Review: Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Links: Cooler Master Hyper 212 Black Edition productpaginaDe Hyper 212 luchtkoeler(s) van Cooler Master hebben een legendarische status. Vooral als we teruggaan naar het jaar van 2011. Destijds heerste de Hyper 212 EVO, een luchtkoeler met maar liefst 98 gebruiksreviews op Tweakers. In 2016 en 2017 volgende er nog een Hyper 212 LED Turbo, voor Cooler Master was het succes niet meer zo groot als voorheen. Althans, dit baseer ik op het aantal gebruikersreviews. Het ligt er dik op dat de Hyper 212 EVO de meest succesvolle budget CPU-koeler van Cooler Master is geweest. En niet te vergeten: de Hyper 212 EVO is nog volop verkrijgbaar via tig webwinkels!
Nu in het jaar van 2018 komt het merk met de nieuwe Cooler Master Hyper 212 Black Edition. Zou dit dan de opvolger worden van de Hyper 212 EVO? Tijd voor een review! Terug naar de testbank en de nodige testmaterialen. Op het moment van schrijven kost de Cooler Master Hyper 212 Black Edition circa 35 euro.
Een overzicht van de specificaties:Van de Hyper 212 Black Edition is nog RGB versie verkrijgbaar, het verschil zit hem in de RGB ventilator. Deze draait op beide modellen variërend van een RPM van 650 tot maximaal 2000. De Hyper 212 Black Edition is uitgevoerd met een Silencio ventilator, op papier zou deze 4 dBA stiller moeten zijn dan de RGB versie op maximale toeren. Het koelblok is verder identiek, opgebouwd uit koper en aluminium, wat vervolgens vernikkeld is in het zwart.
De Hyper 212 Black Edition heeft 4 heatpipes die direct in contact staan met de processor. Dit is zichtbaar wanneer je het koeloppervlakte bekijkt. Cooler Master positioneert de Hyper 212 Black Edition en de Hyper 212 RGB Black Edition als een prijs- prestatie CPU-koeler. Gezien de rijke historie was deze segmentatie wel te verwachten. Met het vernikkelde ontwerp wil het merk beter inspelen op design. Tevens moet het vernikkelde ontwerp ervoor zorgen dat er een betere flow aan lucht over de aluminium koelvinnen ontstaat.
De bovenkant van het koelblok is afgewerkt met een metalen top cover. Verder afgewerkt met een geborstelde uitstraling en het Cooler Master logo. De uiteinde van de heatpipes zijn voorzien van dopjes. Wat ik hieruit opmaak is dat design een belangrijke rol speelt samen met het waarborgen van de prijs en prestaties. Ik ben benieuwd of deze formule succesvol gaat zijn.
Een nette verpakking, mooi op maat voor de CPU-koeler. Typisch paarse kleuraccenten, gevolgd door een doosje met accessoires met daaronder de Hyper 212 Black Edition. Al snel vliegt de gebruikershandleiding uit de verpakking, met daarin uitleg over het montageproces op een Intel en AMD platform. Handig om te vermelden is de ondersteuning voor diverse platforms, dit is een uitgebreide lijst. Variërend van AM4 tot FM1 en socket LGA2066, 2011-v3, 2011 en 1151 tot 1366.
De meegeleverde Silencio ventilator is stiller dan de RGB ventilator van de RGB Black Edition. Wel verzet de RGB versie meer lucht per minuut. De Silencio ventilatoren zagen we al eerder in actie, bijvoorbeeld op de Silencio behuizingen reeks van Cooler Master. In de accessoires zitten vier ventilator brackets, netjes uitgevoerd in het zwart. Je zou er optioneel nog een tweede ventilator kunnen bijplaatsen. Hier levert Cooler Master een y-splitter voor mee, zodat je twee ventilatoren PWM kunt aansturen vanaf één fan header.
In de verpakking zitten diverse schroefjes, boutjes en moertjes voor een Intel en AMD installatie. Een tube koelpasta mag niet ontbreken, inclusief een retention plate en twee metalen plaatjes voor een Intel en AMD bevestiging. In de gebruikershandleiding wordt al snel duidelijk welke je nodig hebt.
Door naar de Hyper 212 Black Edition. Ten opzichte van zijn voorgangers is de esthetisch upgrade direct zichtbaar. Voor een prijs van ongeveer 35 euro oogt het zeker niet slecht. Het vernikkelde ontwerp, de dopjes op de uiteindes van de heatpipes samen met de top plate zorgen voor dit onderscheid. Het geborstelde staal oogt sierlijk en dat alles voor 35 euro. Uiteindelijk moeten de prestaties doorslaggevend zijn of deze CPU-koeler een yay or nay is. In deze review zullen vergelijkingen met de Scythe Kotetsu Mark II en Gelid Solutions Tranquillo Rev. 4 onvermijdelijk zijn. Twee CPU-koeler die in dezelfde prijsklasse ronddobberen. Iets waar ik nu al over uit ben, is dat designwise de Hyper 212 Black Edition wint. Met het vernikkelde ontwerp en de top plate scoort de CPU-koeler goede punten.
De Silencio ventilator met zijn volledige zwarte afwerking sluit mooi aan op het blok. Het directe contact- de samenkomst van heatpipes is met het oog zichtbaar, gelukkig maar, anders zou Cooler Master ons voorliegen en dat mag niet, pun intended. De CPU-koeler is compact, hoe we de EVO series kennen. Met een hoogte van 158.8mm past deze CPU-koeler probleemloos in bijna alle behuizingen.
Tot zover een overzicht van de Hyper 212 Black Edition. Kwalitatief is de CPU-koeler op orde, de koelvinnen buigen redelijk eenvoudig mee, gelukkig is een voordeel hiervan dat je deze ook makkelijk terugbuigt. De randjes zijn scherp, maar niet scherp in de zin van bloedende handen. Bouwkwaliteit is om deze reden voldoende, esthetisch benoem ik zeer goed in deze prijsklasse en montage en prestaties is vooralsnog afwachten. Door naar het monteren!
De testbank is weer aan zet. De vertrouwde AMD Ryzen 7 1700X neemt weer plaats. Ondertussen is de lijst aan diverse CPU-koelers voor het testen flink gegroeid, niet in de breedte, wel in de lengte voor het rangschikken van de resultaten per CPU-koeler. Fijn dat een voorbedacht plan zo goed tot stand is gekomen, hopelijk mag de AMD Ryzen 7 1700X op stock en 4GHz nog meer CPU-koelers verwelkomen in de nabije toekomst. Ondertussen ben ik ook wel wat ervaring rijker met het monteren van diverse CPU-koelers. Eerder waren er al wat Cooler Master lucht- en waterkoelers die plaats namen op deze testbank. Hoe bevalt montage van de Hyper 212 Black Edition?
De standaard AMD AM3 en AM4 komt te vervallen. Er zijn veel fabrikanten die gebruik maken van de standaard AMD backplate van dit platform, iets wat ikzelf wel fijn vindt. Bij de Hyper 212 Black Edition levert Cooler Master een backplate mee, waarop je zelf de Intel of AMD schroefjes op moet monteren, waarna je deze vervolgens met een plasticclip vastzet. Dit vereist weinig kennis.
De afstandbusjes zijn nu voorzien van een bescherming op zowel de onder- als bovenkant. Welke kant nu de boven of onder is, dat laat ik open voor eigen invulling. Het is plaatsen en aandraaien met het meegeleverde hexagoon dopje. De backplate blijft nu netjes op zijn plaats.
De metalen plaatjes moeten nu nog bevestigd worden op de CPU-koeler zelf. Dit doe je aan weerszijde met één schroefje. Gevolgd door een druppeltje koelpasta, het plaatsen van de Hyper 212 Black Edition en kruislings aandraaien met de voor geïnstalleerde schroeven op de metalen plaatjes. Op de afbeelding staat overigens de variant voor een AMD installatie, hoezo dan? Omdat het een AMD moederbord is, hop hop hop!
Installatie is eenvoudig en vereist weinig inspanning. Het eindresultaat is in zicht: een geïnstalleerde Hyper 212 Black Edition.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
We zijn gearriveerde bij de testresultaten van de Hyper 212 Black Edition. Een belangrijk moment om te kijken of de EVO zijn epische saga kan doorzetten. We starten met de testresultaten idle in Windows, zowel stock als op 4GHz. De Hyper 212 Black Edition komt redelijk mee. Deze sluit aan bij het rijtje van de Gelid Solutions Tranquillo Rev. 4, de Scythe Choten en de Gelid Solutions Tornado. De Tranquillo en Choten zitten rond hetzelfde prijspunt, terwijl de Tornado met 22 euro een stuk goedkoper is dan de Hyper 212 Black Edition. Het mag dan wel op stock resultaten gaan idle in Windows, de Hyper 212 Black Edition resultaten zijn voldoende, maar niet bijzonder. Op 4Ghz idle in Windows maakt de Hyper 212 Black Edition een wat aangenamere stap. De CPU-koeler laat de Tranquillo Rev. 4 en de Tornado achter zich. Dit verschil zit hem in maximaal 1 graden Celsius met de Tornado, wat niet superieur is, maar wel een verbetering. Laten we niet vergeten dat het om een AMD Ryzen 7 1700X gaat. Met een overklok op alle kernen van 4GHz. Deze kleinere CPU-koeler in het prijs- prestatiesegment hebben flink wat te verduren. Kortom: een kleine verbetering.
Dit is het moment dat de Hyper 212 Black Edition moet presteren. Prime95 draait en zet de processor onder 100% load. We starten met de AMD Ryzen 7 1700X op stock. Hier slaat de Hyper 212 Black Edition verassend toe. Dusdanig verassend dat ik bijna mij twijfels trok. Na langer testen en opnieuw opstarten kwamen deze resultaten toch écht overeen. Het verschil ligt hem nu op 4 graden Celsius met de Tranquillo Rev.4 en 3,25 graden Celsius met de Tornado. Hier laat de Hyper 212 Black Edition een knap staaltje werk zien. De Scythe Kotetsu Mark II presteert vooralsnog beter en heeft een vergelijkbare prijs van circa 35 euro. De Kotetsu II is voor de prijs gewoon een prijs- prestatiebeest, typisch iets wat Scythe de afgelopen jaren heeft weten waar te maken met diverse CPU-koelers.
Op 4GHz staat de Hyper 212 Black Edition nog zijn mannetje. De kloof tussen de eerder genoemde Tranquillo Rev. 4 en Tornado is wat kleiner geworden. Niet te vergeten dat de Tornado maar 18 euro kost! Prijstechnisch een lachertje voor de geleverde prestaties. Toch zou ik alle genoemde CPU-koelers in dit hoofdstuk, met uitzondering van alle koelers in de tabellen, niet 24/7 op mijn 4GHz geklokte 1700X willen zien. Boven de 80 graden Celsius is mij wat te veel van het goede. De Hyper 212 Black Edition presteert voor de prijs, iets wat zeker mag zijn. Deze schommelt tussen de goedkopere Gelid Solutions Tornado en de Kotetsu Mark II als het om prestaties gaat.
Met de Silencio ventilator op 2000 RPM zien we dat de Hyper 212 Black Edition er nog bijna 1 graden Celsius op een stock 1700X op vooruit gaat. Bij de overklok op 4GHz blijven resultaten gelijk, omdat de koeler bij de eerdere resultaten al tegen zijn maximale snelheid aan zat.
De Silencio ventilator is gewoon in Windows praktisch onhoorbaar, dit maakt de Hyper 212 Black Edition een rustig koelertje tijdens het browsen. Bij een load van circa 70 tot 80 procent vind ik de koeler redelijk stil, pas na het passeren van circa 80 procent, hoor je de koeler beter. We zitten op 80 procent rond de 1500 - 1600RPM, alles wat daarboven zit zal je met deze CPU-koeler wel horen. Is het een irritant geluid? Nee. Er is geen hoorbare zoem van de airflow, enkel de ventilator die flink snel roteert. Voordat ik te veel conclusie ga vormen gaan we door naar het volgende hoofdstuk.
De Hyper 212 Black Edition van Cooler Master. Weet het merk de Hyper 212 nieuw leven in te blazen, of komen we terug van een koude kermis? Mag de Hyper 212 EVO tijd herleeft worden? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik beginnen met de bouwkwaliteit en looks van deze CPU-koeler. De Hyper 212 Black Edition kost circa 35 euro. Je denkt je even te vergissen in de prijs, het feit dat deze CPU-koeler episch oogt voor 35 euro is wat mij betreft een feit. Het vernikkelde ontwerp, volledig in het zwart opgetrokken met de metalen top plate, just GG! De geborstelde look samen met de dopjes op de uiteindes van de heatpipes maken het af. Voor 35 euro is dit tot zover de mooiste CPU-koeler rond de prijsklasse van 25 tot 35 euro, dit zeg ik zonder enige twijfel.
Montage van de CPU-koeler is eenvoudig. Er zijn chiquere manieren, die naar mijn mening ook beter ogen op en rondom de socket zelf. Zelf heb ik tijdens het monteren weinig problemen ondervonden, gewoon stap voor stap de handleiding volgen. Overige details zoals de acccessoires en de extra y-splitter met 4-pin headers zijn fijn voor een eventuele extra ventilator op het blok.
Prestaties idle met de 1700X in Windows en overklokt op 4GHz waren niet echt concurrerend ten opzichte van de Gelid Solutions Tranquillo Rev. 4, Gelid Solutions Tornado en Scythe Kotetsu Mark II. Hier kwam de Hyper 212 Black Edition met vergelijkbare resultaten uit de bus als de Tranquillo Rev. 4 en de Tornado. Pas toen Prime95 het licht zag op de testbank, kwam de Hyper 212 Black Edition in actie. Met een gemiddeld temperatuurverschil van 4 graden Celsius presteert de Hyper 212 Black Edition voor zijn prijs goed. Hij kan goed mee, vooral wanneer de overklok van 4Ghz in actie is ten opzichte van de Kotetsu Mark II. Ook met de stock 1700X onder volledige load laat deze CPU-koeler bevredigende resultaten zien, lekker sensueel!
In vergelijking met de bovengenoemde CPU-koelers doet de Hyper 212 Black Edition één ding beter: uitstraling. Het vernikkelde ontwerp en de top plate maakt de Hyper 212 Black Edition gewoon chique. Voor deze prijs vind ik het een prestatie, los van de daadwerkelijke prestaties van de koelresultaten. En de koelresultaten van deze CPU-koeler mogen er zijn. Wil je net wat goedkoper uit zijn, dan blijft de Gelid Solutions Tornado wat aantrekkelijker, wil je wat meer prestaties, dan is de Scythe Kotetsu Mark II wat interessanter, wil je daartussen zitten met beter looks, dan is de Cooler Master Hyper 212 Black Edition écht het overwegen waard. Wat mij betreft vervalt de Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 in dit verhaal. Deze CPU-koeler is al wat langer op de markt en niet meer competitief genoeg. Dit heeft de Gelid Solutions Tornado overgenomen voor een nog lagere prijs.
Cooler Master maakt een elegante comeback met de Hyper 212 Black Edition. De CPU-koeler is weer terug van weg geweest! Dit keer kiest het merk niet enkel voor prijs- prestaties. Met de Hyper 212 Black Edition kiest het merk voor prijs- prestaties en uiterlijk. Voor de prijs van circa 35 euro is dit wat mij betreft een nieuw tech pareltje!