Sponsor

Review: Cooler Master MasterBox 500

Behuizing

85%
Kwalitatief en stoer

In het kort

De Cooler Master Masterbox 500 is een behuizing met een puike bouwkwaliteit en gelikte look. Deze kast biedt ook nog eens ruimte aan alle hardware die je hartje begeert.

  • Eindoordeel

Review: Cooler Master MasterBox 500

Links; Navigatie;

Inleiding

Na mijn eerdere review van de MasterBox TD300 Mesh is het nu de beurt aan de grote broer: de Cooler Master MasterBox 500. Deze nieuwe mid-tower van Cooler Master biedt ruimte aan een scala van koelingsopties en biedt natuurlijk zat ruimte voor grote videokaarten.

De MasterBox 500 heeft wederom een futuristisch design. Het ARGB-voorpaneel en de 120mm-SickleFlow-fan zorgen voor de nodige verlichting in deze behuizing. Daarmee biedt de ingebouwde RGB-controller de mogelijkheid om deze hoeveelheid bling nog te vergroten. In totaal biedt deze behuizing plaats aan maximaal zeven fans of twee 360mm-radiatoren en een 120mm-fan.

Ook inbouwen moet geen probleem zijn met deze behuizing. Net als bij de TD300 Mesh is het toppaneel te verwijderen om het inbouwgemak te vergroten. Het zijpaneel is toolless te verwijderen voor easy access. Onder het kopje inbouwen gaan we hier uiteraard dieper op in.

Deze kast lijkt op het eerste gezicht dus een prima basis te zijn voor een puike RGB-build. Op het moment van schrijven is de MasterBox 500 verkrijgbaar voor € 82,90.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

Cooler Master MasterBox 500
MaterialsSteel, Mesh, Plastic, Tempered Glass
Motherboard SupportMini ITX, Micro ATX, ATX, E-ATX*, (*up to 12” x 10.7” motherboards)
Expansion Slots7
2.5″/3.5″ Drive Bays (combo)2
2.5″Drive Bays4
I/O Panel2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x 3.5mm Headset Jack (Audio+Mic), 1x Reset/ARGB button
ARGB ControllerARGB/PMW Hub
Pre-Installed FansFront: 120mm SickleFlow PMW ARGB
Rear: 120mm MF120 non-LED Fan
Fan Support Top3x 120mm, 2x 140mm
Fan Support Front3x 120mm, 2x 140mm
Fan Support Rear1x 120mm
Radiator Support TopUp to 360mm, Max thickness 55mm
Radiator Support FrontUp to 360mm
Clearance CPU Cooler165mm
Clearance PSU180mm, 295mm with HDD cage removed
Clearance GPU410mm
Dust FiltersBottom, Front, Top
Power Supply SupportATX
Dimensions
Lenght505mm
Width209mm
Height499mm
Weight7,7Kg

De MasterBox 500 komt met twee fans reeds geïnstalleerd: een 120mm-SickleFlow-fan aan de voorzijde en een 120mm-MF120-fan (non-RGB) aan de achterzijde. Het ARGB-paneel en de SickleFlow-fan aan de voorzijde zijn beide aangesloten op de ARGB-controller in de behuizing. Hierop kunnen nog meer fans aangesloten worden voor een uniforme RGB-beleving.

De kast biedt ruimte voor een 180mm-PSU in de standaard configuratie. Als de schijvenkooi wordt verwijderd, is er zelfs plaats voor een 295mm-PSU. Deze schijvenkooi biedt plaats voor twee HDD’s of twee SSD’s. Naast de schijvenkooi is er achterop de kast nog de mogelijkheid om twee extra SSD’s te monteren.

In deze behuizing is plaats voor GPU’s van maximaal 410 mm. Dit is zelfs voor de aankomende videokaarten van AMD en NVIDIA nog ruim voldoende. Voor de latere generaties GPU’s zijn aan de voorzijde van de shroud openingen om de kabels door te voeren, zodat deze niet vanaf de zijkant hoeven te komen.

De I/O aan de voorzijde van de MasterBox 500 is uitgerust met twee USB 3.2 Gen 1 poorten (5 Gbps). Daarnaast is er een 3,5mm-audiojack (audio + mic) beschikbaar en een reset/ARGB-knop.

Showcase

De Cooler Master MasterBox 500 komt binnen in de standaard bruine doos die we van Cooler Master-behuizingen gewend zijn. Als we de doos openen worden, zoals ook al verwacht, begroet door piepschuim en plastic folie. Zodra we deze met beleid van dit kastje afgesnokt hebben, kunnen we een eerste indruk krijgen van deze behuizing.

Eerste opvallende feature van de kast is de strak afgewerkte voorzijde met de geborstelde metalen look. Ook de lijn van de voorzijde van de kast springt in het oog; deze is niet recht, maar loopt boven wat naar buiten. Aan de voorzijde zien we onderaan een stukje mesh met daarachter de voorgeïnstalleerde SickleFlow verstopt. Zodra we wat stroom op dit beestje zetten, zal deze echter niet lang meer verstopt blijven.

De I/O van de MasterBox 500 zit aan de bovenzijde van het geborstelde, stalen voorpaneel van de behuizing. De hoeveelheid poorten is ietwat sober, met slechts twee USB 3.2-poorten en een 3,5mm-audiojack. Verder heb je alleen nog de aan/uit knop en de ARGB/resetknop.

Laten we vervolgens eens een blik werpen aan de binnenkant van deze behuizing. We zien meteen al een shroud die doorloopt tot de voorzijde van de kast. Aan de voorzijde zit gelukkig wel een opening voor de airflow. Aan de achterzijde is een uitsparing ter hoogte van de PSU; deze is uiteraard om PSU’s met een display te faciliteren. Ook zien we op de shroud nog een opening halverwege; deze kan gebruikt worden om de kabels voor de GPU door te voeren. Verder zien we uiteraard nog de openingen voor kabelmanagement in de achterwand van de behuizing.

De voorgeïnstalleerde fan aan de achterzijde is een basismodel zonder RGB. Die is door de liefhebber altijd te vervangen voor een RGB-variant. Van mij had deze er ook standaard al wel in mogen zitten, zoals bijvoorbeeld bij de HAF 500. De fan aan de voorzijde is gelukkig wel een RGB-fan en die is standaard ook al op de RGB-controller aangesloten.

De achterzijde van deze kast laat zien dat er zat ruimte is voor de warme lucht om de kast achterop te verlaten. Ook zien we hier de zeven expansion slots die deze kast telt.

Als we vervolgens het achterpaneel van de MasterBox aftrekken, worden we als eerste begroet door de kabelbos die vanaf de voorkant komt. Standaard zijn deze al gebundeld voor het gemakkelijk wegwerken. Verder zien we hier de schijvenkooi die onder de shroud verstopt zit en kunnen we een idee krijgen van de clearance van de PSU.

De schijvenkooi biedt ruimte aan twee HDD’s of SSD’s. Deze kunnen makkelijk in de lades worden gezet die vervolgens simpel vast te klikken zijn in de schijvenkooi.

Als laatste kunnen we nog snel een blik werpen op de onder- en bovenzijde van de MasterBox 500. Aan de onderzijde zien we het verwijderbare stoffilter voor de PSU. Ook zien we hier de stevige grote voeten van deze behuizing die hem lekker stabiel zullen maken.

De gehele bovenzijde is bedekt met een, eveneens verwijderbaar, stoffilter. Als we dit filter verwijderen, zien we de slots voor het bevestigen van extra fans of een radiator aan de bovenzijde van de kast.

Inbouwen

Het inbouwen van dit kastje begon al prima, dankzij de toolless toegang aan de voorzijde. De extra schroef aan de achterzijde van het voorpaneel en de schroeven van het achterpaneel zijn gemakkelijk met de hand los te maken. Ik ben begonnen met het inbouwen van de voeding, wat op zich een goed idee was, ware het niet dat je dan van te voren na moet denken of je de kabels voor de GPU via de voorzijde wil doorvoeren of vanaf opzij. Ik had hier uiteraard niet over nagedacht voor het inbouwen en daarom heb ik de PSU later nog eens losgehaald en opnieuw gemonteerd. Het monteren van de PSU is ook een aardige kluif, omdat de ruimte tussen de PSU en de schijvenkooi vrij krap is. Als de schijvenkooi verder naar voren had gezeten was dit veel gemakkelijker geweest.

De MasterBox 500 biedt veel ruimte, waardoor het inbouwen van het moederbord een fluitje van een cent was. Ook het plaatsen van de videokaart was een eitje in deze ruime behuizing. Het aansluiten van de kabels van de I/O op het moederbord was ook zo gepiept. De openingen in de shroud zijn ruim genoeg om gemakkelijk kabels door te voeren. Onder de videokaart is ook voldoende ruimte om de kabels aan te sluiten, terwijl de GPU al gemonteerd is.

In deze build heb ik gebruikgemaakt van de Gelid Solutions Tranquillo 5. Op de foto’s is echter goed te zien dat deze behuizing ook zat ruimte biedt voor een radiator aan de bovenzijde van de behuizing.

Als laatste de kabelmanagement; in deze behuizing was het managen van de bekabeling aan de achterzijde een eitje. De kabels van de voorgeïnstalleerde fans en van de I/O waren al netjes gebundeld. Ze konden gemakkelijk losgemaakt worden voor het makkelijker aansluiten van de nog losse kabels van de I/O.

Zoals op de foto’s te zien is, was het goed mogelijk om alle kabels netjes te bundelen. Hierdoor heeft zelfs de achterzijde van je systeem een lekker clean uiterlijk. Het algehele uiterlijk van deze build oogt schoon en laat goed zien dat er nog zat ruimte is voor verdere uitbereidingen.

Verlichting

Inbouwen is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe ziet dit beestje eruit met de RGB-verlichting op volle kracht? Zoals op de foto’s en op de video te zien is, komt de RGB in deze kast uitermate goed tot zijn recht. De strepen op de voorzijde, in combinatie met de SickleFlow-fan achter het mesh, geven deze kast een gelikte uitstraling. De standaard mogelijkheden voor de RGB zijn alles wat we gewend zijn van deze lijn van behuizingen, met onder andere weer die prachtige regenboog van Cooler Master.

Conclusie

Is deze behuizing van Cooler Master een kastje waar je naar hartenlust hardware in kan smijten en met lampjes in kan spelen of is het een onhandige bonk metaal waarin inbouwen een struggle is? Dat ga je lezen in deze eindconclusie.

Allereerste de bouwkwaliteit van de MasterBox 500. De onderdelen van deze behuizing zijn qua materiaalkwaliteit meer dan voldoende. Er zijn geen onderdelen van plastic gemaakt waar metaal een betere keuze was geweest. Zelfs kleine details zoals de sledes van de schijvenkooi zijn in metaal uitgevoerd, wat het inbouwen een stuk prettiger maakt. Ook de geborstelde, metalen voorzijde en de mesh aan de onderkant van deze voorzijde zijn mooi en stevig uitgevoerd.

Inbouwgemak hebben ze bij Cooler Master duidelijk hoog in het vaandel. Het inbouwen van dit kastje was een prettige ervaring die goed alleen uit te voeren was door de ruime openingen voor kabeldoorvoer. De bovenzijde van de behuizing is verwijderbaar voor extra inbouwgemak, maar dit heb ik voor deze build niet eens nodig gehad. Als je in deze kast echter een radiator wil plaatsen, is dit natuurlijk uitermate veel gemakkelijker als de bovenzijde eraf is.

Ondanks deze lovende stukken zijn er natuurlijk altijd wel wat puntjes om over te klagen. Zo vind ik het jammer dat de fan aan de achterkant van de behuizing geen RGB-fan is. Gezien de focus van hedendaagse behuizingen op het faciliteren van RGB zou dit wat mij betreft een standaard mogen zijn. Ook is tegenwoordig een USB-C-aansluiting op de voorzijde uitermate handig, maar deze ontbreekt op deze behuizing. Hier kunnen we echter niet al te streng over zijn, want bij nagenoeg iedere kast in dit prijssegment ontbreekt vooralsnog USB-C.

Met al deze goede en slechte punten in acht genomen, heb je met deze behuizing toch een mooi stuk hardware in handen, waar je naar hartelust je systeem in kunt bouwen. De huidige prijs van ongeveer € 83,- is competitief, gezien de features die deze kast biedt. Het uiterlijk van deze kast is ook super met de geborstelde voorzijde die rond naar boven wegloopt. Een topkastje vol verlichting voor een niet al te gekke prijs dus.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid