Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Cooler Master MasterBox NR200P Wit
Links:Mini-ITX-systemen zijn naar mijn bevindingen nog redelijk niche. Toch is het bouwen van kleine, doch krachtige systemen steeds populairder aan het worden, vooral kijkende naar wat er vandaag de dag mogelijk is. Een Mini-ITX-moederbord mag dan wel één PCIe-slot hebben; met krachtige videokaarten zoals de RTX 3080 en RTX 3090 draai je probleemloos veeleisende games. Voor opslag verkiezen veel gebruikers tegenwoordig een M.2 NVMe-SSD, iets waar ook vaak ruimte voor is op deze moederborden.
Het blijft een gegeven dat grotere moederborden meer functies hebben, maar dan alsnog; op het Mini-ITX-platform is vandaag veel te vinden. Fabrikanten worden ook steeds creatiever met het indelen van de lay-out, waar ook grotendeels de R&D-kosten in opgaan. Bijgaand is een behuizing zeker niet onbelangrijk. In deze review bespreek ik de Cooler Master MasterBox NR200P. In de basis heeft de MasterBox NR200P genoeg opties voor moderne systemen - ook voor de veeleisende gebruiker die compact wil bouwen.
Wat de MasterBox NR200P allemaal exact te bieden heeft, vertel ik je in de opvolgende hoofdstukken. Gemiddeld kost de Cooler Master MasterBox NR200P circa € 97,74.
Een overzicht van de specificaties:
De MasterBox NR200P komt in twee varianten: zwart en wit. Ik bespreek in deze review het witte exemplaar. De MasterBox NR200P kan een Mini-ITX of Mini-DTX-moederbord huisvesten, de laatste is nét wat langer dan een Mini-ITX-moederbord en komt zelden voor. Totaal telt de behuizing vijf expansiesloten, waarvan drie horizontaal en twee verticaal. Een 2,5 tot 3-slots videokaart moet passen, al verlangt dit tijdens het inbouwen wel wat hand- en oogcoördinatie, maar goed, dat is voor later in deze review.
Cooler Master levert een PCIe-riserkabel mee voor verticale montage. Veelal nemen 2,5 tot 3-slots videokaarten twee expansiesloten in beslag. Dus voor de twee verticale expansiesloten zou je veilig moeten zitten - controleer dit altijd vooraf! Je propt niet zomaar een standaard ATX-voeding in deze behuizing. Handig als je er één hebt liggen, maar ook hier is het eerst even oriënteren. Het is mogelijk om een SFX of SFX-L-voeding te plaatsen, de laatste is wat langer dan de standaard SFX-voeding. In deze review combineer ik de Cooler Master V750 SFX Gold-voeding.
De behuizing is 376 mm lang bij 185 mm breed en 292 mm hoog. Deze heeft een inhoud van 18,25 liter en weegt 5,1 kilogram. Totaal is het mogelijk om twee 3,5 inch HDD’s te plaatsen en drie 2,5 inch SSD’s. Cooler Master levert twee 120 mm SickleFlow-fans mee van 650 tot 1800 RPM. Dit betreft overigens de MasterBox NR200(P)-uitvoering, ofwel de “performance"-uitvoering met een extra fan, paneel van gehard glas en de PCIe-riserkabel. Kortom, de NR200P is de meeste complete uitvoering.
Officieel gaat de MasterBox NR200P als SFF-behuizing door het leven, mede te danken aan zijn kleine vormfactor. Het is mogelijk om een CPU-koeler van maximaal 155 mm te plaatsen wanneer je gebruik maakt van het stalen zijpaneel, 153 mm met het zijpaneel van gehard glas en 76 mm wanneer je de videokaart in een verticale opstelling gebruikt. De videokaart mag maximaal 330 mm zijn, dus zoals eerder vermeld, kan je maximaal een 3-slots videokaart kwijt.
De verpakking oogt redelijk standaard. Binnenin is de MasterBox NR200P beschermd met plasticfolie en piepschuim. Het extra zijpaneel van gehard glas is apart verpakt en maakt onderdeel uit van de opvulling, zodat alles netjes op zijn plaats blijft tijdens transport. De accessoires bevinden zich dieper in de behuizing. Die komen dadelijk aan bod tijdens het hoofdstuk “de binnenkant".
De MasterBox NR200P is in de basis vervaardigd uit staal en kunststof. De behuizing heeft wat weg van de Cooler Master SL600M als het om het voorpaneel gaat. De twee zijpanelen en het voorpaneel bestaan uit staal, terwijl het top- en onderpaneel zijn vervaardigd van kunststof. De verschillen tussen de panelen vallen niet echt op.
Het Cooler Master logo is subtiel verwerkt op het voorpaneel. De panelen zitten vast met push/pull-kogels (pennetjes) op het frame van de behuizing. Je trekt de panelen eenvoudig van de behuizing af en drukt deze er zo weer op. Esthetisch vind ik de MasterBox NR200P volwassen en prima geschikt voor een compacte build, maar ook gewoon in de huiskamer als krachtige HTPC. Ik vind hem in ieder geval goed gelukt.
Het toppaneel is afgewerkt met mesh; hier is ruimte voor twee 120 mm fans. De aanwezige streep is puur esthetisch. Op het front I/O zitten twee USB 3.0-poorten Type-A, een microfoon- headsetlijningang en een power- en resetknop. Er is op het front I/O geen USB Type-C-aansluiting te vinden - iets om rekening mee te houden.
Aan de achterzijde is een uitsparing voor het I/O van het moederbord te vinden, twee verticale expansiesloten en drie horizontale expansiesloten. Het top- en onderpaneel zitten vast met een enkele schroef op het frame; goed zichtbaar op de onderstaande foto. Op het toppaneel is het schroefje al verwijderd.
De MasterBox NR200P is met de kunststof pootjes fors verhoogd; dit om airflow te optimaliseren. Hier zit netjes een magnetische stoffilter dat vrijwel de volledige lengte van de behuizing strekt. Het voorpaneel heeft minimale airflow, mede doordat er geen posities zijn voor fans.
We gaan door met de binnenkant van de MasterBox NR200P. Laat ik van start gaan met het openen van de zijpanelen. Mooi detail hier is dat de zijpanelen netjes op plaats blijven bij het openen aan de onderzijde. Daarmee vallen de zijpanelen niet direct van het frame. De stalen zijpanelen zijn voorzien stolfilters in het wit, deze vallen optisch niet op door de airflow-uitsparingen.
Het zijpaneel van gehard glas is apart mee verpakt, deze blijft ook netjes op de behuizing hangen als de zijpanelen van staal. Gehard glas geniet mijn voorkeur. Wel kan ik mij voorstellen dat je gebruik maakt van het stalen paneel, wanneer de behuizing als HTPC in je tv-meubel geparkeerd staat. Je krijgt met de NR200P beide opties.
Het linker zijaanzicht is niet enorm aantrekkelijk met het zijpaneel van gehard glas, mede zichtbaar op de bovenstaande foto. Dit komt door het metalen frame dat de lengte van de behuizing bedekt. Gelukkig is deze te verwijderen met een tweetal schroefjes. Het metalen frame, ofwel het zijframe ondersteund twee 120 of 140 mm fans. Ook kan je hier een 120, 140, 240 of 280mm-radiator kwijt. Het zijframe werkt niet in combinatie met een verticale GPU-installatie. OP de bodem is er ruimte voor een 120 of 140mm-radiator, al adviseert Cooler Master dit enkel voor custom loops. Het zijframe vind ik i.c.m. het zijpaneel van gehard glas niet zo aantrekkelijk.
Het bovenaanzicht geeft inzage op de positie voor een SFX/SFX-L-voeding. Standaard zit er een poweraansluiting (voeding) op de MasterBox NR200P. Deze gaat middels een kabel richting de positie van de voeding. Op het PSU-frame zitten vier klittenband kabelbinders - de twee op de zijkant zijn praktisch voor de ATX-kabel en CPU-powerkabels. In zijn geheel is het PSU-frame te demonteren.
Het kabelcompartiment geeft de indeling van de MasterBox NR200P goed weer. Een uitsparing voor het Mini-ITX-moederbord, op de bodem strekkende ruimte voor een lange videokaart, nogmaals de PSU-positie en de kabelbinders. Cooler Master duidt aan hoe het PSU-frame geplaatst moet worden bij een SFX en SFX-L-voeding. Een SFX-L-voeding is langer. Deze plaats je hoger, zodat je niet in de knoop komt de videokaart in horizontale positie.
Na het demonteren van de panelen kreeg ik eindelijk toegang tot de accessoires. Opvallend is dat de doosjes netjes bedrukt zijn ter informatie. De inhoud bestaat uit de twee 120mm-SickleFlow-fans, de PCIe-riserkabel voor verticale GPU-montage, een handleiding en diverse schroefjes samen met tie-wraps.
Er is veel te demonteren aan de MasterBox NR200P; de zijpanelen, het top- en onderpaneel, het zijframe en het stalen frame links en rechts. Door deze onderdelen te verwijderen, krijg je meer ruimte om het inbouwen te realiseren. Vooral met een grote videokaart is dit wenselijk om te doen.
Inbouwen met de MasterBox NR200P was geen onplezierige ervaring, maar vereist wel wat meer discipline. Een grotere build “flans" ik sneller in elkaar. Een SFF-behuizing zoals de MasterBox NR200P verlangt gewoon meer aandacht. In de basis is het belangrijk om zoveel mogelijk te demonteren. Het verwijderen van het top- en onderpaneel is een belangrijke feature van de MasterBox NR200P. Dit heeft bewegingsvrijheid en maakt het mogelijk om niet enkel vanaf de zijkanten te bouwen, maar ook van boven en onder. Dit zorgt voor aanzienlijk meer flexibiliteit. Hieronder een preview van de build.
Aan de voorzijde van het frame is een uitsparing te vinden, deze komt goed van pas bij het plaatsen van een langere videokaart. De MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G kon ik deels door deze uitsparing duwen vanaf de binnenzijde van de behuizing. Dit gaf bewegingsruimte om de videokaart op de expansiesloten te monteren, ofwel de expansie-brackets.
Indien mogelijk monteer je vooraf de CPU-koeler op het moederbord. De Cooler Master MasterAir G100M is een opvallende CPU-koeler, maar monteert uitzonderlijk moeilijk. Met werkgeheugen in de geheugensloten is het nog lastiger, iets wat ik aan de levende lijven ondervonden heb. Bij de G100M moest ik uiteindelijk met een meegeleverde tool (steeksleutel) de schroeven aandraaien. De MSI MEG Z490i Unify heeft een grotere heatsinks, wat de complexiteit van montage verder vergrootte. Kortom: voor mij is het bouwen in een SFF-behuizing ook niet iets wat ik iedere dag doe. Het verlangt meer aandacht.
De voeding heb ik buiten de behuizing in het PSU-frame geplaatst. Ik heb de kabels in de behuizing voorbereid, zodat ik deze direct op de voeding kon aansluiten. Dit is naar mijn mening de beste en meest eenvoudige methode. Je kan de SFX of SFX-L-voeding plaatsen, kabels aansluiten en de powerconnector (voedingskabel) aansluiten. De kabelbinders op het PSU-frame zijn een geweldige toevoeging voor de ATX-kabel en CPU-powerkabels.
Onder de videokaart is nog circa 1 tot 1,5 centimeter beschikbaar. Niet te vergeten: op de volledige onderzijde van de behuizing bevindt zich mesh met een stoffilter. Ik heb gesmokkeld met de PCIe-kabels, want deze heb ik gebruikt als GPU-support. Ik heb de kabels onder het uiteinde tussen de videokaart en het frame van de behuizing geplaatst, hiermee komt de videokaart omhoog. Ook heb ik gesmokkeld met de positie voor een 2.5 inch SSD. Dit is niet de gebruikelijke plek, maar naar mijn mening een goede plek, want het werkt ook kabels weg achter de videokaart.
De twee meegeleverde 120 mm SickleFlow fans maken ook onderdeel uit van deze build. Je duwt deze twee fans zonder te schroeven (toolless) op het toppaneel; easy as that. Dat maakt de MasterBox NR200P-build compleet.
Onder de eindstreep verlangt het bouwen met de MasterBox NR200P meer tijd en praktische energie. Ik vraag mij af in hoeverre praktische energie een woord is, maar goed. Het praktisch benaderen van een stapsgewijs stappenplan is niet verkeerd. Heb je een CPU-koeler die lastig te monteren is; monteer deze dan vooraf. Verder zijn tips het plaatsen van de voeding in het PSU-frame buiten de behuizing. Bereid op je gemak de kabels voor en sluit deze pas aan als je de voeding in de behuizing plaatst. Nog voordat je dit doet, is het fijn dat de videokaart alvast op zijn plaats zit. Dit zijn logische stappen die je wilt ondernemen met de MasterBox NR200P.
Aanvullend is het demonteren van alle panelen een advies. Dit maakt het bouwen met de MasterBox NR200P op alle fronten aangenamer, het is eigenlijk een must. Hieronder volgen nog wat foto’s met de build in actie. Voor de CPU en GPU-temperatuur neem ik altijd een inschatting mee, omdat builds nogal wisselend zijn. Nu is de Cooler Master MasterAir G100M niet superieur als het om prestaties goed. Beter nog, de G100M kwam destijds redelijk slecht uit de testresultaten op mijn AMD Ryzen 7 1700X test bench. Ik beschouw de CPU-koeler voor lagere gesegmenteerde processor die minder “power hungry’ zijn. Wel ben ik enthousiast over het ontwerp van deze CPU-koeler - de reden van zijn terugkeer voor deze MasterBox NR200P build. Temperatuur van de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio ligt hoger dan het reviewresultaat uit december 2020. Toen kwam ik op 66 graden Celsius onder load. Gemiddeld is dit onder load in de MasterBox NR200P 72 graden Celsius. De Intel Core i9 10900K tikte gemiddeld 80 - 85 graden Celsius aan onder load zonder overklok. Wel is dit te wijten aan de Cooler Master MasterAir G100M, dus verkijk je hier niet op.
Overigens heb ik geen gebruik gemaakt van de PCIe riserkabel voor verticale GPU-montage. Waarom? Deze komt voor mij te dicht op de MasterAir G100M die gemonteerd 74,5 mm hoog is. Maximaal toelaatbaar is 76 mm wanneer je de videokaart verticaal monteert, de marge van 1,5 mm is mij te nauw. Dit zouden de resultaten van deze build niet ten goede komen, al kijkende naar de temperaturen van de Intel Core i9 10900K.
De Cooler Master MasterBox NR200P is klein, elegant en doch flexibel. Wel verlangt het bouwen in een zogenoemde SFF-behuizing wat extra aandacht, wat ik hiermee exact bedoel deel ik graag in deze eindconclusie.
De MasterBox NR200P is een SFF-behuizing, klein met een hoog schattigheidsgehalte. Onderschat de MasterBox NR200P niet, deze behuizing ondanks zijn kleine vormfactor veel in petto. Je kan een videokaart horizontaal, maar ook verticaal plaatsen; jawel hier levert Cooler Master standaard een PCIe-riserkabel voor mee. Je kan kiezen voor twee stalen zijpanelen of één stalen zijpaneel en één paneel van gehard glas als showcase. Verder is er ruimte voor een moderne voeding en in deze review ging de RTX 3080 van MSI heerlijk op zijn plaats. Het zijn stuk-voor-stuk features die toebehoren tot het standaardpakket van de MasterBox NR200P.
Het extra aandacht zit hem in een stukje voorbereiding en bouwen. Veel liefhebbers van harde waren hebben een ATX-voeding liggen, wellicht een hogere CPU-koeler, ATX en wellicht Micro-ATX-moederborden. Nu klinkt meervoud aan moederborden misschien wat overdreven. Waar wil ik naartoe? Het verlangt het opzetten van een Mini-ITX-build samen met een SFX en SFX-L-voeding, iets wat velen niet standaard op de plank hebben liggen in hun zolderkamer of in de kelder. Je bouwt dus doelbewust in een behuizing zoals de MasterBox NR200P, maar offert daar wellicht ook wat vrijheid mee in als het om hardware keuze gaat. Hiermee doel ik niet enkel op beschikbaarheid, maar ook het uitwisselen tussen computers.
Grotendeels zit de aandacht hem in het inbouwen. Je wil de MasterBox NR200P volledig strippen voor het beste resultaat. Stap-voor-stap plaats je de onderdelen vanuit een praktisch oogpunt. Een CPU-koeler vooraf plaatsen op het moederbord, voordat deze in de behuizing gaat, kan een verstandigere keuze zijn. Het plaatsen van de voeding, of eerst de videokaart, is iets waar je gaandeweg met deze behuizing wat meer feeling mee krijgt. Tijdens het inbouwproces gaat je brein automatisch geluiden maken die het praktische aspect benadrukt. Dit maakt het bouwen met de MasterBox NR200P een uitdagend proces.
De bouwkwaliteit is goed. De stalen zijpanelen zijn wat minder dik, met te veel kracht buig je deze sneller. Het voorpaneel daarentegen is dikker en voelt daardoor steviger aan. Het ontbreken van een USB Type-C-aansluiting op het front I/O kan een gemis zijn, echter vind ik dit totaal geen probleem. De MasterBox NR200P levert enorm veel als het om prijs gaat. Het feit dat er een zijpaneel van gehard glas bij zit en een PCIe-riserkabel maakt al veel goed. Dit voorkomt een vervolgrecept aan een willekeurige webshop, omdat je toch liever je videokaart verticaal wil monteren.
Voor een compacte Gaming PC of HTPC is de MasterBox NR200P prima te overwegen. Als Gaming PC adviseer ik je wel een beter presterende CPU-koeler te monteren als die van mijn NR200P-build, maar goed; het oog wil ook wat. Voor circa € 97,74 is er niet zo gek veel, vooral niet op de SFF-markt. En daar moet ik toch benadrukken dat Cooler Master verdomd veel levert voor het geld. Had de behuizing 30 tot 40 euro duurder geweest, dan had ik dit ook wel gelood. Wel had er dan een USB Type-C-aansluiting op moeten zinnen naar mijn smaak. Maar goed, dat is niet de realiteit, want de MasterBox NR200P zit net onder de 100 euro inclusief verzending. Wat mij betreft een prima kandidaat voor je volgende Mini-ITX-build en een proactieve sensatie voor het brein tijdens het bouwen - uitdaging!
Hoi Pim,
Weer een mooie uitgebreide review.
Vind het persoonlijk een mooie kast
Hoi Richard,
Bedankt! Ik vind het ook een zeer deftig kastje.
Pim