Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Cooler Master MasterBox TD300 Mesh
Links; Navigatie;De Cooler Master MasterBox TD300 Mesh is een nieuwe midtoren van Cooler Master. Deze kast is geschikt voor microATX en mini-ITX-moederborden. Logischerwijs resulteert dit in een kast met een lekker handzaam formaat. Dat mesh een belangrijk deel van de naam van deze kast is, wordt meteen duidelijk. Het mesh aan de voorkant van de kast is een echte eyecatcher. In de showcase gaan we zien hoe dat in de praktijk oogt, in combinatie met de RGB-verlichting van de SickleFlow-fans die standaard meegeleverd worden.
Ondanks het kleine formaat van deze kast is het mogelijk om alle maten videokaart in deze kast te plaatsen. Daarnaast is er ruimte genoeg voor een radiator van maximaal 280 millimeter. Ook aan de achterzijde is nog plaats voor een extra 120mm-ventilator. Al deze fans zijn aan te sluiten op de ingebouwde RGB-controller, want ja, die is ook nog eens aanwezig. Kortom, genoeg ruimte om van deze kast een high airflow-beest te maken.
Je hebt op het moment van schrijven al een Cooler Master MasterBox TD300 Mesh voor ongeveer €90,-. Geen enorme prijskaartje dus voor een kast die aardig wat in huis lijkt te hebben. Laten we snel doorgaan met uitgebreider naar dit kastje kijken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Cooler Master MasterBox TD300 Mesh | |
---|---|
Dimensions (L x W x H) | 433 X 210 X 420.5 mm |
Material | Steel, Mesh, Plastic, Tempered Glass |
Cooling layout | Front: 3 x 120mm, 2 x 140mm Top: 2 x 120mm, 2 x 140mm Rear: 1 x 120mm |
Radiator Compatibility | Front: 120mm, 140 mm, 240mm, 280mm Top: 120mm, 140mm, 240mm, 280mm Rear: 120mm |
Expansion slots | 4 |
Motherboard | Mini-ITX, Micro ATX |
Storage | 4 x 2.5″ SSD’s 2 x 3.5″ HDD’s |
Clearances | PSU: 325mm (w/o front radiator & drive cage) 140mm (drive cage in backmost position) CPU Cooler: 166mm GPU: 344mm |
Dust Filters | Front, Top, Bottom |
Front I/O | USB 3.2 (2x) UCB-C (1x) Headphone/Mic Jack (1x) Power Reset/ RGB |
Power Supply | Bottom Mount, ATX |
Zoals in deze waslijst aan specificaties al te zien valt, barst de TD300 Mesh van de opties voor extra fans. Voor het aansturen van de verlichting is achter de montageplaat een RGB-controller aanwezig. Hierop kunnen alle fans aangesloten worden. Deze controller kan weer op het moederbord worden aangesloten om de fans adressable te maken; tevens kan de controller zonder aansluiten op het moederbord gebruikt worden. In dat geval kunnen de standaard verlichtingsinstellingen van de kast worden gebruikt.
Onder de shroud van deze kast bevindt zich een kooi waarin HDD’s kunnen worden geïnstalleerd, deze is verplaatsbaar om extra ruimte te bieden voor een grotere maat power supply of voor makkelijker kabel management. Ook biedt deze kast achterop de montageplaat ruimte voor de installatie van SSD’s, deze kunnen mooi uit het zicht worden gemonteerd.
Aan de voorzijde van de kast vinden we twee USB 3.2 (Gen 1)-poorten van 5 Gb/s. Daarnaast zijn er een USB-C-poort en 3,5mm-audio-aansluiting beschikbaar. Als laatste is daar een knop om de RGB-verlichting van de kast mee te regelen. Over het algemeen typerende zaken voor een kast in dit prijssegment dus.
De Cooler Master MasterBox TD300 Mesh arriveert in een simpele doch stevige kartonnen doos. Op de doos prijkt een tekening van de behuizing en de slogan van deze kast; Postmodern Elegance. Op de doos is ook te zien dat het hier om de zwarte variant gaat. Binnenin de doos worden we, zoals verwacht, begroet door een in folie en piepschuim verpakte kast.
Als we dan al het plastic van dit beestje hebben afgesmeten, kunnen we een eerste indruk van deze kast op gaan doen. Laten we eerst naar de voor- en bovenzijde kijken. De eerste overall indruk van deze kast is toch echt een ‘wauw’. De hexagonale 3D-mesh aan de voorzijde van de TD300 is een ware eyecatcher.
Als we vervolgens naar het I/O-paneel aan de bovenzijde kijken, zien we dat de TD300 is uitgerust met twee USB 3.2-aansluitingen (Type-A). Daarnaast heb je nog de beschikking over twee 3,5mm-ingangen voor microfoon en koptelefoon. Ook zien we hier het magnetische stoffilter dat op de bovenzijde van de TD300 zit.
De achterzijde van deze kast is, zoals te verwachten, lekker basic. Maar ja, die kant van je pc zie je toch eigenlijk nooit. De achterzijde van de kast geeft al een mooi idee van de hoeveelheid openingen die deze kast heeft voor een goede airflow. Op de laatste foto zien we een detail van de geborgde schroefjes waarmee zowel de glazen plaat als de achterlaat van de TD300 vast zitten aan de kast.
Als we vervolgens de voorzijde van de kast aanschouwen, krijgen we een mooi zicht op de ruimte die we straks hebben voor het inbouwen. De doorlopende shroud die volledig van metaal is geeft de kast een luxe en cleane look. Aan de voorzijde zien we de pre-installed sickleflow fans van Cooler Master zelf. De kabels hiervan zijn netjes weg gewerkt en ook de kabels vanaf het frontpaneel zijn al naar achteren weg gevoerd. Achterin is te zien dat de bovenste twee expansion slots makkelijk te gebruiken zijn. Voor de overige twee moet je eerste voorzichtig de shielding weghalen om ze te bereiken.
Zodra we de kast omdraaien en de achterplaat wegsmijten, kunnen we ook dit deel van het binnenwerk van deze kast gaan bestuderen. Onderaan zien we als eerste de schijvenkooi, die onder de shroud verstopt zit. Deze zit met een schroefje vast aan de onderzijde. De kooi is op meerdere plaatsen monteer baar zodat er meer ruimte gemaakt kan worden voor langere psu’s of voor stuggere kabels. Als we vervolgns onze blik naar boven laten gaan komen we aan bij de RGB controller die op de TD300 gemonteerd zit. De pre-installed sickleflow fans zijn hier reeds op aangesloten. De conroller biedt plek voor vier fans en heeft vijf LED aansluitingen.
Als laatste de losse extra’s die meegeleverd worden met deze kast. Deze zitten vast aan het uiteinde van de I/O-kabels, zodat ze niet door de kast rond kunnen slingeren tijdens transport. Deze extra’s bestaan uit alle benodigde schroefjes en busjes voor installatie, een handje tie-wraps voor kabelmanagement en de sledes voor de installatie van HDD’s in de schijvenkooi. Mooie extra is een kopje dat over de moederbordbusjes gezet kan worden om deze makkelijk los of vast te draaien. Een must als je de busjes wil verplaatsen van microATX naar Mini-ITX of andersom.
Het inbouwen van deze kast begon met proberen de schroefjes van de voor- en achterpanelen goed los te krijgen. Deze zijn vrij stroef om los te krijgen. Let op dat je bij het losmaken niet helemaal uit de panelen haalt, want het zijn geborgde schroefjes die je lastig weer terugkrijgt in deze panelen. Iets waar ik uiteraard meteen achterkwam. Als eerste heb ik zelf de voeding ingebouwd, al moet daar wel de schijvenkooi, die zich onder de voedingsshroud bevindt, voor worden verwijderd. De gebruikte voeding had nog nieuwe en stugge bekabeling, wat niet hielp bij het makkelijk inbouwen.
Het inbouwen van het moederbord is ondanks de kleinere maat van de behuizing goed te doen. Mede doordat het moederbord zelf ook kleiner is. Ook het inbouwen van de videokaart is geen probleem; zelfs niet voor een grote kaart zoals de RTX 3080 die is ingebouwd. Let wel op dat je van tevoren de bekabeling op je moederbord aansluit; hier kun je niet meer bij als je de videokaart hebt ingebouwd. Een deel van dit probleem komt door de vrij kleine openingen in de shroud voor kabeldoorvoer, dus die hadden wat mij betreft net iets groter mogen zijn.
Als we het dan toch over kabels hebben: het managen daarvan is prima te doen in deze kast. Het is soms even puzzelen wat de beste oplossing is, met de minste druk op aansluitingen, maar het eindresultaat is toch vrij clean geworden. Ook aan de achterzijde zijn de kabels goed te managen. Het is alleen zaak om goed te kijken waar je de kabels voor het moederbord doorvoert, zodat je niet in de knel komt met de aansluitingen op de RGB-controller.
Alles in achtgenomen denk ik dat ik best tevreden ben over het inbouwen van deze pc. Er zijn wat kleine puntjes die wat makkelijker hadden gekund, maar voor het grootste deel was het inbouwen en managen van de kabels een eitje. Eén van de enige puntjes vind ik eigenlijk het ontbreken van een geïntegreerde supportbracket. Gezien de maat van de huidige generaties GPU’s zou dat wat mij betreft eigenlijk al een standaardfunctie in iedere behuizing mogen zijn.
Standaard is de MasterBox TD300 Mesh uitgerust met twee 120mm-SickleFlow-fans. Deze zijn standaard ook aangesloten op de RGB controller. In de video hieronder zijn de verschillende standaardinstellingen van de RGB-verlichting te zien. Dit zijn de verlichtingsopties die beschikbaar zijn als de RGB-controller niet wordt aangesloten op het moederbord. Als de controller wél aangesloten wordt, dan worden alle fans addressable via ondersteunde software.
Cooler Master heeft, naar mijn mening, de mooiste kleurencombinatie voor de regenboog. De regenboog komt nota bene nog mooier uit de verf zetten in combinatie met de 3D-mesh van de TD300. Ik denk wel dat het erg loont om een extra 120mm-ventilator te halen voor de voorzijde. Dat zal een nog veel mooier effect geven dan de twee 120mm fans. Voor de volledigheid zou een extra RGB fan aan de achterzijde ook niet misstaan, ook nog goed voor dat extra beetje airflow.
Met mijn hele uitpak- en inbouwavontuur in achtgenomen, ben ik over het algemeen heel tevreden over de TD300 Mesh. De bouwkwaliteit van deze kast is meer dan prima; er is nergens gekozen voor plastic waar metaal beter was geweest. Ook bevat de kast meer dan genoeg openingen voor airflow en genoeg ruimte om het aantal fans flink op te schroeven.
Natuurlijk hebben we altijd wel wat te zeuren en zo ook over dit verder prima kastje. De shroudopeningen zijn aan de kleine kant en de ruimte achter de montageplaat is wat krap als je stugge voedingskabels gebruikt. Omdat dit een mini-ITX/microATX-kast betreft, is dat echter niet zo heel verwonderlijk en zullen we daar dus niet heel streng over zijn. In mijn optiek wel een echt gemis is het ontbreken van een fan aan de achterzijde van de TD300 Mesh. Dit had de standaard airflow van deze kast naar een volgend niveau getild.
Ondanks deze punten is de MasterBox TD300 Mesh een hele vette kast die, naast zijn sublieme looks, ook alles biedt dat je van een degelijke kast mag verwachten. Met de huidige adviesprijs van €89,90 is dit een kast die zeker waar voor zijn geld geeft. Niet alleen heeft deze kast de looks om van te smullen, maar de bouwkwaliteit van deze kast is ook uitmuntend - zeker voor de prijsklasse van dit beestje. Ik geef deze kast dus ook vol overgave de TechGaming Award voor uitmuntende bouwkwaliteit!