Review: Elgato Facecam Neo
Links;Productpagina: Elgato Facecam Neo
Navigatie;Streamen wordt steeds populairder en Elgato is al jaren een bekende naam als het gaat om randapparatuur om deze activiteit te verbeteren. Denk aan capturecards, hoogwaardige microfoons en uiteraard de extreem populaire Stream Decks door de jaren heen.
Maar wellicht één van de belangrijkste producten is een goede webcam en in deze review bekijken we de nieuwe telg, namelijk de Elgato Facecam Neo. Dit is een interessante instaplijn waarmee je de volledige stream-ervaring krijgt tegen een aantrekkelijker prijskaartje van ggemiddeld € 99,-.
We hebben onlangs ook al de Stream Deck Neo en de Wave Neo getest, en daar waren we zeker over te spreken. We zijn dan ook erg benieuwd of de Facecam Neo ons net zo gaat bevallen, dus laten we verdergaan met de review!
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Elgato | Facecam Neo |
---|---|
Verbinding | USB-C (2.0) |
Optiek | Elgato AF-lens (auto-focus) |
Sensor | CMOS-sensor 1/2,9" |
Focusbereik | 30 cm – oneindig (∞) |
Zichtslengte | 26 mm (full-frame equivalent) |
Diafragma | f/2.0 |
Gezichtsveld | 77° |
USB Videoclass | UVC-standaard v1.5 |
Ondersteunde resoluties | 1080p60, 1080p30, 720p60, 720p30, 540p60, 540p30 |
Fysieke eigenschappen | |
Afmetingen (BDH) | 88 x 32 x 40 mm (zonder bevestiging) |
Gewicht | 80 g (zonder bevestiging) 110 g (met bevestiging) |
Montagepunt | Schroef van 1/4 inch |
Inhoud verpakking | Facecam Neo Monitorbevestiging USB-C naar USB-C-kabel (140 cm) |
De Facecam Neo is onderdeel van een compleet nieuwe lijn van Elgato, de Neo-lijn. Andere producten in deze lijn zijn ook de Stream Deck Neo en de FaceCam Neo.
Als we de doos erbij pakken van de Wave Neo zien we een simpele, maar strakke doos van lichtgrijs met daarop een duidelijke illustratie van het product. Dit is volledig in lijn met de andere producten van de Neo-lijn, dus heeft Elgato een duidelijke huisstijl gekozen voor alle producten.
Als we de doos openmaken, zien we dat het product stevig is ingepakt en van binnen een luxe uitstraling heeft. Elgato heeft in ieder geval niet bezuinigd op verpakkingsmateriaal en dat kunnen we zeker waarderen. De Facecam Neo bestaat uit twee onderdelen die netjes verpakt zitten in de doos en ook niet zomaar zullen beschadigen tijdens transport.
Als we de Facecam Neo bekijken, zien we een webcam die er strak uitziet en met het witte design behoorlijk anders is dan de saaie zwarte standaard die we al jaren gewend zijn. De afwerking is prima en de bouwkwaliteit voelt zeer degelijk aan. Het is wel een vrij grote webcam en dat geeft ook meteen aan dat je met een behoorlijk serieus product te maken hebt en niet met een budgetproduct. Uiteraard mag de shutter voor privacy niet ontbreken en deze is dan ook ingebouwd bij Facecam Neo.
Wat de Facecam Neo ook onderscheidt van de gemiddelde webcam op de markt, is dat Elgato er specifiek voor gekozen heeft om geen microfoon in te bouwen. Dit kunnen we eigenlijk alleen maar toejuichen, want de meeste microfoons die ingebouwd zitten in een webcam zijn ronduit waardeloos gebleken in de praktijk. Daarbij zal de doelgroep van deze webcam altijd gebruikmaken van een headset of een losse (studio)microfoon die een aanzienlijk betere geluidskwaliteit geeft.
De webcam bestaat uit twee onderdelen en je hoeft alleen de klem met één schroef vast te draaien en het zit zeer stevig in elkaar. De klem kan je gebruiken om de webcam neer te zetten op verschillende hoogtes of om hem op een monitor of laptopscherm te monteren. Een mooi detail is dat de voorkant van de klem doorzichtig is, waardoor het beeld van de monitor nooit negatief beïnvloed wordt.
De Facecam Neo heeft een vaste gevlochten kabel van 140cm die je via USB-C aansluit op jouw computer. Dit kan wellicht een nadeel zijn als je hem op een computer aan wilt sluiten, aangezien veel moederborden aan de achterkant vaak nog maar één USB-C-connector hebben. Zeker als je hem combineert met bijvoorbeeld de Stream Deck Neo, dan moet je daar wel rekening mee houden.
Laten we de Facecam Neo aansluiten en kijken of ie ons net zo kan overtuigen als bijvoorbeeld de Streamdeck Neo heeft gedaan.
Elgato biedt ook voor de Facecam-serie specifieke software waarmee je behoorlijk wat instellingen kan aanpassen. De software heet Camera Hub en kan gratis gedownload worden via de Elgato-website. Net zoals bij de Facecam Pro die we eerder hebben getest, kan je verschillende menu’s gebruiken om het frame in te stellen, de focus, de kleurverzadiging, de witbalans en de anti-knipperinstelling aan te passen.
De Camera Hub biedt tevens ondersteuning voor verschillende AI-powered features zoals gezichtsherkenning. Voor deze optie moet je wel de Nvidia AR SDK-software installeren, als je natuurlijk een Nvidia GPU hebt. Voor het frame kun je vier pre-sets instellen om zo je favoriete instelling op te slaan. Ideaal als je als contentcreator meerdere soorten video’s wil maken, waarvoor je andere soorten shots wil maken.
In het tweede tabblad bovenaan kun je AI-achtergrond effecten kiezen. Deze bewegende achtergronden zorgen ervoor dat je de kamer waarin je opneemt niet op hoeft te ruimen of niet zichtbaar is als jij dat niet wilt. Ook voor deze optie is het noodzakelijk om de AR-software van Nvidia te installeren. Let wel op dat je minimaal een RTX 2000-serie videokaart of hoger moet hebben voor deze opties.
Installatiegemak
Laten we eerst de Facecam Neo aansluiten en op een monitor klemmen om te zien of de klem stevig is en de webcam niet voor het beeld zit. De klem zit stevig en de webcam zal op elke monitor stevig gaan zitten. Zelfs op het dunne scherm van de MacBook Pro van onze reviewer bleef de Facecam Neo zonder problemen zitten. Het instellen van de Facecam Neo is daarentegen echt plug-and-play. Zodra je de webcam aansluit op je pc, kun je gelijk aan de slag, ook zonder de software. Alle programma’s die een webcam gebruiken, herkennen de Facecam Neo meteen en gebruiken ook het volle potentieel van de webcam.
Het gebruik van de USB-C-kabel was op de MacBook Pro geen enkel probleem, maar zelfs het nieuwe X670E-moederbord van onze reviewer heeft maar één USB-C-connector, dus moest er een splitter aan te pas komen om zowel de Facecam Neo als de Stream Deck Neo gelijktijdig aan te sluiten.
Beeldkwaliteit foto
De beeldkwaliteit van deze webcam is natuurlijk het grote punt om te bespreken. Voor een 1080p-camera biedt de Facecam Neo een prima beeldkwaliteit, en met 60 frames per seconde is elke video-opname soepel.
Wat ons wel opviel, is dat de witbalans wel soms wat steken laat vallen, vooral als er een warmere lichtbron in de buurt is. We hebben twee foto’s gemaakt overdag en twee ’s avonds met de Facetime HD-camera van de MacBook Pro (links) en de Facecam Neo (rechts). Overdag zien we duidelijk dat de Facecam Neo meer details vast kan leggen en dat de kleuren meer natuurgetrouw zijn dan de FaceTime HD-camera. ’s Avonds is onze reviewer aan de eetkamertafel gaan zitten met een grote lamp er boven die een warme uitstraling had en de Facecam Neo had meer moeite om de juiste witbalans te vinden, en deed de Facetime HD-camera het beter. Dit is gelukkig met de Camera Hub-software aan te passen, zodat je ’s avonds ook kunt genieten van de betere beeldkwaliteit.
Beeldkwaliteit video
Als we gaan kijken naar de videokwaliteit, zien we dat de FaceTime-camera op de MacBook Pro het prima doet, maar het wel af moeten leggen als het aankomt op details en soepelheid, aangezien de FaceTime-camera maar met 30 frames per seconde kan opnemen. Het viel ons wel op dat autofocus niet altijd een pluspunt hoeft te zijn, aangezien in een goed verlichte kamer de Facecam neo af en toe moeite had om scherp te stellen.
Facetime HD MacBook Pro video:
Facecam Neo video:
Het voordeel dat een autofocus wel met zich meebrengt, is dat je met behulp van de software makkelijk een vast focuspunt in kunt stellen als je de Facecam Neo wilt gaan gebruiken op een vaste werkplek. Hierdoor ben je altijd scherp zodra je op jouw bureaustoel gaat zitten en dat levert een zeer fijne werksituatie op.
Voor alle instellingsmogelijkheden van de software verwijzen we je graag door naar onze Facecam Pro-review , waarin onze reviewer duidelijk alle opties laat zien.
Beeldkwaliteit Discord
We gebruiken webcams natuurlijk niet alleen om foto’s en video’s op te nemen, maar vooral ook voor streaming en videochatprogramma’s zoals Microsoft Teams en Discord. We hebben wederom de Facecam Neo tegenover de Facetime HD-camera geplaatst bij het gebruik van Discord en gelukkig biedt de Facecam Neo hier ook een soepeler en gedetailleerder beeld van. Dus als je op zoek bent naar een webcam om mee te gaan streamen, dan is de Facecam Neo een heel mooi begin.
De Elgato Facecam Neo is een mooie webcam die prima geschikt is voor videobellen en streamen, zeker als je voor het laatste niet meteen de hoofdprijs wilt betalen voor een webcam. De bouwkwaliteit is prima en de beeldkwaliteit op zowel foto- als videogebied is voor een 1080p-webcam prima in orde, al is hier en daar met de software soms wel wat aanpassingen nodig. De autofocus heeft soms iets meer last dan je wellicht zou verwachten en de witbalans gaat soms de mist in als de lichtbron veel oranje bevat.
Gelukkig werkt de Camera Hub-software makkelijk en biedt het genoeg opties om het beeld van de Facecam Neo helemaal aan te passen aan jouw wensen. Zeker als je de Facecam Neo op een vaste plek installeert, kan je de focus op een vast punt zetten, zodat je altijd scherp in beeld komt. De toevoeging voor A.I.-effecten is ook erg leuk, al is dat helaas alleen als je beschikt over een Nvidia RTX 2060 of hoger videokaart.
Voor de adviesprijs van € 99,- haal je wel een complete webcam in huis, en zeker als je een beginnende streamer bent, dan hoort de Elgato Facecam Neo op jouw verlanglijstje te staan. Daarom geven we de Elgato Facecam Neo onze award voor ‘Een persoonlijke favoriet van ons’.