Sponsor

Review: Cooler Master Cosmos C700P

Behuizing

96%
Een icoon!

In het kort

De 'Attila the Hun' van Cooler Master: groot, fors en imposant! De Cosmos C700P doet zijn voorouders eer aan. Wat is er eigenlijk niet mogelijk met deze behuizing? Je legt er een flink bedrag voor neer, maar eenmaal hands-on wordt het duidelijk hoeveel je er voor terugkrijgt.

  • Eindoordeel

+ Modulaire ontwerp, dit uit zich in verschillende configuraties: normaal, schoorsteen (90 graden gedraaid) en omgekeerd/omgedraaid.
+ Groot, fors en ultiem. Dit biedt zeeën aan inbouwruimte.
+ Interne railsysteem om componenten makkelijk te kunnen plaatsen.
+ Groot, fors en ultiem. Dit biedt zeeën aan inbouwruimte.
+ Ondersteuning voor een E-ATX moederbord.
+ Videokaarten tot 490mm en CPU-koeler tot 198mm hoog.
+ Gebogen paneel van gehard glas: hot!
+ Eenvoudig inbouwen.
+ RGB-verlichting rondom de behuizing oogt sierlijk.

- RGB-verlichting rondom de behuizing oogt sierlijk.
- Fan controller had wat uitgebreider gemogen, enkel low en high stand.
- Geen minpunt, gezien het moment van release: de ingebouwde controller heeft geen ondersteuning voor addressable RGB.

Review: Cooler Master Cosmos C700P

Links: Cooler Master Cosmos C700P productpagina


Tweeëntwintig kilogram aan behuizing, dat is de Cooler Master Cosmos C700P. Met deze behuizing heb ik mij afgelopen weken volledig ingeleefd in de wereld van de Nomaden, oftewel rondtrekken. Van het uitpakken op het balkon, vervolgens foto’s maken, door naar de huiskamer, waar ik de C700P deed parkeren, omdat het naar boven tillen best een klus is. Het gewicht en vooral het formaat maken het wat lastiger. Wel maakt het je bewust dat deze full tower absurd groot is, aan ruimte geen gebrek. Twee dagen later stond de behuizing weer boven. Nu was het enkel nog wachten op ‘geschikte hardware’ om de build compleet te maken. Waarna de behuizing weer naar beneden mocht, er werden nieuwe foto’s gemaakt en vervolgens ging de C700P weer naar boven. Naar inschatting weegt het beest een goede 32 kilogram met alle hardware in de behuizing. Voor deze build heb ik Asus gevraagd voor wat extra GPU liefde, die vraag werd beantwoord, in tweevoud!

Nog even een korte introductie betreffende de Cosmos C700P. Ik vermoed dat veel lezers de iconische behuizing reeks van Cooler Master wel kennen. In 2014 had ik de Cosmos II in handen. Gevoelsmatig was dit mijn eerste échte review. Destijds heeft Tim Warning van Dutch Lion Customising mij geholpen met een side window in het zijpaneel. Mijn gebruikersnaam ‘Ganondorf’ sierde op dit paneel, met bijhorende illustratie van Ganondorf zelf, voor wie nu denkt Ganondorf? Iets met voorliefde voor Zelda Ocarina of Time (een Nintendo Game). Later heb ik de Cosmos II verkocht op Tweakers.net. De koper was helemaal weg van het zijpaneel, misschien moet ik hem binnenkort toch maar eens benaderen of hij de behuizing nog heeft. Ik wijk volledig af van het onderwerp: de Cosmos C700P. Groot, stevig en zwaar. Een full tower behuizing waar je als bouwer volledig mee los kunt gaan, mits je dit beperkt tot een radiator van 420mm. Voor mij is het belangrijk dat de behuizing een E-ATX moederbord kan huisvesten, zodat mijn ROG Rampage VI in het totaalplaatje past. Veel iconische elementen o.a. de beugels komen terug in het ontwerp. Gehard glas is deze C700P niet vies van, het zijpaneel is zelf gebogen, wat real-life best spannend oogt. Laten we doorgaan naar de specificaties. Op het moment van schrijven kost de Cooler Master Cosmos C700P circa 270 euro.


Een overzicht van de specificaties:


De specificaties laten ons zien hoe capabel deze behuizing is in flexibiliteit als het om het huisvesten van hardware gaat. Grafische kaarten tot maximaal 490mm, een CPU-koeler van maximaal 198mm hoog, aan de bovenzijde kun je een radiator van 360mm kwijt en voorin zelfs tot 420mm. Voor de radiators moet je op beide posities wel de ODD cage verwijderen. Voor de videokaarten geldt hetzelfde: met de cage op positie tot 320mm wanneer verwijderd tot 490mm. In alle gevallen heb je voldoende aan 320mm, enkel de exotische videokaarten zullen misschien ruimte te kort hebben.

De volledige range aan moederborden kan in de behuizing. Mocht je de C700P hebben in combinatie met een Mini-ITX of Micro-ATX moederbord… Please share! Het front panel op de behuizing is lekker up-to-date met een USB 3.1 generatie 2 Type-C connector, wat goed uitkomt, aangezien er een interne poort op de Rampage VI zit voor USB 3.1 generatie 2. Cooler Master heeft gedacht aan de gebruikers die nog een 5.25” wens hebben, één enkele tray is hiervoor te vinden in de behuizing. Je kunt dus je trouwe Dvd-speler plaatsen. Zo uit de verpakking kun je een totaal van vier 2.5” SSD’s of vier 3.5” HDD’s kwijt, dit is verder uit te breiden.

Rondom de behuizing siert het goedje aan RGB. Je kunt de C700P laten synchroniseren met verschillende moederborden van bekende fabrikanten. Op het front paneel zitten knoppen om de RGB-verlichting aan te sturen, ook vinden we hier een knop voor de ingebouwde fan controller. Laten we niet langer wachten, het is tijd voor het uitpak avontuur!


Het avontuur begint bij een enorme verpakking, hier kan je in wegkruipen, zelfs als volwassen man. Pom mag even als fotomodel poseren om een beter beeld te krijgen van deze enorme verpakking. Voorop vinden we de gebruikelijke informatie, een foto van de C700P, specificaties en overige features. Het kan ook niet anders dat dit gevaarte goed beschermd moet zijn. Rondom de behuizing vinden we folie en verpakkingsschuim. Direct bij het openen van de verpakking krijgen we een doosje te zien met accessoires, deze slaan we voor nu nog even over. Wel mogen de boekjes even in beeld komen.





Het bakbeest himself: de Cosmos C700P. Ik moet zeggen dat de behuizing best wel imposant is. Een directe vergelijking met zijn voorganger? De C700P oogt minder plastic-fantastic dan de Cosmos II. Er is wel plastic/kunststof op de behuizing te vinden, alleen valt dit wat minder op door de net wat mattere afwerking. Bij de Cosmos II zijn de kunststof onderdelen zwart, hierdoor vallen de kunststof onderdelen net wat beter op. De iconische handvaten en de slede aan de onderzijde maken dat deze behuizing een Cosmos mag zijn. Nog een andere detail is het gebogen glas, een dik paneel met een zuivere kromming, waar je prima doorheen kunt kijken. De Cosmos C700P voelt extreem aan. De behuizing is nu op het moment veel terug te vinden in de modding scène. Je kunt er namelijk veel kanten mee op. Het label ‘enthusiast’ is volledig op zijn plaats.






Smaak is iets persoonlijks. Lang verhaal kort: ik vind de Cosmos C700P mooi. Ik denk dat de het waarderen van de uitstraling gepaard gaat met twee gedachten. Je moet de design elementen kunnen waarderen. En het formaat zal voor velen een dingetje blijven. Een ATX-moederbord gaat prima in een kleinere behuizing, de gemiddelde computer, beter gezegd: een zeer redelijke Gaming PC, heeft deze ruimte niet nodig. Voor de modder, custom loop eigenaar en de liefhebber, het amuse hapje, de kerst op de taart, tja… Het blijft qua ruimte episch, praktisch is het minder, maar als de behuizing eenmaal op zijn plaats staat is het letterlijk: CosmosTube.

Op de bovenzijde vinden we het front paneel, met o.a. de vier USB 3.1 generatie 1 Type-A aansluitingen, één USB 3.1 generatie 2 Type-C aansluiting, een headset- en microfooningang, de power- en resetknop, een knop voor de fan controller en als laatste een knop voor het aansturen van de ingebouwde RGB-verlichting. In het verlengde vinden we mesh, deze kun je verwijderen met een schuifbeweging. Daarachter bevindt zich een radiator bracket, deze kun je verwijderen met twee schroefjes.





De handvaten zijn vervaardigd uit metaal. Je kunt de C700P hiermee nog enigszins comfortabel vervoeren. Diegene die in het magazijn van Cooler Master heel de dag met C700P’s mag rondzuilen is waarschijnlijk 90 kilo aan spier. De handvaten en sledes onderaan de behuizing maken het ontwerp compleet. Stevig en tegelijkertijd blijft de behuizing netjes op zijn plaats staan, wat ook niet anders kan met dit gewicht.



Aan de voorzijde vinden we een zilver paneel, deze kun je eenvoudig kantelen voor extra airflow. Op dit paneel is demping aangebracht. Je kunt het paneel in zijn geheel verwijderen, waarna er mesh siert op de voorzijde van de C700P. Deze optie is natuurlijk nog beter voor extra airflow in de behuizing. Gelukkig bestaat dit mesh paneel niet uit losse deeltjes. Je kunt deze in één geheel verwijderen van de behuizing. Je krijgt dan toegang tot de radiator bracket aan de voorzijde, hier geldt hetzelfde principe: twee schroefjes en loshalen maar.






Op de achterzijde van de behuizing bevindt zich een kunststof deel voor esthetische doeleinde. Met een trekbeweging snok je deze van de behuizing. Achterop zien we een uitsparing voor de voeding, 8 expansiesloten en ruimte voor één 120/140mm fan.




Dan blijven beide zijpanelen nog over ter bespreking. De zijpanelen zitten ieder vast met een metalenstrip op de behuizing. Je kunt de panelen vanaf de voorzijde openslaan. Het is vrij gebruikelijk om panelen vanaf de achterzijde van de behuizing te openen. Bij de C700P doe je dit vanaf de voorzijde, het is net een Franse auto: net even anders. Een paneel hang je op aan de metalenstrip, met een driepuntbevestiging. Dit zijn drie metalen pennetjes op het paneel zelf, deze laat je zakken in de uitsparingen op de metalenstrip. Aan de kant van het kabelcompartiment vinden we een metalen zijpaneel. Je kunt een omgekeerde lay-out aannemen met de C700P. Je kunt vervolgens de zijpanelen omwisselen, zodat het geharde glas altijd aan de juiste zijde zit. Het paneel van gehard glas is een flinke lap aan dik glas, enorm robuust. Na het openen van de zijpanelen is het niet anders, we gaan door naar de binnenkant.







Je kunt de Cosmos C700P flink uitkleden als het om onderdelen gaat. Iets waar Cooler Master vast over heeft nagedacht voor modders. Je kunt de handvaten/sledes volledig verwijderen, tot kleine onderdelen in de behuizing zelf. Het hardware compartiment oogt ruimtelijk. De zwarte kappen om de voeding en kabels te verbergen zijn met schroefjes te verwijderen. Daarna wordt pas goed zichtbaar hoe ruimtelijk de C700P is.





Onderin vinden we een slede voor de voeding. Een ATX PS2 voeding is geen enkel probleem, gewoon alles tot de max! Op het moederbordtray vinden we uitsparingen bedekt met rubber voor het routen van kabels. We draaien de C700P voor nu even 180 graden om, waarna we ons bevinden bij het kabel compartiment. Hier vinden we een vergelijkbare zwarte plaat voor het verbergen van kabels.





We vinden hier een railsysteem met rubberen nopjes en schroeven. Hieraan kun je losse accessoires bevestigen, o.a. trays voor extra opslag. Het moederbordtray is met twee schroeven bevestigd op de rails. Verder is deze op het achter paneel bevestigd met vier schroeven. Waarom omschrijf ik dit nauwkeurig? Je kunt namelijk het moederbordtray verwijderen uit de C700P. Het kan handig zijn om buiten de behuizing te werken, echter is deze feature toegevoegd voor de omgekeerde lay-out en de zogenoemde schoorsteen lay-out. Met de omgekeerde lay-out spiegel je de indeling van de Cosmos C700P. Zoals eerder vermeldt kun je de zijpanelen ook omwisselen, zo zit het paneel van gehard glas altijd aan de juiste zijde. De schoorsteen lay-out is een gekantelde lay-out van 90 graden. Het I/O van je moederbord is dan toegankelijk via de bovenzijde van de behuizing. Let wel op dat je voor de schoorsteen lay-out een optioneel paneel nodig hebt. Deze is verkrijgbaar via Cooler Master in de webshop. Je hebt namelijk geen achter paneel meer als je het I/O verplaatst naar de bovenzijde van de behuizing. Voor nu even een betere indruk van het railsysteem, het meegeleverde achter paneel en het losse moederbordtray.




Op het moederbordtray vinden we één SSD tray, daarnaast bevindt zich een SSD tray met de RGB/Fan controller. Je kunt zes fans aansluiten op deze controller. Verder heeft de printplaat ruimte voor drie RGB ingangen voor losse RGB componenten en één RGB aansluiting voor het moederbord. Wanneer je deze verbindt worden de RGB lichteffecten op de Cosmos C700P gesynchroniseerd met het moederbord. Dit geldt enkel voor de RGB-verlichting op de Cosmos C700P. Het is dus niet zo dat alle overige randapparatuur communiceert via deze aansluiting, hier zijn de drie overige ingangen voor. De controller vereist één SATA-aansluiting voor voeding.



De Cosmos C700P is zoals eerder vermeldt flink uit te kleden. Met de C700P worden drie 140mm fans meegeleverd. Ruimtelijk laat de C700P geen wensen over. Ook voor het verwerken van je kabels achter het zijpaneel, allemaal kinderspel. Dit maakt het inbouwen eenvoudig, een onderwerp voor het volgende hoofdstuk. Als laatste hebben we nog de accessoires. Deze zijn voldoende, maar hadden naar mijn smaak wat uitgebreider gemogen. Een kartonnendoosje had best een metalen of plastic doosje mogen zijn. Wel is het netjes dat Cooler Master een lapje meelevert om het paneel van glas op te boenen. Met de C700P gestript blijft er een hoop ruimte over. Pom ons fotomodel assisteert nog even om deze ruimte inzichtelijk te maken.







Uitdagingen en doelen in het leven geven ons vaak voldoening. Voldoening met een complete build als deze C700P heerst hier thuis maar al te goed. Het is echter geen uitdaging om in de C700P in te bouwen, wat positief is. Vooraf is het handig om zoveel mogelijk losse onderdelen aan de buitenzijde te verwijderen. Met de zijpanelen verwijderd voorkom je een toekomstig hernia. Zonder gekkigheid, het gewicht scheelt enorm als de zijpanelen verwijderd zijn. Ook doe je er slim aan om de voor- achter en top panelen te verwijderen. Je hebt op deze manier veel bewegingsvrijheid. Je kunt met je arm vanaf de bovenzijde makkelijk de behuizing inzakken, idem dito vanaf de voor- en zijkanten.

De radiator bracket ligt al helemaal klaar voor de nieuwe Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB. Tevens heeft Asus twee zeegoden opgestuurd voor de build. Mocht je het willen weten: het zijn leenmodellen. Een build zoals deze met een Rampage VI, een dikke voeding, twee GTX1080Ti Poseidons in SLI, een 360mm radiator, blijkbaar komen dromen dus toch écht waard. Wat moet je doen met al deze hardware? Juist! Sigaar, whisky en chillen met de bitches in de zon.



De CosmosTube zoekterm krijgt op deze manier nog een extra dimensie, vooral in de lengte. Vooraan maken we nog eens gretig gebruik van de radiator bracket om een drietal 120mm MasterFan Pro RGB te plaatsen, moar RGB! Plaatsen van de fans is eenvoudig, er opschroeven, bracket plaatsen en aansluiten maar. Je doet er goed aan om alle kabels aan de zijde van het kabelcompartiment te laten uitkomen. Zo heb je meer ruimte richting de controller, tevens oogt het strakker.


Met het losse moederbordtray heb ik vooraf de Rampage VI alvast gemonteerd. Met een modulaire PSU is het handig om alvast de CPU_Power connectors en de ATX_Connector te bevestigen op het moederbord zelf. Ik had een foto van de Rampage VI los op het moederbord, enkel heeft Instagram Live mijn foto opgegeten, deze kan ik jammer genoeg niet terughalen. #FAIL

Moederbord inclusief tray plaatsen, vastschroeven en de kabels aansluiten op de voeding. Vervolgens heb ik de tijd genomen om kabels vanaf het voorpaneel aan te sluiten op het moederbord. Nu er nog voldoende ruimte is, kun je deze kleine priegelwerkjes alvast voorbereiden. Eenmaal afgerond was het tijd om de ML360R RGB te plaatsen met de bracket. Voorzichtig laten zaken, bracket vastschroeven en het blok monteren op de processor.


Op het moederbord heb ik een M.2 SSD zitten van Samsung. Ik hoef enkel nog mijn Crucial SSD te plaatsen voor data. Alle zwarte kappen heb ik van hun plek gehaald, om de volledige ruimte te benutten tijdens het bouwen. De ruimte in de C700P voor kabels is episch, wel heb ik nettere kabelmanagement systemen gezien in behuizingen. Denk hierbij aan de H-series van NZXT. De kap om kabels te verbergen is netjes, wel mis ik wat extra kabel ‘verberg opties’ achter het moederbordtray. De kabels zijn nu nog vrij rommelig verwerkt in de behuizing, om je een goed beeld te geven van de kap. Het is in dit geval al een enorm verschil!



Het laatste onderdeel is het plaatsen van de videokaarten, waarna de build compleet is. Nu is het tijd om te genieten! En natuurlijk is het tijd om te spelen met de RGB-verlichting, nog wat laatste shots!







Met zo’n intensieve RGB build mogen RGB foto’s niet ontbreken. De RGB-verlichting rondom de C700P siert heerlijk op de handvaten en sledes op de onderzijde, dit geeft een bijzonder effect en benadrukt het design nog beter. De RGB-verlichting aan de onderzijde illumineert mooi op de ondergrond.
















De Attila The Hun van Cooler Master, oftewel groot, robuust, zwaar en stevig… Dat is de Cosmos C700P van Cooler Master. In 2017 kwam deze enorme behuizing uit. We zijn nu pak ‘m beet een klein jaar verder sinds release. Hoe bevalt deze behuizing? En misschien nog belangrijker: voor wie heeft deze behuizing een bestemmingsplan? Je leest het in deze eindconclusie.

Laat ik beginnen met een verontschuldiging voor de enorme foto SPAM. De behuizing heeft flirttechnieken die mijn vinger en de cameralens enorm aantrekken. Zoals je leest is bijna alles enorm in deze review, dat kan ook niet anders met tweeëntwintig kilogram aan behuizing. Flexibel bouwen zonder al te veel lastige denktechnieken hoe je iets gaat uitvoeren. Je kunt het jezelf makkelijk maken met de C700P. Het verwijderen van het moederbordtray kan wat extra gemak bieden, maar is zeker geen vereiste om flexibel te blijven.

Het railsysteem maakt drie lay-outs mogelijk: normaal, schoorsteen (90 graden gekanteld) met het I/O richting de bovenzijde en omgekeerd/omgedraaid. Voor de schoorsteen build heb je een optionele achter plaat nodig, deze is verkrijgbaar via de Cooler Master webshop. De panelen zijn van plaats te verwisselen, met de omgekeerde lay-out kun je dus gewoon genieten van je hardware in actie. De zijpanelen, met name het paneel van gehard glas voelt kwalitatief hoogwaardig aan. De subtiele kromming maakt het net allemaal wat chiquer.

De bouwkwaliteit van de Cosmos C700P is in allen opzichten goed en uitgewerkt. Het ophangsysteem van de panelen, de stevige bracket, het veelzijdige en stevige framewerk van het interieur, de handvaten en sleden op de onderzijde, één-voor-één opvallende onderdelen. Het plaatwerk- de kappen om de voeding en kabels te verbergen werken esthetisch bevredigend. Het is eenvoudig om een ‘clean build’ te realiseren zonder al te veel moeite.

Voor mij persoonlijk is het een voordeel dat deze behuizing E-ATX ondersteund, er zijn namelijk niet meer zoveel behuizingen die E-ATX ondersteunen. Het front paneel is lekker uitgebreid met vier USB 3.1 generatie 1 poorten, een USB 3.1 generatie 2 Type-C poort en de extra opties voor het beheren van de RGB-verlichting en de fans. De fan controller heeft twee standen: low en high. Zelf mis ik een standje tussenin, de Cosmos II had wat dat betreft een uitgebreidere fan controller, deze kon zelfs individuele fans aansturen.

De RGB evolutie gaan enorm snel. In 2017 was de Cosmos C700P nog volledig up-to-date. Jammer genoeg weet de standaard controller niet overweg te gaan met addressable RGB. Dit is geen minpunt voor deze review, wel zal het een opmerking zijn om rekening mee te houden. Gelukkig heeft de Rampage VI voldoende RGB headers (4-pin = addressable) en kan de ML360R synchroon verlichten met het systeem.

Voor wie is deze Cosmos C700P? De behuizing is net als zijn voorganger populair in de modding scène. Toch verleent de C700P voor een bredere publiek. De iconische Cosmos line-up is in alle opzichten zeker niet teleurstellend. Wanneer je 270 euro neertelt voor een behuizing mag je ook wel wat verwachten. Deze ervaringen begint al bij het inladen of rondzuilen van de verpakking. Eenmaal uitgepakt kun je een ‘wow-moment’ verwachten. Nu is het met 34 graden Celsius best een uitdaging om deze C700P te vervoeren, maar goed, het was het mij allemaal waard. Welke waaroms zou je gebruiken om de Cosmos C700P te kopen? Kwaliteit, ruimte en veelzijdigheid. Uiteindelijk staat er iets op je bureau wat gezien mag worden!

2 Reacties
  1. Jonah Knulst zegt

    Wat een ongelooflijk monster, in de goede zin, van een behuizing. Had niet anders verwacht van de Cosmos-serie. 🙂

    1. Pim v/d Linde zegt

      Ja, een beest! Heerlijk. Nieuwe main behuizing.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid