Sponsor

Review: Cooler Master MH752

Headset

85%
Lichtgewicht beestje met leuke features

In het kort

De Cooler Master Mh752 is nog steeds een puike headset voor de prijs. Het comfortabele, lichtgewicht design, samen met een fantastisch 'out-of-the-box' geluid, resulteert in een headset die geschikt is voor thuis én als beestje voor onderweg. Er zijn wat minpuntjes, maar die kunnen makkelijk vergeven worden.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: Cooler Master MH752

Links;

Inleiding

Vorig jaar wierp ik een blik op de Cooler Master MH670, de draadloze uiting van de MH650. Nadien viel de interesse op het recenseren van een ‘klassieker’ van Cooler Master uit 2018: de MH752. Vooralsnog betreft dat nog steeds de meest luxueuze uiting van de fabrikant in haar headset-segment. Dit met name dankzij de control box, waarmee je diverse features van de headset kan besturen, én puike audiokwaliteit met zowel de drivers als microfoon. Kortom, hoge verwachtingen zijn hier aan te pas.

Die verwachtingen zijn mede het gevolg van de prijs, want op dit moment is de Cooler Master MH752 te verkrijgen rond de € 100,-. Een competitief segment, dus er is zat om te vergelijken en bespreken. Het verschil met de lager gesegmenteerde MH751, naast de twee tientjes, is overigens de control box. Die is bij de MH752 voorzien van een USB-aansluiting en een DAC om virtueel 7.1 surround mogelijk te maken. Maakt dat de MH752 de interessantste uiting? Laten we dat eens nader bekijken.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsCooler Master MH752
Product NumberMH-752
Headphone Driver Diameter40mm
Headphone Frequency Response20-20,000Hz
Headphone Impedance26Ω
Headphone Sensitivities (@1KHz)97dB ± 3dB
Headphone Cable Length1.5m 3.5mm connector (removable), 1.5m USB cable (removable)
Headphone Connector3.5mm 4-pole jack, USB Type A
Headband MaterialSteel and plastic headband, PU leather and foam cushion
Headphone Ear Cushion MaterialPU Leather and foam cushion
Microphone Pick-up PatternOmni-Directional
Microphone – Frequency Response100-10,000Hz
Microphone Sensitivities-42 ± 3dB (@ 1KHz)
Microphone Signal to Noise Ratio55dB
Microphone TypeDetachable flexible microphone
Volume ControlUp/Down Buttons (control box)
Microphone ControlUp/down buttons
Control Box – Microphone ControlMute Switch
Virtual 7.1 surround soundOn/off button with indicative LED
Physical Dimensions (L x W x H)149*85*215 mm / 5.87*3.35*8.46 inches
Physical Weight340g / 0.75lbs
Warranty2 years
ProductAudio
Headphone TypeOver-Ear Headphones
Uitgebreide ‘control box’

Zoals ik al aangaf bij de inleiding is de Cooler Master MH752 voorzien van een uitgebreidere ‘control box’, zoals de fabrikant het noemt. Naast het verschil van omzetting naar USB en een ingebakken DAC krijg je aantal extra knoppen om het volume van de microfoon aan te passen en virtueel 7.1 surround in of uit te schakelen. In de totaliteit kan je met het doosje ook het algemene headsetvolume besturen en de microfoon muten. Niet verkeerd.

Tenslotte komt de uitgebreidere box met een clipje om te kunnen bevestigen aan je kleding. Dat kan voor bepaalde omstandigheden verdraaid handig zijn. Een potentieel nadeel van de control box, of eigenlijk de omzetting naar USB, is dat de USB-kabelverlenging nogmaals 1,5 meter aan kabel toevoegt. Wederom is dit afhankelijk van omstandigheden of doeleinden. Een headset met 3 meter aan kabel kán anderzijds juist prettig zijn. Kortom, iets om rekening mee te houden bij de overweging van een aanschaf.

Afgezien van doosjes en kabels heeft de MH752, kijkende naar de specificaties, een belangrijk verschil met de nieuwere MH670. De drivers van de MH752 zijn namelijk 40 mm i.p.v. 50 mm. Tot hoeverre dat een impact heeft op de geluidskwaliteit en -ervaring is tevens een punt om te gaan bespreken. Tenslotte, als belangrijk punt, is het formaat van de headset te benoemen. De specs – iets met 340 gram – én productfoto duiden op een uitzonderelijke low-profile, lichgewicht headset. Interessant!

Showcase

Laten we dan eerst maar eens beginnen bij het uitpakproces. Het bekende kleurenschema van Cooler Master staat centraal, met vermeldingen op de verpakking van de diverse features die de MH752 biedt. In de verpakking treffen we een zwarte doos aan met daarop het paarse beeldmerk van de fabrikant. Dusver leunt het uitpakproces al meer richting de premium-kant dan bij voorgaande uitingen die ik uit dozen heb getild.

Aan de binnenzijde word je begroet door handleidingen en een schuimen verpakking waarin de headset, afneembare boom-microfoon en control box aangebracht zijn. Eén ding is zeker: tijdens het verschepen gaan die nergens heen. Boven het schuim is dan het doosje met accessoires te vinden. Wederom resulteert het geheel in een premium-gevoel.

Opvolgend nemen we een kijkje bij de headset en de reeds genoemde control box. Het zestal aan knoppen is zichtbaar en laat duidelijk zien hoeveel controle je hebt over de headset. Het direct kunnen in- en uitschakelen van 7.1 surround heeft absoluut zijn voordelen, want die feature benut je waarschijnlijk niet voor alle soorten content. Dat bekijken (of beluisteren) we straks bij de praktijkervaring natuurlijk.

In het doosje treffen we overigens een tweetal ‘accessoires’ aan: een stoffen opbergzak – erg tof – en de primaire aansluitkabel met een 3,5mm-jack. Dat betreft dus de kabel die tussen de control box en headset aangesloten wordt. Uiteraard betekent dit ook dat de headset te gebruiken valt via de USB-aansluiting én op apparaten met een 3,5mm-ingang.

Dan is toch echt wel de hoofdrolspeler aan de beurt. Bij het in handen nemen van de headset worden de compactheid en het low-profile design duidelijk. Persoonlijk ben ik dan geen fan van de leren oorschelpkussens, maar oké. Het neemt niet weg dat de headset een aantrekkelijke oogt voor gebruik onderweg. Dat niet alleen vanwege het formaat, want het minimalistische uiterlijk helpt hier mede bij.

De compactheid is vooral te danken aan de smalle hoofdsteun, zeker met de kleine behuizingen voor de drivers. Ondanks dat betreft de MH752 een over-ear-headset. De eerste indruk lijkt dus een gebalanceerde. Zeker als het geluid degelijk mag zijn, want dan kruist het beestje, samen met de eerdergenoemde features, een groot aantal niches aan.

Als laatste opmerkingen resteren de stickers ter aanduiding van links en rechts, een degelijke bouwkwaliteit en de aansluitingen op het linkeroor voor de microfoon en 3,5mm-jack.

Tot slot een totaalblik op de headset met de microfoon aangesloten, waar ik toch wel om moet giegelen. De microfoon is – hilarisch genoeg – bijna zo lang en breed als de headset, mits je de hoofdsteun niet uitschuift. Een hint naar de opnamekwaliteit die te verwachten valt? Daar komen we maar op één manier achter, dus tijd om te duiken in de praktijkervaring.

In de praktijk

Voor een compacte, lichtgewicht headset, doch uitgebreide featureset, kunnen de verwachtingen uiteenlopen. Met een USB-aansluiting en DAC voor virtueel 7.1 surround oogt de headset geschikt voor traditionele pc-gaming. Het lage gewicht en design hinten naar een draagbaar beestje voor gebruik onderweg. Is de MH752 geschikt voor beide doeleinden en zo ja, tot hoeverre? Dat is wat we o.a. kunnen bekijken én beluisteren.

Software

Laten we de MH752 als eerste dan maar aan een pc jagen middels USB. Voor het beheer van instellingen kan je terecht bij de MasterPlus-software. Na het installeren en opstarten daarvan kreeg ik dezelfde waarschuwing als bij de MH670: de MH752 moet als standaardapparaat ingesteld staan. Wederom is Cooler Master, op basis van mijn ervaring dusver, de enige fabrikant die dit vereist om instellingen van de headset aan te passen. Vaak is de standaard enkel dat het apparaat aangesloten moet zijn en dat is nogal logisch. Bij Cooler Master is dat dus (nog) niet het geval; iets met wederom ‘vervelend’ en ‘pet peeve’.

Maar goed, is de MasterPlus-software veranderd sinds vorig jaar? Helaas niet. Dat houdt in dat instellingen gelimiteerd blijven tot volumeniveaus van headset en microfoon, bas en treble, een beperkte equalizer en profielen. Voldoet het op zich? Sure. Kan het beter? Absoluut. Zo acht ik de analoge besturing van de elementen – in een digitaal programma – als… gewoonweg stom. Het hele punt van een equalizer is dat je deze uitbundig en nauwkeurig kan tweaken. Maar goed, ik laat het paard met rust.

Het mag duidelijk zijn dat op softwarematig gebied, rond de prijsklasse van 100,- euro, Cooler Master het aflegt tegenover andere merken. Begrijp me niet verkeerd, de software is niet verschrikkelijk, maar ik kan niet wachten op een propere UI met aanpasbare waardes en meer controle. Voor nu hoeft het geen domper op de ervaring te zijn. Tijd om de headset op het hoofd te plaatsen en daar meer over te delen…

Comfort en gebruiksgemak

…en wat zit de MH752 toch verdomd lekker. Zo, het is meteen gezegd en hopelijk duidelijk. Dat was ook mijn oprechte, eerste reactie bij het opdoen van de headset. Gebruikelijk ben ik de Arctis 9 gewend als ‘daily driver’; een beest van 770 gram, ofwel tweemaal het gewicht van de MH752. Naast een lager gewicht werkt ook de smalle (en eenvoudig aanpasbare) hoofdsteun mee om algeheel een lichtgewicht ervaring te creëren.

Opvolgend ben ik aangenaam verrast door de oorschelpkussens, ondanks dat deze van leer zijn. I.b.t. warmte en zweet heeft dat type niet mijn voorkeur, maar dat is iets persoonlijks. Waar ik objectief over kan spreken, is het over-ear-ontwerp. Zo komen de drivers dichtbij de oren en externe geluiden worden vrij goed gedempt. Dat is vrij knap voor een headset met een relatief slank design.

Wel is er een opoffering op het gebied van bouwkwaliteit. De MH752 is verre van fragiel, maar het is ook geen headset die je wegwerpt tijdens een ‘ragequit’. Een daadwerkelijk minpunt acht ik het niet, want daartegenover staat dus een lichtgewicht ervaring. Op het gebied van constructie ben ik zeer te spreken over de gevlochten kabels, control box en dat de 3,5mm-jackkabel daarin stevig vast komt te zitten.

Laten we dan nog even praten over die control box, want dat is één van dé verkooppunten. Waar je het kastje met name voor zal gebruiken, is het muten van de microfoon en aanpassen van volume. Jammer genoeg is de besturing van volume met knoppen niet een wiel. Laatstgenoemde is veel sneller met aanpassen. Oh, en de knoppen bedienen het volume in Windows zelf en niet van de headset. Ben ik tevens geen fan van.

Bonus: als je virtual surround waardeert, kan het zijn dat je de 7.1-knop op de control box eveneens frequent gebruikt. Bij inschakeling licht de 7.1-tekst rood op ter indicatie. Handig!

Geluidskwaliteit

Qua comfort heeft de MH752 dus een verrassend goede indruk achtergelaten. Maar hoe zit het dan met de kwaliteit van de audio? Daar ben ik eveneens aangenaam door verrast. Bij de MH670 kaartte ik reeds een “til-‘m-uit-de-doos-en-gaan-met-die-banaan”-aard aan. Dat geldt hier, zonder dollen, nóg sterker. De geluidskwaliteit out-of-the-box is één van de beste binnen de prijsklasse. Beter nog, ik heb voor mijn gevoel niets hoeven tweaken met de equalizer om een gewenste audio-ervaring te creëren. Dat is mede dankzij de plaatsing van de drivers dichtbij de oren. Zo zit de headset zelf niet strak, doch dicht genoeg op de oren.

Daarnaast zijn de bas, treble en balans zeker niet verkeerd. Ik bespeur iets minder helderheid in het geluid dan ik gewend ben, maar dat dan tegenover mijn gebruikelijke headset die tweemaal zo duur is. Eigenlijk heb ik daarmee voldoende gezegd over de kwaliteitservaring, maar hoe zit het met virtual surround? Eerlijk gezegd, ik vind het niet denderend. De headset zelf biedt goede audiopositionering en virtual surround voegt een lichtelijke ‘blikkerigheid’ toe. De inschakeling resulteert wel in een ruimer geluid en voor bepaalde games zie ik mogelijk een meerwaarde.

Al met al acht ik de MH752 als één van de beste out-of-the-box-headsets die ik recentelijk in handen (of op oren) heb gehad, rond de 100,- euro. Dankzij de aansluitmogelijkheid via USB én 3,5mm-audiojack is er hoge compatibiliteit. Je kan de headset dus genieten met puike kwaliteit op allerlei platformen, inclusief handhelds. Tel daar de bijgesloten opbergzak bij op en je hebt een lichtgewicht headset die zowel thuis als onderweg comfort én prettig geluid biedt. Niet verkeerd, Cooler Master.

Uiteindelijk is er één mogelijke dealbreaker en dat is het oppikken van geluid bij het aanraken van de headsetkabel. Dat zie (of hoor) je weleens vaker voorkomen bij headsets, maar bij de MH752 is het geluid merkbaar aanwezig. Het schuren van de kabel tegen kleding aan hoor je in het linkeroor terug. Tijdens het gamen of beluisteren van muziek zal je er geen last van hebben, maar tijdens de stillere momenten is het zeker wel hoorbaar. Dat is dan ook hét verbeterpunt voor toekomstige headsets van de fabrikant.

Microfoon

Tenslotte resteert de microfoon van de MH752. Is deze van het welbekende niveau van de bedrade MH650? Het volmondige antwoord daarop is een “best wel”. Vergeleken met andere microfoons, in de lijst hieronder, stijgt de MH752 ietwat boven de ASUS ROG Delta S uit. Er is nog altijd een lichtelijke dofheid in de opname, maar in het geheel is de opname helder en kwalitatief. Wat dat betreft acht ik de microfoon van de MH752 als de beste van recentelijk geteste headsets. De kwaliteit van de legendarische Arctis 5 wordt niet nagebootst, maar dat betreft ook een andere prijsklasse én kwaliteit.

Wel is er een belangrijke opmerking om te delen: de microfoon werkt alleen als de headset is aangesloten via de control box. Mocht je de headset via de 3,5mm-audiojack aansluiten op een apparaat, dan verlies je de functionaliteit van de microfoon. Een ramp hoeft dat niet te zijn, maar het kan invloed hebben op de overweging voor een aanschaf. Maar ja, dat is nou eenmaal waar de MH751 voor bestemd is, want dat is de 3,5mm-variant met een splitter voor audio- en microfoondoorvoer. De MH752 betreft dus de uiting met USB-aansluiting.

De microfoon van de MH752 werkt toch wel zonder de control box, maar het kan zijn dat de 3,5mm-audiojack even goed aangeduwd of gedraaid moet worden in de aansluiting. Kortom, er is te genieten van het merendeel aan features via zowel USB als 3,5 mm.

Cooler Master MH752 (bedraad)
ASUS ROG Delta S (bedraad)
Cooler Master MH670 (draadloos)
SteelSeries Arctis 1 Wireless (draadloos)
SteelSeries Arctis 5 (bedraad)
SteelSeries Arctis 9 (draadloos)

Conclusie

Dat de Cooler Master MH752 een toffe headset blijkt, mag voor velen allang duidelijk zijn. Het betreft nou eenmaal een beestje uit 2018. Voor mij was het een aangename verrassing en ervaring; zowel vanuit een kwalitatief standpunt als een ‘gedateerd’ standpunt. Voor ongeveer 100,- euro krijg je een comfortabele, lichtgewicht headset die nog steeds moderne features biedt. Hét voorbeeld daarvan is de control box, waarmee je het volume en de microfoon aan kan passen. Oh, en je kan er 7.1 ‘on-the-fly’ mee in- en uitschakelen natuurlijk.

Of de virtual surround dan echt een meerwaarde biedt, tja, daar kan ik een kort antwoord op geven: nee. Het langere antwoord is dat het geluid ietwat ‘blikkerig’ wordt, al is er wel een verruiming van de geluidservaring. Voor bepaalde games en omstandigheden kan het geinig zijn, maar het is wat mij betreft geen primair verkooppunt. Niet gek ook, want de geluidskwaliteit is ‘out-of-the-box’ al uitstekend genoeg. De MH752 is één van de best klinkende headsets die je uit een doos kan tillen. Tweaking met een equalizer was niet nodig.

Uiteindelijk zie ik liefhebbers de MH752 mede oppikken voor on-the-go. Het lage gewicht (340 gram!) en de bijgesloten opbergzak dragen bij aan de ‘portable experience’. Zo zie ik mezelf makkelijk de MH752 gebruiken als headset voor onderweg, mede dankzij het slanke design van de hoofdsteun én oren. Wel moet ik dan een opmerking plaatsen bij de leren oorschelpkussens, want die worden automatisch warmer dan stoffen varianten. Een ramp is het niet, maar houd er tijdens een warme zomerdag eventjes rekening mee.

Al met al ben ik zeer te spreken over de MH752. Op persoonlijk front kijk ik Cooler Master even aan voor een polijsting van de MasterPlus-software. Die is anno 2021 nog steeds ondermaats, maar dat doet gelukkig weinig tot niets af aan de MH752. In de toekomst zie ik de paarse fabrikant graag een hoger prijssegment ‘tacklen’ met uitgebreidere features en nog hogere kwaliteit. Voor nu mag de MH752, wat mij betreft, nog steeds de topper van Cooler Master zijn. Kortom, het is een persoonlijke favoriet.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid