Sponsor

Review: Corsair K55 RGB PRO XT

Toetsenbord

70%
Dik toetsenbord voor liefhebbers van membraan

In het kort

De Corsair K55 RGB Pro XT levert veel functionaliteit voor een membraantoetsenbord. Daarmee mag dit toetsenbord geacht worden als high-end uiting. Leuk voor de liefhebber die mechanische toetsen te luid vindt. De prijs staat wel onder druk, gezien het feit dat dit toetsenbord zich qua prijs in het vaarwater bevindt van mechanische toetsenborden.

  • Eindoordeel

Review: Corsair K55 RGB PRO XT

Links; Navigatie;

Inleiding"

De Corsair K55 RGB PRO XT is een RGB-verlichte membraanplank. Een full-size toetsenbord met de nodige features, waarvan je kan stellen dat deze een breed publiek trekt voor een schappelijke prijs. De featureset bestaat o.a. uit fysieke mediatoetsen, zes macrotoetsen, een polssteun, RGB-verlichting en software-integratie met Corsair iCUE.

Verder heeft het toetsenbord een IP42-classificering dat het stof- en morsbestendig maakt. De membraantoetsen zouden een stille, doch responsieve ervaring moeten bieden, iets wat we verder in de review bespreken. De Corsair K55 RGB PRO XT bezit een adviesprijs van € 79,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

Corsair K55 RGB PRO XT

De K55 RGB PRO XT weegt 940 gram en is 167 mm in lengte, 481 mm in breedte en 36 mm hoog. Naast de K55 RGB PRO XT is er ook nog een K55 RGB PRO, dus zonder de toevoeging van XT. De K55 RGB PRO heeft achtergrondverlichtingszones, waar de K55 RGB PRO XT ondersteuning heeft voor verlichting per toets. Middels de iCUE-software kan je dus per toets de RGB-verlichting beheren.

Het toetsenbord maakt gebruik van selectieve USB-rollover tot 12 toetsen (12-key rollover). Op de linkerzijde van het toetsenbord siert een zestal G-toetsen; dit zijn zes toetsen die toegewijd zijn voor macro’s. Standaard levert Corsair het toetsenbord met twee jaar garantie.

In het geel verpakt landt de K55 RGB PRO XT hier op het balkon. Qua afwerking oogt de verpakking degelijk; je moet van geel houden. Het toetsenbord zelf wordt beschermd door plasticfolie. De inhoud bestaat uit het toetsenbord zelf, een handleiding en losse polssteun.

Het toetsenbord oogt op het eerste gezicht degelijk. Matzwart afgewerkt met een glossy afwerking aan de bovenzijde. Vanuit de praktijkervaring vangt deze wat meer stof én is deze gevoelig voor vingers. Toch zou ik dat deel niet willen missen; het misstaat de K55 RGB PRO XT niet. De behuizing is vervaardigd uit plastic, waar de keycaps van ABS zijn.

Op het glossy gedeelte bovenaan het toetsenbord bevinden zich diverse fysieke knoppen, bestaande uit een macrotoets, een verlichtings- en RGB-helderheidsknop, een Win Lock-knop en diverse mediaknoppen. Niet ver daaronder zit nog een verzameling aan mediaknoppen. Ook LED-indicators voor o.a. Caps Lock en Num Lock zijn aanwezig.

Subtiel zit het Corsair-logo verwerkt op het midden, evenals een K55-vermelding op de linkerzijrand. Leuke details als je het mij vraagt. De zes G-toetsen zitten verwerkt op de linkerzijde van het toetsenbord, een relatief bekende plek voor macrotoetsen.

Ondanks het plastic omhulsel/ontwerp voelt de K55 RGB PRO XT stevig aan. Er is minimale flex wanneer je het toetsenbord op diverse punten voorziet van druk. Het gekozen font op de toetsen oogt degelijk, ook wanneer de RGB-verlichting ingeschakeld is. Puntje van aandacht zijn de overige fysieke toetsen, waaronder ook de mediatoetsen. Deze lichten jammer genoeg niet op met het RGB-goedje, ofwel, deze zijn niet verlicht.

Ook nog op de gevoelige plaat vastgelegd: links de zes G-toetsen (macrotoetsen) en links diverse fysieke knoppen inclusief de mediaknoppen. Wat mij betreft komt alles goed samen op het toetsenbord. Je hebt 104 toetsen + zes macrotoetsen tot je beschikking, nog los van de overige knoppen. Onder je vingers voelt de K55 RGB PRO XT daardoor compleet aan.

Het toetsenbord heeft uitklapbare pootjes samen met een rubberen afwerking wanneer vlak gebruikt. De polssteun maakt de set compleet. Deze is relatief hard, maar ondanks dat, toch comfortabel voor de touch. Het Corsair-logo met geel kan ik hier wel waarderen, een leuke toespeling naar de verpakking en het merk an sich.

Met de Corsair MM700 RGB extended – en een muis die tijdens het schrijven van deze review nog onder NDA staat –, is het feest compleet. Geen zorgen: een review van de muismat inclusief muis volgen binnenkort.

De iCUE-software van Corsair brengt hardware en randapparatuur samen in één schil. Hardware van ASUS is bijvoorbeeld te synchroniseren met Corsair-verlichtingseffecten. Bovenin bevindt zich een menu met diverse mogelijkheden, waaronder een dashboard om specifieke functies van diverse randapparatuur samen te brengen. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om snel te wisselen met macro’s op de K55 RGB PRO XT, maar kan ook gebruikt worden voor muis- of headsetfunctionaliteit. Zie het als een totaalpagina voor snelle acties met Corsair-randapparatuur. De ‘instant lightning’ voorziet in het snel kunnen schakelen in verlichtingskleur en ‘settings’ voorziet in instellingen voor apparatuur en firmware-updates.

Voor de K55 RGB PRO XT bestaan de functionaliteiten uit keymapping, verlichting, gameknoppen en algemene instellingen. De keymapping-functionaliteit is uitgebreid. Er is veel mogelijk. Uiteraard stuurt Corsair hier ook op het optimaal gebruik van de G-toetsen (macrotoetsen).

Als het om verlichtingseffecten en mogelijkheden gaat: er is veel mogelijk. De K55 RGB PRO XT mag dan wel een membraantoetsenbord zijn, waarvan je zou verwachten: het is een goedkopere prijsklasse, dus op functies snijdt men in de software. Gelukkig mag dat niet zo zijn. Het stopt niet enkel bij het instellingen van verlichting of per toets. Het is ook mogelijk om de snelheid te bepalen, kleuren van deze effecten, de richting en het aanmaken van lagen. Het is mogelijk om verlichtingseffecten te combineren in lagen, waarna deze elkaar opvolgen op basis van de gemaakte instellingen.

De zogenoemde prestatiespagina bestaat uit diverse knoppen die gerelateerd zijn aan gaming. Het uitschakelen van bijvoorbeeld ALT + F4 (verdomd handige toets), het uitschakelen van de Windows-toets en Alt + Tab. Kortom, alles om je binnen de game-ervaring te houden. De algemene instellingen bestaan uit pollingsnelheid, de software en firmwareversie. De iCUE-software geeft automatisch een melding wanneer er een nieuwe firmware klaarstaat voor de K55 RGB PRO XT. Hieronder nog wat heerlijke RGB-foto’s van deze ramplank.

Onze voorliefde en mijn voorliefde specifiek voor mechanische toetsenborden is onuitputbaar. Een membraantoetsenbord onder de vingers is dan toch weer even wennen. Wel valt direct de stillere typ-ervaring op. De toetsen voelen voor een membraantoetsenbord comfortabel aan en leveren toch wat feedback. Het is niet vergelijkbaar aan dat van een mechanisch toetsenbord, maar komt verrassend genoeg een heel eind. Het papperige gevoel dat membraantoetsenborden soms geven is hier niet van toepassing. Ik vind dat Corsair met de K55 RGB PRO XT een heel eind is gekomen.

Het plastic omhulsel is stevig. Wel is het zo dat de toetsen geïntegreerd zijn in de behuizing zelf. De kans van opbouw als het om stof, kruimels en vuiligheid gaat, is groter. Toch zou dit weinig gevaar moeten opleveren voor het toetsenbord zelf, dankzij de IP42-classificering, waardoor deze stof- en morsbestendig is. De RGB-verlichting mag er wat mij betreft zijn. Deze is vol van kleur, individueel te sturen, heeft veel verschillende effecten en oogt in de praktijk verdomd lekker. Daardoor is de K55 RGB PRO XT ook nog eens leuk om te zien.

De extra macrotoetsen zijn een mooie aanvulling, maar kruisen soms mijn pad. Ik denk op de Escape-toets te drukken, waarna er geen feedback op het scherm ontstaat. Het blijkt dan toch dat ik dan soms een rijtje te ver ben. In het begin kan dit rijtje aan macrotoetsen onwennig zijn. Vooral als je gewoonlijk op een toetsenbord van gemiddeld 60 tot 70% zit, is de wissel een uitdaging. Terugkomend op de RGB-verlichting van dit toetsenbord: ik vind het jammer dat er geen RGB-verlichting onder de fysieke en mediatoetsen zichtbaar is. Dit had wat mij betreft het verhaal compleet gemaakt.

Ik kan mij niet heugen dat ik een membraantoetsenbord ter review had. Nu ik géén mechanisch toetsenbord onder mijn vingers heb, laat ik mij verrassen. Weet de Corsair K55 RGB PRO XT mij tevreden te houden? Je leest het in deze eindconclusie.

De K55 RGB PRO XT heeft een leuke lijst aan features. Het full-size toetsenbord met 104 + zes extra G-toetsen (macrotoetsen) creëren een complete ervaring. De membraantoetsen leveren een degelijke feedback. Deze voelen niet papperig aan en liggen opvallend vriendelijk onder de vingers, ook kijkend naar de geluidsproductie. Hoewel de spatiebalk met stabilisatoren wat luider klinkt.

De IP42-classificering is een aangename toevoeging voor de ‘oeps’-momenten. Een ongeluk ligt in een klein hoekje, al is het de kleine inhoud van een espresso. De integratie met de Corsair iCUE-software is prima. De geboden functionaliteiten werken goed. Het maken, beheren en instellen van macro’s is goed te doen. Met de zes fysieke macrotoetsen kan je vervolgens losgaan.

De behuizing is vervaardigd van plastic. Dit is door en door plastic. Qua bouwkwaliteit heb ik de K55 RGB PRO XT op weinig flex (buiging) kunnen betrappen. Over het doorbuigen is weinig sprake. Wel is de algehele samenstelling volledig plastic, iets om rekening mee te houden. Verwacht voor dit geld geen aluminium topplaat. De RGB-verlichting is via de iCUE-software instelbaar per toets. Ook is aantal mogelijke effecten en aanpassingen uitgebreid te noemen. Dit toetsenbord doet qua verlichting niet onder aan duurdere toetsenborden.

De adviesprijs ligt op € 79,99. Voor dit geld zijn er al mechanische toetsenborden beschikbaar. Een goed voorbeeld hiervan is Corsair’s eigen K60 RGB PRO-toetsenborden voor € 89,99. Voor een tientje meer heb je mechanische switches van Cherry onder je vingers. Dat maakt de positie van de K55 RGB PRO XT wat lastiger, zowel technisch als prijstechnisch. Desondanks denk ik ook dat er voldoende membraangenieters zijn, die een duidelijke overweging maken om niet mechanisch te gaan, omwille het geluid. Dan is de K55 RGB PRO XT zeker een high-end toetsenbord te noemen onder de membraanplanken. Leuk voor de liefhebbers!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid