Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Cooler Master Ncore 100 MAX
Links; Navigatie;De Cooler Master Ncore 100 MAX betreft een rechtopstaande Mini-ITX-behuizing met aanpasbare ruimte voor dikkere videokaarten. Daarmee is het mogelijk om een high-end Mini-ITX samen te stellen met bijvoorbeeld een RTX 4090 in gedachten.
Videokaarten tot 3-slots dik is dan ook het magische codewoord voor deze Mini-ITX-behuizing. Bijkomend is de Ncore 100 MAX voorzien van een vooraf geïnstalleerde voeding en waterkoeler van Cooler Master zelf. Dit betreft een ATX 3.0-voeding, de V SFX Gold 850W en een 120mm-AIO, de MasterLiquid 120L Core die ondersteuning biedt voor modernere platformen waaronder AMD AM5 en Intel LGA1700.
Met dat gezegd is keuzestress rondom de selectie van een geschikte voeding en koeler niet van toepassing. Om die reden heeft de Ncore 100 zijn MAX naam ook te danken. Mocht je met wattage hongerige componenten aan de slag gaan; denkende aan een RTX 4090 en Intel Core i9 14900K, dan is het goed om even na te gaan of je het gaat redden met de meegeleverde 850W voeding. Naar verwachting en in combinatie met de 120mm-AIO verwacht ik eerder een AMD Ryzen 7600X of Intel Core i5 14600K te zien in een Mini-ITX-build zoals deze.
De Cooler Master Ncore 100 MAX is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
De Ncore 100 MAX is verkrijgbaar in twee kleuren: donkergrijs en brons. In deze review behandel ik de donkergrijze variant. De twee donkergrijze panelen zijn vervaardigd van aluminium, waar interne delen zijn opgebouwd uit staal, plastic en aluminium. De Ncore 100 MAX heeft met zijn aanpasbare ruimte twee configuraties, dit betreft de normale en expansie modus. De normale modus kent de volgende afmetingen: 155mm (L) x 212mm (W) x 481mm (H). Waar de expansie modus wat ruimer gaat met: 172mm (L) x 212mm (W) x 481mm (H). Beide afmetingen betreft zonder de zogenoemde ‘protrusions’, ofwel uitsteeksels. Met de expansie modus creëer je extra ruimte voor de videokaart, waardoor de voetprint op het bureau wat groter wordt.
Intern is er ruimte voor een Mini-ITX-moederbord, een 2,5" SSD en een 120mm fan. Standaard levert Cooler Master de Ncore 100 MAX met een 120mm SickleFlow fan van 1800RPM. Ook kom je intern de V SFX Gold 850W voeding tegen en de MasterLiquid 120L Core waterkoeler. Met dat gezegd ben je op alle fronten voorzien. Het betreft letterlijk een Mini-ITX-moederbord plaatsen met de processor en het geheugen voorgeïnstalleerd gevolgd door de videokaart.
De maximale hoogte voor de CPU-koeler en het geheugen is 48mm; hoewel dit naar mijn mening wat te verwaarlozen valt, gezien Cooler Master de MasterLiquid 120L Core meelevert die past binnen deze specificaties. Deze informatie is wellicht wel interessant voor een casemod. De maximale ruimte voor een voeding is 100mm in lengte, iets waaraan de V SFX Gold 850W voldoet. Met deze maximale lengte is er geen ruimte voor een SFX-L-voeding die conform specificaties een algemene lengte hebben van 125mm.
In de normale modus kan een videokaart tot 337mm x 62mm x 180mm geplaatst worden. Dit komt overeen met een 3-slots videokaart. In de expansie modus kan een videokaart van 357mm x 79mm x 180mm geplaatst worden, wat volgens Cooler Master overeenkoms met een 3.9-slots videokaart. Let op: deze afmetingen zijn inclusief het aansluiten van de GPU-powerconnectoren (de verbinding).
Waar Cooler Master naar mijn mening de afgelopen periode écht op geëvolueerd is zijn de verpakkingen. Zie het als een soort Mecha Frieza naar Golden Frieza transformatie; Dragon Ball Z-kenners weten waar ik het over heb. De Ncore 100 MAX is uitstekend ingepakt met een greep aan de bovenzijde die de verpakking handzaam maakt wat bij het formaat van de behuizing past. Inhoud bestaat uit verpakkingsschuim en een doosje met accessoires.
De accessoires bestaan uit een grotere topcover voor de expansie modus, een voedingskabel, drie 8-pin PCIe-kabels, een 6-pin SATA-kabel, diverse schroefjes voor plaatsing van het moederbord en de SSD, een Intel 115x/1200-backplate, een Intel 1700-backplate, Intel en AMD-montagebeugels en schroeven en een tube koelpasta. De meegeleverde grotere topcover maakt de voetprint van de Ncore 100 MAX wat groter, waardoor de standaard topcover voor de normale modus te klein is.
Van de buitenkant belanden we dadelijk vrij snel in de binnenkant van de Ncore 100 MAX. Zoals vermeld in de inleiding betreft de Ncore 100 MAX een rechtopstaande behuizing. Hieronder duidelijk afgebeeld in zijn volledige glorie. De buitenpanelen zijn vervaardigd uit twee stukken aluminium.
Iets wat ik kan appreciëren aan deze behuizing is de gecreëerde ruimte in de hoogte van 481mm. Het elimineert concessies om te moeten kiezen voor een kleinere videokaart omwille ruimtegebrek. Terwijl de voetprint van de Ncore 100 MAX in de normale en expansie modus opvallend compact blijft. Deze ontwerpfilosofie komt goed tot zijn recht: compact doch ruimtelijk genoeg voor krachtige hardware.
Onderaan de voet is de powerknop te vinden in de vorm van het Cooler Master Logo. Met daarnaast het front I/O, bestaande uit twee USB 3.2 Gen1 Type-A poorten, een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C poort en een gecombineerde audio- microfooningang. Het feit dat er een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C poort op de behuizing zit stemt mij blij. Met dat gezegd gaan we het toppaneel verwijderen en de buitenschil in het opvolgende hoofdstuk om de binnenkant nader te bekijken.
Toegang tot de binnenkant van de Ncore 100 MAX is volledig toolless. De twee aluminium buitpanelen zijn met een trekbeweging te verwijderen, waarna je toegang krijgt tot het moederbord- en videokaartcompartiment, deze twee zijn opgesplitst. Aan de zijdes maakt Cooler Master gebruik van een kabelboom in de Ncore 100 MAX. Hier lopen kabels doorheen afkomstig van o.a. de voeding en het front I/O.
In het moederbordcompartiment bevinden zich de V SFX Gold 850W voeding en de MasterLiquid 120L Core waterkoeler. Het koelblok is beschermd met verpakkingsschuim, zodat deze gedurende transport niet in de behuizing slingert als een morgenster-kogel. Deze dien je zelf te voorzien van de meegeleverde Intel of AMD-brackets.
Op het framewerk van de Ncore 100 MAX zitten twee hendels. Door deze twee hendels te ontgrendelen kan je de stalenhoekplaat uit het framewerk verwijderen. Achter deze stalenhoekplaat zitten o.a. de front I/O aansluitingen verborgen, zodat je deze kan aansluiten op het moederbord. Deze stalenhoekplaat dient ter versteviging van het ontwerp, maar dient ook framewerk om een aluminium buitenpaneel op te bevestigen. Op de foto’s zijn uitsparingen te vinden die contact maken met de pinnen van het aluminium buitenpaneel.
Onder het toppaneel bevindt zich de 120mm radiator van de MasterLiquid 120L Core waterkoeler. Dit betreft een radiator van 38mm dik met een custom 2400RPM fan, dit zou een custom variant moeten zijn van Cooler Master zijn Silencio-fan. Verder zien we intern nog de 120mm SickleFlow fan van 1800RPM. Deze verdeelt airflow in beide compartimenten. Zeker niet onbelangrijk om te vermelden is dat de Ncore 100 MAX standaard met een PCIe 4.0 x16 riserkabel komt.
In de normale modus kan je videokaarten tot 62mm dikte huisvesten, ofwel een 3-slots videokaart. Met de expansiemodus maak je de Ncore 100 MAX breder. Dit doe je door de kunststofvoet aan de onderzijde bij de expansiesloten te verwijderen. In de normale modus staat de kunststofvoet op positie één. Voor de expansie modus dient deze naar positie twee verplaatst te worden. De stalenhoekplaat bij de ventilator, zichtbaar op de tweede foto in de galerij hieronder dien je los te maken middels twee schroeven. Je schuift deze naar buiten en fixeert deze op de buitenste schroefgaten van het framewerk - waarna je Ncore 100 MAX wat breder geworden is. Nu is het mogelijk om een videokaart met een dikte van 79mm te huisvesten.
Inbouwen met de Ncore 100 MAX verloopt gemoedelijk. Het vereist in de basis weinig voorbereiding; vooral dankzij de meegeleverde MasterLiquid 120L Core waterkoeler en de V SFX Gold 850W voeding. Het is een voorbereiding van het plaatsen van de processor in het moederbord gepaard met het werkgeheugen. Daarna schroef je deze op zijn plaats en verbind je de kabels. Monteer het koelblok van de MasterLiquid 120L Core op zijn plaats; and you are good to go aan deze zijde.
De geplaatste Inno3D RTX 4080 Super X3 videokaart is slechts 40mm dik, ofwel maar 2 PCIe-sloten dik. Deze past prima qua dikte in de Ncore 100 MAX. In de normale modus past een videokaart met een maximale lengte van 337mm; deze videokaart heeft die lengte exact en past. Dit vonden we dan ook erg mooi om te zien. Uiteraard zit er op de V SFX Gold 850W voeding ook een 12VHPWR-connector, deze is 90 graden gedraaid.
Naast het gemak van het inbouwen in een compacte SFX-behuizing zijn er ook wat opmerkingen. Zo hebben we ervaren dat kabels stug zijn en vereisen daarom rerouting voor een optimaal verloop. Tevens is het handig om ook bij 2-slots videokaarten de PCIe-brackets te verwijderen, dit maakt installatie van de videokaart wat vriendelijker.
De algehele bouwervaring is voor een SFX-behuizing erg goed te noemen. Het syndroom dat compact wat uitdagingen met zich meebrengt is vrijwel niet van toepassing op deze Ncore 100 MAX. Dit heeft de behuizing mede te danken aan zijn staande ontwerp.
De Cooler Master Ncore 100 MAX is een opvallende SFX-behuizing met een staand ontwerp. Of er een staande ovatie voor deze behuizing is weggelegd lees je in deze eindconclusie.
Het ontwerp met de twee aluminium buitenpanelen; ieder voorzien van vaste stoffilters aan de binnenzijde spreekt mij aan. De combinatie van een staand ontwerp gepaard met een kleine voetprint mag er dan ook nog eens zijn. Nog interessanter is dat deze kleine voetprint een videokaart van maximaal 357mm x 79mm x 180mm kan huisvesten, dit komt overeen met een 3.9-slots videokaart, iets wat we niet heel vaak zien in de categorie SFX-behuizingen.
Het spelen tussen de normale en expansie modus maakt het dat je een grotere videokaart kan plaatsen. De verwerkte Inno3D RTX 4080 Super X3 valt exact binnen de lengtemarge van 337mm in de normale modus; deze ging er dus nipt in.
Voorbereiding en keuzestress is beperkt dankzij de meegeleverde V SFX Gold 850W voeding en de MasterLiquid 120L Core waterkoeler. Dit maakt het inbouwen en realiseren van een complete build een tijdsbestek van 15 tot 20 minuten. Ook de meegeleverde PCIe 4.0 x16 riserkabel is goed voorbereid voor een directe verbinding tussen moederbord en videokaart.
Het front I/O is wat lastiger bereikbaar, gezien deze zich vrij laag onderaan de behuizing bevindt. Verder is de Ncore 100 MAX naast wat kleine zaken rondom het inbouwen een pracht behuizing om mee te werken. Je beschikt over veel ruimte voor een videokaart, voorgeïnstalleerde componenten en dat alles in een kleine voetprint. Er is gewoon goed nagedacht over de interne samenstelling in samenhang met een aantrekkelijk ontwerp. Om die reden gaat de Cooler Master Ncore 100 MAX met een positieve beoordeling naar huis.