Sponsor

Review: Cooler Master Universal Vertical Graphics Card Holder Kit Ver.2

VGA Holder met Riser Cable

95%
Stevige universele videokaarthouder en riser cable

In het kort

Een degelijke en stevige videokaarthouder, inclusief een PCIe 3.0 Ver. 2 Riser Cable, voor het verticaal plaatsen van je videokaart. Door de constructie van de houder zit je kaart goed in de behuizing vast, in tegenstelling tot concurrerende kaarthouders of riser cables.

  • Eindoordeel

Review: Cooler Master Universal Vertical Graphics Card Holder Kit Ver.2

Links;
Inleiding

Deze Cooler Master Universal Vertical Graphics Card Holder Kit Ver.2 is de tweede videokaarthouder en riser cable die ik test. De eerste betrof de Asus ROG Riser Cable, waarvan je hier de review terugvindt. Om die reden ben ik zéér enthousiast om deze videokaarthouder met riser cable te reviewen. Helemaal omdat deze totaal anders is ingestoken als die van Asus – dat zowel letterlijk als figuurlijk.

Deze houder is een complete oplossing voor het bevestigen van je videokaart op een verticale positie in de behuizing, ook wanneer de PCIe-sloten in de behuizing metalen tussenschotten hebben.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

AfmetingenVGA Houder184x142x121mm (gesloten)
239x142x121mm (volledig open)
Riser Cable165mm
Ondersteunde Grafische KaartenElke lengte, tot 2.5 slot breed
Rise Cable ModelRise Cable PCIe 3.0 Ver.2
Benodigde PCI sloten7 PCI sloten zijn nodig voor bevestigen
NotitieDit product is alleen compatibel met de PCI-E 3.0 specificatie. Als je dit product gaat gebruiken met een PCI-E 4.0 moederbord, dien je eerst PCI-E 3.0 te kiezen voordat je dit product installeerd
Compatibiliteit

Deze videokaarthouder en Riser Cable zijn universeel, dus ze zouden in bijna elke behuizing moeten passen. Het is een houder gemaakt van stevig dik staal waardoor zelfs de zwaarste kaarten niet doorzakken. De houder kan ook gebruikt worden met videokaarten die drie PCIe-sloten gebruiken, al kunnen er dan slechts twee schroefjes gebruikt worden om de kaart vast te zetten. Let wel dat de houder dan mogelijk uitgeschoven moet worden zodat de kabels goed passen.

Showcase

De videokaarthouder komt in een stevige doos zonder al te veel grafische poespas. Wat natuurlijk helemaal niet uitmaakt, want je koopt een product niet om de verpakking. Wat in de verpakking zit, is veel belangrijker en ik ben blij verrast door wat er meegeleverd wordt. In de verpakking tref je de videokaarthouder aan, een PCIe 3.0 Riser Cable en benodigde schroefjes voor het vastmaken van de Riser Cable en de videokaart. Alles is netjes afgewerkt in mat zwart.

In de praktijk

Alvorens je de videokaarthouder kan bevestigen in de behuizing, dienen de videokaart en covers van de PCIe-sloten verwijderd te worden.

Nadat je de riser cable aan de videokaarthouder hebt geschroefd – en de videokaart en PCIe-covers uit de behuizing hebt gehaald –, kunnen we beginnen met het inbouwen van de videokaarthouder. Omdat mijn kast geen tussenschotten heeft bij de PCIe-sloten kan ik de houder op de kleinste stand, ofwel op 20 mm inbouwen.

Nadat de videokaarthouder en riser cable geïnstalleerd zijn in de case kan de videokaart hier op aangesloten worden. Dit werkt hetzelfde als je de kaart normaal in de behuizing zou steken: uitlijnen met het PCIe-slot en vastklikken. Omdat deze houder zo stevig is, gaat dat makkelijker dan bij de Asus ROG Riser Cable. Het geheel voelt ook dusdanig steviger. Met deze houder durf ik mijn case wél mee te nemen in de auto, in tegenstelling tot die van Asus.

Voor de zekerheid gebruik ik nog wel mijn videokaarthouders die in de case zitten om het uiteinde van de kaart te ondersteunen. Het is niet echt nodig, maar waarom zou ik in mijn geval geen gebruik maken van die extra ondersteuning?

Klein puntje in de installatie

Al met al is deze ervaring zoveel beter dan de voorgaande, al ben ik wel tegen één klein puntje aangelopen met het installeren van de laatste PCIe-afdekplaatje. De bovenkant van de videokaarthouder heeft namelijk en ‘opstaand’ randje (naar binnen toe), zoals te zien op de foto hieronder.

Daardoor past het afdekplaatje van de ASUS ROG Helios-behuizing er niet recht meer boven. Iets schuin heb ik hem er toch boven gekregen. Ik wil de gaten zo klein als mogelijk houden in de achterkant van de behuizing, in verband met stof.

Testomgeving

Hieronder is een overzicht van de hardware waarmee de videokaarthouder en riser cable getest zijn;

Bij deze review heb ik de nieuwe positie van deze videokaarthouder getest ten opzichte van de Asus ROG Riser Cable uit mijn vorige review. Ik heb de temperaturen van die test behouden en de temperaturen van deze houder er bij genoteerd.

Resultaten

Hieronder staan de temperaturen uit de vorige review aangevuld met de temperaturen van de Cooler Master Universal Vertical Graphics Card Holder Kit Version 2.

Het lijkt erop dat de positie van de videokaart in deze houder van Cooler Master merkbaar koeler is dan de positie tegen het moederbord aan, dit zou te verklaren zijn met de luchtstroom voor en achter de kaart langs van de ventilatoren in de voorkant van de case.

Positie
in case
Temp.
Idle
Max. Temp.
3dMark
Max. Temp.
MSFS 2020
Horizontaal34 °C57 °C59 °C
Asus ROG Verticaal window34 °C60 °C62 °C
Asus ROG Verticaal moederbord34 °C59 °C59 °C
Cooler Master Houder32 °C54 °C57 °C
Kamer temperatuur ~ 20 °C
Conclusie

Al met al ben ik zeer te spreken over de Cooler Master Universal Vertical Graphics Card Holder Kit Ver. 2. Zeker voor de prijs, van gemiddeld € 45,-, krijg je meer voor je geld dan bij de concurrenten. De bevestiging in de behuizing is solide en past in alle cases met minimaal zeven PCIe-sloten. De kaart wordt goed ondersteund en door de backplate van de kaart kan de kaart ook niet naar achter geduwd worden. Zo blijft de kaart stevig en stabiel staan.

De riser cable zelf is aan de stugge kant, maar dat is te verwachten met een PCIe-kabel die goed geïsoleerd is tegen interferentie. Omdat de kaart ver genoeg van het moederbord af is gemonteerd, maakt het niet heel erg uit dat te kabel aan de stugge kant is. Er is immers ruimte genoeg achter de kaart om de kabel mooi te plaatsen. Deze ruimte zorgt er ook voor dat er nog voldoende ventilatie achter de videokaart langs over het moederbord loopt, waardoor de M.2 sloten ook nog wat frisse lucht krijgen.

Mocht je jouw videokaart verticaal willen plaatsen en heb je minstens zeven PCIe-sloten aan ruimte vrij in de behuizing, dan is deze videokaarthouder zeker een aanrader! Zelfs zonder een modulaire PCI-e backplace in de behuizing.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid