Sponsor

Review: Cooler Master SK653 (Brown)

Toetsenbord

90%
Relatief niche, doch featurerijk

In het kort

Met de SK653 voert Cooler Master belangrijke feedback door en zet de fabrikant een draadloos paradepaardje neer. Het gelikte uiterlijk en de sluw aan features maken de prijs het waard voor de juiste liefhebber.

  • Eindoordeel

Review: Cooler Master SK653

Links; Navigatie;

Inleiding

Binnen het spectrum aan draadloze toetsenborden biedt Cooler Master een nieuwe uiting: de SK653. Deze borduurt voort op het draadloze, full-size ontwerp van de SK651. Echter zien we nu mechanical switches van TTC in plaats van Cherry MX switches. Daarnaast mag de grootste verandering de nieuwe keycaps zijn. Deze zijn wederom low profile, maar niet langer plat van ontwerp. Het resultaat van beide veranderingen moet een beter aanvoelend toetsenbord zijn.

De genoemde aanpassingen zijn overigens het product van feedback uit de community. Het is dus tof om te zien dat Cooler Master dit doorvoert, in dit geval in de vorm van de SK653. Dat neemt niet weg dat dit draadloze beestje wederom een heftige adviesprijs bezit van 180,- euro. Daar krijg je wederom USB-C en Bluetooth 4.0 voor terug, maar dat neemt niet weg dat de verwachtingen hoog liggen. Laten we kijken hoe de gloednieuwe SK653 van Cooler Master presteert.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsCooler Master SK653
Product NumberSK-653-GKTR1/L1/M1-**, SK-653-SKTR1/L1/M1-**
Keyboard Switch TypeTTC Low Profile Mechanical Switch (Red/Blue/Brown)
Keyboard KeycapsErgonomic Low Profile Keycap
Keyboard MaterialAluminum, Plastic
Keyboard ColorGunmetal Gray, Silver White
Keyboard LED ColorRGB
Keyboard Polling Rate1000 Hz (Wired mode), 125 Hz (BT mode)
Keyboard Response Rate1ms
Keyboard On-board MemoryYes
On-the-fly SystemYes
Keyboard Multimedia KeyThrough Function Key (FN)
Wireless ConnectivityBluetooth 4.0
Battery4000mAh (2000mAh × 2)
Compatible OSWindows 8+, Mac OS X 10.10+, Android, iOS
Software SupportCooler Master MasterPlus+
Keyboard Connector CableUSB Type-C (Keyboard Side), USB 2.0 Type A (Computer Side)
Keyboard Cable1.8m, USB Type-C Detachable & Braided
Keyboard Dimensions (L x W x H)430 x 125 x 25mm
Keyboard Weight737g / 1.62lbs
Keyboard Warranty2 years
ProductKeyboard
Keyboard TypeMechanical, Wireless
Van full-size tot 60%

Alvorens we induiken op specificaties is het belangrijk om de verschillende modellen aan te halen. Zo heb je naast de SK653 en SK651 ook nog de SK631 en SK622. De laatstgenoemden betreffen de TKL en 60%-variant respectievelijk. Enkel de SK622 is mede in bezit van de nieuwe keycaps van de SK653 (bekend als Low Profile V2). Nou moet het wel gezegd worden dat die keycaps ook los te verkrijgen zijn voor de SK651 en SK631, dus vervanging is mogelijk.

Maar goed, de SK653 en het 60%-broertje hebben ‘under the hood’ ook een andere switch: de TTC Low Profile Mechanical Switch. Daarmee is de SK653 in drie kleuren beschikbaar: blauw, bruin en rood. Een aanzienlijke verbetering, want de SK651 is enkel beschikbaar met Cherry MX RGB Low Profile Red. Die switch bezit een lineaire aanslag, terwijl TTC clicky, tactile én linear biedt middels de blauwe, bruine en rode switches respectievelijk.

Draadloos en veelzijdig

Nu de segmentering duidelijk is, kunnen we dieper ingaan op de plank zelf. Het betreft wederom een draadloze uiting middels Bluetooth 4.0. Hoewel Cooler Master de term ‘hybrid wireless’ hanteert, is er geen 2,4GHz-verbinding. In plaats daarvan verwijst de fabrikant daarmee naar de mogelijkheid om het toetsenbord ook bedraad te gebruiken via USB-C.

Bij draadloos gebruik benut je de aanwezige 4000mAh-batterij. Die capaciteit klinkt allicht niet verkeerd, maar de batterij is wel teruggebracht van 5600mAh t.o.v. de SK651. In plaats daarvan bezit de SK653 de batterij van de SK631 en SK622, ofwel van 4000 mAh. Waarom dit gedaan is, mag me niet duidelijk zijn. Het betekent wel dat de batterijduur verminderd is.

Verder is het mogelijk om de SK653 met drie apparaten te verbinden via Bluetooth. Het is mogelijk om tussen die apparaten te schakelen met een drietal toetscombinaties. Dankzij Bluetooth is het mogelijk om de SK653 te verbinden met Windows, Mac OS, iOS en Android. Kortom, de toepassing van het bord en de veelzijdigheid ervan mogen duidelijk zijn.

Showcase

Het uitpakproces starten we met een wit/paarse doos. Daarop zien we enkele symbolen en een beschrijving van de inhoud, ofwel dat er een full-size toetsenbord met Bluetooth-ondersteuning aanwezig is. Bij het openen worden we begroet door een quick start guide en informatieboekje. Daaronder treffen we SK653 aan, een USB Type-C naar Type-A-kabel en een keycap puller. USB-C doet me alvast verblijden en laatstgenoemde is een toffe bonus.

We beginnen onze tour van de SK653 met de onderzijde, waar we de nieuwe pootjes aantreffen. Deze zijn een stuk robuuster geworden, met mede als resultaat dat de SK653 een platter ontwerp heeft. Het is nu dus mogelijk om de plank volledig plat te leggen of middels de pootjes op een hoek. Bij de SK622 zijn overigens dezelfde pootjes te vinden, alsmede de nieuwe keycaps.

Laten we doorgaan naar het grote moment: de onthulling van (in dit geval) de bruine TTC switch. De meegeleverde keycap puller is eigenlijk voor de sier geplaatst, want de Esc-toets is handmatig makkelijk te verwijderen. Maar goed, het ronde ontwerp van de TTC switch is nu duidelijk zichtbaar.

Tussendoor verwijderen we de sticker rond de rand van het toetsenbord en zien we aan de linkerzijde de schakelaar om de draadloze stand in/uit te schakelen. Wel valt op, als we nogmaals kijken naar de zijkant, dat de SK653 een tikkeltje lager uitvalt dan ik gewend ben.

Tussendoor komen we uit bij de achterkant van de SK653, waar we de USB-C-poort aantreffen. Deze biedt verbeterde duurzaamheid en sneller opladen dan andere poorten. Kortom, erg prettig om te zien op een draadloze plank. Nou valt het mede op dat er geen kabelgoten aanwezig zijn, maar dat is logisch, gezien het draadloze doeleinde. Ondanks dat ben ik van plan om de SK653 bedraad te gebruiken, maar daar komen we bij de praktijkervaring op terug.

Opvolgend in de tour is een blik op de lay-out. Aan de linkerkant zien we de z, x en c-toetsen, waarmee je kan schakelen tussen drie draadloos aangesloten apparaten. De veelzijdigheid is eveneens zichtbaar in de Windows/Alt en Cmd/Alt-toetsen. Door op de Fn-toets (met het Cooler Master-beeldmerk) en de rechter-Shifttoets te drukken, schakel je tussen Windows en Mac OS. Handig!

Verder zien we rechts numerieke toetsen en navigatietoetsen. Met de Fn-toets fungeren de laatstgenoemde mede als mediatoetsen. Aan een mediawiel mag het helaas ontbreken, maar het gemis daarvan kan per gebruiker verschillen. Over de rechterzijde nog gesproken: daar zien we mede de leds voor Caps Lock, Num Lock en Scroll Lock.

Vervolgens een blik op de functietoetsen en combinaties die je daarmee kan aanspreken. Zo kan je met de SK653, net zoals vele andere planken van Cooler Master, allerlei zaken instellen zonder software. Denk daarbij aan profielen, macro’s, et cetera. Het is ook mogelijk om de verlichting aan te passen, beter nog, dat zelfs per toets, sectie en met verschillende kleuren. Toch kunnen we gebruikmaken van software, dus daar gaan we zo dieper op in.

Tenslotte aanschouwen we de SK653 nog in het geheel. Dat geborstelde aluminium resulteert in een premium uiterlijk én gevoel. Daarnaast zijn vuiltjes en stof minder snel zichtbaar op een dergelijke ondergrond, wat mede handig kan zijn.

Software

In Cooler Master MasterPlus+ kan je terecht voor een sluw aan typerende opties. In het eerste tabje zijn batterijbesparende instellingen te vinden: de slaaptimer en helderheid van de verlichting. Het tweede tabje omvat alles betreffende verlichting, met een nodige hoeveelheid presets. Opvolgend is het derde tabje, waar je de toetsen aan kan passen. Tenslotte hebben we de vierde en vijfde tabjes, met macro’s en profielen respectievelijk.

Over het algemeen heb ik niet veel aan te merken op MasterPlus+. Het is niet mijn favoriete software, maar het voldoet. Waar ik dus wel over te spreken ben, is dat de SK653 talloze sneltoetsen bezit. Daarmee kan je eveneens kleuren aanpassen, profielen opslaan, macro’s instellen en meer. Zelfs zonder MasterPlus+ kan je de plank dus customizen, wat handig is voor Bluetooth-aangesloten apparaten zonder software-ondersteuning.

In de praktijk

In de praktijk kijken we bij de Cooler Master SK653 naar de keycaps en switches, het comfort, de werking van de batterij en RGB-verlichting.

Keycaps en switches

Zoals besproken heeft de SK653 als twee onderscheidende kenmerken de nieuwe switches van TTC en verbeterde keycaps. Om met deur en al in huis te denderen: de keycaps voelen tienmaal beter aan. Ze zijn nog steeds low profile, maar hebben nu meer gemeen met normalere toetsen. In de praktijk is het stukken prettiger om van toets naar toets te springen en navigeert het heerlijk weg. Liefhebbers van low profile kunnen van dat aspect oprecht genieten.

Keycaps zijn echter niet het enige aspect, want we hebben ook de switches nog. Toegegeven, met TTC had ik dusver nog geen ervaring. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren gebruikgemaakt van rode switches en dit geval is er sprake van bruine switches. Kortom, een aanzienlijke overgang, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Zo ben ik een fan van low profile én hebben bruine switches mijn voorkeur. Om ze dan samen te mogen ervaren, is een geval apart. Hoe bevalt zoiets dan?

Na een initiële gewenning kan ik oprecht zeggen dat ik verliefd ben. Deze switches combineren het beste van mijn geliefde werelden. Denk maar aan de typerende tactile feedback, een verminderde geluidsproductie en een verkort actuatiepunt. Over de laatste gesproken: de actuatie vindt plaats voordat de toets volledig is ingedrukt, dus het is onnodig om de toets volledig in te drukken. Dan nog kan je op brown switches volledig tekeer gaan, wat ik regelmatig doe.

Wel moet ik een opmerking plaatsen bij de spatiebalk, want deze reageert in de hoeken iets minder goed dan ik gewend ben. Het gevolg is dat je de spatiebalk altijd wat steviger in moet drukken, al zou dat mede verbonden kunnen zijn aan de bruine switches. Desondanks merk ik dat een tik in de hoek met de duim niet altijd een spatie oplevert. Kortom, het is een punt om rekening mee te houden.

Formaat en comfort

Veelal zien we binnen het draadloze segment aan toetsenborden dat TKL (tenkeyless) of ruwweg 60% wordt gehanteerd qua formaat. In dit geval is er echter sprake van full-size, waardoor je het numerieke gedeelte tot je beschikking hebt. Voor mij een gewenst iets, want ik werk frequent in Excel en dergelijke programma’s. Bij elkaar opgeteld, met alle eigenschappen van dien, is de SK653 nog een verdraaid uniek toetsenbord te noemen.

Nou moet het gezegd worden dat uniekheid niet altijd resulteert in nuttigheid. Gelukkig gaat dat hier niet op, want de veelzijdigheid komt echt naar voren. Naast de draadloze aard heb je toegang tot een sluw aan toetsen en dat kan voor velen de doorslaggevende factor zijn. Uiteindelijk is de SK653 ook verdraaid prettig in gebruik en heb ik, naast de spatiebalk, weinig aan te merken op de ervaring en het resulterende comfort.

Oh, en over comfort gesproken, ook de huiskater kan zich prima vinden in de nieuwe plank.

Draadloze werking en batterij

Uiteraard volgt er nog een bespreking van het draadloze gebruik van deze ramplank. Laten we beginnen met de connectiviteit, want er kunnen drie apparaten tegelijkertijd draadloos verbonden zijn. Door op de Fn-toets te drukken en vervolgens z, x of c kan je schakelen tussen de apparaten. Vervolgens is het een seconde of twee wachten en gaan met die banaan! Afhankelijk van je doeleinden kan dit een verdraaid handige feature zijn.

Wel is er de vraag of je een toetsenbord draadloos wil/kan benutten voor gaming. Want ja, Cooler Master is en blijft natuurlijk ook een gamingmerk. Het initiële antwoord dat ik wil geven, is een “mwoah, op zich”. Het hangt af van de stabiliteit van je Bluetooth-verbinding en de games die je speelt. Als je strikt een competitieve gamer bent, dan is draadloos gebruik vrijwel uit den boze. Dat vooral vanwege mogelijke vertragingen.

Dat wil niet zeggen dat er aldoor vertraging aanwezig is, maar interferentie vanuit andere apparaten kan willekeurig invloed hebben op je Bluetooth-verbinding. Zo merk ik dat de SK653 heel soms een toets overslaat of iets later reageert dan de bedoeling is. Als dat gebeurt tijdens een intens potje Warzone, tja, dan heb je in mijn geval de poppen aan het dansen. Voor dagelijks gebruik en algemeen schrijfwerk is het draadloze gebruik echter prima. Dat is dan ook waar je bewust in moet zijn.

Over het gebruik (lees: verbruik) gesproken: tijd om de batterijduur te bespreken. Met de RGB-verlichting aan haal je gemakkelijk tien tot vijftien uur uit de plank. Met de verlichting uitgeschakeld duidt Cooler Master aan dat je wel maanden kan doen met de SK653. De andere draadloze planken, zoals de SK622 met dezelfde batterij, hebben die levensduur reeds bewezen. Binnen een paar uur is de SK653 weer opgeladen, wat gewoon acceptabel is.

RGB-verlichting

Tenslotte een kort overzicht van de RGB-verlichting die de SK653 in huis heeft. Standaard komt de plank met een paarse verlichting ingesteld. Goh, waarom zou Cooler Master dat toch doen? Zelf geef ik de voorkeur, na wat gespeeld te hebben in de software, aan regenboogverlichting.

Conclusie

Al met al ben ik aangenaam verrast door de Cooler Master SK653. Ten eerste vanwege de nieuwe keycaps, die het low profile-aspect behouden, doch een stuk prettiger in gebruik zijn. Daarnaast zijn de low profile switches van TTC zeker niet verkeerd te noemen. In mijn geval heb ik voor de bruine variant gekozen, al heb je mede de mogelijkheid voor blauw (clicky) en rood (lineair). Op de bruine variant heb ik weinig aan te merken, met als enige kanttekening de spatiebalk.

Twee van de belangrijkste aspecten zijn dus in orde, maar er staat een olifant in de kamer: de adviesprijs van € 180,-. Voor een Bluetooth-plank, met de aanwezige features, is dat geen al te gekke prijs. Dat neemt niet weg dat het bedrag flink is en je bewust kiest voor een apparaat zoals deze. In mijn geval prefereer ik bruine switches en een low profile lay-out voor de verlaagde geluidsproductie. Voeg daar, in het geval van de TTC switch, een korter actuatiepunt aan toe en je hebt een duidelijk pakket.

Verder valt niet te ontkennen dat de SK653 een gelikt uiterlijk bezit. Het geborstelde aluminium maakt deze plank een paradepaardje van Cooler Master. Combineer dat nog met RGB-verlichting, macro’s en profielen en je hebt een plank die bijna alles doet. Bijna is het juiste woord hier, want het ontbreekt hooguit aan een mediawiel. Tenslotte heb ik geen kritiek uit te oefenen op batterijduur en opladen, want die aspecten zijn in orde. Desgewenst kan de verlichting uit om batterij te besparen.

Uiteindelijk mag de conclusie vrij duidelijk zijn. Als je op zoekt ben naar de exacte features van de SK653, dan is de overweging een no-brainer. Voor de veelzijdigheid is het een aanrader en bedraad kan je prima (en het beste) terecht in games. Gezien de features uitlijnen met mijn eisen is dit mijn nieuwe favoriet, dus dat is de award die ik graag uitdeel aan deze draadloze, uitgebreide ramplank.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid