Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Elgato Facecam MK.2
Links;Productpagina: Elgato Facecam MK.2
Navigatie;Onlangs hebben we de nieuwe Elgato Facecam Neo getest en waren we behoorlijk te spreken over de beeldkwaliteit en het totaalpakket. Nu hebben we de Facecam MK.2 op onze tafel liggen en waren we erg benieuwd waar deze webcam toe in staat is en ook in vergelijking met de Facecam Neo.
De Neo is natuurlijk een fantastisch product als je bijvoorbeeld net begint met streamen, maar als je het iets serieuzer aan wil pakken, komt de Facecam MK.2 om de hoek kijken volgens Elgato. Koppel dat aan een nieuwe versie van de Camera Hub-software die we ook bespreken in deze review en we zijn erg benieuwd of de Facecam MK.2 ons net zo gaat bevallen als de Neo-serie. Dus laten we verdergaan met de review!
De Elgato Facecam MK.2 is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele Megekko webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Elgato | Facecam MK.2 |
---|---|
Verbinding | USB-C (3.0) |
Optiek | Elgato Prime Lens (fixed focus) |
Sensor | SONY® STARVIS™ CMOS SENSOR 1/2.5" |
Focusbereik | 30–120 cm (11.8–47.2 inch) |
Zichtslengte | 24 mm (full-frame equivalent) |
Diafragma | f/2.4 |
Gezichtsveld | 77° |
USB Videoclass | UVC-standaard v1.5 |
Ondersteunde resoluties (ongecomprimeerd) | 1080p60, 1080p30, 720p120, 720p60, 720p30, 540p120, 540p60, 540p30 |
Fysieke eigenschappen | |
Afmetingen (BDH) | 84 x 38 x 61 mm (zonder bevestiging) |
Gewicht | 90 g (zonder bevestiging) 136 g (met bevestiging) |
Montagepunt | Schroef van 1/4 inch |
Inhoud verpakking | Facecam MK.2 Monitorbevestiging USB-C naar USB-A-kabel (200 cm) |
De Facecam MK.2 is de opvolger van de populaire Elgato Facecam, die alweer in 2021 uitkwam en als één van de eerste webcams ons Full-HD-beelden gaf op 60 frames per seconde. Gelukkig is dat laatste niet veranderd en krijgen we met de Facecam MK.2 ook dezelfde strakke weergave, maar de beeldkwaliteit zou uiteraard een flinke boost moeten krijgen door verbeterde techniek onderhuids.
Als we de doos erbij pakken, zien we dat deze met dezelfde huisstijl is vormgegeven als bijvoorbeeld de Wave XLR. Het is een strakke verpakking met daarom duidelijk de afbeelding van het product, waardoor de verpakking uitnodigt om deze open te maken.
Wanneer we de doos openmaken, zien we gelukkig dat alles keurig is ingepakt en dat de Facecam ook niet snel kan beschadigen. De Facecam MK.2 zit al in elkaar en wordt geleverd met een mooie, maar vooral stevige USB-C-naar-USB-A-kabel en een korte handleiding.
Dan gaan we de Facecam MK.2 bekijken en zien we een behoorlijk forse webcam met een strak design. De afwerking en bouwkwaliteit zijn beide van hoge kwaliteit en alles voelt zeer degelijk aan. Een groot voordeel ten opzichte van de Facecam Neo is dat bij de Facecam MK.2 de kabel losgetrokken kan worden en dus eventueel vervangen kan worden. Uiteraard mag de shutter voor privacy niet ontbreken en deze is dan ook ingebouwd bij Facecam MK.2.
Net zoals bij de Facecam Neo heeft Elgato er specifiek voor gekozen om geen microfoon in te bouwen. Dit kunnen we eigenlijk alleen maar toejuichen, want de meeste microfoons die ingebouwd zitten in een webcam zijn ronduit waardeloos gebleken in de praktijk. Daarbij zal de doelgroep van deze webcam altijd gebruikmaken van een headset of een losse (studio)microfoon die een aanzienlijk betere geluidskwaliteit geeft.
De webcam bestaat uit twee onderdelen, maar wordt dus al kant-en-klaar geleverd. Aan de onderkant zit een schroef waarmee je de klem los kan draaien, zodat je de Facecam MK.2 op een standaard kan schroeven. De klem kan je gebruiken om de webcam neer te zetten op verschillende hoogtes of om hem op een monitor of laptopscherm te monteren.
De meegeleverde kabel is een 2 meter lange USB-C-naar-USB-A-kabel en biedt gelukkig genoeg lengte om de Facecam MK.2 in de meest gangbare situaties aan te sluiten op jouw computer of laptop. Wel hadden we gehoopt dat er een USB-A-naar-USB-C-omvormer bij zou zitten, aangezien steeds meer systemen en laptops USB-C hanteren i.p.v. USB-A-aansluitingen. Dat gezegd hebbende is het zeker fijn dat de Facecam MK.2 een USB-C-aansluiting heeft die ook echt werkt op USB 3.0-snelheid.
Laten we de Facecam MK.2 aansluiten en kijken of ie ons net zo kan overtuigen als bijvoorbeeld de Facecam Neo heeft gedaan.
Elgato biedt ook voor de Facecam-serie specifieke software waarmee je behoorlijk wat instellingen kan aanpassen. De software heet Camera Hub en kan gratis gedownload worden via de Elgato-website. Net zoals bij de Facecam Pro en de Facecam Neo die we eerder hebben getest, kan je verschillende menu’s gebruiken om het frame in te stellen, de focus, de kleurverzadiging, de witbalans en de anti-knipperinstelling aan te passen.
De Camera Hub biedt tevens ondersteuning voor verschillende AI-powered features, zoals gezichtsherkenning. Voor deze optie moet je wel de Nvidia AR SDK-software installeren, als je natuurlijk een Nvidia GPU hebt. Voor het frame kun je vier presets instellen om zo je favoriete instelling op te slaan. Ideaal als je als contentcreator meerdere soorten video’s wil maken, waarvoor je andere soorten shots wil maken.
In het tweede tabblad bovenaan kun je AI-achtergrondeffecten kiezen. Deze bewegende achtergronden zorgen ervoor dat je de kamer waarin je opneemt niet op hoeft te ruimen of niet zichtbaar is als jij dat niet wilt. Ook voor deze optie is het noodzakelijk om de AR-software van Nvidia te installeren. Let wel op dat je minimaal een RTX 2000-serie videokaart of hoger moet hebben voor deze opties, helaas voor onze lezers die een AMD Radeon-kaart gebruiken, net als onze reviewer.
Het verschil is dat er sinds 8 april 2025 een nieuwe versie van de Camera Hub is gelanceerd, namelijk Camera Hub 2.0, waar een aantal nieuwe features zijn geïntroduceerd. De belangrijkste features op een rij zijn:
LUT’s
LUT’s (Look-Up-Tables) zijn toegevoegd waarmee je toegang krijgt tot professionele kleurafstemmingen. Denk aan cinematic, black & white en nog veel meer. Met Camera Hub 2.0 heb je direct toegang tot deze LUT’s en ook door de community gemaakte filters, speciaal voor de Facecam-serie van Elgato.
Marketplace integration
Elgato Marketplace is ingebouwd in Camera Hub, waardoor het makkelijker dan ooit is om extra mogelijkheden toe te voegen aan de software. Door rechtsbovenin op het marketplace logo te klikken word je automatisch naar de juiste pagina gestuurd waar je de keuze hebt uit meerdere LUT’s en virtuele achtergronden om deze te kopen (sommige zijn gratis) en te installeren.
Voice Sync enhancements
Als je ook de Elgato Prompter gebruikt dan biedt de Camera Hub 2.0 software ook een aantal fijne verbeteringen en toevoegingen op het gebied van Stem Synchronisatie:
- Zin-voor-zin markering (highlights) helpt je om op het goede spoor te blijven terwijl je leest.
- Nieuwe visuele indicator maakt het aanpassen van je leespositie gemakkelijker.
- Verbeterde stabiliteit voorkomt dat Voice Sync vastloopt in de “Getting ready"-modus.
- Realtime microfoondetectie laat je naadloos van microfoon wisselen tijdens sessies.
- Ondersteuning van extra talen: Fins, Grieks, Japans, Koreaans, Pools, Roemeens, Russisch, Zweeds, Turks en Vietnamees.
Installatiegemak
Laten we eerst de Facecam MK.2 aansluiten en op een monitor klemmen om te zien of de klem stevig is en de webcam niet voor het beeld zit. De klem zit stevig en de webcam zal op elke monitor stevig gaan zitten. De MK.2 is wel een stuk groter en vooral zwaarder dan de Facecam Neo, dus op een laptopscherm zouden we dan ook eerder de Neo aanraden om te gebruiken.
Het instellen van de Facecam MK.2 is daarentegen echt plug-and-play, net zoals de Neo. Zodra je de webcam aansluit op je pc, kun je gelijk aan de slag, ook zonder de software. Alle programma’s die een webcam gebruiken, herkennen de Facecam MK.2 meteen en gebruiken ook het volle potentieel van de webcam, inclusief de 60 frames per seconde op 1080p-resolutie.
Het gebruik van de USB-C-naar-USB-A-kabel was op de Windows-computer geen enkel probleem, maar veel laptops hebben tegenwoordig alleen maar USB-C-poorten, dus moest er een converter aan te pas komen om de Facecam MK.2 op een MacBook Pro aan te sluiten.
Optimized Fixed Focus
De eerder besproken Facecam Neo maakt gebruik van autofocus en hoewel dat voor velen klinkt als de beste oplossing voor een webcam, bleek dat in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Zeker als de lichtomstandigheden iets donkerder zijn, zagen we de autofocus af en toe wat moeite hebben om het plaatje scherp te houden.
De Facecam MK.2 heeft dit probleem niet, omdat Elgato gebruikmaakt van een Optimized Fixed Focus. Hierdoor is de Facecam afgestemd op een focusbereik van 30-120cm (12-47 inch). U kunt dus achteroverleunen of met uw handen praten zonder dat de helderheid of focus verloren gaat.
In de praktijk werkt dit echt fantastisch, aangezien tijdens meerdere streams en videogesprekken onze reviewer niet out of focus is geweest, dus Elgato heeft prima werk afgeleverd.
Beeldkwaliteit foto
De beeldkwaliteit van deze webcam is natuurlijk het grote punt om te bespreken. Voor een 1080p-camera biedt de Facecam MK.2 een prima beeldkwaliteit, en met 60 frames per seconde is elke video-opname soepel.
De witbalansproblemen door een warmkleurige lichtbron zoals bij de Neo komen we bij de Facecam MK.2 niet tegen, wat we niet vreemd vinden, aangezien er een betere sensor in zit namelijk de Sony Starvis CMOS-sensor. Deze sensor biedt een betere beeldkwaliteit en vooral een beeld dat dichter bij de realiteit ligt.
Nvidia filters
We hebben de webcam ook aangesloten op een Windows-computer met daarin een RTX 3050 om zodoende een aantal effecten te testen die dus alleen werken met Nvidia-kaarten. Om te beginnen hebben we de meest gebruikte filter, namelijk vervaging, aangezet op 2% en daarna op 50% om te bekijken hoe goed de software in combinatie met de MK.2 dit effect eruit laat zien.
De betere sensor van de Facecam MK.2 zorgt ervoor dat de software behoorlijk precies jou eruit kan filteren en de omgeving mooi kan vervagen. Dit kan je uiteraard dan gebruiken als input voor elk programma waar je maar een webcam voor nodig hebt, denk aan Discord, Twitch, Teams, etc.
Dit werkt ook goed bij virtuele achtergronden en je ziet daarom ook een duidelijk verschil met bijvoorbeeld een virtuele achtergrond in Teams, waar meer dan eens een pixelbrei rondom jouw gezicht verschijnt als je maar een centimeter beweegt.
Dus met de kwaliteit van de sensor en de werking van de software is niks mis, maar het is wel jammer dat Elgato geen AMD-variant hierin biedt, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van deze effecten.
LUT’s
Zoals al eerder vermeld zijn LUT’s een nieuwe toevoeging in de Camera Hub 2.0-software en bieden ze jou extra mogelijkheden om jouw webcamstream aan te passen. We hebben een aantal LUT’s gedownload en geïnstalleerd om te zien wat voor leuke effecten je kan toevoegen aan het beeld van de Facecam MK.2 en we waren zeker niet teleurgesteld.
Je kan bijvoorbeeld alles zwart-wit maken en daarbij zelf aangeven hoe sterk dit effect moet zijn. Als extra mogelijkheid kan je ervoor kiezen dat de achtergrond juist wel kleur moet blijven. Dit geeft je genoeg mogelijkheden om te spelen met de instellingen en aangezien de community steeds meer LUT’s maakt, krijg je naarmate de tijd verstrijkt ook steeds meer opties tot je beschikking.
Waar de Elgato Facecam Neo een mooie webcam is om mee te beginnen, is de Facecam MK.2 duidelijk een stapje hoger. De MK.2 scoort op alle punten net iets hoger en laat vooral zien dat de ‘duurdere’ sensor echt verschil kan maken in de beeldkwaliteit en dan voornamelijk op witbalans.
De video is met 60 frames per seconde ook heerlijk soepel en in combinatie met de toevoegingen in de nieuwe versie van de Camera Hub (2.0) software kan je de webcamstream helemaal naar eigen wens aanpassen. Koppel dit met een groeiende bibliotheek aan virtuele achtergronden en
We waren ook erg te spreken over de bouwkwaliteit en het feit dat de MK.2 een USB-C-connector heeft in plaats van een vaste kabel, waardoor je de kabel altijd kan vervangen, mocht bijvoorbeeld een huisdier hem doorgeknaagd hebben. De poot/beugel is ook net even steviger en het materiaal is net iets luxer, zodat je echt het gevoel hebt een ‘hoogwaardiger’ product in handen te hebben.
Hoewel de software dus prima zijn werk doet, vinden we het wel jammer dat de meeste effecten alleen werken als je een Nvidia RTX 2060 of hoger hebt in jouw laptop- of desktop-systeem. Het knabbelt wel een paar puntjes weg van het eindcijfer, die dus nog hoger had uit kunnen vallen, want het enige andere minpuntje is dat voor de prijs er ook wel een USB-C-naar-USB-C-kabel (of omvormer) bij had gemogen, zodat je meer flexibiliteit hebt qua aansluitmogelijkheden.
Met een adviesprijs van €149,99 is het ook zeker niet de goedkoopste webcam, maar naar onze mening haal je voor dit bedrag wel heel veel kwaliteit in huis. Zeker in vergelijking de meeste Full-HD concurrenten biedt de Facecam MK.2 betere prestaties en gaat de Elgato Facecam MK.2 dan ook naar huis met onze “Recommended Award“.