Review: Cooler Master MasterCase EG200 + V SFX Gold 550W
Links; Navigatie;De Cooler Master MasterCase EG200 is een externe GPU-behuizing die geschikt is voor videokaarten van maximaal 32,5 cm. Je komt behuizingen zoals deze ook tegen onder de noemer eGPU, wat zich één-op-één vertaalt in externe GPU. Daarmee mag het doel duidelijk zijn: een externe videokaart introduceren om een systeem een boost te geven op grafisch gebied. De nadruk ligt hier op laptops, omdat de plaatsing van een videokaart in een desktop een gebruikelijkere aard heeft als het om inbouwen gaat.
Van laptopprestaties naar desktopprestaties is dan ook het hoofddoel. Je introduceert de MasterCase EG200, plaatst een videokaart naar keuze en sluit deze vervolgens aan middels een Thunderbolt 3-poort op de laptop. Naast het bieden van ‘verhoogde prestaties’ is er nog veel meer om te benoemen, iets wat ik maar al te graag deel in het opvolgende hoofdstuk omtrent de specificaties. Op het moment van schrijven is de Cooler Master MasterCase EG200 + V SFX Gold 550W te verkrijgen rond de 300,- euro.
Een overzicht van de specificaties:
De MasterCase EG200 komt standaard met een ingebouwde Cooler Master V SFX Gold 550W-voeding. Kortom, alles is aanwezig om direct van start te gaan. De gold-certificering is een prima basis om toe te vertrouwen aan je GPU. Standaard zit er op de voeding een 24-pins-ATX-kabel, tweemaal 6+2-pins-PCIe-kabels en een SATA-kabel. De voeding is overigens volledig modulair, dus de kabels zijn ook naar wens te verwijderen. Aanvullend levert Cooler Master nog een extra 2x 6+2-pins-PCIe-kabel mee. Een aftermarket Nvidia GeForce RTX 3080 is daarmee ook een optie voor deze eGPU-behuizing.
Verder breidt Cooler Master de MasterCase EG200 uit met drie USB 3.2 Gen1-poorten, een 3.5/2.5" HDD c.q. SSD-station en een geïntegreerde laptopstand. De MasterCase EG200 doet dus ook dienst als USB-hub. Communicatie tussen het aangesloten apparaat en het USB-hub gaat middels een USB 3.2 Gen 1 Micro-B-poort, deze is ook te vinden op het I/O aan de achterzijde van de behuizing. Laten we de MasterCase EG200 nader bekijken.
De verpakking is redelijk basaal, overigens is deze op de foto goed aangetast door het verpakkingslabel. Mocht je deze MasterCase EG200 bestellen, dan kan je gewoon een degelijke verpakking verwachten. Dit betreft een review sample die inmiddels al wat ten ronde is gegaan. De MasterCase EG200 wordt beschermd door piepschuim en folie, waarna je al snel met de eGPU-behuizing in handen staat.
Wat direct opvalt is dat de MasterCase EG200 als relatief kleine behuizing redelijk zwaar is. Er is veel staal verwerkt op het kooiwerk. De voor- top en zijpanelen zijn volledig vervaardigd van staal. Op de panelen is mesh verwerkt voor natuurlijke- passieve ventilatie. Naast passief is er ook sprake van actieve koeling in de vorm van fans. Standaard is de MasterCase EG200 uitgerust met één 92 mm SLIM PWM 2600RPM fan.
Een gedetailleerde foto op het voorpaneel van de behuizing benadrukt de stalenafwerking. Het paneelwerk op de behuizing is ook van respectabele dikte en benadrukt een kwalitatieve afwerking. Bouwkwaliteit is aan de buitenkant wat mij betreft goed op orde. De panelen zijn op de achterzijde van de behuizing te demonteren middels ieder twee duimschroeven per paneel.
Op het rechterzijpaneel is een strookje rubber aangebracht, dit ter bescherming van je laptop wanneer je deze plaats in de laptopstand. De laptopstand is verstelbaar vanaf de onderzijde, zodat deze optimaal samengaat met de dikte van je laptop. Ook hier is er sprake van een stalenafwerking, me likey!
Aan de achterzijde is het I/O te vinden, bestaande uit een voedingsaansluiting, drie USB 3.2 Gen1-poorten de USB 3.2 Gen 1 Micro-B-poort voor communicatie met het apparaat/laptop naar keuze, een Thunderbolt 3-poort en een aan- en uitknop. De Thunderbolt 3-poort is volledig onafhankelijk van de USB-connectiviteit op de MasterCase EG200, dit is intern opgesplitst op het PCB middels een eigen controller. Het voordeel hiervan is dat de volledige bandbreedte van Thunderbolt 3 maximaal benut kan worden door de videokaart.
De binnenkant bestaat uit de Cooler Master V SFX Gold 550W voeding, diverse printplaten en een PCIe 3.0 aansluiting. De voeding is achterin de behuizing gesitueerd en trekt lucht aan door de mesh (geperforeerde) afwerking op het rechterzijpaneel. Nogmaals: de voeding is volledig modulair. Je kan kabels naar eigen wens introduceren en verwijderen. Desalniettemin blijf je redelijk beperkt tot de aanwezige PCIe-aansluiting en SATA-kabel. Waarvan één van de twee SATA-aansluitingen al in gebruik is voor het HDD/SDD-station aan de voorzijde van de behuizing.
Op het toppaneel zit de verwijderbare 92 mm SLIM PWM 2600RPM fan, deze is aangesloten middels een 3-pin aansluiting op het PCB. Intern is de voeding uit te schakelen middels de gebruikelijke aan- en uitknop.
Het basisbord- de printplaat hetzij PCB is baseboard versie 1.0; het PCIe-bord. Deze krijgt voeding middels een 24-pins-ATX-kabel. Niet enkel is deze printplaat verantwoordelijk voor communicatie tussen de videokaart middels de PCIe-aansluiting; de printplaat is ook verantwoordelijk voor de Thunderbolt 3 communicatie- overbrugging. De interne Intel JHL7440-controller is verantwoordelijk voor deze overbrugging, te zien afgedekt met metaal op de onderstaande foto’s. Het is het onderdeel waar een zichtbare QR-code op staat. Aan datasnelheid is deze goed voor 40 Gbps. Dit is ruimschoots voldoende als het om bandbreedte gaat voor PCIe-communicatie.
Het USB-hub met de drie USB 3.2 Gen1-poorten maakt gebruik van een VIA LAB USB 3.1 Gen 1 VL817 controller. Deze is voorzien van zijn eigen spanningsregelaars; ontworpen specifiek voor lager stroomverbruik toepassingen - ideaal voor een toepassing zoals deze. De VL817 ondersteunt de combinatie van SuperSpeed (5 Gbps), ofwel USB 3.2 Gen1 snelheid, High Speed (480 Mbps), Full Speed (12 Mbps) en Low Speed (1,5 Mbps). Qua snelheid is dit helemaal terug te herleiden naar USB 1.0.
Tevens beschikt de VL817 over een configureerbare USB-oplaadcontroller voor het opladen van apparaten zoals tablets en smart phones. De VL817 controller ondersteunt zowel Windows, Mac OS X en verschillende Linux-kernels zonder extra stuurprogramma. Communicatie van het USB-hub komt tot stand tussen de MasterCase EG200 middels de 3.2 Gen 1 Micro-B-poort richting de laptop.
In de MasterCase EG200 schuilen nog wat accessoires, bestaande uit een voedingskabel, de extra 2x 6+2-pins-PCIe-kabel, een USB 3.2 Gen 1 Micro-B-kabel naar USB Type-A, een Thunderbolt 3 Type-C kabel en een USB Type-C naar USB Type-A adapter.
Afsluitend: op de voorzijde van de MasterCase EG200 zit het HDD/SDD-station, dit is een plug & play situatie.
Het is tijd om de videokaart in het verhaal te betrekken. De MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G zal plaats nemen in de Cooler Master EG200. Het kooiwerk van de eGPU-behuizing is met schroeven aan de bovenzijde te demonteren, dit zijn de twee metalen strips die de constructie c.q. het kooiontwerp (rechthoekige ontwerp) handhaven. De MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G is 31,24 cm. Met dit formaat valt de videokaart binnen de opgegeven 32,5 cm van Cooler Master. Ook qua dikte en hoogte moet het nét lukken.
De metalen strips verlangde demontage voor de plaatsing van de videokaart. Ook is het goed voorbereiden van de PCIe-kabels een advies. Een videokaart van dit formaat neemt veel ruimte in beslag en duwt kabel letterlijk opzij of onder de videokaart. Het is dus even puzzelen en enige voorzichtigheid om de videokaart heelhuids te plaatsen.
Een foto van bovenaf geeft goed weer hoe strak de kabels verwerkt zijn t.o.v. van de videokaart en voeding. Uiteindelijk past het geheel volgens fabrieksopgaaf, wel is dit in mijn ogen het maximale wat je kan vragen van de eGPU-behuizing; optimaal benut!
Ik betrek nog wat praktijkervaring. Dit doe ik op glorieuze wijze met de MSI GE76 Raider 11UH-010NL laptop. Deze laptop heeft een Intel Core i9-11980HK, 64GB aan werkgeheugen, een 2TB PCIe 4.0 M.2 SSD en als kers op de taart: een Nvidia GeForce RTX 3080 (165 Watt) Laptop-GPU. Overigens heeft de laptop ook een 4k (3840×2160) beeldscherm en ondersteuning voor Thunderbolt 4. De MasterCase EG200 maakt gebruik van Thunderbolt 3. Goed om te weten is dat Thunderbolt 4 backwards compatible is met Thunderbolt 3, kortom: geen probleem.
Gebruik is eenvoudig: aansluiten middels Thunderbolt 3, inschakelen middels de aan- en uitknop en detecteren maar. Je kan middels het Nvidia-configuratiescherm onderscheid maken tussen de ingebouwde en aangesloten (eGPU) videokaart. Je kan op applicatie- en gameniveau automatisch een GPU toewijzen. Onderin de taakbalk komt een icoon zichtbaar, waarmee je ongeacht applicatie en gameniveau direct kan schakelen tussen de ingebouwde en externe-GPU. Hieronder volgen wat benchmarks.
Zo is de eerste review van een eGPU-behuizing op TechGaming een feit met de Cooler Master MasterCase EG200. In combinatie met de monsterlijke MSI GE76 Raider 11UH-010NL was het feest compleet, maar is het voldoende om te overtuigen? Je leest het in de eindconclusie.
De MasterCase EG200 is een hoogwaardige doch kwalitatieve eGPU-behuizing. Het dikke staal oogt robuust en maakt de behuizing voor zijn vormfactor zwaar. Naast de mogelijkheid van het plaatsen van een videokaart heeft de MasterCase EG200 ook nog een USB-hub en een HDD/SDD-station. Aanvullend zit er aan de rechterzijde een laptopstand - een compleet verhaal dus.
De printplaten- PCB’s zijn netjes onderverdeeld met ieder een eigen taak. De basisprintplaat is verantwoordelijk voor PCIe-connectiviteit en de Thunderbolt-overbrugging. De USB-hub heeft op zijn beurt een eigen VL817-controller, zodat deze niet in het geding komt met de basisprintplaat. Zo heeft ieder zijn taak en eigen bandbreedte, zonder in te moeten leveren in prestaties.
Voor deze review is er een set aan benchmarks gedraaid. De aanwezige GeForce RTX 3080 van 165 watt in de MSI GE76 Raider 11UH-010NL is krachtig, maar niet opgewassen tegen een standalone MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G; de resultaten liegen er niet om.
De MasterCase EG200 is compleet met de aanwezige V SFX Gold 550W-voeding. Het verlangt geen verdere accessoires, los van de videokaart die je moet introduceren. Gebruik is eenvoudig; inschakelen en gaan met die banaan. Het resultaat? Een boost in prestaties. Uiteraard is dit sterk afhankelijk per laptop/CPU en chipset, iets om rekening mee te houden. Desondanks is het een mooie manier om van extra GPU-prestaties te genieten, vooral om de levensduur van je bestaande laptop GPU-technisch te verlengen.