Review: Cooler Master GM27-CF
Links; Navigatie;Cooler Master, vooral bekend om haar CPU-koelers, AIO’s, behuizingen en voedingen, kiest met de GM27-CF voor een nieuwe weg. Nu is het niet zo dat Cooler Master geen andere producten heeft in haar portfolio. Het merk doet al veel langer mee op het gebied van randapparatuur en heeft inmiddels ook een line-up aan gamingstoelen.
De GM27-CF behoort toe tot de categorie gamingmonitoren in de vorm van een curved, 27″ beeldscherm. Naast de GM27-CF heeft Cooler Master ook nog de GM34-CW in haar portfolio; dit is een eveneens een curved beeldschem, maar dan ultrawide en 34″. Daarvan volgt binnenkort ook nog een review.
De GM27-CF heeft een kromming van 1500R, wat in lijn ligt met veelal de beste perceptie. Het scherm heeft een refresh rate van 165 Hz, wat overklokbaar is tot 200 Hz (+/- 5%). Meer specificaties en informatie krijg je voor je kiezen in de opvolgende hoofdstukken. Op het moment van schrijven kost de Cooler Master GM27-CF circa € 239,-.
Een overzicht van de specificaties:
De GM27-CF is uitgerust met een Full-HD-scherm, ofwel een resolutie van 1920×1080. Het paneel, ook wel bekend als het fysieke beeld in de omlijsting van het scherm zelf, heeft een VA/W-LED, edge-array backlight. Deze dekt op zijn beurt 85% van het DCI-P3-gamma. De subtiele kromming, aangeduid als 1500R, is één-op-één een straal van 1500 mm.
Zoals in de inleiding benoemd, heeft het paneel standaard een verversingsfrequentie van 165 Hz. Dat in combinatie met een reactietijd van 3 ms, waarmee de focus duidelijk mag zijn: gaming. Een resolutie van 1080p zal voor sommigen te laag zijn, maar in de competitieve gamingscéne is de resolutie nog altijd relevant. Met een lager gesegmenteerde videokaart is het mede interessant om de hogere verversingsfrequentie van dit beeldscherm te benutten. Zo kan een GTX 1060, GTX 1070 of RTX 2060 genoeg leveren om deze ervaring te garanderen, zonder dat je krom ligt om een RTX 2080, RTX 3070 of RTX 3080 te bemachtigen. Veelal zit deze doelgroep dan ook in een hogere resolutie om het VRAM (videogeheugen) van de videokaart i.c.m. een hogere resolutie te benutten. Daar zou de GM34-CW van Cooler Master dan weer een stuk interessanter zijn.
De GM27-CF biedt ondersteuning voor AMD FreeSync Premium-technologie (FreeSync+) voor een hogere kleurdekking. Tevens is een VA-paneel in zijn algemeenheid sterk in het minimaliseren van lichtlekkage op en rondom het paneel, waardoor contrast veelal beter en dieper oogt - dit geldt voor de zwart- en witwaardes. Het scherm weegt 5,13 kg en krijgt twee jaar productgarantie mee van Cooler Master.
De verpakking oogt redelijk basaal. Inhoud bestaat uit het beeldscherm, een handleiding samen met de garantievoorwaarden, een DisplayPort plus HDMI-kabel en een poweradapter. Tevens voorziet Cooler Master in een tweetal klemmetjes voor VESA - dit is een standaard voor het ophangen c.q. vlak monteren van een beeldscherm. Wanneer je met VESA bezig bent, kijk je veelal naar een ophangbeugel.
In de basis oogt de GM27-CF redelijk standaard. Geen vreemde fratsen omwille het design spannender te maken - gewoon een degelijk beeldscherm. De kromming van 1500R is zeer subtiel, iets wat ook direct opvalt wanneer het beeldscherm plaats neemt op het bureau.
De voet is met overtuiging aanwezig. Die is redelijk “in your face", maar stoort mij totaal niet. Het is mooi opgenomen in het ontwerp en vervaardigd van metaal. De breedte van de randen (omlijsting) is aan de boven- en zijkanten 10 mm. De onderrand is 20 mm en daar is het Cooler Master-logo met een paarse afwerking zichtbaar.
Het ontwerp bestaat uit een zwart met grijze vormgeving; zowel op de voor- als achterzijde is het beeldscherm mat afgewerkt. De achterzijde is wederom relatief standaard en hier siert het Cooler Master-logo samen met een drietal strepen voor deze aanwezige ledverlichting. Wanneer ingeschakeld, lichten deze drie strepen op in het paars. Het betreft geen RGB-functionaliteit, dus je hebt het te doen met een paarse verlichting achter het scherm. Mocht paars niet naar je smaak zijn, dan kan je via het OSD-menu (het schermmenu van het beeldscherm) de verlichting volledig uitschakelen.
Terugkomend op de voet met het Cooler Master-logo; deze is zeer stevig en kwalitatief hoogwaardig afgewerkt. Kortom, een échte blikvanger van dit beeldscherm. Verder is de monitor verstelbaar in hoogte en kantelbaar. Het draaien (roteren) is geen optie, gezien het feit dat het hier om een gebogen uiting gaat, iets wat in de praktijk niet goed samengaat. De hoogte is verstelbaar met een bereik van 110 mm en de handelingen gaan soepel.
Op de achterzijde zijn de volgende aansluitingen aanwezig: netstroom, een HDMI 1.4-ingang, een HDMI 2.0-ingang, een DisplayPort 1.2-ingang en een audio-ingang (3,5 mm). Op de onderrand zitten links en rechts twee speakers verwerkt die geluid omzetten naar stereo. Dit zijn twee speakers van drie watt.
Het OSD-menu is te besturen middels de aanwezige druktoetsen op de rechterzijde van het beeldscherm. Deze steken buiten de behuizing, wat op de tast werken makkelijker maakt. Het menu is onderverdeeld in invoer, helderheid/contrast, kleuren, kwaliteit, beeldscherm, audio, multi-window, OSD en overige instellingen.
Afsluitend is de GM27-CF een prima beeldscherm om te zien met een subtiele kromming. Hetgeen dat dit beeldscherm net even wat deftiger maakt, is de voet. Deze is met metaal afgewerkt en oogt en werkt solide om het beeldscherm te verstellen en te kantelen.
In dit hoofdstuk kijken we naar de kleuraccuraatheid van de monitor voor o.a. professionele doeleinden. Er geldt eerst een meting van de fabriekskalibratie met standaardinstellingen en vervolgens wordt gekeken naar het verschil nadat er gekalibreerd is met de X-Rite iDisplay Pro.
Kleuraccuraatheid en kalibratie
Om de monitor tot het uiterste te kalibreren, is gebruikgemaakt van de X-Rite iDisplay Pro in combinatie met de recentste versie van DisplayCal. Alvorens de kalibratie en tests zijn uitgevoerd, heeft de monitor een langdurige tijd kunnen opwarmen. De intentie is om te verifiëren of de monitor vanuit de fabriek voldoende gekalibreerd is. Daarnaast is het altijd plezant om een laatste stukje aan verbetering uit de kleuraccuraatheid te persen. Hieronder een overzicht van de opstelling;
- Alle waarden zijn gereset naar de fabrieksinstellingen
- Kleurtemperatuur 6500k - normaal/daglicht
- Tone curve sRGB
- Gamma 2.2
- Het beeldscherm staat vooraf aan de testen al langere tijd aan
- Kalibratie uitgevoerd op langzaamste stand voor accuraatheid
- Testen op ‘hoge kwaliteit’ afgenomen
Fabriekskalibratie
Vanuit de verpakking, zo op je bureau, oogt de GM27-CF voldoende. Echter wijst al snel dat de fabriekskalibratie niet top is. Eerlijk is eerlijk: deze oogt slecht. De waardes liggen enorm uiteen, mede door het gamma dat te hoog ligt. Deze wil je rond de 2.2 hebben in Windows en gemiddeld rond de 1.8 als Mac OS-gebruiker. Met de fabrieksinstelling zat ik gemiddeld op een gamma level van 2.8 tot 3.0.
Nu heeft gamma niet direct invloed op de kleuren zelf, gezien het feit dat deze vallen in het kleurspectrum (kleurruimte) onder RGB voor beeldschermen. Wel heeft gamma invloed op de weergave van kleuren in zijn algehele helderheid. Daarmee beïnvloedt het niet specifiek de kleur, maar is het wel een samenspel tussen helderheid en kleur, waar gamma een cruciale factor is. Met een slechte verhouding van gamma zullen de verhoudingen tussen RGB (rood, groen en blauw) veranderen. Hieronder de fabriekskalibratie aangaande de kleuren van de GM27-CF.
De kleuren wijken vervolgens ook af in het onderstaande afbeelding. Hoe dichterbij de kleur in het bolletje zit, des de beter de kleur benadrukt wordt op het beeldscherm. Hier zien we dan ook een slechter resultaat.
Via het OSD-menu staat de GM27-CF standaard op een gamma van 2.2. Dit is heel gebruikelijk overigens. Ook hier gaat het om de fabrieksinstelling. Reset je de GM27-CF, dan staat deze automatisch weer op een gamma van 2.2. Ik heb het gammaniveau aangepast naar 2.0, wat betere resultaten opleverde. Enkel deze aanpassing brengt een betere balans in het scherm tussen gamma en helderheid van de kleuren.
Met een gemeten helderheid van 332.5 cd/m² hoeft de GM27-CF zich niet te schamen. Met deze helderheid is er prima in het donker te werken (of te gamen). Tevens is het contrast met 3308:1 goed te noemen. Hier zien we een voordeel van het VA-paneel dat diepere zwarttinten oplevert.
Gekalibreerd met X-Rite iDisplay Pro
Na kalibratie met de X-Rite iDisplay Pro komt de Cooler Master GM27-CF nét wat meer tot leven. Het gammaniveau zit netjes rond de 2.2, in een gebied van 2.1 tot 2.3, maar veelal op 2.2. Niet geheel onbelangrijk om nogmaals te vermelden: met de gamma 2.0-instelling in het OSD-menu komen het gammaniveau en de kleurhelderheid beter tot zijn recht. Het is dus niet nodig om het beeldscherm te kalibreren. Indien je die mogelijk toevallig bezit, adviseer ik je dit altijd te doen.
De gemeten helderheid zit op 304.7 cd/m² samen met een contrast van 3056:1. Voor de goede orde: dit zijn resultaten na dat het scherm gekalibreerd is. Verder zijn de kijkhoeken van de GM27-CF op orde. Met langere afstanden op specifieke kijkhoeken is er sprake van een lichte vervaging.
Alvorens ik in de conclusie duik, deel ik nog wat algemene praktijkervaring. Gezien het feit dat de GM27-CF een gamingmonitor is, mag er geen informatie ontbreken omtrent de verversingsfrequentie van 165 Hz en het overklokken tot 200 Hz. Standaard staat de GM27-CF ingesteld op 165 Hz, maar middels het Nvidia-configuratiescherm - in dit geval - kan je 200 Hz selecteren. Hiervoor zijn geen fysieke handelingen nodig rondom het beeldscherm zelf of via het OSD-menu.
Als ik de twee mag vergelijken, kon ik niet inherent een voordeel bespeuren tussen 165 Hz en 200 Hz. De marge tussen deze twee is relatief klein en persoonlijk vind ik 165 Hz al erg schappelijk. Met de welbekende UFO-test is zichtbaar dat kleuren wat meer vervagen op 200 Hz. In-game is dit lichtjes terug te zien, maar ook hier geldt dat het nipt tot nauwelijks zichtbaar is. Je moet goed je best doen om dit te kunnen ervaren.
Een 1080p-resolutie kan voor de gemiddelde gebruiker te laag zijn, iets wat ik eerder al benoemde in de specificaties. Voor een VA-paneel met 165 Hz en 200 Hz voelt het scherm subtiel aan. Games zoals Rust en Hades spelen prima weg. Ook is het een prima gamingmonitor als je een videokaart van het middensegment in je systeem hebt. Je komt met een 1080p-resolutie beter weg als het om hoge grafische instellingen gaat.
De 1500R-kromming is subtiel doch natuurlijk. Tevens vind ik de besturing van het beeldscherm met de uitstekende knoppen erg fijn; deze zijn blind op te tast goed te benaderen. En daarmee wil ik mijn laatste woorden reserveren voor de conclusie.
De GM27-CF, samen met de GM34-CW, betreft Cooler Master’s eerste gamingmonitoren. Proeft dat naar meer of kan Cooler Master beter van het gezegde “Schoenmaker, blijf bij je leest!" uitgaan? Je leest het in deze conclusie.
Ik ga van start met de algehele bouwkwaliteit. Het scherm heeft een subtiele kromming van 1500 mm (1500R). Dit voelt natuurlijk aan. Hoewel het scherm redelijk basaal oogt, maakt de voet in combinatie met de standaard veel goed. Het Cooler Master-logo als voet oogt degelijk, vooral kijkende naar de gebruikte materialen van metaal. Tevens is de verstelbaarheid in hoogte en het kantelen een aangename toevoeging.
Het VA-paneel van 1080p heeft standaard een verversingsfrequentie van 165 Hz die overklokbaar is tot 200 Hz. De reactietijden ogen goed onder 165 Hz, alsmede in de UFO-test. Het verschil tussen 165 Hz en 200 Hz is nauwelijks merkbaar. Ik ervaar zelf dat er een kleurvervaging optreed onder 200 Hz, dus hier is het wederom lood om oud ijzer: het verschil is enorm minimaal. Om die reden zie ik ook niet het voordeel van de 200Hz-modus.
Het gammaniveau van 2.8 onder fabrieksinstelling is te hoog. In het hoofdstuk omtrent de resultaten is zichtbaar hoe dit roet in het eten gooit voor de kleurhelderheid. Wellicht ervaar je dit niet direct als je het scherm inschakelt, maar een kalibratie wijst erop dat hier duidelijk een afwijking is. Overigens was deze afwijking voor mijn ogen wel direct zichtbaar. Na een kalibratie zat de GM27-CF al snel op een gamma van 2.2, wat het beeldscherm ten goede komt. Overigens is de helderheid en het contrast met de fabrieksinstelling wel keurig op orde voor een VA-paneel.
Heb je kalibratiehardware nodig om te genieten van de GM27-CF? Niet direct. Via het OSD-menu kan je het gamma niveau op 2.0 zetten, wat het beeldscherm en de kleurhelderheid ten goede komt. Indien kalibreren mogelijk is, zal ik je dit altijd adviseren. Dat geldt overigens voor ieder beeldscherm, dus niet enkel specifiek voor de GM27-CF.
De Cooler Master GM27-CF zit in de categorie 1080p/165 - 200 Hz met duidelijke voor- en nadelen. Wel durf ik te stellen dat het een net scherm is, kijkende naar de historie van Cooler Master en beeldschermen. Deze twee modellen zijn namelijk het startpunt. Met wat tweaken via het OSD-menu kan je het beeldscherm nog wat deftiger afstellen, iets wat een kleine inspanning vraagt, maar zoveel oplevert.