Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Edifier W830NB
Links; Navigatie;Toen de vraag kwam wie de Edifier W830NB wilde reviewen, dacht ik meteen: “Dat lijk mij wel leuk". Na een aantal hoofdtelefoons getest te hebben, wilde ik daar nog wel één aan toevoegen. Ditmaal ook weer een bluetooth-hoofdtelefoon.
Dus neem ik vandaag de Edifier W830NB in het zwart onder de loep. Deze draadloze headset is in drie kleuren te koop via onze webshoppartner Megekko, namelijk: grijs, zand (wit) en zwart, met een gemiddelde prijs van € 88,95. Voor een multipoint-bluetoothheadset is het een mooie prijs. Of de headset ook qua prestaties weet te overtuigen, lees je in deze review.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Edifier W830NB |
---|---|
Frequentierespons | 20Hz - 40kHz |
Speelduur ANC aan | ca. 54 uur |
Speelduur ANC uit | ca. 94 uurs |
Audio Codecs | LDAC, AAC, SBC |
Driver | Φ40 mm Dynamische driver |
SPL | 91 ± 3 dB(A) |
Netto gewicht | Ongeveer 267g |
Afmetingen (L x B x H mm) | 170.99 x 78.88 x 194.01 mm |
Bluetooth®-specificatie | |
Bluetooth-protocol | A2DP, AVRCP, HFP |
Bluetooth versie | V5.4 |
Batterij | |
Oplaadpoort | USB-C (Type-C) |
Ingang | 5V ⎓ 1A |
Oplaadtijd | Ongeveer 1.5uur |
Laten we beginnen met de showcase. Allereerst moet ik zeggen dat ik de verpakking er erg netjes uit vind zien. Strak, wit en met de nodige logo’s en badges.
Bij het uitpakken kom je er al snel achter dat alles netjes ingepakt zit. Zelfs de boekjes met de USB-C-kabel zitten netjes in een zakje met een vochtvreter erbij, want je wilt je boekje natuurlijk niet vochtig laten worden. Klein detail, maar wel overal aan gedacht.
Verder zit er in de doos weinig extra’s: de hoofdtelefoon en een USB-c-kabel voor opladen en voor muziek direct via USB-c af te spelen.
Als we alles netjes uitgepakt hebben, valt vooral het ultra-strakke design op. Zwarte oorschelpen en hoofdband, met daartussen antracietgrijze verbindingsstukken. De ‘ik neem aan’-nepleren oorschelpen voelen zacht aan, en zouden extra zacht moeten zijn voor de brildragers onder ons.
De buitenkant
Op de buitenkant van beide oorschelpen zit een microfoonuitsparing voor de Active Noise Cancellation; de werking hiervan komen we later in deze review op terug. Die zijn net als de verbindingsstukken antracietgrijs en steken zo af tegen het zwarte van de rest van de oorschelp.
De hoofdtelefoon heeft een flexibele band, waardoor deze niet overdreven strak op je hoofd zit. De schelpen kunnen draaien, zodat als je ze neerlegt, je deze niet direct op de zijkant van de oorschelpen hoeft te leggen. Dit scheelt weer beschadigingen aan de behuizing.
Onder aan de rechteroorschelp zitten de bedieningsknoppen: harder, functieknop, zachter als 1 rubberen geheel en de Bluetooth™-knop. De volume- en functiekoppen hebben meerdere functies, maar daar komen we later bij “In de praktijk" op terug. De hoofdband kan je nog in lengte verstellen voor mensen met een groter hoofd, zoals ik. Dat helpt het draagcomfort alleen maar te verbeteren.
Verder kan je natuurlijk de oorschelpen naar binnen vouwen om zo de hoofdtelefoon makkelijker en veiliger op te kunnen bergen. Al met al wordt het dan best een compact geheel.
Deze hoofdtelefoon kan je met een app op je telefoon helemaal instellen naar je eigen wensen. Dit is de eerste hoofdtelefoon die ik review waarbij dat kan. De Apple AirPods Max hebben wel wat instellingen, maar die zitten gewoon bij de instellingen van je bluetoothapparaten.
Zodra je de app opent, krijg je een mooi vormgegeven scherm te zien waarin gevraagd wordt of je wilt connecten via Bluetooth met het Edifier-apparaat (deze app is universeel voor alle Edifier-apparaten). Op de iPhone doe je dat via je Bluetooth-instellingen.
Informatie en instellingen
Zodra je de Edifier W830NB hebt gekoppeld, krijg je het volgende scherm te zien met informatie over de hoofdtelefoon. Hoe vol de batterij is, welke noise cancellation aanstaat, welke geluidseffecten en welke geluidsmodus er actief is. Via het wrench-icoontje rechtsbovenin kom je bij de instellingen en gegevens van de hoofdtelefoon.
ANC modes en multipoint connections
Via het menu ‘control settings’ kan je de werking van de multifunctionele knop instellen, welke tussen welke ANC-modes geschakeld moet worden. Dit is handig als je vaak wilt wisselen; dan hoef je niet steeds je telefoon te pakken.
Via het menu ‘multipoint connection’ kan je dus met twee bluetooth-apparaten koppelen; hier zitten wel wat limieten aan. Zo zal audiostreamen via LDAC/LHDC niet werken, omdat er bandbreedte-limieten zijn.
Verloren hoofdtelefoon en volume van gesproken feedback
Ben je de hoofdtelefoon kwijt? Weet je niet meer waar je hem neergelegd hebt? Dan is het menu-item “Find my product" een uitkomst. Het product, in dit geval de hoofdtelefoon, zal een hard geluid afspelen, zodat je deze kan lokaliseren. Waar je wel op moet letten, is dat je hem niet opzet; daarmee kan je gehoorschade krijgen.
De feedback die de headset geeft op instellingen, ‘prompts’ genaamd, kan je instellen via het menu “Prompt volume". Dit spreekt redelijk voor zich; hoe hoger het volume, hoe harder de gesproken feedback.
Energie besparing en bluetooth problemen
Via het menu “Power off" kan je instellen of en hoelang het moet duren eer de hoofdtelefoon automatisch op standby gaat. De opties zijn nooit, 10, 20, 30 minuten of een uur en anderhalf uur. Dat zijn redelijk wat keuzes waaruit je kan kiezen.
Daarnaast kan je via Bluetooth-instellingen de Bluetooth-verbinding uitzetten of het apparaat opnieuw pairen. Dit doe je vaak als er problemen zijn met connecten naar je apparaat.
Noise Cancellation en Geluidseffecten
Via het menu “Noise Cancellation controls" kan je instellen hoe sterk de ANC moet werken. Hier kan je dus instellen dat bijvoorbeeld het ambient sound harder of zachter moet klinken. Dit kan met alle ANC-modi, waardoor je het helemaal naar je eigen smaak kan instellen.
Daarnaast kan je ook nog geluidseffecten toevoegen; ik zou dat zelf de equalizer noemen. Er zijn wat voorgeprogrammeerde instellingen en je kan het zelf helemaal instellen.
Geluidsmodus
En als allerlaatste, via het menu “Sound modes", kan je nog verschillende geluidsmodussen kiezen, namelijk: Muziek, Gaming en Spacial Sound.
Ik denk dat de eerste twee redelijk voor zich spreken en het derde item kom ik verderop in de review nog op terug.
Gebruiksgemak en comfort
De W830NB is een lichte en strak vormgegeven hoofdtelefoon die lekker op je hoofd zit. De oorschelpen zijn niet overdreven groot, maar zitten prima op mijn oren. Dit vind ik ook geen probleem, want met sporten heb ik het snel warm en als mijn oren dan strak aangedrukt worden, ga ik alleen maar zweten. Dat gebeurt natuurlijk toch wel als de temperatuur oploopt en omdat het van die kunstleren oorschelpen zijn, maar hoe strakker het zit, hoe erger dat wordt.
Geluidskwaliteit en ANC
De geluidskwaliteit is prima te noemen. Ik ben geen audiofiel, dus ik kan niet veel zeggen over een goed afgestemde bas of juiste balans tussen lage en hoge tonen. Voor mij klinkt het goed of niet, dat is de strekking die ik eraan kan geven.
Wat ik natuurlijk wel kan beoordelen, is of de ANC-modes goed werken. Ik moet concluderen dat deze erg goed werken. De high-instelling dempte bijna alles op kantoor, en de stap daaronder (medium) is natuurlijk wat minder gefilterd dan high.
Daarnaast was ik blij verrast door de windfilter die lekker werkt; het filtert de wind weg, maar behoudt de andere omgevingsgeluiden. Dat vind ik wel zo prettig op de fiets in het verkeer, volgens mij de plek waar deze filter voor bedacht is.
Spatial Sound en low latency modus
Wat wel echt heel erg tegenviel, was de spatial sound; het klonk echt ver weg van wat bijvoorbeeld een Apple AirPods Max kan brengen. Persoonlijk zou ik aanraden deze optie lekker links te laten liggen en niet te gebruiken.
Low latency gaming mode werkt daarnaast dan wel weer erg goed. Prima geschikt voor games, films en tv kijken. Dit vind ik vaak een heikel punt aan bluetooth-hoofdtelefoons, dat er vertraging optreedt tussen beeld en geluid. Ik moet toegeven dat in de gamingmodus dit erg goed behandeld wordt.
Batterijduur en opladen
Zonder ANC gaat deze hoofdtelefoon 94 uur mee, dat is erg lang. In het praktijkgedeelte heb ik dit niet kunnen testen, maar na een dag muziek luisteren op werk zat er nog zeker 90% in de batterij. Daarbij heb ik ook zitten spelen met de ANC, dus helemaal accuraat kan ik het niet plaatsen.
Het is in ieder geval lang genoeg om meerdere dagen lekker muziek te kunnen luisteren.
Een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een betaalbare ANC-koptelefoon met een helder en neutraal geluid. Ideaal ook voor buitensporten zoals hardlopen of fietsen, dankzij de effectieve windruisonderdrukking. En perfect als je een koptelefoon wilt met een bijzonder lange batterijduur.
Het missen van de 3,5mm-aansluiting is voor mij geen groot probleem, aangezien deze aansluiting al jaren niet meer op de iPhones zit. Verder is de hoofdtelefoon beter niet te gebruiken in volle regen; een beetje spat water is geen probleem.