Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Corsair HS80 RGB Wireless
Links; Navigatie;De Corsair HS80 RGB Wireless is draadloze headset met ondersteuning voor Dolby-Access (Atmos). De headset is uitgerust met twee 50 mm neodymium drivers die samengaan met Corsair zijn Hyper-Fast Slipstream Wireless techniek. In de basis moet dit een lage latentie bieden met kwalitatieve audio; de insteek van Corsair zijn HS80 RGB Wireless headset.
De HS80 RGB Wireless maakt onderdeel uit van het iCUE-software pakket en biedt tevens integratie in de Dolby Access-software. Deze software is beschikbaar in de Microsoft Store in Windows 10. De software is 30 dagen gratis te gebruiken. Na deze periode betaal je eenmalig 30 euro. Met de aanschaf van de HS80 RGB Wireless is dit gelukkig niet nodig; Corsair voorziet in de licentie. Wanneer de headset is aangesloten, wordt deze automatisch gedetecteerd in de Dolby Acces-software; makkelijk! De Corsair HS80 RGB Wireless heeft een adviesprijs van € 149,99.
Een overzicht van de specificaties:
De 50 mm neodymium drivers moeten draadloos kwalitatieve audio leveren met een frequentiebereik van 20 Hz tot 40.000 Hz. De aanwezige microfoon is een omnidirectionele microfoon, ofwel ongericht (rondom) vangt deze stemgeluid op. De microfoon heeft een LED-indicator wanneer ingeschakeld, deze licht in het wit op wanneer actief. Wanneer de microfoon naar beneden geklapt staat, ofwel in actieve modi; brandt de LED-indicator wit. Wanneer de microfoon is uitgeschakeld brandt deze rood. Mocht de LED-indicator je niet bekoren, dan kan je deze via de iCUE-software volledig uitschakelen.
De pluche oorkussens zijn opgevuld met traagschuim. Om draadloze vrijheid te benadrukken: Corsair geeft aan dat een draadloos bereik tot 60 meter haalbaar moet zijn. De batterijduur is bij een volledig opgeladen batterij circa 20 uur. Niet enkel is de headset gebruiksklaar voor PC-gaming, de headset biedt ook compatibiliteit met de PlayStation 4 en 5.
De HS80 RGB Wireless komt in een degelijke verpakking. Inhoud bestaat uit een gebruikershandleiding, een USB Type-C (headset) naar USB Type-A (PC) oplaadkabel en een 2.4 GHz USB Dongle voor draadloos gebruik.
Eerste indruk van de HS80 RGB Wireless is een stevige headset. De oorschelpen zijn vervaardigd uit stevig kunststof, de hoofdband is een combinatie van kunststof en een aluminium binnenwerk. De hoofband van textiel die op de bolling van het hoofd rust is verstelbaar op het frame van de constructie. Hier is het Corsair-woordmerk op zichtbaar.
De aluminium toevoeging maakt het dat de headset doorgaand kwalitatief hoogwaardiger aanvoelt. De meegeleverde oorkussens zijn van stof, het ontwerp zelf is gebaseerd op de eerdere Corsair Void-headsets.
Op het linker oorschelp is ruimte gemaakt voor de aansluiting en knoppen. Hier is een USB Type-C aansluiting te vinden voor het opladen, een LED-indicator, een volumewiel en een powerknop. Overigens is er ook een LED-indicator aanwezig direct naast het metaal afgewerkte volumewiel aanwezig; chique! De kleur rood staat logischerwijs voor een laag batterijniveau, oranje voor gemiddeld en groen voor een volle capaciteit.
De microfoon is flexibel en lichtjes te stellen richting de mond. Dit is een fijn detail die ik destijds al kon waarderen op mijn CM Storm Sirus, dan hebben we het al over circa zeven jaar geleden. Overigens zijn de eerdere genoemde knoppen goed te vinden op de tast.
De meegeleverde USB-dongle heeft een strakke afwerking, iets wat Corsair netjes doet in lijn met zijn randapparatuur. De LED-indicator licht in het rood op wanneer aangesloten. De Corsair HS80 RGB Wireless voelt deftig aan in handen en voelt kwalitatief goed op niveau. Uiteindelijk ben ik ontzettend benieuwd naar de geboden geluidskwaliteit, vooral in combinatie met de Dolby Access-software (Atmos).
De iCUE-software van Corsair brengt hardware en randapparatuur samen in één schil. Hardware van ASUS is bijvoorbeeld te synchroniseren met Corsair-verlichtingseffecten. Bovenin bevindt zich een menu met diverse mogelijkheden, waaronder een dashboard om specifieke functies van diverse randapparatuur samen te brengen. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om snel te wisselen in DPI op de Sabre RGB PRO (een gamingmuis van Corsair), maar kan ook gebruikt worden voor toetsenbord of headsetfunctionaliteiten. Zie het als een totaalpagina voor snelle acties met Corsair-randapparatuur. De ‘instant lightning’ voorziet in het snel kunnen schakelen in verlichtingskleur en ‘settings’ voorziet in instellingen voor apparatuur en firmware-updates.
De landingspagina bestaat uit verlichtingseffecten. Er zijn diverse presets beschikbaar, waaronder regenboog, kleurpulsen, kleurtransitie en waterkleur-spectrum. Het is ook mogelijk om een statische kleur te kiezen. Onder het kopje “Lighting Link" zijn nog meerdere preset aanwezig. Nu is er RGB-verlichting aanwezig op de HS80 RGB Wireless, maar om écht te zeggen dat dit heel uitbundig is uitgevoerd; nee. Het is redelijk beperkt met een verlichting Corsair-logo op ieder oorschelp. Complexere verlichtingseffecten komen daarmee niet heel goed uit de verf.
Wanneer ruimtelijk geluid is ingeschakeld, verdwijnen de equalizer-instellingen in de iCUE-software. Dit heeft te maken met Dolby Access-software wanneer deze is ingeschakeld. Het zogenoemde “Spatial Sound" wat voor ruimtelijk geluid staat zorgt voor een driedimensionale geluidsbeleving. In de basis een stukje geluidservaring met Atmos. Geluiden moeten hier realistischer en intenser doen aanvoelen. Wanneer uitgeschakeld bestaan de equalizer-instellingen uit puur-direct, film/theater, FPS-competitie, chat en bass-boost. Je kan ook handmatig EQ-profielen aanmaken en spelen met de dB’s.
Verder heeft de HS80 RGB Wireless nog een algemene pagina voor instellingen, bestaande uit firmware updates, batterijstatus, LED-helderheid, het automatisch uitschakelen voor batterijbesparing, zichtbaarheid van het batterijniveau binnen de iCUE-software (het trayicoon), voice prompts die presets aankondigen, het in- en uitschakelen van de microfoon LED-indicator en het koppelen met draadloze USB-dongle. Gesproken over deze USB-dongle, deze kan je instellen voor PC en Playstation gebruik middels de iCUE-software.
ComfortDe HS80 RGB Wireless is vlak op het bureau neer te leggen, de oorschelpen draaien tot 90 graden mee voor deze vlakke positionering. Mooi details is het extra ringetje op het frame, deze heeft wat meer weerstand en voorkomt dat de oorschelpen niet draaien bij het hanteren. Het solide frame van aluminium mag er zijn, deze voelt degelijk en is tegelijkertijd comfortabel. De primaire hoofdband bepaald de stevigheid, waar de hoofdband van textiel contact maakt met de bolling van je hoofd. Deze is verstelbaar aan de binnenzijde van het aluminiumgedeelte op de hoofdband. Dit is netjes verwerkt, ook leuk voor het oog.
De oorschelpen met het traagschuim zijn vooral fijn in combinatie met een bril. Op de oren en écht rondom de oren merk ik er relatief weinig van. Test ik vervolgens met een bril op, die ik normaliter draag, dan is het verschil duidelijk aanwezig. De druk wordt dankzij het traagschuim opgenomen en verdeeld zich vervolgens prima rondom het oor. Daarmee is de bril bijna niet aanwezig. Het bedienen van de knoppen gaat goed op de tast, nu heb je deze relatief weinig nodig. Als laatste wil ik de microfoon aanstippen; deze is flexibel en richting de mond te buigen. Zoals eerder vermeldt doet mij deze denken aan de CM Storm Sirus. Ik vond dit een aangename feature en kan dit dan ook zeker appreciëren op de HS80 RGB Wireless.
Geluids- en opnamekwaliteitGeluid is hetgeen wat mij heeft doen verassen. Ik ben een lang termijn SteelSeries Arctis Pro Wireless gebruiker, dit is mijn main-headset. De HS80 RGB Wireless klinkt plezierig met de ingebakken equalizer in Corsair iCUE-software, maar… nog beter met de Dolby Acces-software ingeschakeld. Zodra je deze software ingeschakeld wordt de equalizer in de iCUE-software gedeactiveerd. Daarmee verkiest de HS80 RGB Wireless altijd de voorkeur aan ruimtelijk geluid, ofwel de driedimensionale geluidsbeleving met Dolby Atmos.
Eigenlijk doet de geluidsbeleving mij de standaard equalizer in de iCUE-software vergeten. De HS80 RGB Wireless is duidelijk gemaakt voor dit geluidsspektakel - het is oprecht genieten. Het geluid is dan ook zeer zeker een upgrade ten opzichte van mijn SteelSeries Arctis Pro Wireless. Nu klinkt deze ook goed als het om audiokwaliteit gaat. Met een snelle wissel tussen de Arctis Pro Wireless en HS80 RGB Wireless is de wedstrijd al snel in het voordeel van Corsair zijn nieuwe headset. Het klinkt ruimtelijk en vol, tevens blijft het zuiver. Het is overigens heerlijk om diverse Dolby Access c.q. Atmos-content te beluisteren op YouTube, dan is het verschil écht duidelijk.
Voor games en muziek is het verschil duidelijk merkbaar. Je wordt dieper meegesleurd in de content. Ik ben oprecht van mening dat het bij games niet enkel grafische elementen en gameplay hetgeen zijn die het lot doen bepalen, naast het oog wil het oor ook genieten. Overigens is het wel van belang dat het apparaat- en de content Atmos-ondersteuning biedt. Bij de HS80 RGB Wireless is Atmos enkel ondersteund op PC, dus niet onder PlayStation 4 en 5. De opnamekwaliteit ben ik bescheiden over; deze klinkt zuiver. Ik had in eerste instantie niet verwacht dat de omnidirectionele microfoon dit zou gaan leveren en vreesde voor wat achtergrondgeluid. Echter klinkt de microfoon vrij onverstoord. Met meerdere mensen in één ruimte, ofwel op het kantoor is deze wel wat gevoeliger.
Corsair HS80 RGB Wireless (draadloos)
Batterijduur
De HS80 RGB Wireless komt zijn belofte goed na; gemiddeld wist ik op een volle batterijlading 19 á 20 uur uit de headset te persen. Het is mogelijk om de headset bekabeld te gebruiken en tegelijkertijd de batterij op te laden, wat niet altijd het geval is bij draadloze headset.
Informatie inzake het batterijniveau is vooral aangenaam via het iCUE-software trayicoon. De LED-indicator op de headset zet kan mij niet zo bekoren. Het is praktischer om dit te controleren via de software, wanneer de headset op je hoofd staat. Wanneer voice prompts (meldingen) staan ingeschakeld - hoor je een mevrouw netjes informatie geven over het batterijniveau en overige zaken omtrent de microfoon en equalizer-instellingen.
De HS80 RGB Wireless is Corsair zijn nieuwste toevoeging in het midden tot hogere segment aan draadloze gaming headsets. Er zit wat leuke techniek met o.a. Dolby Access ondersteuning op deze headset, maar is het voldoende voor een goede indruk en eindbeoordeling? Je leest het in deze eindconclusie.
De HS80 RGB Wireless voelt in ieder geval solide aan. Het frame, de oorschelpen en delen die deels vervaardigd zijn van kunststof zijn van respectabele dikte. De toevoeging van aluminium die het frame doet vormen, is een mooie samenkomst van materialen die het redelijk premium doen aanvoelen. Met een adviesprijs van € 149,99 voelde de HS80 RGB Wireless bij een eerste hands-on al redelijk overtuigend, zonder iets te weten over de geluids- en opnamekwaliteit. Mooi toevoeging is de verstelbare microfoon, deze is flexibel en netjes richting de mond te buigen voor een gewenste positionering. Zo eet een bakje Almhof lekker weg zonder al te veel rotzooi.
De geluids- en opnamekwaliteit doet het vervolgens op zijn plaats ook goed. Met name de geluidskwaliteit mag er zijn. De Dolby Access-software met de driedimensionale geluidsbeleving komt krachtig doch delicaat over. Met diverse Atmos-testen op YouTube kan je goed aanvoelen hoe ruimtelijk het geluid is opgezet. Deze maakt korte metten met de equalizer in de iCUE-software van Corsair. En daar is de Dolby Access (Atmos) integratie ook voor bedoeld. Corsair voorziet ook in een licentie, zodat je de Dolby Access-software onbeperkt kan gebruiken. De opnamekwaliteit is op zijn beurt helder en duidelijk, de integratie van zowel geluids- als opnamekwaliteit is goed gelukt.
Voeg hier aan toe degelijke software ondersteuning, een batterijduur van gemiddeld 19 á 20 uur met een zeer capabele afstand tussen USB-dongle en headset (getest op circa 30 meter). Met dat gezegd te hebben voelt de HS80 RGB Wireless op veel vlakken gerechtvaardigd. Het mag dan wel het midden- tot hogere segment zijn van de HS line-up aan headsets; het levert deze ervaring zonder twijfel in de praktijk.
De toevoeging van RGB-verlichting is summier, dit kan mij eigenlijk niet zo bekoren. Het zijn twee kleine Corsair-logo’s op de oorschelpen. Uiteraard in het achterhoofd dat batterijduur voor gaat dan verlichting op de oren, maar goed; de toevoeging RGB klinkt mij in de productnaam wat zwaar voor wat het in de praktijk doet. Overigens is de meegeleverde USB-dongle vrij lang (groot). Er zijn al genoeg headsets op de markt die het met een kleinere USB-dongle doen. Kan ik deze twee punten als zware minpunten benoemen? Nee. Het weegt totaal niet af tegen de pluspunten van de Corsair HS80 RGB Wireless. Met een adviesprijs van € 149,99 levert Corsair een prima headset af.