Sponsor

Review: Corsair Vengeance 32GB DDR5-5200 CL38 kit

Intern geheugen (RAM)

80%
Prima DDR5-kit

In het kort

De Corsair Vengeance 32GB DDR5-5200 CL38 kit bewijst zich als prima keuze voor je Alder Lake-systeem. Het laag-profiel van 35 mm laat zich goed combineren met luchtkoelers zonder restricties. Het uiterlijk is bescheiden doch minimalistisch.

  • Eindoordeel

Review: Corsair Vengeance 32GB DDR5-5200 CL38 kit

Links; Navigatie;

Inleiding

Met de komst van Intel Alder Lake, het Z690-platform stappen we over van het vertrouwde DDR4 naar DDR5. Hoewel DDR5 op het moment van schrijven nog zeer schaars is, weerhoudt ons dat er niet van om je te voorzien van een DDR5-review.

In deze review behandel ik Corsair zijn Vengeance kit, bestaande uit twee modules van ieder 16GB wat het totaal brengt op 32GB. De kit heeft 38-38-38-84 timings onder een voltage (spanning) van 1,25 V. Op het moment van schrijven is het nog een beetje zoeken naar de prijs. Naar verwachting zit deze rond de € 280,- oplopend tot € 330,-.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De Vengeance-modules zijn uitgevoerd in het zwart zonder RGB-verlichting. Op basis van vooronderzoek is vastgesteld dat deze geheugenmodules, gebaseerd op het serienummer gebruik maken van een Micron IC. De snelheid van deze kit ligt op 5200MHz met 38-38-38-84 timings.

Corsair stelt de Vengeance geheugenmodule kits beschikbaar in de volgende configuraties: 32GB (2 x 16GB) vanaf 4800MHz oplopend tot 5600MHz, 64GB (4 x 16GB) 4400MHz en 64GB (2 x 32GB) ook onder 64GB. Corsair biedt een gelimiteerde levenslange garantie op al zijn geheugenmodules.

Showcase

De Corsair Vengeance 32GB DDR5-5200 CL38 kit komt in een standaard verpakking voor geheugenmodules. Door de verpakking heen is aan de achterzijde te zien om welke revisie het gaat, de geboden snelheid van 5200MHz en de timings. Verder inhoud bestaat uit het plasticomhulsel met de geheugenmodules in combinatie met een veiligheidsvoorschriften.

De Vengeance-modules ogen ietwat industrieel. Bestaande uit een zwarte afwerking in combinatie met het Vengeance-logo in het midden afgebeeld. Driehoekjes vormen een patroon op de geheugenmodules. Op de zichtbare bovenzijde wanneer geplaatst in je systeem is heel minimalistisch het Corsair-logo zichtbaar.

De Vengeance-modules zijn compact te noemen c.q. hebben een laag profiel. De hoogte betreft 35 mm – wat ideaal is voor de combinatie van luchtkoelers. Het PCB is afgewerkt in het zwart en laat zich mooi combineren met het ontwerp. De heatspreader is vervaardigd van aluminium.

De Vengeance-modules laten zich prima combineren met de ASUS ROG Maximus Z690 Hero; beide met zwart en zilvertinten. Het is een luxueuze combinatie voor het oog. Overigens beschikken deze specifieke Vengeance-modules niet over RGB-verlichting.

Test Bench

De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:
  • BIOS: 0803
  • NVIDIA: 497.09
  • WINDOWS: 11 Pro 64-bit
  • CPU: Intel Core i9 12900K – 3,2GHz – 5,2GHz (stock)
CPU-Z
Aanvullende informatie

Statistieken c.q. tabellen worden naarmate tijd verder aangevuld met resultaten. Meer resultaten staat gelijk aan meer geteste DDR5-kits. Per kit worden de meest optimale instellingen getest, ofwel het hoogste haalbare in samenhang met een XMP-profiel. Per kit c.q. review wordt er dieper gekeken naar de overklok-resultaten met bijhorende timings en voltages.

Intel/DDR5-resultaten

AIDA64 Extreme

SuperPi 1M

Cinebench R23

Blender – BMW Render

Nabespreking

De Vengeance-modules laten prima resultaten zien uit de verpakking. Het inschakelen van een XMP-profiel resulteert in een snelheid van 5200MHz. Hier zijn de modules qua snelheid ook voor gecertificeerd. Deze specifieke DDR5-kit maakt gebruik van een Micron IC. Op het moment fabriceren Samsung, SK Hynix en Micron DDR5 IC’s. Standaard draaien de modules op een voltage van 1,25 V (DRAM VDD). Voor Micron IC’s geldt: 1,25 V (DRAM VDD) en 1,35 V (DRAM VDDQ).

Het overklokken van de Vengeance-modules heb ik voor nu buiten beschouwing gehouden. Ik heb geëxperimenteerd met een snelheid van 5400 en 5600MHz onder een voltage van 1,35 – 1,4 V (DRAM VDD), echter wist ik de modules niet stabiel te krijgen. Voor DDR5-geheugen telt ook dat een voltage van 1,5 V het maximale is zonder extreme omstandigheden. Voor een 24/7-overklok adviseer ik rond de 1,4 V tot maximaal 1,45 V te blijven. De Micron DDR5 IC is voor het overklokken wat teleurstellend.

Met de Corsair Vengeance 32GB DDR5-5200 CL38 kit is de eerste DDR5-review op TechGaming een feit. In onze historie zijn geheugenmodule-reviews nog niet heel vaak de revue gepasseerd. Toch heb ik sterk het vermoeden dat er binnenkort meer DDR5-reviews volgen.

Op het moment van schrijven zijn de Intel Alder Lake-processoren goed beschikbaar, evenals een goede line-up aan Z690-moederborden. Twee factoren die essentieel zijn voor het bouwen van een Alder Lake setup. Jammer genoeg gooit DDR5 roet in het eten. Beschikbaarheid is op het moment van schrijven schaars. Mocht je voorraad vinden, dan zijn de prijzen veelal schrikbarend hoog.

De Vengeance-modules ogen prima en minimalistisch. Deze hebben een industriële look en nog belangrijker: prestaties komen prima overeen met de XMP-voorschriften. Met 35 mm hoogte zijn de Vengeance-modules ideaal in combinatie met CPU-luchtkoelers. Je loopt op dit front tegen weinig restricties aan.

De modules zelf zijn relatief licht. Met name in vergelijking met de ook aanwezige Kingston FURY Beast KF552C40BBK2-32 geheugenmodules hier op kantoor. Ik categoriseer de Vengeance-modules dan ook als lichtgewicht met wat minder vlees (heatspreader) op de botten. Overklokpotentie was bij een eerste kennismaking wat twijfelachtig. Doorgaans zal een resultaat van 5600MHz het hoogste haalbare zijn bij normaal gebruik, maar dan nog zien we hier problemen en is 5200MHz, ofwel de standaard snelheid de meest wenselijke situatie.

Bij DDR5 blijft het voor nu een factor van beschikbaarheid. De Vengeance-modules bewijzen zich doorgaans als een nette kit aan DDR5-geheugen zonder oogverblindende RGB-verlichting. Tot zover is vergelijk op lange termijn met andere DDR5-modules iets wat voor ons ook nog afwachten is; de tijd zal het vertellen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid