Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Corsair 3500X Series
Links;Productpagina: Corsair 3500X iCUE LINK (getest)
Navigatie;Je kan wel zeggen dat Corsair in 2020 de computerkastenmarkt hebben ‘gerevitaliseerd’ met hun 4000D Airflow behuizing. Geen 5,25" bays meer, drastisch minder hard drive bays, en een strak uiterlijk met gehard glas en een strak roosterpatroon op de voorkant. Anno 2024 is de 4000D Airflow nog steeds één van de populairste kasten, en met goede reden.
Vanaf dat moment zijn er in dezelfde ontwerptrend variaties bij ontstaan. Met de Corsair 3500X Series breekt Corsair door op het segment waar de fans niet aan de voorkant van de kast zitten, maar aan de (rechter) zijkant. Daardoor krijg je zowel aan de voor- als linkerzijde gehard glas. Dat geeft een nog beter inkijkje op je onderdelen, en is een trend die we de laatste jaren sterk zien toenemen. Veel duurdere kasten moeten echt een statement zijn in de studeerkamer.
De Corsair 3500X iCUE LINK is in zowel het zwart als in het wit verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko, en brengt drie verschillende versies: de reguliere 3500X, de 3500X ARGB, en de 3500X iCUE LINK. Wat dat precies inhoudt, lees je in deze review.
Even een overzicht van de specificaties voordat we de kast nader bekijken:
Corsair 3500X iCUE LINK | |
---|---|
Moederbord ondersteuning | m-ITX, m-ATX, ATX, E-ATX |
Type behuizing | Mid-Tower |
Materiaal | Glas, Staal |
Voorgeïnstalleerde fans | 3x 120mm Corsair RX120 iCUE LINK |
Inbegrepen fan hub | Ja* *Betreft Corsair System Hub: niet universeel bruikbaar. Alleen inbegrepen bij de iCUE LINK versie van de 3500X. |
Fan-ondersteuning | Rechterzijde: 3x 120mm / 2x 140mm Boven: 3x 120mm / 2x 140mm Achter: 1x 120mm Onder: 3x 120mm of 2x 120mm + 1x 140mm |
Radiatorondersteuning | Rechterzijde: tot 360mm Boven: tot 360mm Achter: 120mm |
Interne bays | 2x 2.5mm |
Stoffilters | Rechterzijde: Ja, magnetisch Boven: Ja, magnetisch Onder: Ja, uitschuifbaar Achter: Nee |
Maximale lengte voeding | 180mm |
Maximale lengte videokaart | 410mm |
Maximale hoogte CPU-koeler | 170mm |
I/O | 1x 3,5mm combo audio jack 2x USB-A 5Gb/s 1x USB-C 10Gb/s |
Gewicht | 10,54kg |
Inhoud | 55,86L |
Afmetingen (HxBxD) | 506 x 240 x 460 mm |
Garantie | 2 jaar |
Zoals de titel al verraadt, behandelen we in deze review specifiek de iCUE LINK-versie. Deze versie heeft drie van Corsair’s nieuwe iCUE LINK RX120 fans inbegrepen, plus een iCUE LINK System hub. Deze fans zijn individueel aan elkaar te klikken en sluit je vervolgens met Corsair’s eigen kabel aan een System Hub. Deze systemhub wordt op een USB 2.0-header op je moederbord aangesloten, waardoor deze volledig via software aan te sturen is. Hierover later meer.
De 3500X ARGB daarentegen komt met drie ‘standaard’ Corsair RS120 ARGB-fans, welke worden aangesloten middels een normale/universele 5V ARGB- en 4-pin PWM-kabels. De reguliere 3500X komt à la Lian Li O11 volledig zonder fans inbegrepen, dus daar kan je je eigen invulling aan geven. Buiten het wel of niet inbegrepen zijn van welk soort fans, is verder ook het enige verschil: het prijsverschil daarbuiten gelaten natuurlijk.
De Corsair 3500X iCUE LINK komt stevig verpakt in een kartonnen doos; allemaal vrij standaard. Wanneer we deze uitgepakt hebben, zien we door het glas heen al de drie RX120-fans al aangesloten, en uiteraard het strakke uiterlijk van de kast. Even ter bevestiging: hoewel we het hier steeds hebben over de ‘iCUE LINK’, heeft dat behalve de iCUE-fans en de Corsair System hub geen invloed op de rest van de kast.
Het unieke roosterpatroon is rondom de kast te zien en heeft daarnaast aan de boven- en rechterzijde magnetisch verwijderbare stoffilters. De onderzijde is volledig voorzien van. Hieronder zie je wat foto’s van alle aanzichten van de Corsair 3500X iCUE LINK. Aan de bovenkant vinden we naast en aan-uitknop een analoge 3,5mm audiopoorten, drie USB-poorten: tweemaal USB-A van 5 Gb/s en een enkele USB-C-poort van 10 Gb/s. Alle panelen en randjes zijn heel netjes afgewerkt, en de eerste in indruk op bouwkwaliteit is erg goed.
Laten we snel de kast eens ‘ontleden’, want dat is waar de 3500X echt begint te shinen. Zowel het glazen voor- en zijpaneel, het rechterzijpaneel en het bovenpaneel zijn geheel gereedschapsloos te verwijderen. Je trekt aan een uitstekend randje van elk paneel dat volgens los en vast weer klikt. Dit is een trend die wat mij betreft flink mag doorzetten, want het maakt het simpelweg een stuk makkelijker om onderhoud uit te voeren en/of de pc in te bouwen. Tevens is het erg gebruiksvriendelijk voor zowel beginnende als gevorderde bouwers. Je kan op deze manier namelijk overal makkelijk bij zonder dat je flink hoeft te wroeten tussen de panelen door. Vooral wanneer je dingen zoals een grote videokaart of processorkoeler hebt, is het fijn wanneer je overal goed bij kan.
Binnen in de kast vinden we tevens het doosje met accessoires. Hier vinden we een paar extra standoffs voor het moederbord, en alle benodigde schroefjes voor radiatoren, SSD’s en (extra) fans. Daarnaast krijg je een twaalftal tiewraps voor kabelmanagement en een splitter voor de frontpanelconnectoren. Dat laatste is voor mij nieuw, maar ik ben blij om het te zien: anno 2024 is er nog steeds geen honderd procent eensgezindheid over de lay-out van de frontpanelconnectoren op het moederbord; het liefst zie je dat natuurlijk wél, maar het feit dat je dit als optie krijgt ‘voor het geval dat’ is erg mooi meegenomen. Zeker voor nieuwe builds zou de standaardconnector voldoende zijn, dus als nieuwe bouwer heb je deze splitter waarschijnlijk niet nodig.
Iets waar ik op het eerste gezicht wat minder over te spreken is dat de Corsair 3500X geen ondersteuning heeft voor 3,5″ harde schijven. Nu lijkt dat in 2024 ook wat overbodig, maar harde schijven bieden nog steeds veel goedkopere massaopslag voor bijvoorbeeld back-ups en media. Het is zeker waar dat veel nieuwe pc’s geen harde schijven zien, maar het is wel iets om op z’n minst rekening mee te houden.
Corsair iCUE LINK System Hub
Wanneer je de iCUE LINK-versie van de Corsair 3500X koopt, mag je daar flink wat extra voor neertellen: op het moment van schrijven meer dan €70. Daar krijg je, zoals eerder gezegd, de Corsair RX120 iCUE LINK fans en System Hub voor terug. Hiermee ‘investeer’ je in het iCUE-ecosysteem van Corsair waarmee je alles van Corsair kan besturen via hun iCUE-software. Deze System Hubs zijn aan elkaar te koppelen en sluiten vervolgens aan op een USB 2.0-header op je moederbord, en moeten worden gevoed door een SATA-stroomkabel vanuit je voeding
De iCUE-fans zitten in de 3500X iCUE-LINK-kast vooraf aangesloten op de System Hub, die van zichzelf met magneetjes vasthangt in de kast. Ik zeg ‘vast’, maar zodra ik het tape verwijderde, viel hij bijna uit zichzelf los. De ‘puck’ zelf is heel licht en compact, dus er wordt snel ‘getrokken’ door de aangesloten kabels. De magneetjes die erin zitten zijn simpelweg te zwak om secuur op zijn plek te houden. Spoiler alert: voor de rest van de build heb ik de System Hub vastgezet met wat dubbelzijdig tape.
Specificaties testsysteem
- Intel Core i3 14100F processor
- NZXT Kraken Elite 280 RGB (2024) processorkoeler
- Kingston Fury Renegade 2x16GB DDR5 @6400MT/s Werkgeheugen
- ASRock Z790 PG Sonic Moederbord
- Samsung 970 Evo Plus 512GB SSD
- ASRock RX 7800XT Steel Legend 16GB videokaart
- Seasonic Focus GX 850W 80+ Gold voeding
Inbouwen
Laten we eens een mooi systeem inbouwen in de Corsair 3500X iCUE LINK!
De handleiding voor de Corsair 3500X Series is super uitgebreid en compleet met illustraties en (3D) renders. Alles wordt stap voor stap uitgelegd wat betreft de aansluitingen van de kast. Dit is iets wat ik graag zie en bij veel moderne kasten nog tekortschiet. Het feit dat de handleiding alleen digitaal is, vind ik anno 2024 ook niet meer een probleem, want via een telefoon of laptop is alles prima te bekijken. Tevens heb je dan geen last van kleine plaatjes met daaronder de uitleg in tien verschillende talen.
Zoals al vaker gezegd, werkt het erg prettig dat het boven bijna alle panelen volledig verwijderbaar zijn. Alle onderdelen zijn makkelijk te installeren, en ik kon overal goed bij. De fans zijn (in het geval van de 3500X iCUE LINK) al op de iCUE System Hub aangesloten, welke vervolgens middels een USB 2.0-header op het moederbord kan worden aangesloten en gevoed door een SATA-aansluiting van je voeding.
Bij de Corsair 3500X ARGB kan het zijn dat je eerst nog alle losse fans aan elkaar moet koppelen (“daisy chaining") en deze vervolgens gekoppeld aansluiten op een PWM-motor- en ARGB-verlichtingsheader op het moederbord. Het voordeel hiervan is dat het een universeel systeem is.
Voor het trekken en aansluiten van alle kabels zijn er genoeg ‘routes’ in de kast, maar ik had graag een geïntegreerde kabelmanagementgoot gezien met bijvoorbeeld klittenband, zoals bij de NZXT H5 Flow (2024). Op z’n minst had ik dan gehoopt op wat losse klittenbandkabelbinders, maar je krijgt helaas alleen een twaalftal tiewraps. Echt klagen doe ik ook niet, want er is verder wel gewoon genoeg ruimte om alle kabels weg te werken; je hoeft op het zijpaneel te rammen om hem weer dicht te krijgen, gelukkig. Het komt vooral neer op de stevige prijs van de iCUE LINK van de kast: met een premium prijs verwacht je ook wat meer premium features.
Goed, nu alles is ingebouwd en aangesloten, kunnen we de pc opstarten! We worden gelijk begroet met een flinke dosis RGB-verlichting van de Corsair iCUE LINK fans, die gelijk lekker stil zijn. De zijkanten van de RX120 iCUE LINK fans zijn mooi verlicht met RGB-verlichting, met de naam “CORSAIR" erin. Geen zorgen: deze Corsair naam kan je er gemakkelijk uit klikken als je het niet mooi vindt staan.
Let op dat als je de iCUE LINK-versie van de 3500X hebt, je de fans niet via de reguliere PWM- en ARGB-signalen van het moederbord kan instellen: dat moet via de Corsair iCUE-software.
Over software gesproken, komt dat dus zeker weten te pas als je kiest voor de Corsair 3500X iCUE LINK. Net zoals bij bijvoorbeeld NZXT het geval is met NZXT CAM, heeft Corsair een ommuurd ecosysteem opgezet voor hun iCUE-hardware. Kies van tevoren dus goed of je je wilt committeren, of dat je het ‘safe’ speelt met de standaard ARGB-uitvoering. Corsair’s iCUE-software is gratis te downloaden van Corsair’s
Met de Corsair iCUE-software stuur je niet alleen je interne componenten aan, zoals je Corsair fans, pompen (van waterkoelers), of de verlichting van je RAM aan, maar ook randapparatuur zoals headsets, muizen, toetsenborden en noem maar op. Om het voor de review eenvoudig en overzichtelijk te houden, focussen we ons voor nu alleen op de iCUE-LINK-fans die zijn inbegrepen bij de Corsair 3500X iCUE-LINK-kast.
Binnenin het programma krijg je een overzicht van alle aangesloten (ondersteunde) Corsair-hardware. Vervolgens kan je op de onderdelen klikken om te zien wat je kan aanpassen. Via je home-scherm krijg je tevens een algemeen overzicht van sensoren zoals CPU-load en temperaturen van je CPU en GPU. Daarnaast heb je een overzicht van “Murals": dat zijn kleurstellingen die je je kast (of andere hardware) kan laten aannemen. Je kan ook custom Murals inladen op basis van video’s of plaatjes.
Het moet gezegd worden dat de functionaliteit binnen de iCUE-software voor het aanpassen van ondersteunde fans erg uitgebreid is. Zo zijn er veel verschillende profielen mogelijk (inclusief custom profielen), hele precieze RPM-controle en volledig custom fan curves. Behalve dat de fans op basis van temperatuur geregeld kunnen worden, kan het bijvoorbeeld ook op basis van de belasting van de CPU. Erg handig!
Corsair iCUE biedt ook plugins om iCUE te laten werken met producten van derde partijen, zoals Lenovo, ASUS, MSI, NVIDIA en Gigabyte. Daarnaast is er ook ondersteuning voor synchronisatie/integratie met externe ecosystemen zoals PHILIPS HUE, Nanoleaf, Govee, of Nvidia Broadcast. Mocht je hier dus gebruik van maken, dan kan je dat middels iCUE of een plug-in direct managen middels dezelfde software.
De Corsair 3500X is, welke versie je ook koopt, een zeer geschikte kast voor beginnende bouwers. Hij is namelijk erg makkelijk om in te bouwen door een hele uitgebreide handleiding, het bijna volledig gereedschapsloze gebruik. Wanneer je de iCUE LINK-versie hebt met eventueel andere Corsair iCUE-producten, zoals een radiator, is de integratie daarvan ook gestroomlijnd en past alles via software aan. Daaraan moet ik wel een kanttekening zetten dat je voor Corsair’s iCUE ‘ecosysteem’ wel een flinke premium betaalt, want de iCUE LINK-versie van de 3500X-kast is naar mijn mening te prijzig voor wat je extra krijgt. Mocht de Corsair 3500X iCUE LINK in de aanbieding zijn, dan is hij zeker het overwegen waard.
Naast het bouwgemak is de 3500X goed gebouwd, en ik ben er te spreken over de stoffiltering die bijna volledig rondom de kast te vinden is.
Het kabelmanagement had wel iets beter gemogen, want dat had het bouwgemak helemaal afgemaakt. Ook had ik graag gezien dat er op z’n minst één exhaust fan was geweest: zeker voor luchtkoeling was dat mooi meegenomen geweest.
De iCUE-software van Corsair heeft grote stappen gezet in de afgelopen jaren, en de functionaliteit is best wel uitgebreid, maar voor de meeste mensen zou ik de reguliere “Corsair 3500X ARGB" aanraden, met name door de prijs en/of wanneer je geen andere Corsair-iCUE-producten van plan bent te kopen. Zelfs mét iets als een Corsair waterkoeler vind ik de meerprijs lastig te verantwoorden. Wacht dus op een aanbieding, want objectief gezien heeft de Corsair 3500X Series in zijn algemeenheid veel te bieden. Zo is de ‘kale’ 3500X (zonder fans) vaak verkrijgbaar onder de €80, wat het een zeer interessante keuze maakt om fans naar eigen smaak toe te voegen en geeft daarmee veel waar voor je geld.