Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Cooler Master SK652 (Silver White)
Links; Navigatie;Het werd tijd om iets nieuws uit te proberen dan al mijn audiogerichte reviews. Zo heb ik laatst een nieuwe muis verkregen van Cooler Master in het matwit, de MM720. Daarna ben ik gaan nadenken over het feit dat een wit toetsenbord dan ook niet kan ontbreken. Geheel uit mijn comfortzone heb ik dan ook een wit toetsenbord aangevraagd van niemand anders dan, jazeker, Cooler Master. Niet alleen wordt dit mijn eerste review van een toetsenbord, maar ook mijn eerste review van een Cooler Master-product. Double pressure dus!
In dit geval heb ik gekozen voor de SK652 in Silver White. Dit toetsenbord is net zoals de SK653 verkrijgbaar in het Silver White en Gunmetal Grey (wit en zwart). De SK652 is verkrijgbaar vanaf € 90,- en de SK653 vanaf € 120,-. Het verschil in prijs ligt in de bedrade en draadloze aard van de twee toetsenborden. De uitdaging weerhoudt mij er natuurlijk niet van om dit mooie ramplankie uit te proberen. Ben oprecht erg benieuwd wat dit apparaatje gaat doen; we gaan dit dan ook bekijken in deze review.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | Cooler Master SK652 |
---|---|
Keyboard Switch Type | TTC Low Profile Mechanical Switch (Red/Blue/Brown) |
Keyboard Keycaps | Ergonomic Low Profile Keycap |
Keyboard Material | Aluminium, Plastic |
Keyboard Color | Gunmetal Gray, Silver White |
Keyboard Led Color | RGB |
Keyboard Polling Rate | 1000hz |
Keyboard Response Rate | 1ms |
Keyboard On-Board Memory | Yes |
On the Fly System | Yes |
Keyboard Multimedia Key | Through Function Key (FN) |
Compatible OS | Windows 8+, Mac OS X 10.10+ |
Software Support | Cooler Master MasterPlus+ |
Keyboard Connector Cable | USB-C to USB-A 2.0 |
Keyboard Dimensions (LxBxH) | 430x125x25mm |
Keyboard Weight | 647g (without cable) |
Keyboard Warranty | 2 Years |
Keyboard Type | Mechanical |
Veelzijdig en redelijk geprijsd
De SK562 is een mechanisch, low-profile toetsenbord met een leuke focus op RGB-verlichting, want dat mag natuurlijk niet ontbreken, en verdere opties zoals toetsen met Windows én Mac-symbolen. Zijn eerder gereviewde broer, de Cooler Master SK653, is in principe hetzelfde en mede in zowel wit als zwart verkrijgbaar. Het enige verschil tussen de twee toetsenborden is dat de SK652 bedraad is en de SK653 draadloos via Bluetooth werkt.
Beide varianten zijn low-profile en je hebt de keuze tussen rode, blauwe en bruine switches van TTC, waar ook ik de versie met laatstgenoemde switches in handen heb. De SK652 is dan logischerwijs een paar tientjes goedkoper te verkrijgen vanwege de bedrade aard. Benieuwd hoe deze ramplank het doet in de praktijk? Ik in ieder geval wel. Dat bespreken we straks in het praktijkgedeelte van de review, maar eerst tijd om het witte plezier uit de doos te halen!
Toen ik de doos van dit plankje in handen gedrukt kreeg, was ik natuurlijk weer door het dolle heen. Het is inmiddels geen geheim dat niet alleen RGB-verlichting mijn trigger-punt is, maar ook mooie verpakkingen. De witte doos met paarse accenten krijgt van mij een dikke tien; een mooi strak uiterlijk met een duidelijke foto van het product dat de doos bevat. Je ziet wat je krijgt en dat kan ik waarderen. Ik kon dan ook niet wachten om dit plaatje uit te pakken.
De binnenkant van de doos trekt ook meteen de aandacht, waar de zwart/paarse binnenkant heerlijk afsteekt bij het witte toetsenbord. In de doos vinden we uiteraard het toetsenbord, een boekje met een korte handleiding met uitleg van alle knoppen, de nylon USB-A naar USB-C-kabel en een gevalletje waar je de keycaps mee kunt verwisselen. Ik noem het een keycap-lanceringsgestel (noot van hoofdredactie: dat heet gewoon een keycap puller). Mijn keycaps stijgen altijd mysterieus op als ik ze probeer te verwijderen met dit ding (noot: goh).
Op het toetsenbord zit een geel stuk tape dat de hoeken beschermt tijdens het transport. Dit kun je dus verwijderen.
De tijd is aangekomen om het witte plankje te bekijken, waar de kleur officieel “Silver White" genoemd wordt. De plank zelf is van geborsteld aluminium, wat voor een luxere uitstraling zorgt dan de gemiddelde plastic plank. Helaas zorgt dit er echter wel voor dat vuiltjes wat snel zichtbaar zijn, maar dat komt wellicht ook omdat het een witte kleur is. Links onderin bevindt zich een standaard layout van een toetsenbord, met als uitzondering dat de Alt-toets een switch tussen Windows en Mac OS-functionaliteit biedt. Erg handig als je, net zoals ik, het toetsenbord gebruikt op zowel Windows als Mac.
De Fn-toetsen hebben allemaal een functie buiten hun normale gebruik om. De F1 t/m F4-toetsen kun je in combinatie met de functietoets (de toets met het Cooler Master-logo) gebruiken om de intensiteit van de individuele RGB-kleuren aan te passen. De F5 t/m F8-toetsen zijn bedoeld voor de lichteffecten van de RGB-kleuren, waar de F9-toets het bord op slot zet. Tenslotte zijn er de F10-toets voor het opslaan van het LED-profiel en F11 plus F12 om macroprofielen in te laden of te verwijderen.
Aan de achterkant bevind zich nog de USB-C aansluiting om het toetsenbord te verbinden met je pc of je MacBook/Mac.
Eenmaal het toetsenbord aangesloten, werd ik oprecht zielsgelukkig, want wat een RGB-verlichting zit er in dit apparaat! De verlichting is ook in te stellen in de Cooler Master MasterPlus+-software, waar ik wat verder op in ga in het volgende hoofdstuk. Maar goed, het is nu alvast een genot om te bekijken. Diepe, heldere kleuren met verschillende settings in te stellen.
Mijn persoonlijke favoriet is de regenboog-swirl, al dan wel op lage snelheid vanwege mijn aanleg voor epilepsie. Ik weet wat jullie denken: dat is eigenlijk best zielig, voor mij, om die aanleg te hebben met tegelijkertijd een RGB-verslaving. Maar nee, het houdt mij niet tegen! (Noot van hoofdredactie: totdat je tijdens een vergadering een keer onderuit gaat, omdat één van je poezebeestjes per ongeluk de snelheid verhoogt?)
De foto’s spreken verder voor zichzelf, want de verlichting gaat echt leuk samen met het witte kleurenschema. Het toetsenbord paart dan ook leuk met de eerdergenoemde MM720-muis in het matwit en verder de MasterAccessory RGB-muismat, eveneens van Cooler Master.
In Cooler Master MasterPlus+ - wat een mondvol trouwens - kun je al je Cooler Master-producten koppelen/aanpassen, inclusief de SK652. In het eerste tabje bevinden zich de verlichtingsopties. Hier kun je alles rondom je RGB-voorkeuren instellen, zoals voorgeprogrammeerde modi, de snelheid van de kleurveranderingen of het zelf maken van een profiel. Onder het tweede tabje kun je de toetsen aanpassen. Het derde en vierde tabje zijn bedoeld om de macro’s aan te passen en eventueel een profiel aan te maken en op te slaan.
Verder heb ik ook niet veel aan te merken op de software. Het doet wat het moet doen en is simpel in gebruik. Het is fijn dat je elke toets kan instellen zoals jij het wil hebben. Ikzelf gebruik het niet; ik gebruik de software alleen om mijn favoriete modi aan verlichting in te stellen: de Circle Spectrum. Een mooie swirl van regenboogverlichting; wie wil dit nou niet? Natuurlijk ingesteld op de laagste snelheid, want anders lig ik binnen 0,2 seconden kwijlend op de grond.
Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder keycaps, switches en de RGB-verlichting.
Eerste indruk
Mijn eerste indruk van dit toetsenbord, eenmaal aangesloten, is inmiddels al bekend. Zodra de RGB-verlichting aangaat, ben ik verkocht. Echter moet ik natuurlijk wel even voorbij de verlichting kijken naar wat het plankje daadwerkelijk doet in de praktijk. Hoe beter te testen dan deze review ermee te tikken? Ondanks dat ik deze plank ook gebruik op mijn MacBook, kies ik er vandaag voor om deze te reviewen met het oogpunt op Windows.
Om in de ervaring te springen: bij de eerste paar zinnen die ik schreef, schrok ik. Helaas niet in de positieve zin, want het toetsenbord ligt verrassend laag op het bureau. Ik had dan ook gelijk door waarom dit low-profile genoemd wordt. Zo was mijn eerste gedachte of ik de voetjes wel uitgeklapt had, dus dit checkte ik meteen. Naarmate ik verder schreef, kwam ik erachter dat ik het toch oprecht fijn vind dat het toetsenbord zo laag ligt. Ikzelf heb niet zulke grote handen of lange vingers.
Voorheen kwam ik met gamen met moeite bij numerieke toetsen als ik ze wilde combineren met een andere toets, maar daar heb ik door het lage profiel hier minder last van. Hetgeen waar ik eerst van schrok en dacht voor mij een extreem minpunt te zijn, is uiteindelijk een pluspunt. Het is alleen minder fijn als je polsproblemen hebt. Gelukkig zijn mijn typefouten aanzienlijk verminderd dankzij het profiel. Ter opluchting van onze hoofdredacteur die al mijn reviews moet nakijken voor ze live gaan. Oeps. (Noot: ik zeg niets.)
Keycaps, switches en formaat
De SK652 heeft net zoals zijn draadloze broer, de SK653, nieuwe switches van TTC en verbeterde keycaps. Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf nog niet dusdanig verstand heb van keycaps en switches, maar ik kan wel vertellen dat ter vergelijking met mijn vorige toetsenbord, de Sharkoon Skiller SGK30 (met rode switches), de SK652 een stuk lekkerder wegtypt. Mijn vorige toetsenbord was vrij stroef, waarbij ik soms de toetsen moest inslaan met typebekrachtiging in plaats van stuurbekrachtiging.
Niets ten nadele van het voorgaande bord, want het is ook een heerlijke plank. Maar ja, zoals eerder benoemd, zijn mijn handen en vingers klein. Bij de SK652 spring je makkelijk en snel van toets naar toets en navigeert hij heerlijk. Als je een liefhebber bent van low-profile, dan word je van dit toetsenbord heel gelukkig.
De overgang naar bruine switches was goed aan te voelen. Best interessant, want de switches combineren het beste van twee werelden. Als eerste is er verminderde geluidsproductie, wat ik enigszins erg belangrijk vind. Ik heb er een hekel aan als ik een review typ en het enige wat ik hoor, is het geram van mijn toetsen. Ik verlies heel snel focus, dus normaliter moest ik muziek op decibel 900 zetten, wilde ik er bovenuit komen met geluid. De SK652 hoor je wel, maar heel subtiel.
Als tweede is er de gevoeligheid met het indrukken van de toetsen. Ik heb na wat intens googelen (en het spieken in een zekere, andere review), gevonden hoe dat benoemd wordt en dat is het “verkorte actuatiepunt". Dat wil zeggen dat de actuatie plaatsvindt voordat de toets volledig is ingedrukt, waardoor het dan ook onnodig blijkt te zijn om de toets geheel in te drukken. Vooralsnog kan je op de brown switches heerlijk rammen als je dat wil, want ze kunnen best tegen een stootje. Natuurlijk heb ik hier geen ervaring mee, want ik ben zéér vredig tijdens het gamen. Ik sla nooit op mijn toetsenbord. Echt nóóit.
Ondanks dat het toetsenbord full-size is, liggen de toetsen dichter op elkaar en voelt het daardoor compacter aan. Voor mij persoonlijk een must, want ik gebruik het numerieke gedeelte, dat dus wat dichter op de rest van het toetsenbord ligt, vrijwel dagelijks. Juist vanwege de dichtheid van de toetsen is dit een erg comfortabel toetsenbord om artikelen en reviews mee te schrijven voor mij - en uiteraard ook heerlijk om mee te gamen.
RGB-verlichting
Zoals altijd heb ik het beste als laatste bewaard: de RGB-verlichting. Waar dit toetsenbord in uitblinkt, naar mijn mening. Standaard komt de SK652 ingesteld met de paarse Cooler Master-kleur. Gee, I wonder why? Natuurlijk moet er flink getest worden betreft de RGB-functies, dus daar heb ik de software voor gebruikt om te zien wat het plankje allemaal in huis heeft qua verlichting. Het korte antwoord: het heeft letterlijk alle kleuren van de regenboog, dus waarom hem dan ook niet precies zó instellen?
Er zijn allerlei modi om uit te kiezen. Tot mijn spijt heb ik deze niet volledig kunnen testen. Dit omdat de lichteffecten voor mij te heftig waren in verband met mijn aanleg voor epilepsie. Ik heb daarom snel een favoriete modus gevonden: die eerder benooemde Circle Spectrum. Een heerlijk subtiel effect dat alle kleuren van de regenboog in een swirl over je toetsenbord laat gaan. Ikzelf heb die op de laagste snelheid staan om de benoemde reden, maar ook snel schijnt deze nog heerlijk subtiel te zijn. Ik laat gewoon de foto’s hieronder voor zich spreken.
Wat heb ik mogen genieten met het testen van dit toetsenbordje. Ik ben oprecht verrast door het lage profiel en dat de toetsen wat dichter op elkaar liggen, ondanks dat het een fullsize plank is. Ik heb dan ook deze review getypt met de SK652 en dat was een heerlijke ervaring. Perfect om mee uit te testen natuurlijk.
Ondanks dat ik geheel uit mijn comfortzone was om een toetsenbordreview te schrijven - tussen al mijn audio-apparatuur door -, heb ik er geen moment spijt van gehad. Het toetsenbord typt heerlijk soepel en vloeiend, ondanks dat het een low-profile plank is. In het begin moet je er aan wennen als je dit nog niet eerder gehad hebt, maar eenmaal opgewarmd, wil je niet anders meer. Wel heb ik de lage ligging van het bord aangekaart als minpunt. Mocht je dit lastig vinden of polsproblemen hebben, dan is dit niet het plankje voor jou.
Dit toetsenbord heeft voor mij verder weinig minpunten. De eerdergenoemde hoogte van het toetsenbord is wennen, maar voor mij persoonlijk geen kwestie, doch belangrijk genoeg om te benoemen. Het enige andere minpunt wat ik ondervond, was het gebrek aan keycaps voor dit model, want die zijn moeilijk te verkrijgen voor low-profile TTC-switches. Dat vind ik oprecht jammer, want ik houd ervan om kleurtjes te combineren op mijn toetsen. Wellicht komt dit later nog.
Al met al zijn de twee genoemde, kleine minpunten geen reden om dit toetsenbord een laag cijfer te geven. Vanwege zijn formaat, soepele keycaps, ontzettend mooie RGB-mogelijkheden en de relatief lage prijs van rond de €90,- krijgt deze ramplank van mij een Stamp of Approval.