Sponsor

Review: Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB

Processorkoeler (CPU-koeler)

80%
ARGB feest!

In het kort

De MasterAir MA612 Stealth ARGB behoort toe tot de high-end CPU-koelers van Cooler Master. Deze versie kost je een tientje meer dan de reguliere versie, maar heeft dan wel twee ARGB-fans samen met een RGB-controller.

  • Eindoordeel

Review: Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB

Links;

De MasterAir MA612 Stealth ARGB is de nieuwste toevoeging aan de MasterAir-reeks van Cooler Master. Van de CPU-koelers zijn twee versies beschikbaar: de Stealth en de Stealth ARGB. De verschillen spreken waarschijnlijk voor zich. De Stealth-versie heeft twee zwarte SickleFlow 120mm-fans en de Stealth ARGB-versie heeft twee ARGB SickleFlow 120mm-fans.

In de basis zijn beide CPU-koelers gelijk. Opgetrokken in het zwart in combinatie met zes heatpipes. Standaard levert Cooler Master de Stealth ARGB met een RGB-controller. De CPU-koeler is ook te combineren met een ARGB-header op het moederbord. De Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB heeft een adviesprijs van € 89,99.

Een overzicht van de specificaties:

Verschillen tussen de MA612 Stealth en Stealth ARGB beperken zich enkel tot een kleurfestijn. In de portemonnee zit er een prijsverschil van tien euro tussen de twee, waar de reguliere versie van de MA612 Stealth een adviesprijs bezit van € 79,99. Koperen delen op de CPU-koeler zijn vernikkeld afgewerkt, waaronder de CPU-baseplate. Aluminium delen zijn in het zwart afgewerkt; dit geldt ook voor de koelvinnen.

Cooler Master levert twee 120mm-SickleFlow-fans mee in een push-pull-configuratie. De fans zijn standaard gemonteerd op de CPU-koeler, maar vragen voor montage van de CPU-koeler demontage. Op basis van mijn ervaring is dit een fluitje van een cent, gezien het feit dat de SickleFlow fans al standaard in een bracket zitten. Deze zijn met de zachte klemmen eenvoudig op de koelvinnen te schuiven. De fans draaien standaard op 650 RPM, oplopend tot maximaal 1800 RPM. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden: dit zijn PWM-fans, aldus met een 4-pin aansluiting.

De MA612 Stealth ARGB komt in een degelijke verpakking met paarse Cooler Master-kleuraccenten. Verpakkingsinhoud bestaat uit de montage-accessoires voor Intel en AMD, een tube koelpasta (MasterGel Pro), een RGB-controller met bijhorende kabeltjes en een gebruikershandleiding.

Door met de MA612 Stealth ARGB. Een eerste impressie doet mij veel denken aan de Cooler Master Hyper 212 Black Edition. Deels door de zwarte afwerking en het prominente Cooler Master logo op de topplaat. Ik vind het Cooler Master logo niet storend; het gaat wat mij betreft goed samen met het ontwerp. Wel is het zo dat de MA612 Stealth ARGB uit ander hout gesneden is dan de Hyper 212 Black Edition. Met de MA612 Stealth ARGB CPU-koeler heb je een high-end CPU-koeler van Cooler Master in handen, waar de Hyper 212 Black Edition een prijs/prestatiegerichte CPU-koeler is.

De aluminium topplaat zweeft subtiel boven de heatsink. Met de fans verwijderd, valt de MA612 Stealth ARGB flink wat kilo’s af. De combinatie moet hem vooral zitten in de zes heatpipes, samen met de push/pull-configuratie, als het om prestaties gaat.

Uit mijn telling bestaat de heatsink uit een totaal van 52 koelvinnen. De heatpipes hebben een asymmetrisch-ontwerp (ongelijk) voor optimale ondersteuning voor werkgeheugen, kortom, er is nagedacht over hoog-profiel werkgeheugen. Het ontwerp van de CPU-koeler zelf is symmetrisch. De MA612 Stealth ARGB is 129 mm lang, 112.2 mm breed en 158 mm hoog. Dit is 2 mm lager dan de Noctua NH-D15S en 7 mm lager dan de Noctua NH-D15. Veelal is het kritische punt van inbouwhoogte 165 mm – daar zit de MA612 Stealth ARGB comfortabel onder.

De CPU-baseplate is koper met een vernikkelde afwerking; deze is 40 mm bij 42 mm. De zes heatpipes zijn, net als de aluminium koelvinnen, netjes afgewerkt in het zwart. De 120mm- SickleFlow-fans hebben transparante bladen voor spreiding van het ARGB-goedje. De fan-brackets zijn een zeer aangename toevoeging, zowel esthetisch als het gemak in montage en demontage.

Montage zal op het AM4-platform van AMD plaatsvinden. Mijn vertrouwde test bench met een AMD Ryzen 7 3800XT is wederom van de partij om de MA612 Stealth ARGB aan de tand te voelen. Veel fabrikanten verkiezen de standaard AM4-backplate van het moederbord. Cooler Master kiest voor een eigen backplate die te modificeren is voor een Intel en AMD-platform. Overigens is dit niet nieuw, want Cooler Master heeft dit al langer.

Hoewel montage op een AM4-platform relatief eenvoudig is, ben ik wel van mening dat gebruik van de standaard AM4-backplate het allerfijnste is. Nu wissel ik vrij vaak tussen diverse CPU-koelers en AIO’s wat gebruik van het AM4-backplate gemakkelijk maakt, wellicht een kwestie van tijdswinst en minder gedoe. Wel denk ik dat Cooler Master de backplate wellicht verder kan verfijnen, de plastic clips voelen inmiddels wat oubollig. Als het om comptabiliteit en niet tig backplates van één en dezelfde fabrikant gaat, doet Cooler Master wel verstandig aan één vaste backplate voor zijn producten.

Hieronder de montage accessoires voor het AMD-platform. Ik heb de plastic clips met de verbindingsschroeven alvast voorbereid op de AM4-markering van de backplate. Gevolgd door het plaatsen en vastschroeven met de afstandsbusjes rondom de socket.

De metalen plaatjes, hetzij bruggetjes plaats je vervolgens op de afstandsbusjes. Met een duimvriendelijke schroef zet je deze vast op de schroefverbinding van de afstandsbusjes. Hier kan het zeker geen kwaad om deze een slagje na te slaan met een kruiskopschroevendraaier; de markeringen zitten er standaard in.

Met de SickleFlow-fans verwijderd, zijn de voorgeïnstalleerde schroeven op de bovenzijde van de baseplate zichtbaar. Deze lijn je uit met de schroefverbinding op de metalenplaatjes, waarna je de MA612 Stealth ARGB eenvoudig vastdraait. De schroeven borgen zichzelf, waarna je deze niet verder kan draaien. Een dotje koelpasta zat overigens al tussen de MA612 Stealth ARGB en AMD Ryzen 7 3800XT.

Nu is het enkel nog de fans terugplaatsen, aansluiten en gaan met die ARGB-banaan. Ik synchroniseer de verlichting met mijn Asus-moederbord, middels de meegeleverde RGB/ARGB-kabel.

Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.

Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 – 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie” van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.

De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.

AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 – 2020)

De MA612 Stealth ARGB gaat gelijk op als het om idle-resultaten gaat met de Noctua NH-D15 en NH-D15S. Niet heel spannend, maar toch een duidelijke weergave van een bepaalde verwachting, vooral wanneer de processor 4.5 GHz draait. Hier komt de MA612 Stealth ARGB prima mee.

Onder load met de Blender Classroom-benchmark is er een duidelijk verschil te zien. De MA612 Stealth ARGB is niet het topmodel van de nieuwe reeks, maar behoort op het moment wel toe tot de high-end (topklasse) van Cooler Master. De Cooler Master MasterAir MA624 Stealth is op papier het nieuwe topmodel. Dit is de grotere broer van de MasterAir MA612 met een dubbel torenontwerp. Overigens lijkt deze CPU-koeler heel veel op de Noctua NH-D15.

Terug naar de resultaten. De MA612 Stealth ARGB gaat onder load heerlijk en bijna op met de Noctua NH-D15 en NH-D15S; een prestatie. Wel ben ik mij er bewust van dat de MA612 Stealth ARGB een adviesprijs heeft van € 89,99. Dat verschilt niet veel met de NH-D15 in chromax.black, die gemiddeld rond de € 95,- moet kosten. De MA612 Stealth ARGB heeft in dit geval wel ARGB, mocht dit bepalend zijn. Onder load met de overgeklokte AMD Ryzen 7 3800XT zien we een verschuiving. Hier moet de MA612 Stealth ARGB het gemiddeld 3 graden afleggen tegen de Noctua NH-D15. Met 81 graden Celsius vind ik de prestaties degelijk.

Doorgaans presteert de MA612 Stealth ARGB 2 – 3 graden Celsius minder dan de Noctua NH-D15 en NH-D15S. Met een adviesprijs van € 89,99 schommelt de MA612 Stealth ARGB in de prijsrange van deze twee Noctua CPU-koelers. Hoe zit het dan met geluidsproductie? Gemiddeld scoort de MA612 Stealth ARGB hier gelijk aan de Noctua CPU-koelers. Wel schommelt de geluidsproductie van de MA612 Stealth ARGB gemiddeld tussen de 44 tot 45 d(B)A. Persoonlijk is de MA612 Stealth ARGB mij in de praktijk een klein beetje luider.

De Cooler Master MasterAir MA612 Stealth ARGB; brengt deze CPU-koeler kleur in mijn leven? Of is het een duister verhaal met een verdrietig einde? Je leest het in deze eindconclusie.

De MA612 Stealth ARGB brengt kleur in je leven als het om zijn ARGB-fans gaat. Twee 120mm-SickeFlow-fans in een push/pull-configuratie bepalen de basis, samen met 52 koelvinnen en zes heatpipes. Volledig opgetrokken in het zwart met een vernikkelde CPU-baseplate met daaronder een laagje koper – dat is de MA612 Stealth ARGB in een notendop.

Met een adviesprijs van € 89,99 zit de MA612 Stealth ARGB in de prijsrange van de Noctua NH-D15 en NH-D15S. Als het om prestaties gaat komt de MA612 Stealth ARGB goed mee. Hij wint het niet van de Noctua CPU-koelers, maar komt wel verdomd dichtbij. Ik vermoed dan ook dat de grotere broer; de MA624 Stealth gelijk op gaat met de Noctua NH-D15, hoewel dit enkel een vermoeden is. Ook de geluidsproductie meet zich gelijk aan de Noctua NH-D15 en NH-D15S.

Bouwkwaliteit en afwerking voldoen. Dit ligt niet op het niveau van de eerdergenoemde Noctua CPU-koelers. Cooler Master komt een eind, maar weet dit niet te evenaren met deze CPU-koeler. De reguliere MA612 Stealth kan interessant zijn, mits je enkel voor prestaties gaat en daarmee een tientje wil besparen (gebaseerd op de adviesprijs). Ben je verzot aan ARGB en alles wat licht geeft: dan is de MA612 Stealth ARGB je keuze. Hier heeft Noctua geen passend antwoord.

Onder de eindstreep is de MA612 Stealth ARGB gewoon een high-end CPU-koeler afkomstig van het Cooler Master kamp. De prestaties zijn goed, de geluidsproductie is redelijk en de bouwkwaliteit mag er gewoon zijn. Als je goede prestaties zoekt en ARGB verlangt, dan is de MA612 Stealth ARGB zeker het overwegen waard.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid