Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: CoolerMaster MK770 Macaron
Links; Navigatie;Op mijn bureau is iets kleurrijks verschenen, en wel de CoolerMaster MK770 Macaron. Dit draadloze mechanische toetsenbord is de nieuwste toevoeging aan het brede arsenaal van randapparatuur van CoolerMaster. De MK770 is een toetsenbord met een 96% lay-out. Dit betekent dat je nagenoeg de volledige functionaliteit hebt van een full-size toetsenbord, maar toch niet een enorm apparaat op je bureau hebt liggen.
De MK770 is zowel bedraad als draadloos te gebruiken, en dat nog op twee manieren: met een 2.4GHz verbinding met dongel en via bluetooth. Overigens heeft dit toetsenbord de mooiste manier van het opbergen van de dongel die ik zelf gezien heb; check hiervoor zeker de showcase.
Gewapend met de Kailh Box V2 Red switches zal dit een lekker en stabiel toetsenbordje zijn, maar hierover meer in het praktijkgedeelte. De switches zijn hot-swappable, dus heb je toch liever een andere switch, dan behoort dat tot de mogelijkheden. De Kailh Box V2 Red is wel de enige switchkeuze bij aanschaf.
Dan de kleur: dit bord is beschikbaar, is Space Grey en Macaron en ik heb de Macaron versie mogen ontvangen. Dit kleurrijke spektakel is een mooie afwisseling op de veelal ‘saaie’ zwarte en witte toetsenborden die de revue passeren. De Space Grey-versie is een combinatie van meerdere kleuren grijs, wat ook een mooi effect geeft.
De MK770 is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko, de actuele prijs vind je bovenaan deze review.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
CoolerMaster MK770 Macaron | |
---|---|
Verbindingen | 2.4GHz, Bluetooth, USB-C naar USB-A |
Switch type | Kailh Box V2 Red |
Keycap materiaal | PBT Double-shot Keycap (US/TC), ABS Paint & Laser-engraved Keycap (Other layout) |
Keyboard materiaal | ABS |
Polling rate | 1000Hz (wired en 2.4GHz), 125 Hz (bluetooth) |
On board memory | 128KB |
Multimedia keys | through FN-key |
Batterij | 4000mah |
Afmetingen | |
Lengte | 380,89mm |
Breedte | 140,42mm |
Hoogte | 38,74mm |
Gewicht | 1052gr`(zonder kabel) |
De MK770 Macaron is niet alleen een erg kleurrijk toetsenbord van Cooler Master; het is ook een bord vol met mooie features. Om te beginnen de 96% lay-out. Deze lay-out biedt nagenoeg dezelfde toetsen als een full-size bord, maar is toch een heel stuk compacter. De MK770 is standaard uitgerust met Kailh Box Red-switches; deze hebben een actuatiekracht van 45 gr en een travel distance van 1,8 mm, een vrij standaard switch dus. Omdat de MK770 een hot-swappable betreft, is de keuze aan switches erg ruim. De rode switch hoeft dus geen dealbreaker te zijn als je zweert bij een ander switchtype of een ander merk dan Kailh. Overigens krijg je bij de MK770 een setje van acht Kailh Box White switches; dit zijn switches die clicky van aard zijn. In dit bord zitten meerdere lagen dempend materiaal om te zorgen dat de vibratie en daarmee het geluid zo minimaal mogelijk is.
Ook kun je dit toetsenbord verbinden op de manier die bij jou past. Naast bedraad kan ook de dongel gebruikt worden voor een 2.4GHz-verbinding. Mocht je echter verlegen zijn om vrije USB-poorten, dan is de bluetoothverbinding misschien meer geschikt.
We beginnen deze showcase met de verpakking van de CoolerMaster MK770 Macaron. Hierop blijft de kleurstelling van dit toetsenbord nog even geheim, want op de doos vinden we alleen een tekening van het bord in zwart/wit.
Als we de doos openen, worden we meteen getrakteerd op een blik op dit kleurrijke toetsenbord. Deze vinden we onder een keurige plastic beschermer. Als we de doos helemaal leegtrekken, kunnen we de buit in ogenschouw nemen. Naast de MK770 Macaron zelf vinden we hier een oplaadkabel, een quick start guide, een oplaadkabel, een keycap- en switch-puller en als laatste een extra setje switches, te weten Kailh Box White switches.
Dan is het tijd om het toetsenbord zelf te bestuderen. De meest opvallende feature van dit bord is natuurlijk de unieke kleurstelling. Die maakt van dit bord een echte eyecatcher. Aan de voorzijde zien we dat het design van dit bord uit twee lagen bestaat.
De achterkant van het bord bestaat visueel nog maar uit een enkele laag. Hierop zien we een blok met hier de knop om te schakelen tussen de verschillende verbindingsmodi en de USB-C-aansluiting. Aan de onderkant van het bord zien we de wit afgewerkte pootjes en antislippads.
Als we de zijkant van het bord bekijken, zien we daar een heel mooi design gebruikmakend van de twee lagen die we aan de voorzijde reeds zagen. In de tweede en derde foto zien we de zijkant met de pootjes uitgeklapt. Deze kennen twee standen: een lage en een hoge.
In de volgende foto’s zijn wat details van de MK770 Macaron te zien. Zo is er het blok met de USB-C-aansluiting en de schakelaar voor de verbindingsopties. In de tweede foto zien we de geweldige manier waarop de dongel is weggewerkt in dit bord. In de opening waar het pootje in valt zit een slot waar de dongel in zit. Als laatste een blik op het prachtige mediawiel dat de MK770 heeft. Deze is tweekleurig en heeft een prachtig design.
Als we de toetsen van het bord vanaf de voorzijde bekijken, zien we dat veel toetsen een voorgeprogrammeerde secundaire functie hebben. Zo kan vanaf het bord de RGB volledig aangepast worden. Ook kan op het bord geschakeld worden tussen de verschillende verbindingsmodi, mits deze natuurlijk vooraf wel zijn ingesteld.
Ook media kan geregeld worden met behulp van de secundaire functies op de pijltoetsen.
Afsluitende een blik op de switches en de stabilisatoren. De box-switch heeft een brede bovenzijde die de toets goed en stabiel moet ondersteunen. De verlichting van de switches vinden we aan de bovenzijde van de switch. De spatiebalk heeft aan beide zijden een stevige stabilisator met eveneens een box-design.
Als we de switch bevrijden uit zijn socket, zien we dat de socket geschikt is voor zowel 3-pins- als 5-pins switches. Keuze genoeg dus. In deze foto zien we ook een dikke schuimlaag die als demping voor switchgeluid moet dienen. Daarboven zien we de paarse rubberachtige laag die ook de trillingen moet dempen en hiermee het geluid nog extra moet verminderen.
Volgens de productpagina van de MK770 is het nieuwe MasterCTRL de software die met dit apparaat moet werken; volgens de specificatielijst van ditzelfde product is echter MasterPlus+ de te gebruiken software. Beide heb ik geprobeerd, maar alleen MasterPlus+ kreeg ik met deze sample aan de praat. Dit is dan ook de software ervaring die ik hier zal beschrijven.
MasterPLus+ is een programma dat niet uitblinkt in een breed scala aan mogelijkheden Op zich is dit geen groot probleem, want de standaard dingen die je aan een toetsenbord wilt aanpassen zijn hierin prima mogelijk. In de software zijn een vijftal schermen waar verschillende aspecten van het bord aangepast of ingesteld kunnen worden. Het eerste scherm heet Wireless en hier kun je instellen na hoeveel minuten het toetsenbord in slaapmodus gaat en bij welk batterijpercentage het bord naar Low Power Mode gaat.
In het tweede scherm kan de verlichting worden ingesteld. De keuze hierin is heerlijk breed en er is ook de mogelijkheid om custom verlichtingsopties te maken en om verschillende effecten als laag over elkaar te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie regenboogmodus instellen met een reactief effect eroverheen. Ook kan de snelheid waarmee de kleuren veranderen ingesteld worden erg fijn voor de lichtgevoeligere gebruikers.
In het derde scherm kan de functie van toetsen worden aangepast en in het vierde scherm kunnen macro’s worden ingesteld, beide vrij standaard opties voor toetsenborden. In het laatste scherm kunnen profielen worden opgeslagen, handig voor als je tijdens het gamen wilde RGB-verlichting en special macro’s wilt gebruiken, maar dit niet wil als je rustig aan het werk bent op hetzelfde toetsenbord.
Switches en type-ervaring
In de CoolerMaster MK770 Macaron zitten Kailh Box Red-switches. Deze switches hebben een actuatiekracht van 45 gram en een pre-travel van 1,8 mm. Deze specificaties zijn vergelijkbaar met red-switches van andere fabrikanten. Deze behoeven dus in principe weinig uitleg; de rode switch is gewoon een prima allround switch. Het feit dat dit boxswitches zijn maakt wel dat ze extra stabiel zijn. Dit is in de praktijk ook goed te merken, zeker bij de grotere toetsen als shift en enter. De spatiebalk heeft aan beide zijden een stabilisator met hetzelfde boxpatroon. Deze is dus ook erg stabiel en kan over de gehele breedte gebruikt worden zonder problemen.
De dempingslagen, ook wel pakkingen genoemd, in dit toetsenbord zorgen ervoor dat de typervaring van de MK770 erg stil is. Ik heb reeds aardig wat toetsenborden onder mijn vingers gehad, maar dit is zeker een van de stilste borden die ik heb gebruikt. Dit kan natuurlijk volledig teniet gedaan worden door de meegeleverde Kailh Box White switches te gebruiken; dit zijn namelijk clicky switches. Deze heb ik zelf niet gebruikt, want ik vind het geluid dat die switches maken ronduit vreselijk. De actuatiekracht en travel-distance van deze switches is gelijk aan die van de Kailh Box red switches.
Comfort en gebruiksgemak
De MK770 is een toetsenbord dat stabiel op je bureau blijft liggen. Dit komt door de goede antislippads en de stevige pootjes. Als we in de showcase de foto’s van de zijkant van het bord nog eens bekijken, zien we het profiel van de toetsen van de MK770. Dit loopt iets hol, wat ervoor zorgt dat je een prettige en ergonomische typervaring hebt. In de praktijk merk je dit aan het feit dat je lang op dit toetsenbord kan werken of gamen zonder last van je polsen en vingers te krijgen.
Verbinding en batterijduur
Het verbinden van de CoolerMaster MK770 Macaron is een eitje. Zodra je de dongel in je pc stopt, wordt deze gekoppeld en kun je het toetsenbord gebruiken. De bluetoothverbinding heb ik niet kunnen testen, omdat er een fout in mijn bluetoothstuurprogramma zit die ik er vooralsnog niet uit krijg. Gezien het gemak van verbinden dat ik ken van andere CoolerMaster-producten, verwacht ik hier echt geen problemen mee.
De batterijduur van dit toetsenbord is wel een klein puntje. In de software kan ik geen precieze percentages zien, maar ik heb wel ondervonden dat de MK770 snel leeg gaat als je deze gebruikt met de RGB op volle sterkte. Dit is op zich ook logisch en met een wat gematigde RGB-ervaring zal je batterij zeker langer meegaan. Persoonlijk vind ik dit nooit echt een probleem, omdat ik mijn toetsenborden eigenlijk altijd bedraad gebruik.
De CoolerMaster MK770 Macaron is een toetsenbord dat al mijn vakjes aantikt. Het is een lekker compact bord zonder concessies op het gebied van functionaliteit. Daarnaast is het uitgerust met prima switches die ook nog eens hot-swappable zijn, voor het geval ik toch mijn setje Kailh Box Black switches hierin wil gooien.
De typervaring op dit toetsenbord is een heerlijke stille. Door de meerdere lagen met dempend materiaal is dit een van de stilste mechanische planken die ik onder mijn vingers heb gehad. Het draadloze karakter wordt iets teniet gedaan door de niet geweldige batterijduur, maar als je oplaadt op het moment dat je pc niet wordt gebruikt, is dit niet onoverkomelijk. Ik vind de batterijduur dus zeker geen dealbreaker, zeker niet als je kijkt naar de verhouding tussen de goede punten van dit bord en het prijspunt waarop dit bord zich bevindt.
Dan is er natuurlijk de fabelachtige kleurstelling van dit bord. Op dit gebied is de CoolerMaster MK770 Macaron op het gebied van productieborden niet te evenaren. De look die dit bord heeft door de meerdere kleuren is gewoonweg super en er is geen bureau waar de MK770 Macaron geen blikvanger zal zijn. Dit gecombineert met de hoge mate van afwerking en designdetail in dit bord maakt dit gewoon een heerlijk toetsenbord om op je bureau te hebben. Ik ben zeker fan van deze kleurrijke ramplank! Zeker voor de meer dan schappelijke prijs die je voor dit bordje neertelt!