Review: Cooler Master MM720
Links; Navigatie;De Cooler Master MM720 is een lichtgewicht gamingmuis met een klassieke CM Storm-flashback. CM Storm was vroeger het gamingmerk van Cooler Master; later is dit weer samengegaan onder de noemer Cooler Master. Onder de vlag van CM Storm kwam deze muis op de markt als de CM Storm Spawn, Xornet en Xornet II.
Met de MM720 is dit glorieuze tijdperk, waar ik destijds actief onderdeel van uitmaakte op de CM Storm-fora, nieuw leven ingeblazen. Een honingraatstructuur (geperforeerd ontwerp) maakt het dat deze muis maar 49 gram weegt - extreem licht! Op het moment van schrijven kost de Cooler Master MM720 circa € 49,99.
Een overzicht van de specificaties:
Goed, de MM720 is een lichtgewicht gamingmuis van 49 gram. Daarmee zoekt Cooler Master de grens op van extreem licht. Niet eerder had ik een lichtgewicht gamingmuis in handen die onder de 50 gram wist te komen. Intern is het beestje voorzien van de welbekende PixArt PMW-3389 optische sensor - geen onbekende. Al jaren staat deze optische sensor bekend om zijn nauwkeurige eigenschappen.
Verder bevindt zich er een 32-bit ARM Cortex M0+ processor in de muis, die garant staat de werking, sturing van de aanwezige RGB-verlichting en samengaat met het interne geheugen van 512 KB voor het opslaan van profielen. Je kan middels de Cooler Master MasterPlus-software profielen aanmaken, configureren en vervolgens lokaal op de computer opslaan en/of importeren naar het interne geheugen.
De Cooler Master MM720 komt in een minuscule verpakking; zo klein heb ik het nog niet gezien voor een gamingmuis. Gevoelsmatig heb je een pakje met lucht in handen. De inhoud vertelt toch anders; bestaande uit de MM720, een beknopte gebruikershandleiding en plakbare rubberen grips.
Het ontwerp van de MM720 is gemaakt om te “klauwen", ofwel een klauwgreep. De Spawn en Xornet waren destijds primair gemaakt voor klauwgreep-gamers in combinatie met een aangename rust voor de vingers op de rechterzijde van het ontwerp. Qua vormgeving is er niet zo gek veel verandert; het scrollwiel heeft een andere textuur en intern bevinden er zich andere microschakelaars (switches). Dit zijn LK (Lightstrike) optische microschakelaars met een verwachte levensduur van 70 miljoen klikken.
Verder heeft de MM720 een zogeheten ultraweave-kabel die extra licht is. Gevoelsmatig zou deze kabel niet aanwezig moeten zijn tijdens je gamingsessies. De USB-aansluiting is deftig afgewerkt met het Cooler Master-logo.
Totaalt telt de MM720 zes knoppen, waarvan vijf aan de bovenzijde en één aan de onderzijde. De zijknoppen (duimkoppen) hebben een glossy afwerking, waar de L en R-knop een matte afwerking hebben. De knop op de onderzijde is de DPI-knop voor het wisselen tussen DPI-niveaus.
De muis heeft een IP58-certificering voor stof- en waterbescherming. Het PCB (de printplaat) is voorzien van een stof- en waterbestendige coating voor deze IP-certificering. Je zou dus geen zorgen moeten hebben. Let wel op dat je de muis niet volledig in het water kan onderdompelen; hier is de IP58-certificering niet voor bedoeld.
Verdere belangrijke eigenschappen bestaan uit de PFTE-voetjes, RGB-verlichting op de achterzijde en het scrollwiel en de aanpasbaarheid in de MasterPlus-software. Daarover gesproken… laten we doorgaan naar het volgende hoofdstuk.
De MM720 maakt onderdeel uit van MasterPlus-software van Cooler Master. MasterPlus is een verzamelprogramma voor randapparatuur van Cooler Master. In het dashboard krijg je in het menu aan de linkerzijde aangesloten randapparatuur te zien. Je kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende apparaten. Vooralsnog oogt de software groot op het scherm, deze is lastig als venster te schalen wat soms wat irritaties kan opwekken van mijn kant. Hopelijk gaat Cooler Master hier in de toekomst wat mee doen.
De MasterPlus-software wil in de basis meer zijn dan enkel een verzamelprogramma voor randapparatuur. Zo zijn er nu ook systeem-parameters af te lezen zoals temperaturen, voltages en systeembelasting; specifiek voor de CPU- en GPU. Ook opties voor het aansturen van systeemverlichting maken onderdeel uit van de MasterPlus-software.
De eerste pagina bestaat uit keymapping van de knoppen. Deze kunnen in functie aangepast worden, dit geldt ook voor de aanwezige DPI-knop op de onderzijde van de muis. Functies bestaat uit macro’s, het opstarten van programma’s, multimedia algemeen, rapid-fire en het in- en uitschakelen van de optische sensor.
De prestatiepagina heeft alles te maken met het instellen en wijzigen het DPI-niveau, pollingsnelheid, angle-snapping, lift-off-distance (LOD), OS-kliksnelheid en de reactietijd van de knoppen. Totaal kan je wisselen tussen zeven DPI-profielen, wat enorm uitgebreid is. Je kan de muis ook beperken in het aantal DPI-profielen (niveaus) door deze uit te schakelen. De lift-off-distance (LOD) is standaard op de PixArt PMW-3389 1 (low) en 2 mm (high).
Het RGB-circus op de MM720 is voor het prijspunt uitgebreid. Hoewel er geen tig verlichtingseffecten zijn, valt de muis met zijn RGB-verschijning lekker op. De kleuren zijn helder en er is genoeg te modificeren in dit menu. Fijne toevoeging is het kleurkompas en de mogelijkheid van het invoeren van RGB-waarden (codes). Verder heeft de MM720 een macro-studio en de mogelijkheid om profielen te in- en exporteren. Dit maakt het uitwisselen van een profiel eenvoudig.
ComfortDe MM720 is niet voor iedereen weggelegd, gezien het simpele feit dat dit een klauw-greep gamingmuis is, laat dit dan ook duidelijk zijn vooraf aan je keuze. Veelal kiezen fabrikanten voor een mix aan grepen, bestaande uit de palm- vingertop en klauw-greep, zodat een muis een breder publiek kan aanspreken. De MM720 is koppig en gaat enkel voor de klauw-greep, iets wat deze gamingmuis siert. Het is wat mij betreft de “GO-TO" om comfortabel te klauwen. De rust voor de vingers op de rechterzijde complimenteert comfortabel gebruik van deze muis, iets wat ik in het CM Storm tijdperk van de Spawn en Xornet al goed kon waarderen. De historie herhaalt zich!
De LK (Lightstrike) optische microschakelaars zijn snel en responsief. De klik voelt goed ook als het om geluid gaat, deze heeft veel weg van het geluid van een Omron-microschakelaar (switch). De klik in het scrollwiel voelt wat papperig aan. Wanneer je de behuizing bij de zijknoppen (duimknoppen) hard induwt, kan het voorkomen dat je de zijknoppen activeert, dit een minpuntje. Dit vereist overigens best wat brute kracht op zo’n klein muisje.
SensorHet optische spel in combinatie met de aanwezige PixArt PMW-3389 optische sensor voelt vertrouwd. Ik kan tig verhalen vertellen over deze optische sensor en mijn avonturen over de jaren heen. Het is daarom ook niet vreemd dat deze optische sensor nog steeds veel terug te vinden is op nieuwere muizen anno 2021. Nog mooier is dat muizen met een PMW-3389 betaalbaarder zijn geworden over de jaren heen. De MM720 had een twee jaar geleden waarschijnlijk 10 á 20 euro meer moeten kosten met de specificaties van vandaag.
De balans tussen het gewicht van 49 gram en de optische sensor gaan goed. Het is alsof je een draadloze muis in handen hebt. Hoewel ik de ultraweave-kabel van Cooler Master nog steeds niet helemaal je van het vindt. Deze oogt wat frommelig en voelt kwetsbaar, waar ik bij andere fabrikanten van gamingmuizen met dit soort kabels toch wat meer stevigheid vind.
De afgelopen maanden zijn gaminguren redelijk beperkt. Nu speel ik sinds kort Call of Duty: Warzone, een game die ik omwille zijn bestandsgrootte deed vermijden. Met een select groepje aan vrienden kan ik eigenlijk alleen maar genieten van deze game. De MM720 heb ik tijdens diverse sessies goed aan de tand kunnen voelen. Met een DPI-niveau van 1.600 zit ik met de MM720 gemiddeld rond de 1.200 DPI. De muis is ongelofelijk licht, iets wat het hanteren, glijden over de muismat en het herpositioneren een snelle vogelvlucht maakt. De PixArt PMW-3389 is hier ook grotendeels verantwoordelijk voor, deze optische sensor kent zijn nauwkeurigheid.
De Cooler Master MM720 is terug van weggeweest. Herrezen uit het CM Storm tijdperk en vervolgens actueel gemaakt in de vorm van een lichtgewicht gamingmuis. Is de MM720 met 49 gram te licht? Of zie ik geen enkel bezwaar? Je leest het in deze eindconclusie.
Om de bovenstaande vragen niet al te lang te ontwijken: de MM720 is met 49 gram een pracht muisje. Het begint met de minuscule verpakking, die doet denken of je lucht hebt aangeschaft. Zo licht (luchtig) als een Dr. Oetker Wolkentoetje is de MM720. Schrikbarend genoeg is een Wolkentoetje met 115 gram meer dan twee keer zo zwaar, maar goed, dat is een verhaal voor de volgende keer.
Gemiddeld ben ik aan DPI-niveau 400 stappen omlaag gegaan. Standaard verkies ik 1.600 DPI voor al mijn activiteiten, ongeacht resolutie en game. Op 1.200 DPI heb ik kunnen genieten van Call of Duty: Warzone. Het aantal bewegingen en verplaatsingen op de muismat met een lager DPI-niveau vielen mij mee, mede door het lichtgewicht. Je hebt geen nasleep van een stijve- en zwaardere kabel, waardoor je gevoelsmatig een draadloze muis in handen hebt. De combinatie van een PixArt PMW-3389 doet al veel goed; het doet de MM720 eer aan.
Onder de eindstreep is de MM720 de ‘god-tier’ als het om de categorie gamingmuizen met klauwgreep gaat. Analyseer ik deze categorie nogmaals, dan kan ik er een stempel opzetten met een goud randje voor: god-tier, lichtgewicht, klauwgreep-gamingmuis. Een mond vol woorden, maar wat mij betreft wel de onbetwiste waarheid. Voor net onder de 50,- euro zet je met de MM720 een prachtige lichtgewicht gamingmuis achter (voor) je computer, kortom, gewoon genieten.