Review: Cooler Master MasterSet MS121
Links;Begin deze maand wist ik de Cooler Master MasterKeys MK120 onder handen te nemen; het losstaande toetsenbord van de MasterSet MS120. Vandaag komt die plank wederom aan bod, maar dan als onderdeel van de MasterSet MS121. Dit is dan ook de “opvolger" van de eerder genoemde MS120. Nou ja, ik zou het eerder beschrijven als een alternatieve variant, want het verschil tussen die twee sets ligt enkel en alleen in de muis.
Zo biedt de MasterSet MS120 een muis die geschikt is voor zowel palm als claw grip-gebruikers, waarbij de variant in de MS121 enkel voor laatstgenoemde groep is bestemd. Met een ruwweg vergelijkbare prijs voor beide sets komt de keuze dus neer op smaak. In deze review bespreken we de belangrijkste verschillen tussen de muizen en de prijs/kwaliteit-verhouding van de MasterSet MS121.
Beide sets zijn overigens voor ongeveer 60 tot 65 euro te verkrijgen.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Op muizenjacht
Zoals genoemd in mijn review van de MasterKeys MK120 hebben we te maken met een hybride toetsenbord; Cooler Master beschrijft het zelf als “mem-chanical". Met een fundering van membraan en een uniek kliksysteem dient de ervaring in de buurt te komen van een mechanische plank. Cooler Master mag hierin redelijk succesvol zijn, want in de eerder genoemde review was ik er reeds over te spreken. Na wat uitbundiger gebruik de afgelopen maand kan ik de weerstand van de toetsen enigszins vergelijken met Cherry MX Black. Daar houdt de vergelijking dan ook op, want de toetsen van Cooler Master zijn custom-made en hebben zodoende een uniek gevoel.
Naast de plank krijg je in de MasterSet MS121 dus ook een muisje toegewezen. De nadruk ligt op de verkleining, want mijn gebruikelijke CM Storm Reaper is 10mm breder en langer. Dit benadrukt de doelgroep van de muis; claw grip-gebruikers. Net zoals het toetsenbord is ook de muis voorzien van RGB-verlichting. Echter heeft deze geen mogelijkheden voor pulserende kleuren, terwijl de muis in de MasterSet MS120 dit wel biedt. Nou is dat geen gemiste feature om ’s nachts wakker van te liggen, maar ik had het even graag gezien.
In betrekking tot de muis zijn er vier DPI-levels te vinden; 500, 700, 1500 en 3500 DPI. Voor de gemiddelde gamer onder ons is dit waarschijnlijk voldoende. Zo kon ik zelf prima uit de voeten met 1500 DPI, ten opzichte van de gebruikelijke 1400 DPI die ik met mijn CM Storm Reaper hanteer. Overigens hebben die twee muizen een overeenkomst, want beiden zijn in het bezit van een Avago-sensor. Mocht je reeds gewend zijn aan dat merk, dan is het gebruik van de muis een fluitje. Toch valt er wat op aan te merken en daar kijken we straks naar.
Op het gebied van verlichting voldoet de MS121 wat mij betreft aan alle eisen van een RGB-liefhebber. Tenminste, als het gaat om het toetsenbord. Met diverse modi en aanpasbare kleuren in enkele daarvan heb je voldoende customization en opties. Ondertussen is de muis alleen voorzien van verlichting in het scrollwiel en onderop aan de achterzijde. Deze is helaas niet aan te passen en roteert automatisch door verschillende kleuren.
Hoe dan ook levert het een kleurrijk spektakel op, waarvan hieronder de nodige voorbeelden te vinden zijn. Voor de eerste maal introduceren we .gif-plaatjes in onze reviews, zodat we een optimaal idee kunnen geven van hoe de verlichting oogt. We hopen je hiermee het nodige kijkplezier te doen.
Op het gebied van ergonomie wist ik in mijn MK120-review reeds kritiek uit te oefenen. Na wat uitbundiger gebruik blijf ik bij mijn standpunt. Hiermee verwijs ik naar de compacte lay-out van het toetsenbord, waardoor de functietoetsen erg dicht op de toetsen daaronder liggen. Bij het indrukken van getallen kunnen je vingers tegen de functietoetsen aanschieten en dat is weleens vervelend. Uiteraard is het geen dealbreaker, maar wel iets om rekening mee te houden.
Gezien de uitgebreide bespreking van het toetsenbord in mijn vorige review wil ik wat meer focussen op de muis. Zelf ben ik, met name dankzij vlezige, lompe handen, nou geen claw grip-gebruiker te noemen. Gelukkig kon ik alsnog mijn palm kwijt op de muis, al is het gebrek aan een rubberen grip of een rustpunt wel merkbaar in dat geval. Mocht je dus grotere handen hebben en/of met je palm spelen, dan gaat de voorkeur uit naar de MasterSet MS120 met de grotere muis.
Als het gaat om dagelijks gebruik ben ik wel zeer te spreken over de muis van de MS121. Op geen enkel moment voelde deze oncomfortabel aan, beter nog, af en toe dacht ik mijn Reaper in handen te hebben en schrok ik van het feit dat het niet zo was. Maar ja, dat heeft ook te maken met de overeenkomstige Avago-sensor die als vanouds aanvoelt voor mij. Wanneer we kijken naar het spelen van games en hoe de muis in de praktijk presteert, dan heb ik wel het nodige aan te merken…
Zodoende komen we aan bij de ervaringen die ik heb opgedaan met de MS121. Wederom zal ik vluchtig het toetsenbord bespreken; deze is voor gaming-sessies uitermate geschikt en op geen enkel moment voelde ik me belemmerd. Voor een uitgebreidere ervaring raad ik aan om de desbetreffende review te lezen. Want ja, het is tijd voor de praktijkervaring met de muis en daarbij komen we aan bij een cruciaal onderdeel: de lift-off distance (LOD). Dit is de doorslaggevende factor.
Helaas mag deze bij de inbegrepen muis schrikbarend hoog zijn. Althans, in vergelijking met de CM Storm Reaper die ik dagelijks in gebruik heb. Bij het optillen en terugplaatsen doet de cursor zich één a twee centimeter verplaatsen, op een instelling van 1500 DPI. Dit in tegenstelling tot mijn gebruikelijke muis, die hooguit een paar millimeter verplaatst. Want ja, op lagere gevoeligheden doet men vaak de muis optillen en dat is bij de MS121 een minder plezante ervaring.
Voor de meer ervaren gamers of hardwareliefhebbers kan ik de muis dan ook niet echt aanraden. Nou is er de mogelijkheid om aan de LOD te wennen en na een half uurtje knallen in Call of Duty: Black Ops 4 kon ik redelijk uit de voeten. Zodra ik echter weer de Reaper beet had, voelde het vele malen beter aan. Zo kan ik adviseren om de MK120 losstaand aan te schaffen en effectief een tientje of twee extra neer te leggen voor een betere muis, zoals een 30 euro-variant binnen de MasterMouse-reeks.
Uiteraard wil ik het daar niet bij laten, want zoals ik al opmerkte over de gewenning valt er gewoon met de muis te spelen. De Avago-sensor is en blijft een accuraat stukje hardware en als het gaat om precisie valt er weinig te klagen over de prijs. Want ja, voor een tientje meer dan de losstaande MK120 heb je de muis erbij en dat is aan het einde van de dag niet verkeerd. Kortom, voor de beginnende gamer of als een cadeau kan ik niet ontkennen dat de extra centen de moeite waard zijn.
Al met al is de MasterSet MS121 een solide pakket. Het toetsenbord, zoals ook besproken in mijn losstaande MK120-review, mag een toppertje zijn. De hybride ervaring is niet voor iedereen weggelegd, maar ik zie hier meerdere doelgroepen mee uit de voeten gaan. Na enige tijd en het nodige gebruik kon ik er zelf vrijwel evengoed mee overweg als mijn gebruikelijke plank met Cherry MX Brown. Dat wil niet zeggen dat ik dit toetsenbord net zo prettig weg vind tikken, maar ik mag zeker niet klagen.
Als het gaat om de muis, tja, dan ben ik niet geheel tevreden. Voor de spelers met een claw grip voldoet de muis aan de basale eisen voor games. Zo volstaat de Avago-sensor prima en is het beestje comfortabel genoeg voor dagelijks gebruik. Wat een zure nasmaak achter laat, mag die hoge lift-off distance zijn. Ja, er is aan te wennen, maar er zijn betere muizen te vinden voor net iets meer geld. Je zou dus een losse MK120 kunnen aanschaffen en vervolgens een MasterMouse MM530 of MasterMouse S.
Zo is het wellicht de vraag voor wie de MS121 bestemd is. Wat mij betreft is het pakket te zien als een leuke instap, een tof cadeau voor de feestdagen of een intrede in de wereld van mechanische toetsenborden. Nou ja, semi-mechanische toetsenborden dan. Mocht je langdurig willen schrijven op de MK120, dan wordt de weerstand op een gegeven moment wel merkbaar. Zo blijf ik een voorstander van Cherry MX Brown of Blue voor dat doeleinde. Neemt niet weg dat de MS121 en MS120 aanraders zijn.