Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Cooler Master MasterBox TD500
Links;- Productpagina
- Getest met: Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Cooler Master staat welbekend om haar budgetvriendelijke MasterBox-serie. Deze mid-tower-behuizingen zijn compact en stijlvol, doch ruim genoeg voor grotere stukken hardware. Vandaag is de MasterBox TD500 aan de beurt; de grote broer van de TD500L. Het verschil ligt in de toevoeging van drie ingebouwde RGB-fans en een RGB-controller. Waar het tussen die twee op neerkomt, mag de prijs zijn.
Echter is de MasterBox TD500 op het moment van schrijven nog niet in Nederland verkrijgbaar. Zodra dit binnenkort wel zo is, hangt er een adviesprijs van 74,99 euro aan vast. Voor de gemiddelde gamer aan een budget is dit wellicht te hoog gegrepen. De enthousiasteling die van RGB houdt, kan hier wel enorm voordeel uithalen. Voor nog geen drie tientjes meer dan de TD500L heb je dus een drietal fans en een controller erbij. Niet verkeerd voor een stijlvolle kast.
Uiteraard is er ook nog de praktijk en op dat gebied valt er meer dan genoeg te bespreken. Laten we een kijkje nemen.
Als eerste een overzicht van de specificaties;
Degelijke capaciteiten
Net zoals bij de meeste varianten komt de MasterBox TD500 zonder 3.5″ of 5.25″ bays aan de voorzijde. Dit betekent dat dvd-stations, kaartlezers of fan-controllers van die formaten niet geïnstalleerd kunnen worden. Als je nou echt niet zonder de eerste twee kan, dan is deze behuizing geen optie voor je of dien je extern te gaan. Gelukkig komen de meegeleverde RGB-controller en splitter zeker van pas. De eerstgenoemde bestuurt de verlichting van de power-knop en de drie RGB-fans, terwijl laatstgenoemde ze allemaal keurig aansluit.
Voor alle andere soorten hardware is voldoende ruimte aanwezig. Videokaarten tot bijna 41 cm en processorkoelers van bijna 17 cm hoog kunnen in de TD500 terecht. Voor degenen met een dikkere portemonnee, die toch nog behoefte hebben aan compactheid, is dit dus een interessante optie. Ook qua waterkoeling biedt de TD500 mogelijkheden, want aan de achter- en bovenzijde kan een radiator gemonteerd worden van 120mm of 240mm respectievelijk. Er zijn echter geen gaten aangebracht voor custom waterkoeling, maar dan ben je op zoek in de verkeerde categorie behuizing.
Uiteindelijk is de grootste “zwakte" in de specificaties de beperkte ruimte aan de achterzijde voor kabels. Ik wil niet teveel verklappen, maar tijdens het verdraaid lange inbouwproces was dit mijn grootste obstakel. Maar ja, dat is nou eenmaal de opoffering bij compactheid. Verder kijken we naar audio-ingangen en een tweetal USB-poorten aan de voorzijde. Mocht laatstgenoemde nou weinig zijn voor je smaak, dan moet via het moederbord gecompenseerd worden.
Qua verpakking komt de TD500 in een vrij basale doos. Het frame van de behuizing, een korte beschrijving en wat details zijn er op terug te vinden. Twee piepschuimen delen houden de kast goed op zijn plek. Kortom, niets mis mee.
Wat betreft het gewicht is het een vrij licht beestje. Niet verrassend natuurlijk, gezien het design. Eenmaal uitgepakt was de eerste indruk een volmondig “wauw". Het plexiglas aan de zijkant is bevestigd met vier duimschroeven, terwijl deze aan de voorzijde verwerkt is in het frontpaneel. Het geheel creëert een aangename transparantie en oogt absoluut niet dof. In combinatie met de strakke vormgeving wekt het een idee op van een gepolijste diamant.
De bovenzijde is voorzien van een magnetisch stoffilter met gaaspatroon. Dit is de eerste maal dat ik een dergelijke implementatie zie en ik moedig meer fabrikanten aan om hun stoffilters op deze manier te integreren. Dit moedigt ook een betere airflow aan, want er is zo geen obstructie te vinden. Dit praktische element doet de MasterBox TD500 van bovenaf wel minder mooi ogen. Ach, zodra deze op het bureau staat is dit niet langer een probleem.
Aan de andere zijde is een simpel zwart paneel te vinden, dat eveneens met duimschroeven is bevestigd. Wat daar wel aan opvalt, is het gebrek aan extra ruimte. Mijn oude kast, de CM 690 III, is voorzien van een compartiment waar dikkere kabels langs kunnen. Toegegeven, voor een hedendaagse behuizing is dat geen oplossing meer. Met de MasterBox TD500 slaat Cooler Master een gulden middenweg tussen compactheid en de moderne elementen van grotere behuizingen.
Als laatste is nog te zien hoe het geheel op rubberen poten staat. Het pakketje met accessoires is hier ook te zien, verstopt in de achterzijde. Dusver een aantrekkelijk pakket dat een stijlvol design met zich meebrengt.
In betrekking tot de accessoires is het een vrij basale samenstelling. Geen extra trays voor harde schijven, reservedelen of dergelijke dingen. In plaats daarvan zien we de eerder genoemde RGB-controller en splitter als uitzonderlijke componenten. Nou ja, die twee, en de toevoeging van een Cooler Master-doekje. Dit is een zeer handige aanvulling, want het plexiglas trekt stof aan als een bezetene.
Vervolgens is er nog een heftige hoeveelheid schroefjes en afstandsbusjes, rubbertjes voor het monteren van SSD’s en een tiental tiewraps. Wat betreft die laatste kan ik nu al zeggen dat dit onvoldoende was voor de kabelmanagement. Nou komt dit mede door mijn waterkoeling, maar ook zonder is de kans groot dat je tekort komt voor je management. Hierover straks meer bij het inbouwen.
Aan de binnenzijde is er ruimte voor een ATX-moederbord, in totaal drie fans van 120mm en een viertal SSD’s. De eerste twee SSD’s kunnen geplaatst worden op het voedingsgedeelte. Het andere paar kan aan de achterzijde van de moederbordtray opgehangen worden, zoals te zien is aan de monteergaten links onderin.
Dat is dan ook waar de rubbertjes voor bedoeld zijn. Vreemd genoeg levert Cooler Master slechts acht daarvan mee, terwijl er zestien gaten zijn. Toegegeven, met een rubbertje in een boven- én onderhoek blijft de SSD ook hangen en er zullen niet veel mensen vier schijfjes kwijt moeten. Houd er in ieder geval rekening mee.
Aan de achterzijde worden de monteerpunten voor de SSD’s nogmaals zichtbaar. Verder zien we de twee laatste plaatsen voor schijven van 2.5″ of 3.5″. Het voedingsgedeelte biedt ruimte voor de langere voedingen, maar het aansluiten van bekabeling is een pittige. Het is daarom aangeraden om eerst alle voedingskabels aan te sluiten alvorens de voeding te plaatsen.
Dit geldt overigens ook voor eventuele SSD’s die op het overdekte gedeelte gemonteerd worden. De voeding blokkeert de monteerpunten zodra deze geplaatst is, waardoor het van uiterst belang is om eerst de schijfjes te plaatsen én aan te sluiten. Dit kan het monteer- en inbouwwerk anders aanzienlijke vertragen.
Het frontpaneel is met een stevige ruk aan de onderzijde eenvoudig los te trekken van de kast. Veel reden om dit te doen, zal je waarschijnlijk niet hebben. De binnenzijde van het plexiglas vangt namelijk, als uitzondering, niet heel veel stof. Helaas kan ik niet hetzelfde zeggen van de onderkant van het frontpaneel. Daar is het paneel als het ware de vorm gegeven van een opvangbakje, waarin stof en vuil makkelijk verzamelen. Stijlvol is het design wel, maar op dat gebied niet helemaal praktisch.
Als laatste hebben we nog de zijpanelen in hun volle glorie.
Normaal gesproken zou ik bij het inbouwwerk eerst de voorkant tonen, maar in dit geval kan ik niet anders. Het kabelwerk was dusdanig hels dat ik de behuizing naderhand even beu was. De voornaamste reden ligt bij de meegeleverde fans en controller. Deze brengen een behoorlijke rommel met zich mee en bij de eerste opening is het uitzoeken geblazen.
Uiteindelijk heeft het me ongeveer drie uur gekost om alles over te zetten vanuit mijn oude kast, inclusief het management. Dat had ik persoonlijk niet verwacht. Gelukkig is het geen afknapper, want zodra de MasterBox TD500 eenmaal staat te brommen, tovert het een glimlach op mijn gezicht. Mocht je deze kast overwegen en veel hardware installeren, weet dan wel wat je te wachten staat.
Dan is het toch wel tijd voor die voorzijde en wat een schoonheid mag het uiteindelijk zijn. De overdekking naast de moederbordtray verbergt de kabels uitstekend. Als je het ook voor elkaar krijgt om de bekabeling van de voorzijde te verbergen, blijf je achter met een kast die haast draadloos lijkt te zijn.
Tot slot komen we aan bij de attractie zelve. In combinatie met de MasterLiquid ML240R RGB is de TD500 vooral ’s avonds een bijzondere lichtshow. Zeker in mijn geval, aangezien beide apparaten in de “regenboog"-modus staan. Zodra de genoemde waterkoeling de langverwachte software-ondersteuning krijgt, laat ik ze met een witte kleur draaien. Komt mooi overeen met mijn overige accessoires.
Prestaties
De meegeleverde fans draaien in het wit, donkerblauw, rood, groen, geel, cyaan of paars. Elk van deze kleuren heeft ook een pulserende modus, resulterende in veertien opties. Daarnaast heb je de eerder genoemde regenboog en twee standen die elke seconde van kleur wisselen. In totaal brengt dat zeventien standen met zich mee. Zeker niet slecht te noemen.
Als het gaat om prestaties heb ik wel wat aan te merken op de fans. Qua luchtverplaatsing doen ze hun werk, maar de geluidsproductie is er ook. Waar de controller zijn stroom krijgt via SATA worden de fans aangedreven via een 2-pin molex. Dit zorgt ervoor dat de beestjes niet aangepast kunnen worden in Windows. Met wat extra kabelwerk en de nodige trucjes is dit op te lossen, maar het blijft wel jammer.
Hieronder nog enkele voorbeelden van de kleurrijke fans.
Alles bij elkaar genomen is de MasterBox TD500 een leuke behuizing. De compacte bouw brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Dit niet alleen op het gebied van inbouwwerk, maar ook als het gaat om aanpassingen. Mocht je het type zijn dat vaak hardware vervangt, dan is deze kast absoluut niet voor jou. Raak je na het inbouwen de pc echter niet meer aan, althans, met als uitzondering voor de schoonmaak, dan hoef je maar één keer te zuchten.
Wat betreft het prijspunt is de toevoeging van RGB wel de moeite waard. Zelfs als niet-liefhebber (lees: scepticus) was ik redelijk snel overtuigd. Telkens wanneer ik mijn kamer in stap, gaat er toch een gevoel van bewondering door het lijf. Gelukkig is het onderhoud dan weer wel makkelijk en dat mag ook wel bij een stofvanger zoals deze. Als je dus bereid bent om éénmalig een paar uur te knutselen en RGB een passie is van je, dan is de TD500 een uitstekende keuze.