, iOS en Android - een échte alleskunner. Wel is het belangrijk om te vermelden dat de Cooler Master MasterPlus+-software zich beperkt tot enkel Windows.
Met een interne batterij van 2000MaH is de batterijduur volgens Cooler Master 73 uur, dit is dan wel met de ledverlichting (RGB) uitgeschakeld. Het toetsenbord weegt 764 gram zonder kabel. Standaard levert Cooler Master de CK721 met 2 jaar fabrieksgarantie.
De CK721 komt in een degelijke verpakking. Het geeft een goed beeld van het toetsenbord zelf met een stukje van de bijhorende inhoud, er zit namelijk standaard een polssteun bij het toetsenbord. De inhoud bestaat uit een handleiding, de polssteun, een keycap-puller, een gevlochten USB Type-C naar USB Type-A kabel en een USB Type-A naar USB Type-C-adapter.
De CK721 typeert zich als een Cooler Master-toetsenbord; een karakter en design geïnspireerd op eerdere toetsenborden. Dat vertaalt zich als minimalistisch in een strakke uitvoering. Een prima samenstelling wat mij betreft. Het is niet schreeuwerig en goed te combineren met diverse setups. De zilveren-variant (het reviewmodel) laat zich qua samenstelling uitstekend combineren met een Mac.
Beide modellen - of je nu voor zwart of zilver kiest zijn uitgevoerd met ABS-keycaps. De aluminium afwerking doet verschillen van elkaar, evenals de keycaps. Bij de zwarte variant zijn deze logischerwijs zwart, waar er bij de zilveren variant gekozen is voor witte keycaps. Hier zie ik dan ook een mooie ingang voor de introductie bij het Mac (Apple) stijltje.
Aan de linkerzijde van de rand van het toetsenbord bevindt zich een luikje. Achter dit luikje bevindt zich de USB-dongle voor de draadloze communicatie. Ik begrijp dat Cooler Master kiest voor één USB-dongle, echter doet de zwarte kleur een klein beetje afbreuk aan de volledige look & feel van de zilveren variant. Nu bekritiseer ik dit niet als minpunt, omdat het een klein onderdeel is, die makkelijk uitwisselbaar is tussen de twee kleurvarianten.
Op de foto is ook een metalen hendeltje zichtbaar. Door dit hendeltje de verplaatsen middels druk, is het mogelijk om de aluminium voorplaat te demonteren. In de nabije toekomst zou Cooler Master mogelijk andere voorplaten gaan aanbieden. Vooraf aan demontage van de voorplaat dien je specifieke keycaps te verwijderen, deze zijn zichtbaar op de onderstaande foto’s.
Aan de rechter van de rand bevindt zich een schuifknop voor connectiviteit. De midden positie is voor bekabeld gebruik, waar de twee buitenste posities voor de 2,4 GHz en Bluetooth 5.1-verbinding zijn. Aan de achterzijde zit de USB Type-C-aansluiting voor bekabeld gebruik en het opladen. Op de onderkant zitten twee uitklapbare pootje voor hoogte verstelling. Het is mogelijk om deze op twee niveaus in te stellen - laag en hoog.
Het reviewmodel beschikt over TTC red microschakelaars (switches). Zoals we gewend zijn van red switches zijn deze lineair. Veel aspecten liggen één-op-één in lijn met die van Cherry MX red switches. De TTC-switches hebben een bottom-out van 4 mm, met een actuatiekracht van 45 g en een actuatiepunt van 2 mm. Overigens zijn de keycaps uitgevoerd in ABS.
Op de rechterbovenzijde van het toetsenbord zit pontificaal een mediaknop. De draaiende mediaknop beperkt zich niet enkel tot draaien, deze heeft namelijk ook nog een druk mogelijkheid. Standaard is de mediaknop ingesteld op volume omhoog en omlaag door te draaien. Waar indrukken het geluid dempt. De knop is te wijzigen in functies middels de Cooler Master MasterPlus+-software.
Met de polssteun op zijn plaats valt direct op dat deze wat hoger uitvalt dan het toetsenbord zelf. Bij volledig vlak gebruikt valt dit minder op. Wanneer de pootje uitgeklapt zijn - valt dit aanzienlijk mee op. Het is niet storend als het om comfort gaat.
De CK721 maakt onderdeel uit van MasterPlus+-software van Cooler Master. MasterPlus+ is een verzamelprogramma voor randapparatuur van Cooler Master. In het dashboard krijg je in het menu aan de linkerzijde aangesloten randapparatuur te zien. Je kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende apparaten. Vooralsnog oogt de software groot op het scherm, deze is niet als venster te schalen, wat gewoon niet deftig overkomt. Ik hoop dat Cooler Master dit probleem gaat aanpakken.
De MasterPlus+-software wil in de basis meer zijn dan enkel een verzamelprogramma voor randapparatuur. Zo zijn er nu ook systeemparameters af te lezen zoals temperaturen, voltages en systeembelasting; specifiek voor de CPU en GPU. Ook opties voor het aansturen van systeemverlichting maken onderdeel uit van de MasterPlus+-software.
De eerste pagina bestaat uit de draadloze-instellingen van het toetsenbord. Centraal staat hier de slaapmodus en laagenergieverbruik. De slaapmodus is vanaf 1 minuut inzetbaar oplopend tot 15 minuten. Ook is het mogelijk om deze in te stellen op “nooit" wat simpelweg de batterijduur niet ten goede komt. Advies is hier om 5 minuten aan te houden. De laagenergieverbruik-modus schakelt de RGB-verlichting uit bij een bepaalde hoeveelheid aan batterijpercentage, dit in stappen van 5, 15, 25 tot 95 procent. De zichtbare batterij in de software geeft geen verdere informatie of hint naar het daadwerkelijke batterijpercentage - jammer.
De RGB-verlichting heeft een goede dosis aan mogelijkheden, bestaande uit talloze verlichtingseffecten, helderheid, snelheid en richting van de verlichting op het toetsenbord zelf. RGB kan ingesteld worden middels een kleurkompas, RGB-codes en presets.
De macrostudio maakt ook onderdeel uit van de MasterPlus+-software. Hier kun je macro’s instellen via het toetsenbord met eigen timings. Je kunt je vingers over de keycaps laten vliegen met eigen timings, en deze eventueel bijstellen op de milliseconde. Gecombineerd met diverse knopcombinaties en muisklikken. God mode macro’s… no problem! De werking van toetsen aanpassen is ook mogelijk. Je kunt de R-toets bijvoorbeeld combineren met een eigen ALT-combinatie, zodat je programma’s kunt opstarten. Het wijzigen van functies voor de algemene toetsen en het mediawiel zijn terug te vinden onder keymapping.
De laatste pagina bestaat uit het profielenoverzicht. Dit profiel is zowel softwarematig als hardwarematig aanwezig op de CK721. Indien je drastische aanpassingen wilt doen, zonder al te veel te moeten klooien op het toetsenbord zelf, raad ik je de software aan. Je kunt profielen exporteren en importeren, daarmee zijn de profielen uitwisselbaar. Mooie toevoeging is het lokaal opslaan van profielen, zodat je niet gebonden bent aan software, ook als je wisselt tussen diverse systemen.
Laat ik van start gaan met de TTC-switches. Op het reviewmodel zijn de TTC red switches aanwezig. Deze zijn lineair en komen qua specificaties één-op-één overeen met Cherry MX Red switches. Het gaat hier wederom om een kloon. TTC red switches hebben een 45g-actuatiekracht, een actuatiepunt van 2 mm en een volledige bottom-out van 4 mm. De bottom-out typeert zich als het volledige doorduwen tot de bodem; het eindpunt van de mechanische switch.
De TTC red switches zijn een opvallende keuze - hoewel niet nieuw bij Cooler Master. Ik was in de veronderstelling dat de CK721-modellen met Cherry MX switches waren uitgerust. Iets met een wormgat in een andere dimensie waar ik onlangs ben uitgekropen. De TTC red switches voelen in de praktijk prima aan, zowel voor productiviteit als gaming. De switches zijn lekker snappy en bieden een prima gevoel onder de vingers. Wel is de veerkracht (debounce) voor de reset wat krachtiger dan Cherry MX. Dit vind ik persoonlijk niet storend, maar wel minder fijn. Dit mag van mij wat zachtaardiger.
Afsluitend over de aanwezige TTC red switches - het is een prima switch, maar zeker niet mijn favoriet. Cherry MX ligt een niveau hoger, waar ik de TTC red switches gevoelsmatig lichtjes stijver vindt en de veerkracht is wat krachtiger, deze combinatie maakt het dat ik deze switch wat minder aantrekkelijk vindt. Opvallend detail is dat ik in mijn HyperX Pulsefire Haste gamingmuis review ook TTC-switches tegenkwam. Dan wel in de vorm van microschakelaars op een muis, het is en blijft in dit geval en switch. Deze vond ik ook wat te stijf op de gamingmuis, iets wat nu circa een jaar later na het schrijven van die review terugkeert als gevoel. Wat ben ik in de tussentijd dicht bij mij eigen gevoelens gebleven.
Eerlijkheidshalve zou ik er een moord voor doen om de CK721 met Cherry MX Switches onder mijn vingers te hebben. Met een adviesprijs van € 129,99 had dit budget technisch een haalbaar doel geweest voor Cooler Master - los van het feit van beschikbaarheid, dit is op het moment veelal de crux. ABS-keycaps hadden naar mijn idee ook PBT-keycaps mogen zijn op dit toetsenbord.
De meegeleverde polssteun biedt prima comfort, evenals algemeen gebruik levert een prima ervaring. De ruimere opzet met zijn 65% lay-out werk voor mij goed. Met het loskomen van de pijltoetsen en navigatiezone van het alfanumerieke zone, is er simpelweg een beter onderscheid te maken op de tast. Ik vind dit aftasten met mijn pinkvinger erg fijn, zodat ik mijn positie op het toetsenbord goed kan herleiden, kortom: het geëxplodeerde 65% ontwerp werkt.
De batterijduur is volgens Cooler Master 73 uur met de Bluetooth-modus ingeschakeld. Het is dan wel zo dat de ledverlichting volledig is uitgeschakeld. Gemiddeld wist ik twaalf uur uit de CK721 te persen met de 2,4GHz-verbinding, dit met de ledverlichting op 100%. Dit is wat mij betreft niet echt een prestatie. Ik heb eerder 65%-toetsenborden gehad met 18 tot 30+ uur.
De Cooler Master CK721 trekt mijn aandacht als draadloos 65%-toetsenbord. Weet dit toetsenbord mijn nieuwe crush te zijn? Je leest het in deze eindconclusie.
De CK721 is redelijk compleet met een prima featureset en zijn ruimere 65%-lay-out. De pijltoetsen en de navigatiezone komen los van de alfanumerieke zone, iets wat ik nog niet eerder ervaren had op een 65%-toetsenbord. Op de tast voel je goed waar je met de vingers op het toetsenbord zit, iets wat vooral interessant is voor snelheid om te “resetten" tijdens het gamen voor de volgende strike.
Met een minimalistisch uiterlijk dat strak oogt volgt de CK721 eerdere toetsenborden van Cooler Master prima op. Het ligt lekker in lijn met het bestaande portfolio aan toetsenborden - zonder al te veel gimmicks. Het is degelijk doch stijlvol. Dankzij de 2,4 GHz en Bluetooth 5.1-verbinding is het toetsenbord breed inzetbaar en beperkt dit zich niet enkel tot Windows. Mac OS X, iOS en Android behoren ook toe tot de opties.
Niet alles kan rozengeur en maneschijn zijn; op sommige fronten zijn er voor mij duidelijke minpunten te noemen. De toegepaste TTC red switches op dit reviewmodel zijn mij wat stijfjes onder de vingers, evenals de veerkracht (debounce) is mij wat te krachtig. Hier heb ik gewoon duidelijk de voorkeur voor Cherry MX of een andere kloon. Verder doet de TTC red switch exact wat Cherry MX red ook doet. Ook vind ik het een gemis dat Cooler Master niet heeft gekozen voor PBT-keycaps in plaats van de aanwezige ABS-keycaps, dit had van mij best wel in de prijs mogen zitten.
De aanwezige mediaknop in de vorm van een draai- en klikknop oogt degelijk. Het feit dat Cooler Master het toetsenbord levert met polssteun is ook zeker een pluspunt. Hier kunnen andere fabrikanten met doorgaans duurdere 65%-toetsenborden nog wat van leren. Waar ik wel kritisch ben is de batterijduur onder 2,4GHz - met de ledverlichting op 100% is twaalf uur mij te summier.
Met een adviesprijs van € 129,99 brengt Cooler Master een opvallend 65%-toetsenbord op de markt. Mede door de net wat ruimere lay-out. Doorgaans zijn 65%-toetsenborden duurder, vooral wanneer deze draadloos zijn. De CK721 heeft een gezonde mix aan plus- en minpunten en beoogt daarmee vooral als middenweg zonder de spaarrekening te moeten plunderen.