Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Corsair Sabre RGB Pro Wireless
Links; Navigatie;De Corsair Sabre RGB Pro Wireless is een splinternieuwe gamingmuis van Corsair. Zijn bekabelde broertje kwam reeds in april uit en sinds september mogen we ook genieten van een draadloze variant van dit superlichte beestje. De Sabre Pro is ontworpen in samenwerking met E-sporters en moet dus aan de hoogste eisen voldoen. Dit laat zich zeker terugzien in de specificaties, die indrukwekkend genoemd mogen worden voor een draadloze gamingmuis. Zo heeft de Sabre Pro een polling rate van 2000 Hz en is de muis uitgerust met de gepatenteerde Corsair Quickstrike-knoppen. Ook de tracking speed van deze muis is indrukwekkend te noemen met 650 IPS (inches per second).
Naast deze features, die zich vooral richten op de snelheid van de muis, heeft de Corsair Sabre natuurlijk nog meer in huis. Zo betreft de batterijduur, voor gebruik met de 2.4Ghz-ontvanger, tot wel 60 uur. Als je de muis in de Bluetooth-modus gebruikt is er zelfs tot 90 uur aan gebruik te verwachten. Als laatste is er natuurlijk het lage gewicht te benoemen van slechts 79 gram.
Met een adviesprijs van 109,99 dollar, ofwel ongeveer 100,- euro bij Nederlandse retailers, is de Corsair Sabre RGB Pro redelijk aan de prijs. In deze review gaan we uitgebreid kijken of deze muis dit geld waard is.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Main Sensor | Marksman 26k/ PMW3392 |
---|---|
Max DPI | 26.000 |
Tracking Speed | 650 IPS |
Acceleration | 50g |
Main Switch Type | Omron - 50 Million Click Lifecycle |
Number Of Buttons | 7 |
RGB Lighting | 1-zone RGB Lighting |
Max Polling/Report Rate | 2000Hz |
LED Color | RGB |
Feet Type | Low Friction PTFE |
Max Number of Profiles | 3 |
Battery Life | 2.4GHz SLIPSTREAM: Up to 60hrs continous use BLUETOOTH: Up to 90hrs continuous use |
Dimensions | |
Height | 43 mm |
Length | 129 mm |
Width | 71 mm |
Min/Max Weight | 79 gr w/out cable |
De Corsair Sabre RGB Pro Wireless is de nieuwste draadloze gamingmuis van Corsair. Deze muis is ontwikkeld en getest in samenwerking met E-sporters. De features van deze muis zijn dan ook ’top-tier’. Zo is de Corsair Sabre uitgerust met de Marksman 26K, een sensor die Corsair samen met Pixart heeft ontworpen. Deze sensor staat bij Pixart zelf bekend als de PMW3392. Deze sensor heeft een maximale DPI van 26.000 en is in te stellen tot op de punt nauwkeurig.
Verbinden met je pc kan dit draadloze beestje op drie manieren: via Slipstream Wireless van Corsair zelf, Bluetooth 4.2 en natuurlijk via de meegeleverde USB-C-kabel. Via 2.4 Ghz Slipstream ondersteunt deze muis zowaar een polling rate van 2K Hz. Dat betekent een responstijd van minder dan één milliseconde. Een coole feature van de muis is het vakje aan de onderkant, waarin je de USB-dongel kan bewaren als je de muis mee wil nemen.
Deze muis telt in totaal zeven knoppen die allen volledig in te stellen zijn in de iCUE-software van Corsair. De linker- en rechtermuisknop van de Sabre Pro zijn uitgerust met de Corsair Quickstrike-technologie. Dit is een design waar de ‘spring loaded’-knoppen rechtstreeks op de Omron switches staan, om zo een ultieme reactiesnelheid en respons te geven.
Als laatste heeft de Sabre RGB Pro een ergonomisch design en vervangbare PTFE voetjes, om ook op langere termijn de snelheid van de muis te behouden.
Ons uitpakavontuur begint met de opvallende geel/zwarte doos die we van Corsair gewend zijn. Voorop een grote foto van de muis zelf en achterop een lijst met features in acht talen.
In de doos vinden we uiteraard de Corsair Sabre Pro RGB Wireless. Daarnaast bestaat de inhoud van de doos uit de USB Type-C naar Type-A kabel voor het opladen van de muis, de Slipstream Wireless Receiver en een drietal boekjes met gebruiksaanwijzingen en informatie over de garantie van de muis.
Er is extra aandacht die ik hier wil geven aan de meegeleverde USB-kabel. Deze is verdaaid mooi afgewerkt en laat zien dat ze bij Corsair echt oog voor detail hebben.
Als we vervolgens kijken naar het uiterlijk van de muis valt gelijk op dat Corsair met dit ontwerp vooral op functionaliteit heeft gemikt. Ik denk dat dit ook voor een groot deel komt door de samenwerking met E-sporters tijdens de ontwikkeling van deze muis. Deze professionals gaan waarschijnlijk liever voor functionaliteit dan voor opvallende looks. Hierdoor heeft de Corsair Sabre RGB Pro Wireless dus een uiterlijk dat te beschrijven valt als ‘wat gewoontjes’, maar dat is in mijn ogen zeker geen nadeel.
De afwerking van de muis is verder erg netjes. Zowel de bovenkant als de zijkanten van de Sabre Pro zijn van matzwart plastic. Hiertussen in zit een band van hoogglans zwart plastic waarin ook de lekker grote zij-knoppen zitten. Op de rand van de linker muisknop prijkt de, afgekorte, naam van de muis: SABREWL. Verder vinden we achterop uiteraard het Corsair-logo, wat tevens de enige RGB-zone van deze muis is.
Als we naar de voorkant van de muis kijken, zien we daar in het midden de USB-C-poort voor het opladen van de muis. Links en rechts hiervan zien we vertical strepen die de voorkant van de Corsair Sabre RGB Pro een wat stoerdere look geven. Vanaf de voorkant is ook aan het profiel van de muis te zien dat het hier een rechtshandige muis betreft.
Als laatste kijken we hier naar de onderkant van de Corsair Sabre. We zien hier in het midden de Marksman 26k-sensor van Corsair. Hieromheen ook de eerste van het totaal aan vijf vervangbare teflonvoetjes. Verder zien we onder de sensor een tweetal knoppen. De bovenste hiervan is de knop om van DPI-profiel te wisselen. De knop daaronder heeft drie standen en is om de muis uit te schakelen en om te schakelen tussen de Bluetooth-modus en Slipstream Wireless-modus.
Links van deze knoppen vinden we een klein klepje. Onder dit klepje zit een klein compartiment waar de Slipstream USB-ontvanger in bewaard kan worden als je de muis wil vervoeren. Eveneens een optie die waarschijnlijk voortkomt uit de samenwerking met E-sporters; die nemen natuurlijk vaak hun muis mee en dan wil je de kleine USB-ontvanger niet kwijtraken.
Het programma dat bij deze muis hoort, is natuurlijk de iCUE-software van Corsair. Dit uitgebreide programma biedt alle opties die je van dergelijke software mag verwachten én meer.
De eerste pagina die je na het openen te zien krijgt, is de overzichtspagina waarop je alle aangesloten apparaten kan zien die aan te passen zijn met deze software. In mijn geval is dat alleen de Corsair Sabre RGB Pro Wireless en de Slipstream om deze mee te verbinden. Op deze pagina kun je overkoepelde scenes instellen die op alle gekoppelde appraten worden gebruikt. Zo kun je dus gemakkelijk al je RGB-instellingen synchroniseren. Ook is hier een aantal grafiekjes te zien dat verschillende aspecten van je pc kan monitoren. Uiteraard is ook dit volledig te customizen naar eigen wens.
Als we vervolgens op de tegel met de muis klikken komen we in het menu voor de instellingen van de muis zelf. Hierin kunnen we de gebruikelijke features aanpassen. Zo kunnen hier de keys remapped worden en kunnen snelkoppelingen ingesteld worden voor de muis knoppen. Daarnaast zijn hier natuurlijk de individuele licht instellingen voor de muis in te regelen, mocht je niet gebruik willen maken van de scenes in het hoofdmenu.
Hier onder vinden we een tabblad met de DPI-instellingen voor de muis, hier zijn voor de vier verschillende profielen de DPI-stappen in te stellen. Door de extreem hoge nauwkeurigheid van de Marksman 26K-sensor is de DPI instelbaar in stappen van 1 punt. Per profiel zijn vijf verschillende DPI-stappen in te stellen, deze kunnen ook uitgeschakeld worden als je minder verschillende stappen in je profiel wil hebben. Bijvoorbeeld voor het instellen van een gewone stand en een sniper stand voor FPS games. In de software staat namelijk wel een sniper DPI stand aangegeven per profiel maar deze is niet bruikbaar op de Sabre Pro, omdat deze daar geen knop voor heeft. Deze optie is helaas ook niet in te stellen voor deze muis.
Als laatste nog twee pagina’s met op de eerste de mogelijkheid om surface calibration te doen. Op de andere de overige instellingen van de muis zoals onder andere de polling rate, helderheid van de RGB-verlichting, LOD-instellingen en de power saving modus. Voor het instellen van de surface calibration en de polling rate moet de muis wel verbonden zijn door middel van de usb kabel.
Daarnaast hebben we als we terug naar het hoofdmenu gaan nog de mogelijkheid om de Slipstream ontvanger in te stellen. Via deze weg is de polling rate voor de draadloze 2.4Ghz verbinding ook in te stellen. Daarnaast kan via dit menu de muis gepaired worden als dit niet gelijk automatisch gebeurt.
In dit hoofdstuk gaan we kijken hoe de muis zin de praktijk bevallen is. We kijken naar het gebruiksgemak en comfort, naar de prestaties van de sensor en naar de batterijduur.
Comfort
De Corsair Sabre RGB Pro is mij uitstekend bevallen. Na een korte gewenningsperiode, door het overschakelen van een vrij zware naar een lichte muis, heb ik met deze muis een super goede ervaring gehad. In ieder soort games presteert de Sabre Pro geweldig. De Quickstrike knoppen zijn een genot om mee te werken. De kliks zijn ongelofelijk consistent en de delay tussen klik en actie is zo klein dat hij eigenlijk niet te merken is. Door het spring-loaded design en de Omron switches zijn opvolgende kliks ook supersnel en duidelijk gedefinieerd. Geen klikbrij die je soms met goedkopere muizen krijgt bij snel opeenvolgende kliks.
Verder ben ik erg tevreden over het ergonomische design van de Sabre Pro. De muis ligt zowel met een klauw- als met een palmgreep super in de hand en door het lichte gewicht vlieg je over je bureau. De zijkanten van de muis zijn echter wel aan de gladde kant, wat bij warme dagen of super intensieve potjes zou kunnen zorgen voor een muis die wat kan gaan glijden in je hand.
Als laatste mis ik eigenlijk wel de knop om van DPI profiel te wisselen bovenop, doordat deze nu onderop zit gebruik je deze functie eigenlijk een stuk minder omdat het extra moeite kost om de knop in te drukken. Zullen de meeste mensen hoofdzakelijk de verschillende DPI instellingen binnen een profiel gebruiken, wat natuurlijk wel bovenop de muis kan, toch vind ik het wel een gemis.
Sensor
De Marksman 26k, oftewel de PixArt PMW3392, is een top of the line sensor. Met zijn DPI bereik tot 26000 en instelbaarheid tot op de punt nauwkeurig staat deze sensor helemaal bovenin de sensor ranglijsten. In de praktijk is ook zeker te merken dat het hier een top sensor betreft. Met mijn eerste ronde in de Mouse Accuracy test haalde ik al een efficiency van 90% en click accuracy van 96%. Dat is bij de eerste poging al hoger dan mijn laatste poging met mijn vorige muis.
Zelf gebuik ik de muis hoofdzakelijk met een DPI van 1200, dit geeft voor mij de meest accurate ervaring. Of de 26.000 DPI in de praktijk bruikbaar gaat zijn valt te bezien. De super precieze instellingen voor de DPI geven uiteraard wel een voordeel. Zeker voor competitieve gamers betekend dit dat ze hun mui echt ultiem precies af kunnen stellen naar hun eigen wensen.
Batterijduur
Aangezien mijn eigen moederbord niet de optie voor bluetooth heeft heb ik de muis enkel gebruikt met de Slipstream Wireless Reciever. De geadverteerde batterijduur met deze methode is tot 60 uur. Echter behaal je, als je de muis met verlichting gebruikt en de polling rate van 2000 Hz, deze 60 uur zeker niet. In de afgelopen twee weken heb ik de muis intensief ieder dag gebruikt.. Dat zeker zes tot acht uur per dag en daarin heb ik twee keer bij moeten laden. Met in totaal drie batterijladingen heb ik de muis dus ongeveer 100 uur gebruikt. Dit komt neer op iets boven de 30 uur per acculading.
Dit is niet de ruimste batterijduur die we in draadloze muizen zien. Echter is dit wel met gebruik op de meest energieslurpende stand. Met een lagere polling rate en zonder verlichting zal de batterij van de muis ongetwijfeld een stuk langer meegaan. Echter is de batterijduur dan nog niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Steelseries Prime; deze is echter wel een 30,- euro duurder dan de Sabre Pro. Het is bijvoorbeeld wel vergelijkbaar met de ASUS ROG Gladius III, die ook qua prijs vergelijkbaar is met de Sabre Pro.
Wat ik hierom ook een klein puntje vind is de stugheid van de oplaadkabel voor de Sabre Pro. Ik heb nu ook op moeten laden tijdens gebruik en dan had een soepelere kabel erg veel verschil gemaakt. Mooiste hierin zou een kabel zijn diie vergelijkbaar is met de normale kabel van de bedrade versie, alleen dan met een usb-c aansluiting aan het eind.
Dan zijn we nu aangekomen bij het deel waar natuurlijk iedereen met smart op heeft gewacht: de conclusie. Is de Corsair Sabre RGB Pro zijn aanschafprijs waard of kan je deze muis beter aan de kat voeren?
Als eerste is de bouwkwaliteit van de muis aan bod. Zoals te verwachten, mag deze bij een muis in dit prijssegment dik in orde zijn. De afwerking van de muis is super netjes en zelfs de meegeleverde oplaadkabel is mooi afgewerkt. Enige puntje blijft voor mij het ontbreken van wat anti slip checkering of iets dergelijks aan de zijkanten van de muis.
De Quickstrike-technologie in de linker- en rechtermuisknop is geweldig. De muiskliks zijn zo ongelofelijk precies en zelfs op hoge snelheid gedefinieerd. Ook de andere knoppen van de Sabre Pro zijn super in gebruik. Het scrollwiel heeft wat langere heel duidelijke kliks die super werken voor bijvoorbeeld het wisselen tussen wapens of abilites in games. Enige gemis aan knoppen is in mijn optiek de DPI-profiel knop die nu onderop de muis zit, deze had ik zelf echt liever bovenop de muis gezien.
Ook de sensor van dit beestje presteert buitengewoon. De accuraatheid van deze sensor is een genot om mee te werken, zeker in combinatie met de super crisp muiskliks is dit echt een genot tijdens het gamen.
In de naam van deze muis treffen we de aanduiding RGB aan. Deze is in mijn optiek ietwat overdreven. De draadloze versie van de Corsair Sabre bezit slechts één RGB-zone. Dit in tegenstelling tot de twee zones van de bedrade versie; naast het feit dat deze zone eigenlijk niet zichtbaar is tijdens het gebruik. Dit gaat ook ten koste van de batterijduur; daarom heb ik zelf ook de RGB-functie van deze muis uitstaan.
De batterijduur is niet geweldig, doch ook niet slecht te noemen. Met de hogere pollingrate en de RGB-verlichting aan gebruikt deze muis nou eenmaal meer dan een draadloos beestje zonder licht en met een lagere pollingssnelheid.
Alles in acht genomen is de Corsair Sabre RGB Pro Wireless een top-of-the-line gamingmuis met features die de fanatiekere gamer aan zullen spreken. Het is geen kunststukje om mee te pronken op je bureau of een draadloos monster dat je nooit op hoeft op te laden. Echter is het een beest van een gamingmuis, met een uitzonderlijke polling rate, die naar mijn mening het geld zeker waard is.