Review: Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display

Processorkoeler (CPU-koeler)

85%
Kleurrijk beeldscherm

In het kort

De Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display levert zeer degelijk prestaties voor een 240mm-AIO. De combinatie van de fancontroller en het kleurrijke IPS LCD-scherm maken het een elegant totaalplaatje - een aanwinst voor je build.

  • Eindoordeel

Review: Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display

Links; Navigatie;

Inleiding

De Corsair iCUE Elite Display-waterkoelers (AIO’s) zijn, zoals de naam al doet vermoeden, uitgerust met een LCD-display. De reeks bestaat uit de H100i (240 mm), H150i (360 mm) en de H170i (420 mm). Het betreft hier een IPS LCD-scherm dat verwerkt zit bovenop de pompbehuizing. Dankzij de IPS-schermtechniek dienen helderheid en kleurweergave zeer accuraat te zijn. Voor alle drie de waterkoelers geldt een resolutie van 480 x 480 onder een verversingssnelheid van 30 FPS.

In deze review bespreek ik de Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display – het 240mm-radiatormodel. Rondom het 2,1 inch IPS LCD-scherm zit nog een LED-ring met 24 ARGB-LED’s. Het scherm en de RGB-verlichting is middels de Corsair iCUE-software te bedienen. Ook op de radiator zijn RGB-fans te vinden, in de vorm van Corsair zijn ML RGB Elite-serie fans. Meer informatie hierover lees je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display circa € 250,85.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De iCUE H100i ELITE LCD Display is opgebouwd uit een aluminium radiator van 240 mm samen met slangen van 380 mm en een pompbehuizing. Op de pompbehuizing bevindt zich de CPU-baseplate, ofwel de “koudenplaat” die tegen de processor aan rust om te koelen. Het 2,1 inch IPS LCD-scherm is fysiek los te koppelen van de behuizing. Daarmee bevat het scherm enkel de schermtechniek en blijft de fysieke pomp op zijn positie in de behuizing. Het scherm maakt contact met de pomp c.q. zijn voeding middels een pin-header verbinding.

Voor het aansturen van de ML RGB Elite-serie fans is en fancontroller meegeleverd. Goed om te weten is dat het hier om de ML RGB Elite-serie fans gaat met magnetische levitatielagers; de high-end fans van Corsair. De fans starten op 400 RPM (idle) en lopen tot maximaal 2000 RPM op. In samenhang met de fancontroller en de iCUE-software heb je volledig beheer over deze fans, hetzelfde valt te zeggen over de pompsnelheid het beheer van het scherm i.c.m. de ARGB-LED’s.

De iCUE H100i ELITE LCD Display gaat prima samen met moderne sockets, waaronder AM4 van AMD en LGA1700 van Intel. Standaard geeft Corsair de iCUE H100i ELITE LCD Display vijf jaar fabrieksgarantie mee; deftig!

Showcase

De iCUE H100i ELITE LCD Display komt in een degelijke verpakking; nét wat anders dan de gemiddelde waterkoeler- AIO. De inhoud bestaat uit de waterkoeler zelf, een veiligheidsvoorschriften, de twee ML RGB Elite-serie fans, de fancontroller i.c.m. een RGB-hub, diverse kabels en montageonderdelen voor het AMD en Intel-kamp.

Laat ik eerst nog wat meer vertellen over de meegeleverde fancontroller. Zoals hierboven vermeldt zitten er ook RGB-aansluitingen op deze fancontroller. Deze gaat door het leven als de “iCUE Commander Core” – ik krijg direct flashbacks naar de game Commandos: Behind Enemey Lines. Met de iCUE H100i ELITE LCD Display worden standaard twee fans meegeleverd. De fancontroller biedt ruimte voor een totaal van zes fans, kortom: je kan er nog eens vier Corsair-fans op aansluiten. Voor iedere fan stelt de fancontroller een ruimte beschikbaar voor de 4-pin aansluiting en RGB-aansluiting.

De radiator is opgebouwd uit aluminium koelvinnen. Op de zijkant is heel subtiel het Corsair-logo zichtbaar. De 360 mm tubes (slangen) zijn gevlochten afgewerkt, iets wat mooi samen gaat met het zwarte uiterlijk van de waterkoeler. De overgang van slang naar radiator is met de aansluitingen deftig afgewerkt, hier zien we nog wel eens krimpkousen wat goedkoper oogt, in het geval van de iCUE H100i ELITE LCD Display is dit prima op orde.

Vervolgens komt het onderscheid tussen pomp- en beeldtechniek. De pomptechniek zit netjes verwerkt in de pompbehuizing, die overigens een laag-profiel heeft. Uiteraard is het verhaal anders bij plaatsing van het beeldscherm, de pomp inclusief beeldscherm valt dan hoger uit op de processor c.q. het moederbord. En dan nog blijft de iCUE H100i ELITE LCD Display een minimalistisch verschijnsel. Voordeel van een AIO is de ruimte rondom de socket en daarmee een flexibele toegang tot de geheugensloten/het werkgeheugen.

Vanaf de het beeldscherm gaat één kabel richting de pomp-header van het moederbord, één kabel naar de fancontroller en één USB (2.0) kabel richting het moederbord. Op de pompbehuizing zelf, dus zonder beeldscherm zitten geen kabels. De werking van de iCUE H100i ELITE LCD Display valt en staat dus bij het beeldscherm, iets wat beschouwd kan worden als gevoeligheid.

In het vervolg gaan de kabels afkomstig van de fans richting de fancontroller, die gevoed wordt middels een SATA-aansluiting. Vanaf de fancontroller gaat vervolgens nog een USB (2.0) kabel richting het moederbord. Voor communicatie doeleinde heb je dus twee USB (2.0) aansluitingen nodig. Gelukkig levert Corsair een USB (2.0) y-splitter kabel mee, zodat je maar één USB (2.0) pin-header hoeft op te offeren.

Het 2,1 inch IPS LCD-scherm maakt contact middels een pin-aansluiting op de pompbehuizing. Het scherm heeft een resolutie van 480×480 pixels onder een verversingssnelheid van 30 FPS. Het scherm kan ingezet worden voor systeemparameters, maar uiteindelijk koop je dit beest voor het animeren van GIF-afbeeldingen, toch…? Het beeldscherm klikt magnetisch op de pompbehuizing en maakt direct verbinding op de pin-header voor communicatie.

Standaard levert Corsair de iCUE H100i ELITE LCD Display met koelpasta. Uiteraard vervangen we dit met Noctua NT-H1-koelpasta om resultaten tussen verschillende CPU-koelers en AIO’s te waarborgen. Met de ML RGB Elite-serie fans gemonteerd is de iCUE H100i ELITE LCD Display gereed voor verdere montage op het moederbord. De ML RGB Elite-serie fans hebben overigens ieder acht LEDs die afzonderlijk te besturen zijn middels de iCUE-software, kortom: ARGB.

Montage vereist weinig uitleg. Voor montage is er gebruik te maken van een AMD of Intel-montageplaat (backplate). Op de MSI MEG Z590 Godlike (LGA1200) is plaatsing van de Intel-backplate direct mogelijk. Waarna afstandbusjes de hoogte bepalen voor het aandraaien van de pompbehuizing bovenop de processor. Standaard is de iCUE H100i ELITE LCD Display uitgerust met montageplaten voor Intel. Voor AMD moet je deze dus verwisselen op de pompbehuizing zelf.

Vervolgstap is het aanbrengen van koelpasta en de pompbehuizing positioneren. Nu is het enkel nog de meegeleverde duimschroeven aandraaien waarna montage van de iCUE H100i ELITE LCD Display compleet is. Uiteraard zitten alle kabels al netjes op hun plek.

De iCUE-software van Corsair brengt hardware en randapparatuur samen in één schil. Met de iCUE H100i ELITE LCD Display krijg je in het home-scherm direct snel-opties te zien. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een scéne te selecteren als het om verlichtingseffecten gaat. Nog handiger zijn de directe “sensoren”, ofwel systeemparameters. Dit geldt niet enkel voor hetgeen wat de iCUE H100i ELITE LCD Display doet, de videokaart is bijvoorbeeld ook opgenomen in dit verhaal.

De software maakt gebruik van een dropdown-menu waarin verlichtingseffecten zijn opgenomen voort zowel algemeen gebruik, de LED-ring rondom het beeldscherm, de zijn ML RGB Elite-serie fans en algemene hardware-verlichting van de setup. Daarnaast zijn er nog menu’s voor het beeldscherm, koeling, meldingen en algemene apparaatsinstellingen.

Sensoren – noem het systeemparameters kunnen beheerd worden in snelheid en op labelniveau ingesteld worden. Het zijn aangename indicators om de iCUE-software meer eigen te maken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om met de GPU-fans te spelen.

Het koeling-menu geeft in de basis de parameters weer van de iCUE H100i ELITE LCD Display, bestaande uit de twee ML RGB Elite-serie fans, de pomp en de koelvloeistof (coolant) temperatuur. In de software zitten standaardprofielen bestaande uit rustig, zero-RPM (schakelt de fans volledig uit totdat de koelvloeistof 40 graden Celsius bereikt), gebalanceerd en extreem. De laatste van deze opsomming verklapt het eigenlijk al een beetje: volledige RPM voor zowel de fans als pomp. Je kan eigen profielen aanmaken die toegespitst zijn op temperaturen van bijvoorbeeld de processor of de koelvloeistof. Wanneer de processor 70 graden Celsius bereikt, mogen de fans bijvoorbeeld maximaal 1800 RPM draaien.

Het beeldscherm en de aanwezige LEDs zijn eenvoudig te beheren. Je kan per LED een kleur kiezen en op het beeldscherm kiezen tussen een vaste systeemparameter of meerdere systeemparameters die elkaar na een fractie van tijd afwisselen. Een afbeelding of GIF-afbeelding behoren ook tot de opties. Het is zelfs zo dat wanneer wenselijk de LEDs (ring) rondom het beeldscherm kijkt naar de kleuren van de afbeelding of GIF. Deze past automatisch de kleuren aan op de LED-ring; toffe toevoeging! Hieronder nog wat afbeeldingen van de iCUE H100i ELITE LCD Display in actie. Het 2,1 inch IPS LCD-scherm is verdomd helder en kleurvol – tot zoverre de beste die ik in dit kaliber aan scherm AIO’s heb gezien!

Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.

Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de NT-H1-koelpasta van Noctua. De load-testen zijn anno 2020 – 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie” van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.

De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench (2017 – 2020) vind je hieronder. Hetzelfde geldt voor de eerdere resultaten op onze AMD Ryzen 7 3800XT test bench (2020 – 2021). Ik zet het avontuur voort met een Intel Core i9 10900K. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder de Intel Core i9 10900K test bench anno 2021.

AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 – 2020)

AMD Ryzen 7 3800XT test bench resultaten (2020 – 2021)

Per december 2021 hebben we de resultaten nog wat aangepast voor algemene CPU-koeler en AIO’s testen. Los van het feit dat we in samenhang met de Blender Classroom-benchmark werken; fixeren we ons nu enkel op een 5GHz overklok i.c.m. de Intel Core i9 10900K. Het verlangen om een Intel Core i9 12900K test bench neer te zetten is groot, maar voor nu stellen we dit nog even uit. De iCUE H100i ELITE LCD Display komt als 240 mm AIO goed mee in de idle-resultaten. Onder load/100% zit de iCUE H100i ELITE LCD Display in het spanningsveld van de 240 én 360 mm AIO’s. De waterkoeler komt goed mee en zit met 0,2 graden Celsius nét achter de Deepcool Castle 360 EX RGB – een 360 mm AIO.

Op basis van temperatuur/geluidsproductie scoort de iCUE H100i ELITE LCD Display erg goed. Het weet qua rendement de Deepcool Castle 360 EX RGB dik te overtreffen, zeker omdat deze AIO een maatje groter is. Prijstechnisch is deze AIO dan wel weer goedkoper dan de iCUE H100i ELITE LCD Display, maar kent deze niet zo’n uitgebreide featureset. Kortom: de resultaten van de iCUE H100i ELITE LCD Display zijn zeker niet teleurstellend. Onder 40 dBA is het een mooie prestatie.

De Corsair iCUE H100i ELITE LCD Display was er vroeg bij tijdens de lancering van Intel Alder Lake, ofwel LGA1700. We hebben de AIO-waterkoeler getest op ons vertrouwde LGA1200-platform, wat dat in de praktijk opleverde lees je verder in deze conclusie.

Laat ik voorop stellen dat de combinatie van tempereratuur en geluidsproductie voor een 240 mm AIO-waterkoeler erg goed is. De prestaties zijn daarmee gewoon van goed niveau. Je kan zonder twijfel de iCUE H100i ELITE LCD Display een high-end processor toevertrouwen, ook wanneer je gaat overklokken. Met een temperatuur van 72,4 graden Celsius onder load met Intel Core i9 10900K is prima, vooral kijkende naar de geluidsproductie van 40 dBA. Een deftig resultaat!

De AIO-waterkoeler zelf voel en oogt hoogwaardig. Uiteraard gaat het hier om een standaard aluminium radiator, desalniettemin is het esthetisch netjes vervaardigd. De zwarte coating dekt de koellamellen netjes. De pompbehuizing zelf is relatief laag, de combinatie van het beeldscherm maakt deze wat hoger op de processor/het moederbord.

Het kleurrijke 2,1 inch IPS LCD-display is de eyecatcher van deze AIO-waterkoeler. De animaties, kleuren en zuiverheid onder een verversingssnelheid van 30 FPS ogen fantastisch. De iCUE H100i ELITE LCD Display is tot zover het beste beeldscherm dat ik op een AIO-waterkoeler gezien heb. De meegeleverde ML RGB Elite-serie fans kleuren feestelijk mee, waarmee het RGB-feest compleet is. De iCUE-software geeft een bak aan informatie en mogelijkheden om mee te spelen. Het werkt overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Tijdens het testen en schrijven van deze review heb ik geen softwarematige fouten opgemerkt.

De iCUE H100i ELITE LCD Display moet overtuigen om het geld ervoor neer te willen leggen. De AIO-waterkoeler is namelijk best prijzig. Vanuit mijn praktijkervaring durf ik te stellen dat de AIO-waterkoeler zijn prijs waardig is. Het pakket is visueel, qua accessoires en op basis van prestaties een prima verhaal.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid