Review: Cooler Master MasterKeys MK120
Links;- Productpagina (als onderdeel van de MasterSet MS120)
Vorig jaar wist Cooler Master succes te boeken met de MasterSet MS120. Deze bundel, bestaande uit een kwalitatief toetsenbord én een muis, wist ook bij ons een goede indruk achter te laten. Zo was Pim te spreken over de prijsverhouding en verrassend goede prestaties. Vandaag keert het toetsenbord terug als losstaand component; om precies te zijn als de MasterKeys MK120.
Mocht je dus geen behoefte hebben aan een nieuwe muis, maar wel op zoek zijn naar een tof RGB-toetsenbord, dan is de MK120 vanaf heden ook los te verkrijgen. Altijd fijn om producten los aan te bieden, maar het levert wel wat vragen op. Het is namelijk zo dat op het moment van schrijven de MS120-bundel nog steeds te verkrijgen is. Dit nota bene voor bijna dezelfde prijs als de MasterKeys MK120. Je zou dus voor hetzelfde geld een gratis muis kunnen krijgen bij aanschaf van de bundel.
Hoe dan ook is het interessant om een tweede blik op dit hybride toetsenbord te werpen. Mijn hart was namelijk niet direct veroverd bij het in gebruik nemen van de “mem-chanical" toetsen. Uiteindelijk wist ik de MK120 op dagelijks niveau te gebruiken om te gamen én schrijven. Het avontuur om daar te komen en te wennen aan de hybride ervaring ga ik hieronder uitgebreid delen.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Hybride specificaties
Zoals aangeduid in de inleiding bevindt de MasterKeys MK120 zich in de hybride klasse. Dat wil zeggen dat het bord een fundering van membraan heeft, waarop een kliksysteem en toets van “mechanische" aard zijn aangebracht. De initiële druk op de toets komt dan in de buurt van een mechanische plank, waarbij je uiteindelijk op het membraan belandt. Dit resulteert in een zeer specifiek gevoel en geluid dat de sensatie van mechanische toetsenborden moet nabootsen.
Ondanks de fundering van membraan is de MK120 geschikt voor keycaps van Cherry MX. Mocht je dus op goedkope wijze een RGB-toetsenbord willen customizen, dan is de MK120 een interessante optie. Voor de toetsen garandeert Cooler Master overigens een levensduur van 50+ miljoen drukken. In combinatie met anti-ghosting zou je dus een aanzienlijke tijd aan de slag moeten kunnen gaan. Ondanks het gebrek aan software is het wel mogelijk om firmware-updates te ontvangen via Cooler Master Portal. Kortom, de langdurige ondersteuning is er.
De MK120 wordt geleverd in een typerend zwart/paarse doos met in dit geval een bescheiden inhoud. De kostenbesparing valt direct op, want er is geen toevoeging van een keycap remover. Gelukkig zijn de toetsen vrij gemakkelijk met de hand te verwijderen. Dit mede dankzij de verrassende hoogte van de toets.
Een detail dat ik overigens kan waarderen aan de MK120 is de toevoeging van een twee meter lange kabel. Dat is naar mijn mening voldoende voor vrijwel alle toepassingen. Jammer genoeg is de kabel niet voorzien van een mantel, wat iets minder mooi oogt. Ach, dat is binnen het prijspunt wel te begrijpen.
Verder heb ik op het uiterlijk weinig aan te merken. Persoonlijk ben ik altijd voorstander geweest van minder opzichtige designs. Op dat gebied slaat Cooler Master vrijwel altijd een gulden middenweg. Je zou de MK120 mee kunnen nemen naar je werk, een witte verlichting inschakelen en niemand zou vreemd opkijken. Nou ja, behalve dan van het geluid dat je produceert.
De poten aan de onderzijde van het toetsenbord zijn overigens verrassend groot. Dit is een detail dat ik zeker kan waarderen, want als gamer en schrijver heb ik de nodige steuntjes er af weten te typen (lees: hameren). Het schone en strakke uiterlijk is ook aan de onderzijde duidelijk te zien en daarmee wordt het geheel mooi afgerond.
Vervolgens komen we uit bij één van de grootste verkooppunten van de MK120 en dat is de RGB-verlichting. Van software is geen sprake, wat normaal is binnen dit prijspunt, waardoor je met de hand instellingen aan moet passen. Als je gewend bent om dit vaker te doen, dan is het proces zeer makkelijk.
Net zoals bij de meeste RGB-toetsenborden heb je de mogelijkheid om diverse kleuren en modi te selecteren. Alle typerende opties, waaronder de geanimeerde regenboog en responsieve toetsen, zijn aanwezig. Hierbij kan je ook de snelheid van de effecten bepalen en de kleuren van individuele toetsen veranderen.
Dit gebeurt met behulp van de FN-toets en de functietoetsen. Vanwege het uitblijven van software kost customization meer tijd, maar het is geen domper op de ervaring. Voor de liefhebbers van een witte kleur kan de verlichting overigens tegenvallen. Ten opzichte van een toegewezen plank met witte verlichting is de MK120 minder fel.
Uiteindelijk draait het om het kleurenspectrum en op dat gebied voldoet de MK120 aan de eisen van alle RGB-liefhebbers. Hieronder zijn nog wat afbeeldingen te vinden van de verlichting in actie.
In betrekking tot comfort kan de ervaring uiteenlopen. Zo wil ik graag op voorhand duidelijk maken wat ik zoek in een plank. Als eerste en als belangrijkste factor is er de snelheid waarmee ik mijn vingers over de toetsen kan laten vliegen. Tijdens mijn eerste sessie met de MK120 bleek dit nog een redelijke uitdaging te zijn. Zo liggen de toetsen ietwat hoger dan ik gewend ben van mijn MasterKeys Pro M White. Gelukkig was hier op korte termijn aan te wennen, maar de vingers dienen goed opgetild te worden. Dit heeft, zelfs na enkele weken aan gebruik, nog steeds het gevolg dat ik minder snel weg tik op de MK120 dan mijn gewoonlijke plank.
Hierbij komen we uit bij tweede punt en dat is de plaatsing van en ruimte tussen de toetsen. Ondanks de full-size layout van de MK120 is deze minder lang en breed dan duurdere varianten. Voor de kostenbesparing zeer handig, maar de afstand tussen de numerieke en functietoetsen is daardoor ietwat klein. Geen kwalijke zaak, maar iets dat tijdens het intensief gamen al gauw opviel. Zo vloog ik met mijn vingertoppen regelmatig tegen de functietoetsen aan. Niets meer dan een kwestie van gewenning, maar houd de compactheid van de toetsen in acht bij een aanschaf.
Aan het einde van de dag is de belangrijkste factor bij een toetsenbord de ervaring in de praktijk. Om de typerende “klik" van een mechanisch toetsenbord te bieden, hanteert Cooler Master een uniek ontwerp voor de toetsen. Dit is de bepalende factor, want de “mechanische" ervaring bestaat uit twee componenten: het gevoel bij het indrukken van de toetsen en het geluid dat hierbij geproduceerd wordt. Op dat gebied komt de MasterKeys MK120 aanzienlijk in de buurt van de ware ervaring.
Als iemand die normaal gesproken Cherry MX Brown-toetsen onder de vingers heeft, vallen enkele zaken wel op. Zo ligt de weerstand in de toets wel een tikkeltje hoger dan ik gewend ben en dat levert een dubbelzijdig gevoel op. Enerzijds voelt die extra hoeveelheid weerstand verdraaid goed aan voor gaming. Anderzijds merkte ik op dat langdurig schrijven een mindere belevenis kon zijn. Dit geldt met name voor degenen die een mechanisch toetsenbord gewend zijn met de weerstand van bijvoorbeeld een Cherry MX Red of Brown.
Uiteraard is de mechanische markt een stuk gecompliceerder dan die twee voorbeelden; met name vanwege de custom toetsen die fabrikanten tegenwoordig produceren. Kortom, om dat duidelijk te maken, na de nodige gewenning is er met de MK120 makkelijk te schrijven. Mocht je echter gewend zijn aan een mechanisch toetsenbord, dan kosten de hybride toetsen van de MK120 meer inspanning en is de ervaring gewoonweg minder bevredigend te noemen.
Maar ja, laten we wel wezen, de doelgroep van dit product zoekt nou eenmaal een gulden middenweg. Wat dat betreft schiet de MK120 vrijwel niets tekort. Voor de gamer onder ons die een betrouwbare, betaalbare en kleurrijke ervaring zoekt, is de MK120 de perfecte keuze. Mocht je het toetsenbord ook nog willen presenteren in een formelere omgeving, dan maakt het uiterlijk dit eveneens mogelijk. Iets dat ik altijd al heb kunnen waarderen aan het design van Cooler Master.
Al met al is de MK120 een uitstekend toetsenbord te noemen. De “hybride" ervaring is voor de ware kenners onder ons wellicht niet weggelegd. Echter stel ik dan wel dat dit ook niet de doelgroep van dit toetsenbord is. Mocht je aan een budget zitten en op zoek zijn naar een leuke opstap, dan is de MK120 binnen de prijsklasse een zéér competitieve keuze. De customization is zeer uitgebreid, waardoor liefhebbers van RGB zeker niet tekort zullen komen.
Met name voor gaming is het toetsenbord uitermate geschikt te noemen. De anti-ghosting en weerstand op de toetsen spelen hierbij een grote rol. Laatstgenoemde vind ik dan weer minder fijn voor langdurig schrijven, maar dat is iets waar zelfs de “mechanische" veteranen aan kunnen wennen. Zo wist ik binnen een week redelijk goed om te schakelen naar dagelijks gebruik van de MK120. Voor die vijftig euro sla je plank letterlijk en figuurlijk niet mis.
Ben je echter in staat om door te sparen en spendeer je de nodige uren in een tekstverwerker? Dan kan je voor een verdubbeling van de prijs terecht bij de MasterKeys Pro-reeks van Cooler Master. Voor de schrijver en ware liefhebber is dit zeker het overwegen waard. Hoe dan ook kom je op het gebied van kwaliteit niet tekort met de MasterKeys MK120 of qua prijs/prestatie met de MasterSet MS120.