Sponsor

Review: Cooler Master MM731

Gamingmuis

80%
Presterend lichtgewicht

In het kort

Met de MM731 brengt Cooler Master een draadloze lichtgewicht gamingmuis op de markt. Het feit dat de muis maar 59 gram weegt i.c.m. een 500mAh batterij is al een deftige prestatie. Dat de muis vervolgens nog volledig gesloten is en dit niet moet hebben van een honingraatstructuur-ontwerp; petje af!

  • Eindoordeel

Review: Cooler Master MM731

Links; Navigatie;

Inleiding

De Cooler Master MM731 is een draadloze, lichtgewicht gamingmuis. Draadloos maakt dat de MM731 een interne batterij huisvest, die veelal de nodige extra gewicht toevoegt. Ongeperforeerd, dus zonder honingraatstructuur, weegt deze draadloze muis slechts 59 gram. Wat mij betreft een indrukwekkende prestatie, maar of de praktijkervaring ook zo is, lees je in deze review.

Voordat we doorgaan naar de specificaties; het betreft een draadloze muis voor rechtshandige gebruikers, die zowel bedraad als draadloos gebruikt kan worden middels een 2.4 GHz en Bluetooth 5.1-verbinding. Kortom, een hybride muis als het om eindsignaal gaat. Verder bezit de Cooler Master MM731 een adviesprijs van € 69,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De MM731 is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit. In deze review bespreek ik de zwarte uitvoering van de muis. Het kloppende hart betreft een PixArt PAW-3370 optische sensor. Deze sensor testte ik eerder op de Mountain Makalu 67 en de ASUS ROG Gladius III. Beide muizen wisten een award te winnen, deels aan consistentie van de PixArt PAW-3370. Maar goed, er waren natuurlijk meer punten die doorslaggevend waren om een award te verstrekken.

Onder de L- en R-knop komen we wederom de LK (Lightstrike) optische microschakelaars tegen, net als op de recent geteste Cooler Master MM720. Deze optische microschakelaars hebben een verwachte levensduur van 70 miljoen klikken. De debounce-tijd ligt op 0,2 ms, wat sneller is dan een reguliere Omron-microschakelaar die het gemiddeld met 0,6 ms moet doen. In aanmerking genomen dat dit vergelijk tussen optisch (Lightstrike) en traditioneel (Omron) is, want in alle gevallen zijn optische microschakelaars altijd sneller dan traditioneel.

De MM731 kan bedraad gebruikt worden en draadloos middels een 2.4 GHz of Bluetooth 5.1-verbinding. Tevens is de muis subtiel voorzien van RGB-verlichting op de achterzijde van de muis, ofwel de positie waar je handpalm contact maakt met de behuizing. De voetjes zijn afgewerkt in het PFTE en de batterijcapaciteit bedraagt 500 mAh, wat doorgaans standaard is bij draadloze gamingmuizen.

Showcase

De MM731 komt in een nette verpakking, gewoon prima voor een muis. De inhoud bestaat uit een handleiding, een USB Type-C naar USB Type-A adapter, een gevlochten parachute (lichtgewicht) kabel en een tweetal grips die men zelf kan aanbrengen op de behuizing van de muis.

De MM731 doet een beetje denken aan de vroegere CM Storm Mizar en Alcor. Een traditioneel ontwerp dat bescheiden blijft, doch de contouren van een klassieke muis. Het is niet schreeuwerig, ook niet wanneer ingeschakeld met de RGB-verlichting. In de basis is de primaire focus om een lichtgewicht draadloze muis neer te zetten zonder al te veel fratsen, althans dat is mijn beleving van de MM731. Drie speerpunten zijn van belang: een lichtgewicht met 59 gram, een high-end PixArt PAW-3370 optische sensor en een hybride-modi voor zowel bedraad als draadloos gebruik. De combinatie moet maken dat de muis voor het serieuze gaming werk voldoet, en tegelijkertijd representatief is voor werk; in de zin van werken achter de computer.

De behuizing is vervaardigd uit ABS (plastic) en heeft een lichte textuur. Persoonlijk vind ik dit prima in de hand liggen, de extra grips (grip-tape) is voor mij eigenlijk niet van toepassing. Met 59 gram in handen is de muis eenvoudig te verplaatsen, zonder dat ik meer grip verlang. Laten we de muis eens vanuit diverse hoeken bekijken.

Onderop de muis zit een viertal PFTE-voetjes, waarvan twee aan de voorzijde, één aan de achterzijde en één rondom de optische sensor. Hier zit de USB-dongle voor draadloos gebruik verborgen achter een klepje. Ook zijn hier diverse knoppen te vinden, waaronder de knop voor bedraad gebruik, 2.4 GHz en Bluetooth 5.1. Ook schuilt hier een pair-knop en DPI-knop die op zijn beurt een LED-indicator laat verkleuren aan de onderzijde, corresponderend met het DPI-profiel.

Aan de linkerzijde zitten de gebruikelijke duimknoppen; deze zijn in glossy afgewerkt en redelijk groot. Om die reden zijn de knoppen op de tast eenvoudig te vinden voor de duim. Cooler Master promoot de muis als geschikt voor palm- en klauwgreep. Oh, en niet te vergeten: er zit natuurlijk ook een scrollwiel op.

De MM731 maakt onderdeel uit van MasterPlus-software van Cooler Master. MasterPlus is een verzamelprogramma voor randapparatuur van Cooler Master. In het dashboard krijg je in het menu aan de linkerzijde aangesloten randapparatuur te zien. Je kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende apparaten. Vooralsnog oogt de software groot op het scherm, deze is niet als venster te schalen, wat gewoon niet deftig overkomt. Ik hoop dat Cooler Master dit probleem gaat aanpakken.

De MasterPlus-software wil in de basis meer zijn dan enkel een verzamelprogramma voor randapparatuur. Zo zijn er nu ook systeemparameters af te lezen zoals temperaturen, voltages en systeembelasting; specifiek voor de CPU en GPU. Ook opties voor het aansturen van systeemverlichting maken onderdeel uit van de MasterPlus-software.

De eerste pagina bestaat uit draadloze instellingen: hier staan de slaapmodus en de energiebesparingsmodus centraal. Bovenin de software is de batterij-indicator ten alle tijden zichtbaar, deze geeft visueel weer wat de capaciteit is. Meer informatie omtrent de batterijpercentage is niet zichtbaar, hier is nog ruimte voor verbetering. De tweede pagina bestaat uit keymapping van de knoppen. Deze kunnen in functie aangepast worden, dit geldt ook voor de aanwezige DPI-knop op de onderzijde van de muis. Functies bestaat uit macro’s, het opstarten van programma’s, multimedia algemeen, rapid-fire en het in- en uitschakelen van de optische sensor.

De prestatiepagina heeft alles te maken met het instellen en wijzigen het DPI-niveau, pollingsnelheid, angle-snapping, lift-off-distance (LOD), OS-kliksnelheid en de reactietijd van de knoppen. Totaal kan je wisselen tussen zeven DPI-profielen, wat enorm uitgebreid is. Je kan de muis ook beperken in het aantal DPI-profielen (niveaus) door deze uit te schakelen. De lift-off-distance (LOD) is standaard op de PixArt PAW-33770 1 (low) en 2 mm (high).

Het RGB-circus op de MM731 is bescheiden, om zo te voorkomen dat onnodige toeters en bellen voor meer gewicht zorgen. Het aantal verlichtingseffecten is dan ook beperkt met drie totaal. Fijne toevoeging is het kleurkompas en de mogelijkheid van het invoeren van RGB-waarden (codes). Verder heeft de MM731 een macro-studio en de mogelijkheid om profielen te in- en exporteren. Dit maakt het uitwisselen van een profiel eenvoudig.

Comfort

De MM731 grijpt vertrouwd aan, eerste natuurlijk houding bij mij is de klauwgreep. Ik kan een palm-greep forceren, echter voelt de klauwgreep het meest natuurlijke aan. Ik vind de MM731 lekkerder wegtillen; wat je tillen noemt met maar 59 gram. De vorm, die mij deels doet denken aan de CM Storm Mizar en Alcor is veilige keuze. De muis oogt traditioneel en voelt ook zo aan, kortom: de MM731 grijpt natuurlijk aan.

Het formaat van 122,3 x 69 x 39,1 mm is wat langer; gemiddelde zit ik met een klauwgreep op 80% in hoogte op de L- en R-knop. Ik heb een middel tot grote hand. Weerstand van het scrollwiel is gemiddeld met een fijne doch subtiele ratel wanneer je deze sneller ronddraait. De LK (Lightstrike) optische microschakelaars zijn snel en responsief. De klik voelt goed ook als het om geluid gaat, deze heeft veel weg van het geluid van een Omron-microschakelaar (switch).

De PFTE-voetjes, ofwel de schoenen van de MM731 hadden van mij wat hoger mogen zijn. Met meer druk op de zijkanten tordeert de muis lichtjes op de onderrand van behuizing. Ik heb de MM731 voornamelijk op harde ondergrond en hard-pads gebruikt, iets waar dit detail eerder opvalt.

Sensor

De PixArt PAW-3370 is een optische sensor met een DPI-niveau oplopend tot 19.000 DPI. In de basis is de PAW-3370 een beest van een sensor, die vergelijkbaar is aan de legendarische PixArt PMW-3389 optische sensor maar dan wel met wat kleine verbeteringen. Op de MM731 is het DPI-niveau instelbaar in stappen van 100 DPI. Overigens ben ik dit niet gewend van de PAW-3370, eerdere gamingmuizen met deze sensor waren instelbaar in stappen van 50 DPI, een puntje van aandacht.

De MM731 heeft een LOD van 1 tot 2 mm en een trackingsnelheid van 400 inches per seconde (IPS). De error ratio (foutmarge) van 0,5 procent ligt lager ten opzichte van zijn voorganger, de PMW-3389 met een ratio van 1 procent. Op 100 procent is dit 99,5 om 99 procent al enorm laag. Op papier is dit mooi, maar in de praktijk heb ik de PMW-3389 nooit kunnen betrappen op fouten.

De MM731 grijpt voor mij natuurlijk aan met een de klauwgreep, het gewicht van 59 gram en de combinatie van de PAW-3370 voelen bevrijdend voor de hand. Dit klinkt wellicht wat zoetsappig, maar de MM731 staat gewoon garant voor snelle en lichte actie. Het muisje vliegt hier met een DPI-niveau van 1.2000 DPI gladjes over een hard oppervlak. Nu is gaming sinds de geboorte van onze dochter Avalon redelijk beperkt, wel heb ik mij gewaagd aan wat potjes Mordhau. Hier komt mijn irritante “short bow ranger builder” om de hoek kijken. Het recept is eenvoudig: met neemt een pijl, schiet en houdt afstand. Indien nodig ren je gewoon weg en herhaal je dit recept. Met de MM731 in handen is het optillen en verplaatsen op een lager DPI-niveau een prima ervaring. Wel hadden de PFTE-voetjes wat hoger mogen zijn, zie mijn eerdere opmerking in het deelhoofdstuk comfort hierboven.

De positie van de optische sensor zit vrij ver naar voren onderop de muis, persoonlijk had deze nét wat meer naar het midden mogen zitten. Wanneer ik de muis met mijn klauwgreep optil, komt de voorzijde naar boven, daar waar de achterzijde richting mijn pols zakt. Met de LOD-instelling op 2 mm, is de muis het er niet altijd even consistent mee eens als het om tracking gaat. Ik til de muis al sneller wat hoger door, omdat ik ook graag zwaardere muizen gebruik, dan is 59 gram al snel licht.

Eerder had ik het kort over de PMW-3389. Inherent is er weinig verschil tussen de PAW-3370 en PMW-3389. Op papier oogt het wat beter voor de PAW-3370, maar in de praktijk is het verschil summier. De PAW-3370 is lekker recent en zou ik om die simpele reden eerder overwegen als ik tussen de twee zou mogen kiezen. Wederom moet je in de praktijk verdomd je best doen om het onderscheid te voelen, want deze is vrijwel niet bestaand.

Batterijduur

De MM731 kan bedraad gebruikt worden, draadloos middels een 2.4 GHz en Bluetooth 5.1-verbinding. Het beste vergelijk dat ik kan maken is dat met de ASUS ROG Gladius III Wireless – gemiddeld wist ik met de RGB-verlichting circa 55 uur uit deze muis te persen. De MM731 streeft dit voorbij met circa 68 uur wanneer de RGB-verlichting is uitgeschakeld. Uiteraard is dit afhankelijk van de gebruikersinstellingen. Desondanks weet de MM731 circa 13 uur meer te leveren dan de relatief vergelijkbare Gladius III Wireless met een PixArt PAW-3370. Lang verhaal kort: de batterijduur is een dikke pluspunt. Cooler Master claimt overigens 190 uur batterijduur middels de Bluetooth 5.1-verbinding.

De MM731 is een draadloze, lichtgewicht gamingmuis van slechts 59 gram. Een indrukwekkende prestatie, gezien de aanwezigheid van een batterij en het uitblijven van geperforeerd ontwerp, ofwel honingraatstructuur. Is de MM731 een blijvertje? Je leest het in deze eindconclusie.

Laat ik beginnen met waardering voor de combinatie van het gewicht en toch wel klassieke, hetzij traditionele ontwerp van de muis. Ik benadruk overigens de categorie geperforeerde ontwerp, gezien de trend. Ik kan mij deels in deze trend vinden, maar vind het nog machtiger als het ontwerp gewoon volledig dicht kan zijn. De MM731 bewijst dit als draadloze muis met maar 59 gram, iets waar ik oprecht van kan genieten.

De combinatie van een PixArt PAW-3370 optische sensor gaat mooi samen. Je hebt niet enkel een draadloze lichtgewicht gamingmuis – je hebt ook nog eens een high-end optische sensor. Dat stemt positief zowel op papier als in de praktijk. De MM731 glijdt hier gladjes over het bureau, voor zowel casual gaming als werk. De PFTE-voetjes, ofwel de schoenen van de MM731 hadden van mij wat hoger mogen zijn. Ook vind ik het jammer dat de PAW-3370 optische sensor instelbaar is in stappen van 100 DPI, waar ik eerder deze optische sensor in actie zag op diverse muizen met stappen van 50 DPI. Maar goed: het is een klein detail.

De batterijduur is om over naar huis te schrijven. Gemiddeld perste ik er 68 uur uit op het 2.4 GHz-signaal met de RGB-verlichting uitgeschakeld. Hier kan ik wederom de eerdere muizen aanhalen ter vergelijk in het voordeel van de MM731. Niet eerder zag ik een muis met een PixArt PAW-3370 die 68 uur uit zijn 500mAh batterij wist te persen, een prestatie.

De optische sensor onderop de muis zit vrij ver naar voren. Met maar 59 gram op de weegschaal, til ik de muis soms wat verder door. De muis zakt dan richting mijn pols, waardoor de voorzijde lichtjes omhoog komt. De LOD-instelling van 2 mm weet dat niet altijd consistent het signaal te vinden. Dit is een combinatie van mij enthousiasme in het optillen en toch wel de positionering van de optische sensor – deze zit gewoon wat verder naar voren.

Verder zie ik een rooskleurige toekomst voor de MM731. Met een adviesprijs van € 69,99 krijg je veel voor je geld. Je koopt niet alleen een draadloze gamingmuis met een goede baterijduur; je koopt ook nog eens een high-end draadloze gamingmuis dankzij de PixArt PAW-3370. De optische Lightstrike microschakelaars zijn overigens ook een zeer mooie toevoeging. De MM731 is een veilige high-end keuze in het draadloze segment van gamingmuizen en eentje om in de gaten te houden.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid