Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Review: Cooler Master Tempest GP2711
Links; Navigatie;De Cooler Master Tempest GP2711 is een 27″ 2560×1440 (QHD) monitor met een VA-paneel en refreshrate van 165 Hz. Het paneel maakt gebruik van een MiniLed-backlight met 576 dimmingzones. Tevens belooft de Tempest GP2711 een piekhelderheid van 1000 cd/m² (nits) onder HDR.
Met dat gezegd staat een solide HDR-weergave hoog in het vaandel voor deze monitor. De huidige markt is onderhevig van OLED-monitors, die op veel fronten superieur zijn aan deze techniek, echter moet je dan ook steviger de portemonnee trekken. Daarmee lijkt de Cooler Master Tempest GP2711 een mooie tussenoplossing voor een hoge piekhelderheid, waarmee een HDR-weergave een stuk betaalbaarder moet ogen.
De Cooler Master Tempest GP2711 is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan:
Cooler Master Tempest GP2711 | |
---|---|
Formaat | 27" |
Resolutie | 2560x1440 |
Paneel type | VA met Quantum Dot |
Kleurbereik (ruimte) | 95% DCI-P3 + 99% sRGB |
Responstijd | 1ms |
Refreshrate | 165Hz |
Helderheid | 1500 nits (HDR) |
Kijkhoek | 178° |
I/O | 2x HDMI 2.0 1x DisplayPort 1.4 1x Earphone jack 1x USB Type-C met ALT-mode 1x USB 3.0 Type-B 1x USB 3.0 Type-A |
Tilt bereik | -5° ~ +20° |
Zwenk bereik | 15° |
Hoogte bereik | 0~110 mm |
Gewicht (Kg) | 6,18 |
Goedkeuringen en eigenschappen | VESA 100x100mm TUV Hardware Low Blue Light TUV Flicker Free AMD FreeSync OverDrive DCR HDR1000 compatible |
De Tempest GP2711 komt in een neutrale verpakking, met daarop duidelijkheid omtrent de belangrijkste kenmerken. Dit betreft o.a. het formaat van 27″ met een resolutie van 2560×1440 (QHD), een MiniLed-backlight, een refreshrate van 165 Hz en DisplayHDR 1000.
De inhoud bestaat uit een voet in de vorm van het Cooler Master logo, een stand die dadelijk een directe verbinding maakt op het beeldscherm zelf, een handleiding, een kalibratierapport, een DisplayPort kabel, een HDMI-kabel, twee voedingskabels (EU + NEMA) en een voedingsadapter.
De losse voet en stand komen eenvoudig samen met de voorgeplaatste schroef. Deze kan je met de hand aandraaien en bij voorkeur een extra slagje geven met een kruiskopschroevendraaier. De Tempest GP2711 biedt ondersteuning voor VESA 100x100mm en maakt zie daarmee ook toegankelijk voor een monitorarm.
Het scherm bevindt zich nog in het verpakkingsschuim ter bescherming. Het is nu zaak om de voet en stand in het scherm te klikken. Deze klikt toolless op zijn plaats, waarna het zichtbare schuifje c.q. knopje kort beweegt en daarna op zijn plaats terugschiet ter aanduiding dat deze goed vastzit. Met dit schuifje ontkoppel je de stand ook weer van het scherm.
De Tempest GP2711 is gereed in zijn volle glorie. De gecombineerde voet en stand zijn verstelbaar. In hoogte kan de Tempest GP2711 110mm versteld worden. Zwenken kan naar links en rechts met 15 graden. Tevens is het mogelijk om het scherm in zowel landschap- als portretmodus te positioneren. Op de achterzijde bevinden zich twee knoppen, bestaande uit een aan- uitknop en een navigatieknop in de vorm van een joystick.
Verder oogt het ontwerp gewoon strak, hoe we het inmiddels gewend zijn van de eerste oplage aan Tempest monitoren van Cooler Master. Combinaties van zwart met zilver sieren de behuizing.
De Tempest GP2711 is voorzien van de volgende aansluitingen: een DisplayPort 1.4, twee HDMI 2.0 poorten, een een USB Type-C poort met DP Alt-mode (tot 15 Watt), een USB 3.0 Type-B poort, twee USB 3.0 Type-A poorten en een 3,5 mm audio-jack. Cooler Master levert nog een extra accessoires mee: een kabelbegeleider.
In dit hoofdstuk kijken we naar de kleuraccuraatheid van de monitor voor o.a. professionele en gaming doeleinden. Er geldt eerst een meting van de fabriekskalibratie met standaardinstellingen en vervolgens wordt gekeken naar het verschil nadat deze gekalibreerd is met de Display Plus HL. De Display Plus HL is per augustus 2024 in ons bezit en vervangt onze X-Rite iDisplay Pro uit mei 2016.
Display Plus HL
De nieuwe Display Plus HL is geschikt voor de nieuwste displaytechnieken, waar de X-Rite iDisplay Pro hier qua nits (helderheid) niet meer goed meekomt voor zijn tijd. Daarmee is de Display Plus HL uitermate geschikt voor Mini-Led, OLED en Apple XDR-panelen. De Display Plus HL kan tot 10.000 nits meten.
Kleuraccuraatheid en kalibratie
Om de monitor tot het uiterste te kalibreren, is gebruikgemaakt van de Display Plus HL in combinatie met de recentste versie van DisplayCal. Per juni 2024 maken we ook gebruik van de software Calibrite PROFILER van de makers van de Display Plus HL: Calibrite.
Alvorens de kalibratie en tests zijn uitgevoerd, heeft de monitor een langdurige tijd kunnen opwarmen. De intentie is om te verifiëren of de monitor vanuit de fabriek voldoende gekalibreerd is. Daarnaast is het altijd plezant om een laatste stukje aan verbetering uit de kleuraccuraatheid te persen. Hieronder een overzicht van de opstelling:
- Alle waarden zijn gereset naar de fabrieksinstellingen
- Kleurtemperatuur 6500k - normaal/daglicht
- Tone curve sRGB
- Gamma 2.2
- Dynamisch bereik op volledig (0-255) middels Nvidia-configuratiescherm
- Het beeldscherm staat vooraf aan de testen al langere tijd aan
- Kalibratie uitgevoerd op langzaamste stand voor accuraatheid
- Testen op ‘hoge kwaliteit’ afgenomen
Eerste indruk
De eerste indruk van de Tempest GP2711 beoogt redelijk. De verhouding als het om sRGB beoogt accuraat out-of-the-box. Wel mist de monitor voor een beeldscherm met een MiniLed-backlight zijn helderheid. Wanneer de Tempest GP2711 gereset is, schakelt deze automatisch naar het standaardprofiel, ofwel ‘picture mode: standard’.
Het standaardprofiel heeft een helderheid van 90% in samenhang met een contrast van 50%. Gedurende het testen hebben we de helderheid opgevoerd naar 100% om te kijken luminantie, uitgedrukt in (cd/m²) richting de beloofde 600 cd/m² in SDR wil. Wanneer we spreken over cd/m² mag je dit ook beschouwen als nits en één-op-één converteren naar nits, kortom: 600 cd/m² staat gelijk aan 600 nits. De Tempest GP2711 bleef hier middels de Calibrite kalibraties haken rond de +/- 300 cd/m².
Dit bracht wat fronsende en knijpende oogjes met zich mee en verlangde nader onderzoek. Na wat speelwerk in de OSD (On Screen Display) middels de fysieke knoppen op de monitor, kwam er al snel een extra optie voorbij genaamd ‘Max Brightness’. Deze bevindt zich in een ander menu dan de helderheid en contrast, maar goed: deze optie moet je selecteren om 600 cd/m² te ervaren onder SDR.
Direct uit de verpakking met het standaardprofiel, levert de Tempest GP2711 de volgende verhoudingen:
- Luminantie cd/m² (nits): 255,68 cd/m² (SDR)
- Witpunt: 6332K
- Zwartpunt: 0,1109 cd/m²
Met de het standaardprofiel in combinatie met Max Brightness zien we de volgende verhoudingen:
- Luminantie cd/m² (nits): 624,60 cd/m² (SDR)
- Witpunt: 6467K
- Zwartpunt: 0,2658 cd/m²
Daarmee komt de Tempest GP2711 boven de 600 cd/m², wat een nette prestatie is. Ongekalibreerd is de sRGB-kleurdekking wat lager met 96,4% dan de beloofde 99%, hoewel dit een kleine afwijking is. De gammaverhouding en het gemeten versus aangenomen doelwitpunt hadden wat grotere afwijkingen, deze was in sommige gevallen wat te warm. Overall komt de Tempest GP2711 ruim voldoende gekalibreerd binnen.
Gekalibreerd met Display Plus HL
Door met de Tempest GP2711 gekalibreerd. Er was direct ruimte om de sRGB-kleurdekking te corrigeren met het eerste profiel dat we deden aanmaken. Deze tipte nu nét boven de 99%.
De gammaverhouding is na de kalibratie stevig vertegenwoordigd rondom het 2,2 gebied, iets wat we dan ook graag zien. Verder zien we dat het kleurengamma accuraat is, mede dankzij de de juiste tint en helderheid dankzij de kalibratie. Kijken we vervolgens naar HDR, dan tipt de Tempest GP2711 boven zijn opgegeven DisplayHDR™ certificatie van HDR 1000. In onze kalibratietesten hebben we maximaal 1512 cd/m² gemeten.
Reactietijd en beeldkwaliteit
Tot zover hebben we redelijk kennis kunnen maken met de Tempest GP2711. Het belangrijkste is hoe dit allemaal samenkomt tot één ervaring, waar het in onze optiek voornamelijk om gaming gaat. We zien dat de Tempest GP2711 op papier een wat hogere reactietijd heeft van 4 ms (grijs-naar-grijs). De Tempest GP2711 komt met een OverDrive-functionaliteit, deze kan je redelijk agressief opschalen, hoewel de reactietijd dat toch op een agressiever profiel veelal rond de 7 tot 8 ms scoort. Daarmee is de Tempest GP2711 ondergeschikt voor competitief gamen c.q. FPS.
Voor de beste HDR-ervaring met de Tempest GP2711 wil je de optie lokaal dimmen uitschakelen. Met het MiniLed-backlight kan blooming veroorzaakt worden, iets wat de techniek ten nadelen heeft ten opzichte van dan wel duurdere OLED-schermen. Toch is de beeldkwaliteit van de Tempest GP2711 zeer accuraat te noemen, zowel op SDR als HDR-niveau. Voor het geld zit je met deze monitor dan écht in een luxe positie. Verder levert de monitor prima kijkhoeken.
SDR en HDR
Persoonlijk zijn we erg positief over de SDR-ervaring op de Tempest GP2711. Met de Max Brightness ingeschakeld, om zo tot 600 cd/m², is de ervaring in Windows 11 als in games goed te noemen. Onder HDR zien we zelfs resultaten oplopend tot 1,500 cd/m² - indrukwekkend! Lokaal dimmen verdient hier wel een puntje van aandacht, gezien dit wel wat impact heeft onder HDR. Het zorgt voor een minder fijne HDR-ervaring, waar de beeldkwaliteit in sommige gevallen fletser oogt en scenario’s donker maakt. Hieronder vind je een tweetal foto’s met links SDR en rechts HDR.
Ergonomie en aansluitingen
Qua ergonomie heeft de Tempest GP2711 voldoende wendbare opties, dit geldt voor hoogteverstelling, kantelen en roteren. Tevens is naast landschap ook portretmodus mogelijk, qua ergonomie zit het wel goed.
Als het om aansluitingen gaat, zijn de DisplayPort en USB Type-C poort the-go-to. Waar de HDMI-poort beperkt is tot 144 Hz. De USB Type-C poort levert een vermogen van 15 Watt, wat aangenaam is om apparaten te kunnen opladen.
We hebben gedurende deze review een heel duidelijk beeld gekregen van de Cooler Master Tempest GP2711. Hieronder onze bevindingen!
De Cooler Master Tempest GP2711 heeft op het moment van schrijven een geweldige prijs voor wat deze monitor te bieden heeft. Deze is onlangs verder gezakt in prijs, waar deze op het moment van schrijven € 345,- kost bij onze webshoppartner Megekko. Voor dat geld krijg je een MiniLed-beeldscherm die capabel is om 600 cd/m² in SDR op het beeld te toveren en meer dan 1000 cd/m² onder HDR. We kunnen aan de hand van onze kalibraties verifiëren dat de Tempest GP2711 deze belofte nakomt.
Waar de refreshrate van 165 Hz op het 27″ 2560×1440 (QHD) scherm vloeiend oogt, zijn we minder enthousiast over de reactietijd van het scherm. Nu typeert dit ook deels het VA-paneel zoals we deze kennen. Nochtans is het scherm met een gemiddelde van 7 tot 8 ms (grijs-naar-grijs) trager te noemen. Daarmee is de Tempest GP2711 niet geschikt voor competitief gamen dan wel FPS-games. Verder heeft de optie lokaal dimmen redelijk wat impact op de HDR-ervaring van dit beeldscherm; gelukkig kan je deze ook uitschakelen.
Nu klinkt dit wellicht als een domper, maar als je dit even parkeert, is er zoveel moois te vinden op dit beeldscherm dankzij zijn hoge piekhelderheid. In SDR kunnen we hier al heel goed van genieten. Dat de Tempest GP2711 de OLED-markt op zijn hielen zit voor een zachte prijs is geweldig om te zien. Om die reden kunnen we de Tempest GP2711 alleen al naar huis sturen met een award.