Review: Cooler Master MasterMouse MM830
Links: Cooler Master MasterMouse MM830 productpaginaDe MasterMouse MM830 is het nieuwe paradepaardje van Cooler Master. De gaming muis heeft flink wat features op- en onder de spreekwoordelijke motorkap. Met een prijs van rond de 63 euro speelt Cooler Master agressief in op het hogere segment. Bestaande uit een optische sensor van 24.000 DPI, een verborgen D-pad op de zijkant, een OLED-scherm en vier zones met RGB-verlichting.
In dit prijssegment komen we niet zoveel gek nieuwe muizen tegen, die voornamelijk gericht zijn op gaming. Al snel zit dit hogere segment in de prijscategorie van 70 tot 80 euro, wat de MM830 in mijn optiek best wel interessant maakt. Uiteindelijk is het de praktijkervaring dat telt. Weet de MM830 mij te imponeren voor zijn prijs? Je leest het in deze review.
Een overzicht van de specificaties:
De MM830 is uitgerust met een Pixart 3360 optische sensor. Het DPI-niveau doet even schrikken, maar liefst instelbaar tot 24.000 DPI. Mooi is om te zien dat je lekker laag kunt beginnen met 100 DPI. Low sense gamers en high sense gamers kunnen dus lekker losgaan. Maximum high sense gamers die hun cursor letterlijk van het beeldscherm willen slingeren; het kan met 24.000 DPI. Hooray!
De behuizing is vervaardigd uit PBT. Tijdens de eerste kennismaking met de hand, viel deze PBT behuizing direct op. Lekkere solide maar ook nog voorzien van de nodige grip. De muis is bedoeld voor een palm- claw grip volgens Cooler Master. Maatvoering doet mij denken aan de eerdere CM Storm Sentinel line-up, heerlijke muis trouwens. Toevallig zat er op de Sentinel een OLED-scherm op de bovenzijde van de muis. Gevoelsmatig heb ik hier een ‘refresh’ van de Sentinel in handen. Verder is de muis uitgerust met een 32-bit ARM processor voor het lokaal opslaan van profielen, gaat het samen met een kabel van 1.8 meter en niet te missen: R-G-BEE.
De herkenbare paarse kleur van Cooler Master komen we direct tegen op de verpakking. Voorop de verpakking is de MM830 afgebeeld, met op de achterzijde de specificaties en features. Standaard verpakking voor een muis, overigens niks mis mee. In de verpakking zelf komen we een korte handleiding tegen en de MM830. Zo zijn we al snel compleet met het uitpakken.
Lekkere seizoengebonden foto’s gedurende de winterperiode, een mooi moment voor de MM830 om te poseren. In mijn ogen is het een échte Sentinel, qua formaat en met zijn vormen. De Sentinel is overigens ook een palm- claw grip muis. De zogenoemde verborgen D-pad zit achter een rubberen textuur op de linkerzijde van de muis. Herkenbare knoppen zijn hier normaal de voor- en achterwaarts knoppen, oftewel de duimknoppen. Met de D-pad heb je er nog twee extra knoppen bij, boven- en onder. De D-pad knoppen zijn via de software handmatig instelbaar om diverse functies toe te wijzen.
Van bovenaf heeft de MM830 toch wel zijn eigen karakter ten opzichte van de Sentinel. Zo zit er een onderbreking tussen de achterzijde en de L + R knoppen. Tussen de L + R knoppen komen het scroll wieltje tegen en een on-the-fly DPI-knop. Voor de vier profielen is profiel één volledig witgekleurd in witte LED-verlichting. Opvolgende profielen vullen de streepjes met een blauw- paarse kleur, ter indicatie dat je op profiel twee, drie of vier zit. Persoonlijk vind ik de instelbare informatie op het OLED-scherm fijner. De profiel LED-indicator verkleurt uiteindelijk weer in de door jouw ingestelde kleurmodus via de software, alles loopt daarmee netjes synchroon.
De rechterzijde van de muis straalt volledige rust uit. Hier is enkel de PBT behuizing te vinden. Zoals eerder vermeldt voldoet deze muis als het om grip gaat. Rubberen padding is aan deze kant niet nodig. Aan de voorzijde kiest Cooler Master ervoor om de gevlochten kabel te voorzien van circa 1,5 centimeter kunststof. Hiermee voorkom je wrijving- frictie op een willekeurige ondergrond, gewoon een nette toevoeging. Op het achterstuk van de muis, waar de handpalm contact maakt met de muis, zit het Cooler Master Gaming logo, deze licht op in RGB-kleuren wanneer de muis is aangesloten.
Onderop vinden we drie teflon voetjes. Hier is de muis getest op een basic stoffen muismat van Cooler Master zelf. Ervaring is prima, lekker stabiel. De zogenoemde D-pad met verborgen knoppen klinkt leuk. In de praktijk is het gewoon een stuk rubber met daaronder OMRON switches. Deze hebben een levensduur van 20 miljoen kliks, wat een respectabele klikratio is voor dit prijssegment. De D-pad is naar mijn mening een feature die net wat spannender is gemaakt. Knoppen zijn niet direct zichtbaar, wat de knoppen verborgen maakt. In de praktijk zijn het gewoon reguliere knoppen. Overigens werkt de D-pad in de praktijk erg plezierig. De knoppen liggen een stuk lager door het rubber. Opvolgen met de duim gaat met enige training erg plezierig. Vooral leuk in games zoals Black Ops 4; knife build en gaan met die banaan.
Het onderdeel software mag natuurlijk niet ontbreken. Dit gaat via het Cooler Master Portaal, een verzamelplaats voor al je Cooler Master randapparatuur. De MM830 heeft in de tussentijd al aardig wat firmware updates gehad, idem dito voor de Cooler Master SK630, een Low Profile Cherry MX toetsenbord dat onlangs is uitgekomen. Toevallig rollen mijn vingers momenteel over dit toetsenbord. Niet enkel waren er firmware updates, het Cooler Master Portaal is ook netjes voorzien van wat updates. Hier moet ik credits geven aan Cooler Master, aangezien de MM830 en SK630 nog niet zo lang op de markt zijn. Hopelijk blijft de support voor beide producten langere tijd zo.
Hieronder een overzicht van de software. Automatisch start de software op de lightning pagina. Hier heb je verschillende lichteffecten, snelheden en een RGB-wiel voor het handmatig instellen van een specifieke kleur. Dit kan overigens ook op kleurcode.
Het buttons menu heeft een boven- en zijaanzicht. Je kunt de L + R en DPI-knop modificeren aan de bovenzijde. Op de zijkant kun je de vier D-pad knoppen wijzigen. Vrijwel alle hoger gesegmenteerde muizen van Cooler Master hebben TACTIX, iets wat nog achtergebleven is van het mooie CM Storm tijdperk. Met TACTIX kun je knoppen een dubbele functie geven. Druk je op de toegewezen TACTIX knop, dan worden de andere knoppen automatisch gemodificeerd via de software. TACTIX werkt ook met een opgeslagen profiel, het is dus niet volledig afhankelijk van de software.
De performance pagina heeft opties zoals angle snapping, LOD (lift off distance), polling rate, button responsetijd, ondergrond tuning en de DPI-levels. 24.000 DPI is mooi op papier, maar valt in de praktijk redelijk te verwaarlozen. Uiteindelijk gaat het om de prestaties van de sensor zelf, iets waarover je in het volgende hoofdstuk meer kunt lezen.
Het OLED-scherm voegt zich toe op de muis als leuke extra. Voor mij persoonlijk is het een schermpje voor het DPI-level. Overige functionaliteiten kunnen leuk zijn, maar om nou je polling rate te tonen… tja… Positie van het OLED-scherm is wel een stuk beter dan op de Sentinel. Deze zat namelijk bovenop de muis, op de MM830 voelt het net wat logischer aan. Macro’s zijn net als eerdere versies van de software: opnemen, knoppen indrukken (combinatie toetsenbord is mogelijk) en opslaan. Je kunt de timings zelf nog handmatig aanpassen als dit wenselijk voor je is.
Sensor De Pixart 3360 optische sensor heeft zich al eerder goed bewezen. Ook op de MM830 levert de Pixart 3360 een prima ervaring. De hoge instelbaarheid als het om DPI gaat tot op de 100-tallen is erg fijn. Het maximale DPI-niveau van 24.000 is natuurlijk een beetje onzinnig. Het staat mooi op papier en blijkt vooralsnog een goede aandachtrekker te zijn als het om ‘POWER’ gaat. Zie het een beetje als te veel megapixels voor (sommige) doeleinde op camera’s. Vanuit de techniek willen fabrikanten graag het DPI-niveau overschrijden, waardoor de sensor gaat inzoomen, wat prestaties niet altijd ten goede komt. Bij de MM830 is dit overigens niet het verhaal. Op de MM830 is de Pixart 3360 heerlijk accuraat.
Comfort De Sentinel van CM Storm all over again. Mocht je geen idee hebben waar ik het nu over heb: eerder had Cooler Master een sub-gaming merk genaamd CM Storm. Destijds bracht dit merk meerdere edities van de Sentinel uit. Ik heb een weak spot voor de Sentinel, laat ik dat wel even meegeven. De MM830 roept veel Sentinel gevoelens bij mij op. De vorm, het gewicht en de lange L + R knoppen zorgen voor deze beleving.
Maar hoe zit het dan met comfort? De MM830 positioneert zich voor de middel- tot wat grotere hand. De lange L + R knoppen kunnen lange vingers hebben. De D-pad doet daarbij in zijn totaliteit lekker zijn werk. De rubberen knoppen liggen laag, waardoor snelle acties goed mogelijk zijn. De PBT behuizing grijpt lekker stevig vast, waardoor je de muis ook eenvoudig tilt als je low sense gamer bent. Nu is het niet de meest ideale FPS-muis, hier is de MM830 gewoon wat te zwaar voor. Met de TACTIX feature om knoppen te modificeren, zit de MM830 eerder in het straatje van MMO’s en RPG’s.
Conclusie tijd! Ik heb langere tijd lekker kunnen spelen met de MM830. Zo zijn we samen aardig wat uren in-game rijker geworden, om je een idee te geven: Black Ops 4, PUBG, The Witcher 3 en Divinity: Original Sin 2. In Divinity: Original Sin 2 heb ik de TACTIX feature goed getest, wat vooral erg goed bevalt met de primaire skills. In Black Ops 4 verlang ik persoonlijk naar een lichtere muis (iets met een luxe probleem). Zelf speel ik redelijk low sense (rond de 600 tot 1200 DPI). Veel optillen met veel vertrouwen in LOD is iets wat dan van belang is. Dit kan ik de MM830 niet helemaal toevertrouwen. Je bent voor FPS wat mij betreft beter uit met de MM530. Ook een Pixart 3360 sensor, maar dan een stuk lichter.
De RGB-verlichting is een leuke toevoeging. Ik vind deze nog niet zo bijzonder als op sommige muizen die ik eerder in handen had, denkende aan de ROG Pugio. Daarentegen zijn de multi-zone mogelijkheden wel netjes verzorgd om onafhankelijke RGB zones te maken. Het OLED-scherm is voor mij persoonlijk een DPI-level schermpje. Mogelijk dat ik er in de toekomst nog wat mee zal spelen, voor nu blijft het een DPI-level schermpje. De combinatie RGB + OLED is overigens in dit prijssegment erg HOT.
De D-pad mag in deze eindconclusie niet ontbreken. Eerder haalde ik dit aan als een verborgen trucje om de duimknoppen weg te werken. Het moest even groeien, maar ik uiteindelijk gaan houden van dit stuk rubber met vier knoppen. De knoppen zijn enorm toegankelijk. Ze liggen met een laagprofiel in de behuizing, wat snelle acties met de duim werkelijkheid maken. De MM830 blijft overigens met al zijn features voor mij persoonlijk wel een MMO- RPG muis. FPS is mogelijk, wel is de MM830 hier wat te zwaar voor. In de prijsrange van circa 63 euro komen we meer Pixart 3360 muizen tegen. Echter niet met zoveel features als de MM830. Dit maakt de MM830 niet direct uniek. Wel maakt dit de MM830 enorm aantrekkelijk.