Review: Cooler Master MasterAir MA620M
Links;De MasterAir MA620M is een high-end CPU-luchtkoeler van Cooler Master. Geïnspireerd op de Wraith Ripper die destijds uitkwam met de 2000-series aan AMD Threadripper processors. De MA620M doorstaat wat veranderingen en is daarmee niet een directe kopie van de Wraith Ripper uit 2018.
De MA620M is iets compacter, maar blijft in theorie een forse CPU-koeler, in de basis heeft het ontwerp zes heatpipes samen met twee torens. In het midden van de dubbele torens zit een enkele SF120R 120mm-ventilator met een PWM/4-pin aansluiting. Op de top cover maakt Cooler Master gebruik van ARGB, mooie bijkomstigheid is de meegeleverde controller, mocht je geen ARGB-connector hebben op je moederbord.
De MA620M gaat op het moment van schrijven voor circa 87 euro over de digitale toonbank. Met deze prijs bevindt de MA620M zich in het straatje van de NH-D15 van Noctua. Ik ben benieuwd of de MA620M het kan opboksen tegen CPU-koelers zoals de NH-D15, Dark Rock Pro 4 en de Scythe Mugen 5 modellen.
Een overzicht van de specificaties:
De twee torens tellen ieder een totaal van 55 aluminium koelvinnen. De zes heatpipes zijn gelijkmatig verdeeld over de base plate, dit is het contactpunt waar de CPU-koeler contact maakt met de processor. De zes heatpipes zijn onderdeel van het totaalontwerp, deze splitsen zich namelijk op in twee groepen van ieder drie heatpipes per koeltoren. Uniformiteit is van groot belang, zodat de warmteoverdracht per toren gelijk is.
De MA620M maakt gebruikt van een ‘easy mounting systeem’, aldus Cooler Master. De MA620M heeft twee schroeven met een verlengd schroefdraad, deze zijn verzonken in de top cover en zakken met het schroefdraad door de koeltorens tot onderaan het ontwerp. In theorie zou montage enkel bestaan uit voorbereidingen op het moederbord, koelpasta, plaatsen en aandraaien, of dit in de praktijk zo gebruiksvriendelijk is, lees je in het hoofdstuk monteren.
Mijn gevoel zegt dat de visie van Cooler Master met de MA620M als volgt is: prestaties met behoud van design. Volledig in het zwart opgetrokken met een fancy top cover met geïntegreerde RGB-verlichting. Het Cooler Master logo en omlijningen lichten kleurrijk op tijdens gebruik. De vrijwel niet zichtbare SF120R-fan heeft een snelheid van 650 RPM oplopend tot 2000 RPM.
De MA620M komt in een forse verpakking. Binnenin is de CPU-koeler beschermd met verpakkingsschuim, de accessoires zijn apart verpakt, bestaande uit een installatiehandleiding voor het Intel en AMD platform, bijpassende montageaccessoires, een tube koelpasta, een RGB/ARGB kabel- adapter voor op het moederbord en de ARGB-controller met bijhorende voedingskabel.
In het hoofdstuk de specificaties had ik het over de visie van de MA620M. Hands-on voelt de CPU-koeler als een deftig stukje ontwerp aan, het roept niet zozeer Noctua NH-D15 design gevoelens op, wel weet de MA620M zich goed te differentiëren, dit deed Cooler Master lang geleden al met de V6, V8 en V10 CPU-koelers. Vooral de V10 vond ik destijds een geweldige ‘wow-factor’ hebben. Het differentiëren zit hem vooral in het inbouwen van de 120mm-fan tussen twee koeltorens en het optisch verbergen van deze fan. De MA620M doet mij net als de ‘V CPU-koelers’ denken aan een automotor, alles zit op zijn plek onder één motorkap. Verschil met de MA620M en verouderde ‘V-serie CPU-koelers’ is dat deze goed bij de tijd is met zijn ARGB opties.
Los van het feit dat ik benieuwd ben naar de koelprestaties van de MA620M, mag de MA620M er qua ontwerp zijn, in handen voelt dit stukje hardware hoogwaardig aan, de glossy afwerking is normaliter iets wat mij niet zo trekt op CPU-koelers, mede door de aantrekkingskracht van stof op het oppervlak zelf. Toch misstaat het de MA620M niet.
De zes heatpipes zijn onderdaan de CPU-koeler goed zichtbaar samen met de verlengde schroeven voor montage. De base plate heeft een koperen afwerking. Cooler Master duidt de airflow aan met een sticker. Het is mogelijk om airflow van richting te veranderen, wel vereist dit volledige demontage van de MA620M.
Montageproces zou dankzij het ‘easy mounting systeem’ eenvoudig moeten zijn. Voor zowel het Intel en AMD platform levert Cooler Master een backplate mee, veelal verkiezen fabrikanten op het AM4 platform de backplate (montageplaat) van het moederbord zelf. De enkele backplate is inzetbaar voor het Intel en AMD platform, in de installatiehandleiding is zichtbaar op welke positie de borgschroeven moeten, deze duw je vast op de poten van de backplate en borg je met de plastic bevestigingsclips. Hieronder zij de benodigde montagematerialen zichtbaar voor het AM4 platform.
Met de backplate op zijn plaats, schroef je de afstandshulzen op de borgschroeven. Gevolgd door de metalen montagebeugels die je daarna borgt met de duimschroeven. Mijn advies is om deze met een schroevendraaier nog een slagje te geven.
De laatste stap bestaat uit het aanbrengen van koelpasta samen met de MA620M. Met de MA620M op de processor is het enkel nog uitlijnen op de montagebeugels en aandraaien. Ik heb de schroeven bovenop de top cover geleidelijk aangedraaid voor een gelijke drukverdeling. Het eindresultaat? Een heerlijk fors blok. Niet te vergeten: de MA620M heeft onder zijn koeltoren 67 mm aan ruimte voor hoog-profiel werkgeheugen.
RGB-verlichting mag niet ontbreken. De MA620M is dankzij zijn diffuser rijk aan kleur en felheid. De meegeleverde controller geniet mijn voorkeur. De verlichtingseffecten voldoen, in mij geval gebruik ik altijd een regenboog of kleurovergang verlichtingseffect. Voor voeding vraagt de controller een enkele SATA-aansluiting. De controller is voorzien van een magneetje voor montage op bijvoorbeeld je behuizing.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Het aerodynamische blok van Cooler Master bevindt zich redelijk in lijn met CPU-koelers met een enkele 120mm-fan. De MA620M heeft een enkele 120mm-fan oplopend tot 2000 RPM. Prestaties onder idle zijn vergelijkbaar met de Scythe Mugen 5 RGB Edition en de Scythe Fuma 2, zowel stock met de AMD Ryzen 7 1700X als een op overklok van 4GHz.
Prestaties onder load vertellen ons meer. Hier trekt de MA620M gelijk op met de Scythe Mugen 5 RGB Edition. De MA620P (volgens mij dient de P voor performance) scoort nipt beter dan de MA620M, met twee fans op de MA620P vind ik het een degelijke prestatie van de MA620M. Prestaties zijn van goed niveau. Eerlijk gezegd ik meer verwacht, gezien het feit dat deze CPU-koeler in een groter formaat eerder uitkwam voor de Threadripper processors onder de naam Wraith Ripper. Desondanks presteert de MA620M prima met een enkele 120mm-fan.
Onder volledige load zien we weinig verschillen. De MA620M produceert wat meer geluid dan de Scythe Mugen 5 RGB Edition. Op de open test bench is dit beter hoorbaar, in een behuizing is het mogelijk te verwaarlozen. Door het gesloten ontwerp ‘slokt’ de MA620M lucht op, iets wat zich beter kenmerkt bij deze CPU-koeler. Hierdoor klinkt de geluidsproductie een klein beetje anders en valt deze mogelijk eerder op.
De Cooler Master MA620M is een forse CPU-koeler, die desondanks zijn forse formaat een stealthy uitstraling heeft. Het authentieke beeld van een fors blok aan aluminium, denkende aan de Scythe Ninja 5 en Fuma 2 is niet aan de orde, met de MA620M krijg je minimalistische stijl met een chique randje aan RGB-verlichting.
Het uiterlijk van de MA620M is iets wat er gewoon mag zijn. Samen met de bouwkwaliteit is de MA620M een pracht blok, volledig opgetrokken in het zwart van aluminium koelvinnen tot de heatpipes, dit maakt de MA620M een pracht kandidaat voor diverse builds. Het ‘easy mounting systeem’ vereist weinig inspanning om de MA620M te monteren, positief! Het gereedmaken van de backplate kost het meeste aan tijd, waarna het plaatsen en aandraaien kinderspel is, het aandraaien van de schroeven kan gelijkmatig voor een nette spreiding en druk op de processor.
Het aandeel ARGB-verlichting is goed uitgevoerd. De top cover straalt vol en fel. Met een directe ARGB/3-pin connector op de MA620M zelf, kan je deze direct aansluiten op het moederbord. Cooler Master levert een verlengkabel mee voor diverse moederborden, gespecificeerd op merk/fabrikant. Iets waar ik persoonlijk tevreden mee ben is de controller, deze is magnetisch en monteer je eenvoudig in of op de behuizing. De besturing van verlichtingseffecten gaat met een druk op de knop, easy as that. Cooler Master levert voldoende verlichtingseffecten mee, in mijn ogen zijn de belangrijkste verlichtingseffecten waaronder regenboog en kleurovergang aanwezig op de controller.
Koelprestaties zijn van goed niveau. Ik had eerlijk gezegd nog nét wat meer verwacht, wel moet ik waakzaam blijven als ik de MA620M vergelijk met de be quiet! Dark Rock Pro 4, de Noctua NH-D15 (AM4 versie en chromax.black), de Scythe Fuma 2 en Scythe Ninja 5, dit zijn allemaal CPU-koelers met twee 120 tot 140mm-fans versus de enkele 120mm-fan op de MA620M. Prestaties van de bovengenoemde CPU-koelers zijn 3 tot 4 graden koeler, wat in de praktijk met een extra fan niet zo vreemd is. Daarbij kiest Cooler Master met de MA620M voor een gesloten ontwerp, waardoor de CPU-koeler er minimalistisch uitziet. De MA620M levert identieke prestaties op mijn AM4 platform als de Scythe Mugen 5 RGB Edition, dit betreft ook een CPU-koeler met een enkele 120mm-fan. De MA620M produceert wat meer geluid dan de Scythe Mugen 5 RGB Edition, gezien het simpele feit dat de fan tot 2000 RPM oploopt versus de 1200 RPM van de Mugen 5 RGB Edition. Technisch gezien is de Mugen 5 RGB Edition efficiënter dan de MA620M en een klein beetje stiller. De MA620M klinkt niet storend en zal in een dichte behuizing minder opvallen als het om geluid gaat.
Met een prijs van circa 87 euro kun je een vergelijkbare of goedkopere CPU-koeler aanschaffen die beter presteert, voorbeelden hiervan zijn de Noctua NH-D15, Dark Rock Pro 4 en de Scythe Ninja 5. Met de Scythe CPU-koeler ben je een stuk goedkoper uit, maar lever je wel in op bouwkwaliteit, afwerking en de stijl die de MA620M te bieden heeft. Voor de Noctua NH-D15 en Dark Rock Pro 4 is dit een ander verhaal, beide CPU-koelers acht ik als top-tier met een nette uitstraling en een goede bouwkwaliteit, grootste verschil zit hem in het ontwerp en de styling daarvan. De MA620M oogt in harmonie als een krachtige V6 3.0 Jaguar S-Type motor, alle onderdelen zitten netjes onder de ARGB-motorkap en presteren met een enkele 120mm-fan prima. De combinatie zit hem vooral in de volgende punten; degelijke prestaties, een geweldige bouwkwaliteit, mooie ARGB-verlichting en dat alles met een stealthy look. Trekt de MA620M je aandacht en zie je het aerodynamische ontwerp zitten, dan is de MA620M oprecht een pracht keuze voor je huidige of toekomstige build.