Review: Cooler Master SK630
Links: Cooler Master SK630 productpaginaEven weer iets anders in het geweld van de mechanische toetsenborden markt: een low profile toetsenbord van Cooler Master. De SK630 is een slank modelletje met Cherry MX low profile switches. Het resultaat is een minimalistisch toetsenbord, waardoor de vormfactor lekker compact blijft. Het formaat is redelijk vergelijkbaar aan dat van een Apple toetsenbord, maar dan wel met o-zo-bekende Cherry MX switches.
Mijn eerste ervaring met een tenkeyless toetsenbord was redelijk positief. Meer ruimte voor je muismat, wegens het ontbreken van een numpad op het toetsenbord zelf. De behendigheid tussen toetsenbord en muis met diverse handelingen voelen gevoelsmatig sneller aan. Overigens heeft de SK630 ook een full-size uitvoering, beter bekend als de SK650. Numpad blijft een gevalletje persoonlijke voorkeur. Nog vrij recent heeft mijn tenkeyless toetsenbord op de zaak ruimte moeten maken voor een full-size toetsenbord. Daar heb ik op het moment nog geen spijt van gehad, zo’n numpad is voor Excel sheets heerlijk, terwijl ik thuis vrijwel de numpad op een full-size toetsenbord niet aanraak. De SK630 heeft om die reden een plekje bemachtigd op mijn het bureau thuis, waar ik ongestoord graag een review schrijf, of los ga in games zoals Divinity: Original Sin 2 en Apex Legends (HYPE).
Op het moment van schrijven kost de SK630 circa 139 euro, wat naar mijn weten de adviesprijs is.
Een overzicht van de specificaties:
De specificaties vertellen ons wat meer over wat we mogen verwachten. Echter staat er vrij weinig over de low profile Cherry MX switches. Deze hebben een actuatiepunt van 1.2 mm en een totale reisafstand van 3,2 mm tot de bodem (bottom). Het actuatiepunt is het moment van registratie. Je hoeft dus niet volledig de toets in te drukken voor een succesvolle registratie. In deze review bespreek ik de SK630 met Cherry MX Red low profile switches, dat zich typeert als zijnde gaming switch. De reguliere Cherry MX Red switches zijn overigens wat trager. Het actuatiepunt ligt op 2 mm, gevolgd door een volledige reisafstand van 4 mm tot de bodem. Hierdoor is de low profile variant gevoeliger, wat in sommige opzichten voor- en nadelig kan zijn. Hierover wijd ik mij dadelijk verder uit in het hoofdstuk ‘in de praktijk’. De Cherry MX Red low profile switches heb een vergelijkbare actuatiekracht van 45 g.
De SK630 heeft een 32-bit ARM Cortex processor, iets wat we op meer hardware van Cooler Master tegenkomen. Je bent dankzij deze processor niet direct gebonden aan software, omdat je profielen lokaal kunt opslaan. Je verbindt het toetsenbord door middel van een USB naar USB Type-C connector, waarvan de USB Type-C ingang op het toetsenbord zit. Overige features zijn de vliegende switches/key caps, waardoor de toetsen zweven boven de aluminiumplaat van het toetsenbord. Dit komt de interne RGB-verlichting in de Cherry MX switches ten goede.
Trouwens: later dit jaar volgt er nog een SK621, dit is een 60% toetsenbord. Je raadt het al: nog compacter. Iets waar ikzelf enthousiast over ben is de draadloze functionaliteit van dit toetsenbord door middel van een bluetooth verbinding. Cherry MX, RGB en ook nog eens draadloos? Win!
Cooler Master gooit het roer om als het om productverpakking gaat: wit. Al jaren was het merk trouw aan zwart, paars en roodtinten op de verpakking. Een gedeelte paars mag gelukkig niet ontbreken. Op de voorzijde een productafbeelding, aan de achterzijde verdere specificaties en features. Binnenin komen we als eerst een korte handleiding tegen.
De SK630 is netjes beschermd door een gestoffeerde sleeve. Dit deed Cooler Master eerder in de MasterKeys reeks. Het is vooral een mooie combinatie met de SK630. Zo gaat het toetsenbord redelijk beschermd mee in je rugzak. Eerste indruk van de SK630 is goed. Het aluminium ontwerp samen met de vliegende key caps maken het in zijn totaliteit nog minimalistischer. Iets wat ik dan vooral goed gelukt vindt bij dit toetsenbord. Verdere constructie is vervaardigd uit kunststof, de low profile switches zelf leunen op de aluminiumplaat voor extra stabiliteit.
De rand van de aluminiumplaat is schuin afgewerkt, wat net wat chiquer oogt. De key caps zijn net als de low profile switches minimalistisch afgewerkt. Dit zijn overigens normale kunststof key caps. Wanneer we een key caps verwijderen zien we de Cherry MX Red low profile switches. Uiteraard met het herkenbare slider, enkel rond afgewerkt, wat bij Cherry MX Switches zelf vierkant is.
De achterzijde van het toetsenbord bestaat uit vier rubberen pootjes. Hier vind ik het zelf enorm jammer dat er geen uitklapbare pootjes zijn, dit gaat voor mij op als minpunt. Met een gewicht van 552 gram blijft het toetsenbord gelukkig wel goed op zijn plaats liggen.
Op de F-toetsen (functietoetsen) bovenaan het toetsenbord, komen we diverse functionaliteiten tegen, waaronder: het on-the-fly regelen van de RGB-kleuren en zijn felheid. Gevolgd door diverse RGB modi, aan- en uit, het instellen van eigen RGB-profielen. Gevolgd door de knoppen om handmatig LED-profielen aan te maken en om macro’s te creëren.
Cooler Master levert een key cap puller mee en een gestoffeerde kabel van USB naar USB Type-C van 1.8 meter lang. Aan de achterzijde van het toetsenbord vinden we de USB Type-C ingang, deze zit gecentreerd op de behuizing.
Waar we het Cooler Master portaal kennen van het ‘verzamelen van diverse Cooler Master hardware’ valt het mij op dat SK630 buiten de boot valt. Wellicht nog een gevalletje van verder finetunen. De MM830 gaming muis is namelijk wel geïntegreerd binnen deze software. Desalniettemin blijft het updaten van de software en firmware netjes verlopen via de software zelf. Al snel verschijnt er een snelkoppeling voor de SK630 op het bureaublad. Nog een toelichting op het portaal zelf: blijkbaar heb ik nu twee varianten: PORTAL en Cooler Master Portal. Waarom de twee gescheiden zijn mag Joost weten, maar goed. Beide dekken de basis: het verzamelen van specifieke Cooler Master hardware.
De SK630 begint op de fenomenale pagina van LED, waar je diverse RGB modi kunt selecteren. Bestaande uit snelheid, richting op het toetsenbord tot het zelf instellen van kleuren. Fijn toevoeging hier is het selectie van specifieke kleurcodes voor RGB. Je kunt op deze wijze een specifieke kleur goed benadrukken.
De macro studio van Cooler Master mag niet ontbreken. Hier kun je macro’s instellen via het toetsenbord met eigen timings. Je kunt je vingers over de key caps laten vliegen met eigen timings, en deze eventueel bijstellen op de milliseconde. Gecombineerd met diverse knopcombinaties kan, tevens een combinatie met de muis is mogelijk. God mode macro’s… no problem! De werking van toetsen aanpassen is ook mogelijk. Je kunt de R-toets bijvoorbeeld combineren met een eigen ALT-combinatie, zodat je programma’s kunt opstarten.
De laatste pagina bestaat uit het profielenoverzicht. Dit profiel is zowel softwarematig als hardwarematig aanwezig op de SK630. Indien je drastische aanpassingen wilt doen, zonder al te veel te moeten klooien op het toetsenbord zelf, raad ik je de software aan. Je kunt profielen exporteren en importeren, daarmee zijn de profielen uitwisselbaar. Mooie toevoeging is het lokaal opslaan van profielen, zodat je niet gebonden bent aan software, ook als je wisselt tussen diverse systemen.
Een stuk praktijkervaring is natuurlijk van uiterst belang. Zo is dit mijn eerste ervaring met een low profile Cherry MX toetsenbord, hoe bevalt dat in de praktijk? De low profile Cherry MX Red switches zijn net als Cherry MX Red lineair. Het is indrukken, zakken en gaan zonder tactiele bump. Een tactiele bump kan naar mijn ervaring best plezierig zijn, als bijvoorbeeld op de Cherry MX Brown switch. Het actuatiepunt, oftewel het moment van activeren/registreren ligt een stuk lager op 1,2 mm ten opzichte van Cherry MX Red met 2 mm. Idem dito voor het bereiken van de bodem, deze ligt op 3,2 mm bij de low profile (red) switches, bij de reguliere Cherry MX Red switches is dit 4 mm.
Het verschil tussen de twee is om die reden best groot, ondanks beide lineair zijn. Je duwt deze Cherry MX Red low profile switches sneller fijn. Dit was dan vooral aan het begin erg wennen. Na wat dagen testen begon de typervaring zich al te verbeteren. Ik maakte minder snel fouten (verkeerde toetsaanslagen). Nu moet ik wel zeggen dat een hoger profiel toetsenbord mij wat beter ligt. De key caps zijn redelijk vlak, waardoor ik sommige moment het gevoel ervaar dat ik sneller ben. Ik laat mij vingers meer glijden over de toetsen, omdat het oppervlak gelijkmatig is. Bij standaard Cherry MX toetsenbord met een normale key cap, is dit minder gebruikelijk. Door de hoogte van de key caps is ‘de kloof’ simpelweg wat groter tussen de toetsen. Bij mij is het een gevalletje vermoeidheid. Als ik echt heel moe ben, is de typervaring beter op een regulier Cherry MX toetsenbord. Als ik scherp ben, dan glijden mijn vingers letterlijk over de SK630 heen als boter, wat aangenaam is.
Het blijft altijd een verhaaltje persoonlijke voorkeur, of dit nu Cherry MX is of een andere switch. Wel is de vlakke houding wat minder fijn, en zie ik dit ook als minpunt. Normaal klap ik de pootjes onder mijn toetsenbord open, zodat het toetsenbord meer mijn richting opkomt, iets wat niet mogelijk is met deze SK630. Dit forceert mij om rechtop te zitten, wat overigens erg goed is voor ARBO. Toch mis het hangen, wat met een low profile toetsenbord als deze toch wat minder comfortabel gaat.
De switches gloeien mooi op met de RGB-verlichting, hier heb ik geen verdere opmerkingen over, los van het feit dat dit er gewoon goed uitziet. Het functioneert lekker via de software, heeft een goede verzadigdheid achter de key caps en rondom, kortom: het verveelt niet. Comfort is overigens goed van dit toetsenbord, enkel op de niet-uitklapbare pootjes. Nu moet ik de SK630 hier niet volledig op bashen, omdat ik het gedachtengoed van slim-line wel begrijp. Met een rechte houding leun je armen net wat hoger boven je bureau. Ik kan comfortabel mijn polsen plaatsen tegen de rand van het bureau. Het is wel essentieel dat je het toetsenbord goed positioneert onder de handen, omdat je met de low profile switches toch wat meer moet zakken met de vingers. Je zult sneller een vaste positie bepalen voor dit toetsenbord, dan dat je heel de avond aan het schuiven bent.
Overigens is kwaliteit dik op orde. Nog een belangrijke mededeling betreft de low profile switch is dat deze wat meer wobbly is dan de originele Cherry MX Switches. Je kunt dit herleiden door de key cap tussen de vingers te klemmen, en deze langzaam heen en weer te bewegen. Ik heb soms rustmomenten, waardoor de vingers op een key cap leunen. Je merkt dan wel dat deze door de kleine vormfactor wat meer beweging ervaren. Dit is overigens geen man overboord, maar wel een punt van aandacht. Ik vind het overigens minder fijn aanvoelen, waardoor het wel op mijn lijstje aan minpunten terecht komt. Overigens is dit gewoon het ‘karakter’ van de low profile Cherry MX switch, iets algemeens.
De SK650 en SK630 zijn de eerste low profile Cherry MX toetsenborden van Cooler Master. Smaken de kersen nog steeds zo goed, of blijken deze kersen toch minder sappig te zijn? Je leest het in deze eindconclusie.
Voordat ik weer doorratel over de SK630, wil ik je nog graag meegeven dat ieder een persoonlijke voorkeur zal ervaren als het om Cherry MX Switches gaat. De één vindt Cherry MX Red geweldig, waar de ander voor Cherry MX Blue kiest voor de tactiele feedback. Terug naar de SK630. Mijn review exemplaar betreft de Cherry MX Red low profile switch. Qua karakter een klein beetje anders dan de Cherry MX Switch, wat vooral te maken heeft met het moment van registratie op 1,2 mm en volledig tot de bodem op 3,2 mm. Overigens is dit niet het belangrijkste element van de low profile switch, althans in mijn optiek. De compactheid van deze switch, gepaard met de lagere key caps maken het verschil. Op goede moment ben ik een stuk sneller op een low profile toetsenbord, wat consistent is zonder fouten. Ligt het energiepijl wat lager, dan heb ik wat meer moeite en maak ik meer fouten, dan ben ik overigens beter af met een regulier Cherry MX toetsenbord.
De SK630 biedt een prima typervaring, maar is vooral wennen in het begin. Je zult veel fouten maken, wat na 2 dagen een stuk minder is. Het toetsenbord forceert mij om rechtop te zitten, wat goed is voor de houding. Wat ik vooral mis en al eerder aangegeven heb in deze review zijn de uitklapbare pootjes, zodat het toetsenbord wat meer naar je toekomt. Dit gaat natuurlijk het slimline principe voorbij, mogelijk dat ik wat traditioneel ingesteld ben, uiteindelijk aan de eindstreep vind ik het gewoon fijner.
Overige functionaliteiten zoals de software is voldoende, niet uitmuntend als die van SteelSeries of Razer (dan wel zonder registratie). RGB-verlichting heeft een nette implementatie, de aluminium afwerking is verzorgd en voor een toetsenbord van dit formaat, laat het gewicht van 552 gram best een solide indruk achter. De toevoeging van het interne geheugen is iets wat ik erg plezierig vindt, op deze wijze ben je niet afhankelijk van software, en kun je lekker wisselen tussen computers met je aangemaakte profielen. Je kunt dit ook deels beheren vanaf het toetsenbord zelf, wat het gebruik van software volledig kan elimineren.
De compactheid van de Cherry MX low profile switch offert overigens wel wat stabiliteit op. De reguliere Cherry MX Switch is minder wobbly en ligt daarmee wat steviger in de behuizing. Als je goed overweg kunt met deze low profile switch, zullen het aantal toetsaanslagen per minuut nog wel eens kunnen stijgen ten opzichte van standaard Cherry MX toetsenborden. Prijstechnisch is de SK630 niet bepaald goedkoop te noemen met zijn 139 euro. In dit prijssegment kun je best wel mooie mech(s) in huis halen. Toch onderscheidt de SK630 zich prima, en is de verwachting dat we low profile Cherry MX toetsenborden wat minder vaak zullen zien, daarmee meer niche. De SK630 is een prima toetsenbord, waarvan je echt één ding wel serieus vooraf moet overwegen: low profile is andere koek als het om typervaring gaat, overweeg je keuze goed!
De Cooler Master SK630 kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: Award: