Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: DeepCool MG350
Links; Navigatie;Vandaag kijken we naar de DeepCool MG350. Dit is een splinternieuwe FPS gaming muis van DeepCool. We kennen deze fabrikant natuurlijk al langer voor hun koelingen, voedingen en cases maar in de wereld van de randapparatuur zijn ze een nieuw gezicht. Naast de MG350 heeft DeepCool ook de MG510 gelanceerd. Dit is een draadoze gaming muis. Beide muizen zijn afgelopen januari (2022) gelanceerd.
De MG350 is een muis die toegespitst is op het spelen van FPS-games (first person shooters). De belangrijkste feature hiervoor is de zogeheten rapid fire-knop die zich aan de linkerkant van de muis bevindt. Overigens is deze knop uiteraard volledig in te stellen, evenals alle andere knoppen.
Op het moment van schrijven is deze muis in Nederland alleen nog maar beschikbaar via Amazon voor een prijs van €80.84. Volgens de site van DeepCool moet de muis in de nabije toekomst ook via Coolblue en Alternate te krijgen zijn.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | DeepCool MG350 |
---|---|
Sensor | PAW3335 |
Max Resolution | 16.000 |
Tracking Speed | 400 IPS |
Acceleration | 40 g |
Report Rate | 125 Hz, 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz |
Connection | USB 2.0 |
Number of Buttons | 8 |
Switch Cycle Life | 20 Million Clicks |
Cable Type | Braided USB Cable |
Feet | PTFE |
Mouse Memory | 32 Kb |
RGB Lighting | Cyan Single Color |
Dimensions | |
Length | 106,62 mm |
Width | 72,92 mm |
Height | 43,58 mm |
Weight | 92 gr |
Zoals in de tabel al een beetje naar voren komt, bevat deze muis alles wat je van een mid-range tot high-end muis mag verwachten. Zo is de MG350 uitgerust met een PixArt PAW3335-sensor die een maximale resolutie van 16.000 DPI heeft. Met behulp van twee knoppen - bovenop de muis achter het scrollwiel - is de DPI-instelling te wijzigen. Uiteraard heeft de muis dan nog een instelbare polling rate met een maximum van 1000 Hz.
Wat natuurlijk op de moderne muis ook niet meer mag ontbreken, zijn extra knoppen op de zijkant van de muis. Naast de reguliere twee zijknoppen bevat dit knaagdier een derde knop onderaan de linkerkant van de muis, de zogeheten quick fire-knop. Standaard simuleert deze muis een lange ingedrukte muisklik in kortere tijd. Super dus voor dat extra snelle salvo in je favoriete shooter.
De muis is geschikt voor zowel palm- als klauwgreep, ondanks de wat kleinere maat tegenover een de gemiddelde muis. Hoe dit in de praktijk bevalt, gaan we uiteraard verderop in deze review bespreken.
We beginnen dit uitpakavontuur natuurlijk met de doos waarin dit splinternieuwe stukje randapparatuur naar mij toe gesmeten is. De doos is uitgevoerd in strak wit met een enkele typerende DeepCool-cyanlijn erop. Op de voorzijde van de doos prijkt een full-color foto van dit muisje met daarboven de naam.
Als we de doos openen komen we de muis zelf tegen in een plastic bak. Behalve de muis bevat de doos ook een handleiding. In de doos valt gelijk de aparte vorm van deze muis op. Laten we snel verder gaan met het bestuderen daarvan.
Als we de muis vanaf de achterzijde bewonderen, komt de ergonomische vorm meteen mooi tot zijn recht. De bovenzijde van de muis loopt naar de rehterzijde mooi laag af en de uitstulping aan de linkeronderzijde lijkt mooi de vorm van je hand te gaan volgen. Ook is de opvallende cyankleurige onderkant van de muis hier gelijk mooi vastgelegd.
Vanaf de voorzijde is de ergonomische vorm ook mooi waar te nemen. Hier is ook de ribbel aan de linkerzijde van muis al een beetje te zien; die gaan we straks uitgebreid verder bewonderen. Aan de voorzijde is de cyankleurige bodem nog beter te zien door de opstaande randjes om de kabelaansluiting heen. Ook zien we hier al het mooi uitgevoerde scrollwiel met rubberen band. Dit geeft deze muis een net wat stoerdere look dan een subtieler scrollwiel. De zijkanten van het scrollwiel zijn de eerste van de twee RGB-zones van deze muis.
Op he bovenaanzicht van de MG350 zien we mooi de extent van de bolling waar je je hand op kan laten rusten. Eveneens zien we hier de DPI-knoppen die achter het scrollwiel liggen. De voorste knop schakelt de DPI-instelling naar een hogere stand en de onderste knop naar een lagere stand.
De onderzijde van de muis is, zoals eerder al benoemd, cyankleurig. We vinden op de onderzijde vier PTFE-voetjes die de muis zo soepel mogelijk over je muismat of bureau moeten laten glijden. De PAW3335-sensor is mooi centraal op de muis geplaatst.
Als laatste gaan we zijkanten van dit kleine knaagdier bewonderen, waar als eerste de zeer opvallende linkerzijde van de muis. De zijknoppen van deze muis liggen in een verzonken stuk, waar we ook het enige andere stukje RGB van deze muis aantreffen in de vorm van een oplichtend DeepCool-logo. Onder dit stuk zit een iets uitstekende richel waaronder de duim geplaatst wordt.
Onder het achterste stuk van deze richel vinden we de quick fire-knop. Deze heeft een iets opstaand randje om de bereikbaarheid met de duim te vergroten. Bij het uitpakken van de muis was ik gelijk onder de indruk van hoe anders deze muis oogt tegenover de meeste andere muizen. Erg verfrissend om te zien dat het dus ook anders kan. Ik ben heel benieuwd hoe deze muis in de praktijk gaat bevallen.
Tenslotte is er de rechterzijde van de MG350, die in vergelijking met de linkerkant haast saai oogt. Wel is dit de kant waar je het mooist de overall vorm van deze muis kan zien. Ook de wat hogere cut-out onderaan waar de cyan onderzijde te zien is, maakt deze kant toch ook weer interessant om naar te kijken. Al met al ben ik tot nu toe erg gecharmeerd van de look van deze muis.
De software van DeepCool is toegespitst op ieder specifiek product. Je downloadt deze dus ook via de productpagina van het stukje apparatuur dat je aangeschaft hebt. Het hoofdscherm van de software is dus ook gelijk een scherm met instellingen voor de muis en niet een pagina waar je selecteert welk product je wil instellen, zoals we van veel andere fabrikanten natuurlijk wel gewend zijn.
Op de eerste pagina zijn de verlichtingsinstellingen van de MG350 in te stellen. Deze zijn vrij beperkt; qua effect kun je kiezen uit een static effect of een breathing effect. De kleur is niet in te stellen, waar de enige beschikbare opties de kenmerkende cyankleur is van DeepCool. De enige andere instelling is de helderheid van de verlichting.
Op het tweede scherm kunnen de instellingen gewijzigd worden voor ieder muisknop. Alle acht knoppen van deze muis zijn volledig naar wens instelbaar. Op de derde en laatse pagina zijn advanced settings van de muis in te stellen. Op deze pagina zijn verschillende profielen aan te maken, waarbinnen de settings aangepast kunnen worden.
De aan te passen instellingen zijn wat we mogen verwachten, waaronder DPI, polling rate en lift-off distance (LOD). De DPI-instelling kan per profiel vier verschillende settings hebben; deze kunnen tijdens gebruik gewijzigd worden met de eerder besproken DPI-knoppen op de muis.
Hoe bevalt de DeepCool MG350 met zijn bijzondere look in de praktijk? Dat is natuurlijk de vraag die op de lippen brandt, dus dat gaan we bekijken aan de hand van de gebruikelijke categorieën, waaronder als het gaat om comfort en de sensor.
Comfort
Tijdens het uitpakken, had ik zo mijn twijfels over de rand die deze muis aan de linkerkant bezit. De eerste keer de muis vastpakken om te gebruiken was dan ook wat onwennig. Initieel is het even wennen dat je duim wat lager op de muis komt dan je misschien normaal gewend bent. Echter was ik na enkele minuten gewend, waar het opviel dat dit muisje eigenlijk heel erg lekker in de hand ligt.
Wat eveneens en vooral heel erg positief opviel, is de positie van de grote zijknoppen in het verzonken deel van de muis. Door deze ligging is de positie van de knoppen heel erg natuurlijk en zijn ze uitermate goed te gebruiken. Bij de meeste muizen steken deze knoppen meestal uit en voel je die tijdens gebruik toch altijd zitten op de muis. Bij deze muis heb je daar dus absoluut geen last van.
Ook de quick fire-knop die zich iets lager en verder naar achteren bevindt, is erg goed te bereiken tijdens gebruik. Ik speel de nodige potjes World of Warships en gebruik de knop regelmatig om mooie, consistente full broadsides te geven zonder vertraging van de laatste kanonnen door te kort indrukken van de linkermuisknop.
Nou helpt de overige vorm van muis erg mee met het comfortable gebruik. Ondanks het wat kleinere formaat is de muis zowel met palm- als klauwgreep uitermate goed te gebruiken. Het midden van de muis is vrij hoog, waardoor toch je gehele hand eigenlijk op de muis past.
De Omron-switches die zich onder muisknoppen bevinden, reageren altijd heel crisp en hebben een prettig actuatiepunt. Ook het scrollwiel is prettig in gebruik, de kliks zijn goed gedefinieerd en in ieder geval niet te kort. Iedere klik is iets langer dan bij de gemiddelde muis, maar niet zo lang dat het vervelend wordt. Het grovere profiel op het scrollwiel matcht ook mooi met deze afstand.
Sensor
De PAW3335-sensor als het hart van dit stukje apparatuur is een high end sensor die niet onderdoet voor bekendere PixArt-sensoren zoals de PMW3389. De maximale resolutie is hetzelfde, ofwel 16.000 DPI. De maximale acceleratie is wel iets lager, namelijk 40G in plaats van de 50G in de 3389. Dit is echter een verschil waar je in de praktijk allicht weinig van zal merken.
Uiteraard heb ik ook weer wat rondjes getest in de Mouse Accuracy-tool. Later zag ik dat mijn beeldverhouding niet klopte en ik daardoor wat extra dots miste, maar overall is de accuraatheid van mijn kliks dik in orde. Het te laat zijn voor sommige dots ligt aan mijn eigen snelheid en kan deze muis niet verweten worden. Met een DPI van 1.600 behaalde ik een accuracy van 96% en met een DPI van 2.000 zelfs 98%. Deze score is ook wel te verwachten van een sensor met de specs van de PMW3335.
Het mag duidelijk zijn dat de DeepCool MG350 zich voornamelijk onderscheidt met het unieke design. De features van deze muis zijn in lijn met wat je mag verwachten van een moderne gamingmuis. De huidige prijs van ongeveer € 80,- is niet extreem hoog, maar het is ook zeker geen budgetmuis. Is deze prijs in lijn met wat deze muis in de praktijk te bieden heeft? Dat is het onderwerp van deze conclusie.
Laten we dan beginnen met het bijzondere design van de MG530. In eerste instantie vond ik het moeilijk voor te stellen dat deze muis comfortabel in de hand zou liggen, maar niets is minder waar. Ik ben in no-time erg gehecht geraakt aan de vorm en feel van deze muis. Vooral de bereikbaarheid van de zijknoppen vind ik een flinke sprong voorwaarts t.o.v. de standaardplaatsing op muizen. Hierbij steken deze knoppen meestal iets uit en dit vind ik eigenlijk altijd vervelend, waardoor ik ze nauwelijks gebruik. Bij de MG530 zijn ze echter een genot om te gebruiken, waar de extra richel op de muis voorkomt dat de zijknoppen per ongeluk ingedrukt worden tijdens intensieve potjes waarbij je de muis stevig vast grijpt.
Daarnaast is de muis in mijn ogen echt een plaatje om te zien. Het profiel is prachtig gevormd, maar niet te extravagant. De cyanblauwe onderkant met de extra cut-out rechts onderaan geeft de muis een extra dimensie die je niet veel terugziet in de gemiddelde muis. In combinatie met het unieke design van de zijkant en de stoere look van het scrollwiel is dit een muis die erg in het oog springt.
Verder zijn de prestaties dik in orde. De sensor reageert precies en de kliks zijn crisp en consistent. Door de plaatsing van de sensor midden onder de muis is de lift-off goed te coördineren. De quick fire-knop is ook een mooie toevoeging die naar wens kan worden ingesteld.
Al met al ben ik uitermate tevreden met deze muis. Sterker nog, vanaf nu is dit mijn nieuwe standaardmuis; hij vervangt mijn Corsair Sabre RGB Pro die in vergelijking nu haast groot en lomp aanvoelt. De MG350 is dan ook de gevraagde € 80,- naar mijn mening dubbel en dwars waard. Niet alleen krijg je hiervoor een muis met een uniek design, het is ook nog een muis die presteert waar het nodig is. Met veel genoegen geef ik deze muis dan ook de award voor het zijn van een persoonlijke favoriet!