Sponsor

Review: Corsair Sabre RGB PRO

Gamingmuis

90%
(H)eerlijke prijs-prestatieverhouding

In het kort

De Corsair Sabre RGB PRO is een high-end gamingmuis met een PixArt PMW-3392 optische sensor. Het eindresultaat spreekt: award-waardig!

  • Eindoordeel

Review: Corsair Sabre RGB PRO

Links; Navigatie;

Inleiding"

In deze review bekijken we de Corsair Sabre RGB PRO-gamingmuis samen met de MM700 RGB Extended-muismat. De Corsair Sabre RGB PRO maakt onderdeel uit van de “Champion Series” van Corsair, ofwel het high-end programma.

In de basis heeft de Sabre RGB PRO een PixArt PMW-3392 optische sensor. Deze optische sensor zagen we eerder op de Corsair Dark Core RGB PRO. Toch is er ten opzichte van deze muis een groot verschil, dat ten voordeel moet zijn van de Sabre RGB PRO: namelijk een pollingsnelheid van 8.000 Hz.

Om het verhaal compleet te maken in een Corsair-jasje combineren we de review met de MM700 RGB Extended-muismat, een muismat van maar liefst 930 mm breed bij 400 mm lang. De Corsair Sabre RGB PRO bezit een adviesprijs van € 59,99. Waar de Corsair MM700 RGB Extended op het moment van schrijven voor € 69,90 over de digitale toonbank gaat.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

Centraal staat de Corsair Sabre RGB PRO in deze review. Met het kloppende PixArt PMW-3392 dient de muis menig FPS én MOBA-speler te overtuigen. De pollingsnelheid van 8.000 Hz is hier een belangrijke factor, tezamen met de solide prestaties van deze optische sensor. Het DPI-niveau loopt op tot maximaal 18.000 en is instelbaar met stappen van 1 DPI. Dit maakt de PixArt PMW-3392 een nauwkeurige optische sensor die heel specifiek naar wens ingesteld kan worden.

De muis gaat uit van een volledig gesloten ontwerp. Met een gewicht van 74 gram behoort de muis toe aan de semi-lichtgewicht categorie aan gamingmuis. Alles wat onder de 65 gram valt, achten wij bij TechGaming als dergelijke lichtgewicht categorie. Een geperforeerd ontwerp, ofwel de gamingmuis met honingraatstructuur is niet voor iedereen weggelegd. Daar kan collega Dennis je alles in geur en kleur over vertellen.

Er zijn twee Sabre PRO-gamingmuizen beschikbaar: de Sabre PRO en de Sabre RGB PRO. Het verschil hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen, maar goed, we zijn TechGaming niet als we dit niet toelichten. Het besproken reviewmodel heeft RGB-verlichting, waar de Sabre PRO het doet zonder RGB-verlichting. Verder zijn beide muizen qua specificaties identiek. Het verschil in adviesprijs tussen de twee is € 5,-, waar de Corsair Sabre PRO een adviesprijs van € 54,99 bezit. De Corsair MM700 RGB Extended komt tijdens het uitpakken aan bod.

Zowel de Sabre RGB PRO als MM700 RGB Extended gaat uit van Corsair-geel. De verpakkingsinhoud van de Sabre RGB PRO bestaat uit een drietal boekjes en de muis zelf.

De muis is gemaakt voor een palm- én klauwgreep. Eerste indruk is dat de muis redelijk traditioneel oogt. In de basis een ergonomisch ontwerp dat menig FPS-gamer moet aanspreken. Bestaande uit een gesloten ontwerp samen met zes knoppen. De behuizing heeft een matte afwerking samen met glossy accenten.

De duimknoppen (zijknoppen) maken ook gebruik van een matte afwerking, iets wat ik persoonlijk liever zie dan glossy duimknoppen. De grip voldoet en beide knoppen zijn goed te onderscheiden dankzij de relatief ruime inkeping tussen de knoppen. De DPI-indicator zit op de zijkant van de muis – wat mij betreft een aangename plek. Ook wanneer de muis in je hand ligt, is deze DPI-indicator goed zichtbaar.

De muis heeft een zogenoemde ‘parachutekoord’-afwerking op de kabelmantel. Hier ligt de focus op een lichtgewicht ervaring, zonder het moeten slepen van een kabel met wat extra gewicht. Met enige praktijkervaring zijn deze kabels te onderscheiden in een stevigere en lossere afwerking. Persoonlijk ben ik niet zo’n fanaat ben van kabels met een lossere afwerking. De Sabre RGB PRO zit hier een beetje tussenin: niet enorm stevig, maar ook niet enorm los. De middenweg oogt en voelt redelijk, al is en blijft mijn voorkeur een gevlochten kabel die stevig om de mantel zit. De parachutekoordkabels blijven bij mij een twijfelachtig voortbestaan hebben. Afwerking op de USB-aansluiting is overige erg chique!

Onderop maakt de muis gebruik van een viertal zwarte teflonvoetjes. Rondom de optische sensor zit ook teflon. Hieronder nog een rondje rondom de Sabre RGB PRO, alvorens we de MM700 RGB Extended muismat nader bekijken.

De MM700 RGB Extended komt als een opgerolde pannenkoek uit zijn verpakking. Er zijn nog grotere muismatten beschikbaar, al is het formaat enigszins indrukwekkend te noemen. Met een breedtemaat van 930 mm, een lengtemaat van 400 mm en een dikte van 4 mm krijg je heel wat aan ‘mat’. De afwerking op de randen is voorzien van, jawel, RGB. Geweven rondom de randen.

Eenmaal uitgerold mag duidelijk zijn dat er een flink oppervlakte is. Verdere verpakkingsinhoud bestaat uit een USB Type-C naar USB Type-A-kabel. Rechts bovenin heeft de MM700 RGB Extended een tweepoorts-USB-hub.

De Type-A-USB-poorten op de USB-hub zijn te combineren met bijvoorbeeld een headset of gamingmuis. Op de linkerzijde van de muismat is het Corsair-logo te vinden. De onderkant is volledig van rubber voor de grip.

De iCUE-software van Corsair brengt hardware en randapparatuur samen in één schil. Hardware van ASUS is bijvoorbeeld te synchroniseren met Corsair-verlichtingseffecten. Bovenin bevindt zich een menu met diverse mogelijkheden, waaronder een dashboard om specifieke functies van diverse randapparatuur samen te brengen. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om snel te wisselen in DPI op de Sabre RGB PRO, maar kan ook gebruikt worden voor toetsenbord of headsetfunctionaliteiten. Zie het als een totaalpagina voor snelle acties met Corsair-randapparatuur. De ‘instant lightning’ voorziet in het snel kunnen schakelen in verlichtingskleur en ‘settings’ voorziet in instellingen voor apparatuur en firmware-updates.

De actiepagina is een combinatie van keymapping en macro’s. Enkel de linkermuisknop op de Sabre RGB PRO is niet te configureren, maar overige knoppen zijn naar wens te re-mappen. De iCUE-software heeft verrassend veel mogelijkheden als het om keymapping en macro’s gaat. Mogelijkheden zoals vertraging, aanpassingen op het niveau van milliseconden, herhalingen en een opvolgende actie maken onderdeel uit van dit pakket.

Ook in verlichtingseffecten stelt de software niet teleur, met maar liefst een totaal van zeventien verlichtingseffecten. Deze zijn te combineren op een enkel profiel indien wenselijk. Ook behoort verlichtingssnelheid tot de opties.

Het DPI-niveau is instelbaar van 100 tot maximaal 18.000 DPI. Tussen deze 100 en 18.000 kan dit met stapjes van 1 DPI; een unieke feature van de PixArt PMW-3392 optische sensor. Per DPI-niveau (profiel) is het mogelijk om een kleur toe te wijzen. Bij het wisselen laat deze kortstondig de kleur zien van het desbetreffende DPI-niveau (profiel). Daarna gaat deze weer over op het ingestelde verlichtingseffect. Totaal heeft de muis vijf DPI-profielen met nog een extra sniper-profiel voor de FPS-gamers. De iCUE-software heeft een ingebouwde ondergrond kalibratie. Door de muis te bewegen maak je een kalibratieprofiel aan voor de ondergrond. Zelf heb ik niet echt de winsten kunnen ondervinden.

Niet onbelangrijk voor de Sabre RGB PRO: de pollingsnelheid van 8.000 Hz. Het is mogelijk om te wisselen tussen 125, 250, 500, 1.000, 2.000, 4.000 en 8.000 Hz. Wat de hogere pollingsnelheid exact voor je kan betekenen, lees je in het opvolgende hoofdstuk. Hieronder nog wat RGB-candy. Overigens synchroniseert de MM700 RGB Extended mooi mee in het iCUE-ecosysteem, inclusief Corsair-logo op de USB-hub.

De PixArt PMW-3392 optische sensor maakt zijn belofte waar: solide prestaties. Eigenlijk was ik hier al niet bang voor, PixArt kennende in het high-end segment. Het is zeker niet onbelangrijk om te vermelden dat dit een high-end optische sensor is, waar de fabrikant ook mid-range en low-end sensors maakt.

De muis vliegt tijdens een potje Dota 2 heerlijk over de MM700 RGB Extended. Hier draagt zowel de muismat aan bij, als de teflonvoetjes op de muis zelf. In het bijzonder ligt de focus op FPS-gaming bij deze muis. Met relatief weinig FPS-games die op het moment mijn aandacht trekken, wist Overwatch mij gewoon goed te overtuigen. De muis ligt met een klauwgreep goed in de hand. Met een DPI-niveau van 1.600 wist ik het veld met Roadhog te domineren, klasse!

De DPI-indicator op de zijkant is een fijne toevoeging. Het geeft direct inzage, vooral als je iemand bent die vaak wisselt tussen DPI-niveaus. Het ergonomische ontwerp ligt lekker in de hand, maar is mij wel wat standaard, dit bedoel ik niet negatief. De muis voelt qua design wat inspiratieloos, maar goed: het levert prestaties, ligt comfortabel in de hand en voor het geld krijg je ook nog een likje RGB-verlichting. Verder is de integratie van iCUE-software uitgebreid, los van het ontbreken van LOD-instellingen.

Standaard of noem het traditioneel; als het om prestaties gaat, is de Sabre RGB PRO allesbehalve beperkt. Met de PixArt PMW-3392 heb je een paradepaardje onder de optische sensoren in handen. Iets wat ik zeker niet mag vergeten, is de pollingsnelheid van 8.000 Hz. Deze levert een gelijkwaardige ervaring aan de Razer Viper 8KHz, iets dat wat mij betreft positief is. Met twee 1440p-monitoren op 165 Hz voelt 8.000 Hz vloeiender aan dan de standaard 1.000 Hz.

Als ik heel braaf mijn monitors terugzet naar 60 Hz is er geen merkbaar verschil, althans, niet voor mij in de praktijk. Pas vanaf 144 Hz voel ik een dusdanige verbetering in soepelheid. Van 144 Hz naar 165Hz voelt het stapsgewijs nog wat soepeler. Nu ben ik van mening dat 1.000 Hz doorgaans meer dan genoeg is voor het gros van de gebruikers. Wel vermoed ik dat we in de toekomst meer muizen gaan zien met een hogere pollingsnelheid, omdat het voor monitoren met een hogere verversingssnelheid (vanaf 144 Hz) soepeler aanvoelt. Nu is het ‘as we speak’ nog niet voor alles weggelegd, want sommige games en applicaties gaan nog niet samen met 8.000 Hz.

Laat ik de conclusie van de Corsair Sabre RGB PRO kort en bondig houden, althans, laat ik het proberen. Hoe bevalt deze traditioneel ogende gamingmuis met een high-end optische sensor? Je leest het in deze eindconclusie.

De basis is bepalend, ofwel de PixArt PMW-3392 optische sensor. Eerder uitgevoerd op de Corsair’s Dark Core RGB PRO-gamingmuis met een pollingsnelheid van 2.000 Hz. Daar doet Corsair nu een schepje bovenop met de doorontwikkelde PMW-3392 met 8.000 Hz. Vanaf een verversingssnelheid van 144 Hz op mijn beeldschermen is het verschil goed merkbaar. Hier domineert de 8.000 Hz ten opzichte van de gebruikelijke 1.000 Hz op veel gamingmuizen. Naar verwachting zullen er meer spelers op de markt toetreden, maar voor nu zijn Corsair en Razer vooralsnog de enigen.

Wat doet de Sabre RGB PRO dan nét anders dan de Razer Viper 8KHz? Voornamelijk de prijs. De Sabre RGB PRO bezit een adviesprijs van € 59,99, waar de Razer Viper 8KHz op het moment circa € 89,90 kost. Met een verschil van circa € 30,- is dit fors. Merkbare verschillen tussen de twee muizen qua prestaties zijn er niet, kortom, de Sabre RGB PRO heeft een betere prijs/prestatieverhouding.

Hiermee is dan ook direct het belangrijkste van de Sabre RGB PRO aangekaart. De muis levert zeer solide prestaties voor het geld. Zaken zoals RGB-verlichting, een nette software en duidelijke plus- en minpunten mogen de pret niet drukken. Het totaalplaatje ziet er goed uit, kortom, laat de plus- en minpunten van deze review voor je spreken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid