Review: Elgato Facecam
Links; Navigatie;- Specificaties
- Showcase
- Software - Camera Hub
- In de praktijk
- Conclusie
Waar onze geliefde Esther recentelijk de eerste webcam-review online knalde, is het nu tijd voor een tweede. In dit geval van niemand minder dan Elgato, het welbekende bedrijf achter talloze streaming-gerelateerde producten. Zo betreft de Elgato Facecam niet het enige product dat ik momenteel op het bureau heb staan, want ook de Stream Deck MK.2 en Wave:3 worden binnenkort voorzien van een review. Voor nu mag het tijd zijn om Elgato’s eerste webcam aan de tand te voelen.
Het mag een pittige intrede zijn, want de Facecam bezit een adviesprijs van € 199,99. Niet verrassend betreft het een 1080p-webcam van 60 frames per seconde (fps), maar wel met features zoals een Sony-sensor, intern geheugen (voor instellingen) en USB-C. Elgato market deze webcam als dé keuze voor de ‘creators’ onder ons. Weet de fabrikant een geslaagd beestje neer te zetten? Dat gaan we letterlijk en figuurlijk bekijken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Elgato Facecam |
---|---|
Ondersteunde resoluties | 1080p60, 1080p30, 720p60, 720p30, 540p60, 540p30 |
Optica | Elgato Prime Lens (volledig uit glas) |
Focusbereik | 30 - 120 cm |
Diafragma | f/2.4 |
Focuslengte | 24 mm (*equivalent voor volledige grootte) |
Gezichtsveld | 82° (diagonaal) |
Sensor | Sony STARVIS CMOS |
Aansluiting | USB 3.0 (of beter), type C |
Afmetingen | B 80 x H 48 x D 58 mm (zonder houder) |
Gewicht | 103 g (zonder webcam cover en houder) |
Inhoud van de verpakking | Facecam, Webcam cover, Bevestiging met draad van 1/4″, Afneembare USB-C-kabel |
Typerend, doch uitgebreid
De Facecam betreft de eerste webcam van Elgato, dus vanuit de fabrikant zelf is er geen vergelijkingsmateriaal. Gelukkig is er genoeg concurrentie, waar de Facecam linea recta tegenover staat. Als eerste is er de solide basis: een maximale resolutie van 1080p, met een framerate van 60 fps. Het mag dus wel ontbreken aan een 4K-resolutie of HDR-ondersteuning, dus als dat cruciale features zijn, dan valt deze webcam buitenboord.
Nou valt het te beargumenteren dat 4K en HDR niet voor iedereen een behoefte is, dus dat scheelt. Waar de streamers en content creators onder ons van kunnen smullen, is de ongecomprimeerde video-output. Er is dus minimale postprocessing, wat het beeld ten goede moet komen. Over het beeld gesproken: centraal in de Facecam staat een STARVIS CMOS-sensor van Sony, die normaal gesproken gebruikt wordt in de camera’s van beveiligingsapparatuur.
Tenslotte valt het op dat er geen autofocus is; in plaats daarvan is er een vast focusbereik. Gezien de onbetrouwbare werking van autofocus in sommige webcams kan het gebrek daaraan juist een gewenste feature zijn voor streamers. Al met al is er nog de vereiste van USB-C (minimaal versie 3.0)te benoemen en de aanwezigheid van een webcamcover. Oh, en een schroefdraad van 1/4″ om de Facecam te plaatsen op statieven.
We starten het uitpakproces met een opvallende verpakking, waarop we alvast een voorproefje krijgen van de webcam. Ook zien we benoemingen van de resolutie, lage latency en Elgato Prime Lens. Bij het openen, tillen we de inhoud uit de verpakking en een Quick Start Guide. De inhoud bestaat uit een doosje met de accessoires en de Facecam zelf.
Qua accessoires kijken we naar een USB 3.0 Type-c naar Type-A-kabel en wederom een beknopte handleiding. Ook hier zal ik het benoemen: de Facecam vereist minimaal USB 3.0, dus houd daar rekening mee qua aansluiting en kabel.
Nu komen we uit bij een eerste blik op de Facecam zelf. Laat me schriftelijk herhalen wat ik bij het uitpakken hardop zei: “zo dan, wat een beest". Ten opzichte van een Razer Kiyo Pro is de Facecam een stuk minder bescheiden qua uiterlijk en qua omvang aanzienlijk forser. Dat was natuurlijk al te herleiden aan de specificaties, maar nu valt het echt te zien. Dat wil overigens niet zeggen dat de Facecam lelijk is, doch wel een tikkeltje lomp ogend.
Maar goed, als we rondom kijken, zien we het beeldmerk van Elgato op de bovenkant plus onderkant en de benaming van de Facecam op de zijkant. Daarnaast is de eerdergenoemde USB-C-aansluiting zichtbaar op de achterzijde. Dusver is het een imponerend beestje te noemen.
Aan de onderzijde vinden we de uitklapbare en 360° draaibare klem. Daarmee kan je de webcam logischerwijs vastzetten aan een scherm of dergelijke.
Als laatste nemen we de meegeleverde webcamcover af en onthullen we de lens. Het hoeft niet gezegd te worden dat de lens een absoluut monster is, wat ongetwijfeld bijdraagt aan beeldkwaliteit en belichting. Beter nog, ik gok dat het de grootste is die ik dusver heb gezien op een webcam.
Over de cover zelf kan ik nog opmerken dat deze niet magnetisch is en dat is wellicht jammer. Bij het terugplaatsen van de cover viel meteen op dat de gehele webcam mee kan bewegen en dat is niet prettig natuurlijk. Maar ja, dat kan ook gebeuren bij een magnetische variant.
Tenslotte kunnen we de klem nog losschroeven, die op twee punten vastgedraaid zit: tegen de webcam om die op zijn plek te houden en in de webcam zelf ter bevestiging. Zoals aangekaart bij de specificaties betreft het schroefdraad van 1/4″, dus de Facecam kan je op statieven met dat formaat kwijt. Wat dat betreft biedt Elgato (nog) geen statieven of accessoires voor het beestje, maar dat kan in de toekomst nog komen.
De software die Elgato biedt voor de Facecam betreft Camera Hub. Deze is beschikbaar voor zowel Windows 10 64-bit als macOS 11 Big Sur en hoger.
Hieronder zien we de software in actie en het mag duidelijk worden dat het oogt als een simplistische. Wel zijn alle opties beschikbaar die je zou vinden via de webcaminstellingen in Skype, OBS enzovoort. In Camera Hub kan je dus terecht voor alle belangrijke zaken, zoals contrast, verzadiging, scherpte, belichtingsinstellingen, witbalans en ruisonderdrukking.
Ook is het mogelijk om een gewenste output en framerate te kiezen als voorbeeldweergave. Desgewenst kan je nog snapshots maken, de map openen waarin ze bewaard worden en het beeld spiegelen. Die laatste kan een belangrijke zijn en zit ingebakken in de software.
Instellingen bewaren
Eén van de belangrijkste features van Camera Hub is dat de instellingen te benaderen en aan te passen zijn terwijl de Facecam elders in gebruik is. Je kan een preview van de webcam in Open Broadcaster Software bekijken en ondertussen in Camera Hub aan de slag. Mocht je een vaste setup hebben qua belichting, dan kan je dus handmatig de ideale instellingen kiezen en opslaan.
Over het opslaan gesproken: de instellingen worden op de webcam zelf bewaard. Dat is tevens een cruciale feature, zodat je na het herstarten van Windows niet alles terug hoeft te zetten. Er zijn nog verschrikkelijk veel webcams en bedrijven die dat niet bieden. Elgato mikt zich dus duidelijk op de streamers onder ons en met dergelijke features oogt de webcam als een onmiddellijk pareltje.
Helaas mag het vooralsnog wel ontbreken aan profielen, dus dat wil ik in de toekomst toegevoegd zien worden. Dat is nou eenmaal handig voor verschillende (belichtings)omstandigheden. Bovendien is het een feature die Razer in haar Synapse-software wél biedt voor de Kiyo Pro. Daarnaast zou een integratie in de Elgato Stream Deck interessant zijn, maar dat kan ongetwijfeld bewerkstelligd worden in de vorm van een plugin.
Bij de praktijkervaring in het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op de diverse instellingen, het resultaat daarvan en de beste beeldkwaliteit.
Voorkeuren en updates
Door op het tandwiel rechts bovenin te drukken, benader je de instellingen van Camera Hub. Zo zien we de mogelijkheid om naar updates te zoeken, hetzij ook automatisch. Daarnaast kan je de software automatisch laten opstarten met je besturingssysteem. Als laatste kan je een folder uitkiezen waar snapshots bewaard worden.
In de praktijk kijken we naar diverse software-instellingen, het resultaat daarvan en zaken zoals beeldkwaliteit, belichting en features.
Ruisonderdrukking
Hoewel sprake is van ongecomprimeerde video-output is het mogelijk om één stukje post-processing in te schakelen: ruisonderdrukking. Deze heeft als taak om een rustiger/schoner beeld te creëren en, zoals de naam hint, ruis te onderdrukken in het beeld. Dergelijke ruis is het snelst zichtbaar in donkere omgevingen, dus de eerste vergelijking hieronder is in de avond. Gelet wel dat de vergelijking is gemaakt met de standaardinstellingen die automatisch gekozen zijn door de webcam/software.
De volgende vergelijking van de ruisonderdrukking is overdag, ofwel met ideale belichtingsomstandigheden. In beide gevallen kan ik eerlijk zeggen dat de ruisonderdrukking ver-schrik-ke-lijk is. Het resultaat oogt wazig en uitgesmeerd. Het gebruik ervan kan ik dus verre van aanbevelen om ruis te verminderen. In een dergelijk geval is de eerste prioriteit nou eenmaal om de belichting te verbeteren. Anders is het verstandiger om naderhand in een videobewerkingsprogramma de ruis te verminderen.
Beeldkwaliteit
Met ruisonderdrukking getest en de camera opgewarmd, kunnen we kijken naar de ideale instellingen voor de beste beeldkwaliteit. Standaard staat de scherpte ingesteld op +2, wat bij de eerdere vergelijking - vooral in het donker - resulteerde in zichtbare ruis. In beide gevallen lijkt de ideale setting voor scherpte +1 te zijn i.p.v. +2. Er is nog steeds ruis, maar minder opzichtig dan voorheen.
De linkerfoto toont de fabriekswaarden, met de scherpte op +2. De rechterfoto heeft de scherpte op +1 staan, het contrast omhoog, een stukje belichting erbij en wat tweaks in OBS met filters. Het resultaat is vele malen beter en scherper dan voorheen. Dat nota bene met tweaks die een minuut hebben gekost om op te zetten. Als je er écht voor gaat zitten, zeker met goede belichting, kan je kwaliteit uit de Facecam pompen.
1080p versus 4K
Zoals besproken bij de specificaties is er sprake van 1080p-output. Dat is voor de meesten echt voldoende. Het zou me niet verbazen dat Elgato in de toekomst een 4K-versie lanceert van de Facecam, maar die resolutie is verre van benodigd. Als eerste omdat 1080p doorgaans de efficiëntste resolutie is voor streaming. Ten tweede neemt de webcam slechts een klein gedeelte van het scherm in voor gamers. Hoe kleiner de weergave, des te hoger de kwaliteit en minder eventuele ruis zichtbaar wordt.
Zodoende vind ik het ‘gebrek’ aan 4K of HDR-kleuren geen gemis. Mocht een hogere resolutie (of kwalitatieve weergave) dusdanig belangrijk zijn, dan is het waarschijnlijk verstandiger om te investeren in betere belichting of een daadwerkelijke camera aan te schaffen in plaats van een webcam. Dat hangt af van je omstandigheden, maar als streamer ondervind je dat gauw genoeg op basis van je wensen en budget.
Maar goed, hoe zit het verder met de beeldkwaliteit? Hieronder zien we een opname met instellingen die mijn voorkeur hebben, zowel in Camera Hub als OBS. Welke settings ‘het beste’ zijn, is volledig afhankelijk van je omgeving en de belichting daarin. Hoewel ik mezelf graag in de spotlight zet, heb ik in dit geval de hoofdrol gegeven aan Link en Mipha op de zitzak. De video laat duidelijk zien wat het focusbereik van de camera is, hoe de automatische belichting presteert en dat de beeldkwaliteit zéér puik is.
Belichting en framerate
Uiteraard mag een vergelijking van verschillende belichting niet ontbreken. Zodoende zien we hieronder als eerste een tweetal foto’s in de avond. Wat indrukwekkend mag zijn, is het aanhouden van 60 fps tijdens het schieten van de tweede foto. Dat is ongetwijfeld te danken aan de lens en sensor, waardoor je ook in slecht belichte omgevingen alsnog kan uitgaan 60 fps.
De vergelijking is overigens wel gemaakt met de standaardinstellingen en dat is terug te zien aan de hoeveelheid ruis. Met wat tweaking Camera Hub en een programma zoals OBS valt dat te verminderen, maar het resultaat en de beeldkwaliteit variëren, nogmaals, op basis van je omgeving. Hoe dan ook vind ik het een indrukwekkend resultaat voor een webcam.
Ontbrekende features?
Laten we als laatste nog even de features bespreken die uit zijn gebleven bij de Facecam. Zoals eerder aangekaart, komt de webcam zonder een ingebakken microfoon. Dat is een bewuste keuze geweest van Elgato, want streamers zijn veelal reeds voorzien. Het kan handig zijn om als back-up te hebben, maar als het niet benodigd is, kan het wegblijven en de adviesprijs verbeteren. Dat neemt niet weg dat 200,- euro alsnog een hoop geld is.
Wat ik eveneens aankaartte bij de specificaties en mag uitblijven, is een autofocus. In plaats daarvan is er dus een vast focusbereik van 30 tot 120 cm. In dat besluit kan ik me eveneens vinden, want de autofocus op veel webcams blijkt soms slecht of ondermaats te werken. In haar review van de Razer Kiyo Pro, een directe concurrent van de Elgato Facecam, wist Esther tevens problemen aan te kaarten met de autofocus. Kortom, daar heeft de Facecam geen last van.
Al met al kan ik niet zeggen dat het ontbreekt aan features op de webcam. Er zijn hooguit opmerkingen te maken over het design, want de Facecam oogt wel groot en een tikkeltje lomp. Maar goed, functionaliteit is altijd belangrijker dan uiterlijk.
In het prijssegment rond de € 200,- stapt de gloednieuwe Facecam van Elgato naar binnen. Dat met een fraai pak aan, een mooie stropdas om en een duidelijke doelgroep: streamers en content creators. De bijbehorende Camera Hub-software geeft je controle over alle facetten van de webcam én het is mogelijk om je instellingen op de webcam zelf op te slaan. Zelfs na een herstart van je besturingssysteem blijven ze dus bewaard.
Het ontbreken van een autofocus en microfoon is naar mijn mening geen gemis, alsmede het uitblijven van 4K of HDR. Een resolutie van 1080p met 60 frames per seconde voldoet gewoon prima voor talloze streamers en doeleinden. Dan nog zou ik het niet bezwaarlijk vinden om in de toekomst een 4K-uiting van de Facecam te zien. Voor nu is de huidige variant een puike keuze voor de livestreamers onder ons die een kwalitatieve webcam zoeken.
De kwaliteit is niet alleen terug te vinden in verscheidene features, want ook de beeldkwaliteit en belichting mogen er wezen. Het is niet voor niets dat Elgato gekozen heeft voor ongecomprimeerde video-output. Dat geeft content creators meer ruimte en controle in videobewerking naderhand. Mocht je dus een serieuze streamer zijn en een webcam zoeken die betrouwbaar en gemakkelijk in gebruik is, dan kan ik de Elgato Facecam met een dikke duim aanbevelen.