Sponsor

Review: Deepcool MC310

Gamingmuis

85%

In het kort

Met de Deepcool MC310 introduceert de fabrikant haar eerste gamingmuis. De MC310 is een laagprofiel, lichtgewicht gamingmuis van 75 gram. De featureset gecombineerd met de adviesprijs maken de MC310 een budgetkoning.

  • Eindoordeel

Review: Deepcool MC310

Links; Navigatie;

Inleiding

Deepcool heeft inmiddels flink wat stappen ondernomen met een nieuwe visuele identiteit. Het oude logo ging op de schop, de website moest eraan geloven en veel producten komen inmiddels op de markt in het nieuwe Deepcool-jasje. Daarnaast sleutelt de fabrikant druk aan haar productportfolio en breidt uit daar waar het mogelijkheden ziet. In deze review bespreek ik Deepcool’s eerste gamingmuis; de Deepcool MC310.

Om de MC310 ondergrond te bieden – combineer ik in deze review een drietal muismatten die tegelijkertijd met de MC310 gamingmuis op de markt zijn gekomen. Van klein naar groot: de GM800 (medium), de GM810 (large) en de GM820 (XL) muismat. Op het moment van schrijven kost de Deepcool MC310 gamingmuis circa € 38,45. Let op: dit is hoger dan de geadviseerde adviesprijs van € 29,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De MC310 valt in de categorie lichtgewicht gamingmuizen met 75 gram. Dit valt wat mij betreft niet in de categorie extreem lichtgewicht. Eerder testte ik lichtgewicht gamingmuizen van onder de 60 gram, waaronder de draadloze Cooler Master MM731 gamingmuis. Om extra gewicht te verliezen, heeft Deepcool gekozen voor een geperforeerd ontwerp. De afmetingen bedragen 126 x 68 x 38 mm. Totaal telt de muis zeven knoppen met Huano-schakelaars (switches) die ieder een klikrato van 10 miljoen kliks hebben.

De MC310 is symmetrisch en valt daarmee in de categorie ambidexter, die dus zowel links- als rechtshandige gebruikers tolereert. De muis maakt gebruik van een vaste kabel die gevlochten is en komt met RGB-verlichting rondom, aan de achterzijde en op het scrollwiel. De MC310 is uitgerust met een optische sensor met een maximale DPI-waarde van 12.600 DPI en een accelaratie van 20 G. Verderop in de review in het hoofdstuk in de praktijk ga ik dieper in op de prestaties.

Showcase

De Deepcool MC310, GM800, GM810 en GM820 komen in een witte verpakking die voldoet. In deze prijscategorie oogt het prima. Verpakkingsinhoud van de MC310 bestaat uit een handleiding en de muis zelf.

De muis komt met een gevlochten vaste kabel met USB 2.0-aansluiting. Het ontwerp mag met 38 mm beschouwd worden als een redelijk laag profiel. Het symmetrische c.q. ambidexter ontwerp voor zowel links- als rechtshandiger gebruikers is redelijk veilig. Hier kiest Deepcool met haar eerste muis voor veiligheid, tevens spreekt dit mogelijk een breder publiek aan.

Op de linkerzijde bevinden zich de voor- en achterwaarts-knoppen ook wel bekend als de duimknoppen. Voor het tunen van het DPI-niveau zijn er niet één maar twee DPI-knoppen aanwezig. Deze mogen beschouwd worden als omhoog en omlaag-knoppen voor het DPI-niveau. Aanvullend maken de L en R-knop nog onderdeel uit van het totaalpakket aan knoppen in combinatie met het scrollwiel. Totaal telt de muis daarmee zeven knoppen.

De Deepcool-kleur misstaat de MC310 niet op de onderzijde, het maakt het een speels geheel. Het geeft de muis nét dat beetje extra. De randen hebben een matte-afwerking waar de bovenzijde in combinatie met de L en R-knop afgewerkt zijn met een rubberachtige textuur. Deze ligt fijn in de handen en geeft extra grip.

Onderop bevinden zich een viertal PFTE-voetjes. Ook hier is het geperforeerde-ontwerp aanwezig om de muis in gewicht lichter te maken. Overigens heeft de MC310 32KB aan ingebouwd geheugen. Op dit geheugen kan je vanuit de Deepcool-software profielen lokaal opslaan op de muis.

Ik pak de GM-muismatten er nog even bij. Van klein naar groot: de GM800 (medium), de GM810 (large) en de GM820 (XL) muismat. Alle drie de muismatten zijn waterafstotend en daarmee beschermd tegen vloeistoffen en vlekken. De muismatten zijn voorzien van gestikte randen die de duurzaamheid c.q. levensduur ten goede zouden moeten komen. Onderop de muismatten is rubber verwerkt voor grip.

Op de rechteronderzijde bevindt zich het Deepcool-logo. Alle drie de muismatten vallen binnen de categorie softpad, ofwel een zachte ondergrond van doek/microvezel. De GM800 (medium) is 320 x 270 x 3 mm, de GM810 (large) is 450 x 400 x 3 mm en de GM820 (XL) is 900 x 340 x 3 mm.

De Deepcool-software bestaat uit een viertal menu-onderdelen: knoppen, macro’s, prestaties en verlichting. Het knoppenmenu ook wel beter bekend als het keymapping-menu stelt je in staat om knoppen te wijzigen in functie. De L en R-knop kunnen gewijzigd worden, echter is dit niet heel erg logisch. Opties bestaan uit dubbel klikken, rapid fire, LED-loop, FN-functie, geen functie, direct naar het bureaublad, diverse media-opties, macro’s, snelkoppelingen, profielselectie en PUBG. Die laatste bracht een glimlach op mijn gezicht. Deze focust zich specifiek op het pakken van in-game wapens en voor de 556-sniper op een x4 zoom; grappig. De macro-studio is het herhalen van commando’s in een specifieke volgorde en/of op de milliseconden.

Het menu prestaties bestaat uit muis-gevoeligheid, de scroll snelheid, gevoeligheid van de knoppen, de pollingsnelheid en het DPI-niveau. Je kan tot zes DPI-levels instellen die ieder te modificeren zijn. Het is ook mogelijk om DPI-levels volledig uit te schakelen, wat de rotaties tussen DPI-levels minder moeizaam kan maken. Als kers op de taart kan je een kleur toewijzen aan het DPI-level. Wanneer je fysiek op de DPI-knop drukt, zie je kortstondig de kleur naar keuze ter indicatie.

Het verlichtingsmenu bestaat uit een gezonde dosis aan verlichtingseffecten. Je kan hier kiezen uit presets, maar ook kleuren definiëren middels RGB. Hieronder zie je het overzicht aan verlichtingseffecten gevolgd door diverse RGB actiefoto’s.

Comfort
De MC310 ligt aangenaam in de hand. Het is met alle respect een vrij eenvoudige muis die weinig gewenning vraagt. Met 75 gram is het gewicht nog redelijk aan de maat voor een lichtgewicht gamingmuis, nochtans mag dit de pret niet drukken. Ik vind juist de combinatie van een laag profiel (38 mm) met symmetrische (ambidexter) voor zowel links- als rechtshandige gebruikers enorm interessant. Wel is het belangrijk om te weten dat de muis enkel aan de linkerzijde duimknoppen heeft. Deepcool zet wat mij betreft veilig in – dat werpt zijn vruchten af.

Het scrollwiel is afgewerkt met een rubberen afwerking. Deze is in de Deepcool-software qua gevoeligheid instelbaar. Toch is het scrollwiel mij qua weerstand te licht. Deze had wat meer druk c.q. weerstand mogen bieden. De MC310 duikt zit in de budget prijscategorie, want eerlijk is eerlijk: je krijgt veel muis voor je geld. Toch zijn de Huano-schakelaars (switches) met een klikratio van 10 miljoen kliks mij wat te summier. Ik had hier liever 20 miljoen kliks gezien – hier ben ik wellicht dan ook wel wat te streng.

Ik ben dankbaar voor de gevlochten kabel van deze muis. Deze is stevig en frommelt niet op als de “kabel-trend” bij dit soort lichtgewicht gamingmuizen in de vorm van parachute-kabels. Hier heeft Deepcool met de MC310 gekozen voor een stevigere kabel, die uit de verpakking wat stijver is, maar naarmate tijd beter vorm krijgt en flexibeler wordt. Terugkomend op de Huano-schakelaars; de klik is er, maar het Omron-gevoel is hier wel wat zoek. Het is niet met elkaar te vergelijken.

De muis is geschikt voor zowel een palm- klauw als vingertoppen-grip. De vingertoppen-grip voelt voor mij het meest natuurlijk. Ik kom net met mijn vingers voor het geperforeerde gedeelte. Het leeuwendeel van het gewicht zit meer aan de voorzijde. Het verplaatsen en glijden over de meegeleverde muismatten van Deepcool gaat comfortabel.

Sensor
Over de optische sensor van de MC310 is relatief weinig bekend. Op de productpagina laat Deepcool weinig los over deze optische sensor. Met wat zoekwerk kan ik niet geheel mijn vinger erop leggen, maar vermoedelijk gaat het hier om een aangepaste PixArt PMW-3360. Toch is de PMW-3360 een maatje te groot (high-end) als het om de trackingsnelheid en acceleratie gaat. De MC310 moet hem namelijk met een trackingsnelheid doen van 60 IPS in combinatie met een acceleratie van 20 G. Waar deze getallen bij de PMW-3360 op 250 IPS om 50 G ligt; een aanzienlijk verschil.

De optische sensor heeft een maximale DPI-waarde van 12.600 met een laagste DPI-waarde van 200. De prestaties in Halo Infinite zijn prima tot solide te noemen. De Huano-schakelaars staan mij soms wat tegen, omdat ik dan toch naar betere en solidere switches verlang. Echter moet ik hier niet een enorm groot punt van maken, gezien het prijsniveau van de MC310. Dit valt voor het geld gewoon te verwaarlozen. Ik heb de muis voornamelijk op 1.200 tot 1.600 DPI getest. Waar ik het secuur schieten met sniper(s) tot op de pixels soms wat minder nauwkeurig aanvoelde. Nu heb ik flink wat high-end muizen in mijn arsenaal, daar baseer ik dan ook dit vergelijk op. Algemeen gebruik en rondschieten met een Needler-geweer gaat van harte. Denkende aan de prijs van deze muis met veel opties voor het geld; niet verkeerd.

De Deepcool MC310 is een lichtgewicht gamingmuis met een adviesprijs van € 29,99. De opmerking: een budget lichtgewicht gamingmuis staat de MC310 een stuk beter. Of het daadwerkelijk rozengeur en maneschijn is lees je in deze eindconclusie.

Laat ik direct de knuppel in het hoenderhoek gooien in deze conclusie: de Deepcool MC310 levert mooi werk. Laat ik de features even opsommen: een lichtgewicht gamingmuis met software, RGB-verlichting, een optische sensor en een aangenaam c.q. laagprofiel ontwerp die makkelijk aangrijpt. Deepcool’s strategie om veilig in te zetten, werpt zijn vruchten af. Met de adviesprijs in gedachten ben ik net een puppy die hard aan het kwispelen is.

De optische sensor is twijfelachtig. Ik kan mijn vinger er niet volledig opleggen en heb dan ook twijfels wie de fabrikant is. Doorgaans is de sensor prima voor gaming, echter op de nauwkeurige klusjes zoals geconcentreerd je sniper-game spelen, daar kan ik de MC310 bespeuren op wat mindere pixelprecisie. Doorgaans speel je casual en soms als het wat serieuzer moet prima weg met de MC310.

Waar ik wat minder enthousiast over ben, zijn de Huano-schakelaars. De feedback is voldoende, echter de klikratio van 10 miljoen kliks is mij nét te weinig. Ik wil hier zeker geen roet in het eten gooien voor een deftige budget gamingmuis, alleen hadden schakelaars met 20 miljoen kliks deze muis zeker niet misstaan. Overigens is het scrollwiel mij te lichtjes, deze mag wat meer weerstand hebben.

De RGB-verlichting oogt prima. Door het geperforeerde ontwerp zijn individuele LEDs zichtbaar, ook is het scrollwiel qua kleurverzadiging minder intens. Desalniettemin heb je een muis van € 29,99 met RGB-verlichting die ruim te tunen is middels de Deepcool-software. Deepcool zet met de MC310 haar eerste gamingmuis in de markt en doet dit met een gouden (RGB-)randje. Overtuigend genoeg voor een award.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid