Review: Elgato Wave Neo
Links; Navigatie;Streamen wordt steeds populairder en Elgato is al jaren een bekende naam als het gaat om randapparatuur om deze activiteit te verbeteren. Denk aan capturecards, hoge kwaliteit webcams en uiteraard de extreem populaire Stream Decks door de jaren heen.
Maar laten we vooral het belang van een goede microfoon niet vergeten en in deze review bekijken we de nieuwe telg, namelijk de Elgato Wave Neo. Dit is een interessante instaplijn waarmee je de volledige stream-ervaring krijgt tegen een aantrekkelijker prijskaartje.
We hebben onlangs ook al de Stream Deck Neo getest en daar waren we erg over te spreken. We zijn dan ook erg benieuwd of de Wave Neo ons net zo gaat bevallen, dus laten we verdergaan met de review!
De Elgato Wave Neo is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele Megekko webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Elgato | Wave Neo |
---|---|
Interface | Bekabeld |
Connector | USB-C naar USB-A |
Ondersteuningsplatform | PC/MAC |
Gevoeligheid microfoon | -23 dBFS (min. versterking) 7 dBFS (max. versterking) |
Frequentierespons microfoon | 20 Hz – 20000 Hz |
Microphone drivers | Condensator capsule |
Polar pattern | Cardioid |
Sample rate: | 48kHz, 96kHz |
Bit rate | 24-bit |
Max SPL | 120dB |
Afmetingen | Met verlengstuk voor hoogte (BDH): 92 x 92 x 282 mm Zonder verlengstuk voor hoogte (BDH): 92 x 92 x 182 mm |
Gewicht | Met verlengstuk voor hoogte: 520g Zonder verlengstuk voor hoogte: 450 g |
Kabel | USB-A to USB-C cable(1,5M) |
Accessoires | 3 meter USB A to USB C cable, Quick Start Guide |
De Wave Neo is onderdeel van een compleet nieuwe lijn van Elgato, de Neo-lijn. Andere producten in deze lijn zijn ook de Stream Deck Neo en de FaceCam Neo.
Als we de doos erbij pakken van de Wave Neo zien we een simpele, maar strakke doos van lichtgrijs met daarop een duidelijke illustratie van het product.
Als we de doos openmaken, zien we dat het product stevig is ingepakt en van binnen een luxe uitstraling heeft. Elgato heeft in ieder geval niet bezuinigd op verpakkingsmateriaal en dat kunnen we zeker waarderen.
Zodra je de microfoon eruit haalt zie je ook direct een geprinte handleiding in het karton verwerkt. Hierdoor zie je direct hoe je de microfoon in elkaar kunt zetten.
Als we alles uit de doos hebben gehaald, zien we dat de hele set uit relatief weinig onderdelen bestaat, waardoor de montage en installatie erg makkelijk zou moeten zijn.
Als we het product in elkaar zetten, hebben we gelukkig geen gereedschap nodig. Een handige toevoeging is de verstelbare kabelgoot op de achterkant, waar je de kabel(s) handig in kunt klikken, zodat je een strakke verschijning houdt.
Nadat we de twee verschillende schroeven op de juiste plek hebben geschroefd, staat de Wave Neo als een huis. Het enige jammere is wel dat de middelste schroef niet vastklikt in de voet en dat je de microfoon dus niet zomaar op kunt tillen om te verplaatsen. Verder valt het ook op dat de standaard van de Wave Neo een stuk hoger ligt dan die van de meeste concurrenten.
Je kunt er echter wel voor kiezen om het middelste stuk van de standaard weg te laten, zodat de microfoon tien centimeter lager komt te staan.
Het totaalplaatje ziet er in ieder geval strak uit en de microfoon zelf staat stevig op de standaard. Je kan met een draaiknop de microfoon kantelen in de hoek die jou het beste bevalt. Met de standaard geïnstalleerde popfilter ziet de microfoon er mooi en minimalistisch uit.
Achterop de microfoon zien we een USB-C-aansluiting en daarboven een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De USB-C-aansluiting is uiteraard om de microfoon op jouw Windows- of Mac-computer aan te sluiten. Je kunt dus ook direct een koptelefoon aansluiten op de microfoon, zodat de systeemaudio zonder vertraging doorgestuurd wordt.
De enige knop die je op de Wave Neo gaat vinden is een soort touch-button aan de voorkant die licht geeft en als enige functie heeft de microfoon op mute te zetten indien gewenst. Dus laten we de USB-C-kabel op de achterkant aansluiten en de Wave Neo gaan proberen in de praktijk. De kabel sluit erg mooi aan en de mooi geweven kabel zal via USB-A gemakkelijk aan te sluiten zijn op elke computer of laptop.
Je hoeft voor het gebruik van de Wave Neo geen software te gebruiken en hij zal dan ook prima direct zijn werk doen in combinatie met bijvoorbeeld Teams, Discord of Garageband (Mac OS).
Er is echter wel speciale software die je kunt downloaden van de Elgato-website , genaamd ‘Wave Link‘. Het gebruik van de software is simpel en je kunt net zoals bij bijvoorbeeld de Stream Deck speciale Audio Effecten en Presets downloaden, zodat je jouw opname helemaal kunt finetunen zoals jij wilt. Of als je wat lol wilt trappen jouw stem veranderen, zodat het net klinkt alsof je rechtstreeks uit bijvoorbeeld de game Fallout bent gelopen.
Het leuke van de software is dat je ook verschillende effecten en presets met elkaar kunt combineren, waardoor je volledig eigen stemeffecten kunt creëren. Je kunt bijvoorbeeld het effect van het Fall-out-audio-effect combineren met een preset waarbij de lage tonen erg overheersen, waardoor niemand jou meer zou kunnen herkennen op bijvoorbeeld Discord. Of juist een preset selecteren die extreem neutraal is om zo clean mogelijke opnames te kunnen maken.
Het enige jammere is wel dat de hoeveelheid keuze aan effecten en presets nog tegenvalt en een groot deel alleen tegen betaling is. Hierdoor zijn we eerder geneigd om VoiceMod te gebruiken, en het goede nieuws is dat de Wave Neo daar ook prima mee werkt. Hierdoor krijg je nog meer mogelijkheden als het aankomt op geluidseffecten of audiopresets.
Behalve het inputvolume kan je helaas niets aanpassen aan de Wave Neo zelf, je kan de knop dus geen andere kleuren geven of uitzetten, mocht je dat vervelend vinden.
Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder gebruiksgemak en kwaliteit.
Eerste indruk
De eerste indruk van de Wave Neo is gewoon goed. Alles voelt degelijk en aan niks heb je het idee met een ‘budget of instap’ product te maken te hebben. De standaard is snel in elkaar gezet en de Wave Neo staat stevig op tafel en wordt direct herkend op zowel Windows- als Mac-computers.
De knop werkt daarbij ook zeer nauwkeurig en je hoeft de knop ook amper aan te raken om de microfoon aan of uit te zetten. Het voordeel van twee verschillende hoogtemogelijkheden is dat je altijd wel de juiste hoogte hebt voor jouw gebruikerssituatie. Ook goed om te weten is dat de Wave Neo ook op een standaard monitorarm geïnstalleerd kan worden zonder dat je daar verloopstukken voor nodig hebt.
Het is ook fijn dat er standaard een grote popfilter is voorgeïnstalleerd, zodat je opnames beschermd worden tegen zogenaamde plosieven, zoals ‘P’- en ‘F’-klanken. Hierdoor krijg je voor €99,- gewoon een behoorlijk complete microfoon voor het geld.
Opnamekwaliteit microfoon
Maar hoe is het dan met de geluidskwaliteit? Voor de test hebben we de Wave Neo aangesloten op een MacBook Pro met Garageband om te zien hoe de Wave Neo het doet als we wat opnames gaan maken. Het grappige is wel dat we op de MacBook spontaan een extra optie erbij kregen die we op Windows niet tegenkwamen, en dat was namelijk stemisolatie die je aan of uit kunt zetten.
We hebben twee opnames gemaakt om te kijken of we tussen deze opties ook daadwerkelijk kwaliteitsverschil kunnen opmerken.
Zonder stemisolatie
Met stemisolatie
Zonder de stemisolatie viel het ons op dat het standaard geluidsprofiel wellicht iets dof klinkt. Je bent zonder meer goed te verstaan, maar toch viel de helderheid ons een beetje tegen. Vergelijken we de opname met degene waar we wel stemisolatie hebben aangezet, dan is het verschil duidelijk te horen en valt vooral het verschil in helderheid op.
Gelukkig zijn er in de software van Elgato genoeg presets waar je mee kunt spelen om hetzelfde effect te creëren. Maar zo uit de doos (en op Windows) valt het geluid dus wel enigszins tegen wat je krijgt als opname. Dat gezegd hebbende, is het geluid zeker niet slecht en zal het altijd nog stukken beter klinken dan de microfoons die in headsets zitten. Mocht je een Mac OS-gebruiker zijn, dan raden we uiteraard aan om direct de stemisolatie-optie aan te zetten om altijd de beste opnamekwaliteit te krijgen.
Iets wat we wel nog willen aanstippen is dat de standaard redelijk zijn werk doet om tikken op een bureau of toetsenbord te dempen, maar dit lukt niet altijd, omdat er geen verdere demping om de microfoon heen zit. Je hebt in de software zelf ook helaas geen optie om bijgeluiden te verminderen of hier iets in aan te passen. Dit zijn wel kleine minpuntjes, waar sommige concurrenten het wel beter doen, zoals de HyperX Quadcast bijvoorbeeld. De HyperX Quadcast heeft daarentegen weer meer last van eerder genoemde plosieven, zoals ‘P’- en ‘F’-klanken.
Elgato zet met de Wave Neo zeker een interessante kant-en-klare microfoon neer die voor de prijs meer dan genoeg waarde weet te bieden. We waren te spreken over de bouwkwaliteit, het strakke uiterlijk en de plug-and-play-werking op zowel Windows- als Mac-computers. Met behulp van de Wave Link-software kan je de Wave Neo helemaal finetunen tot jouw favoriete opnamesound.
Dat gezegd hebbende zijn er zeker schoonheidsfoutjes en vonden we de Wave Neo zo uit de doos een beetje dof klinken qua opname. Hoewel de software zeker hier mogelijkheden in biedt, is het aanbod qua audio-effecten en presets nog wat magertjes en kan Elgato zeker nog wat afkijken van bijvoorbeeld een programma als VoiceMod.
Al met al zijn we, zeker op Mac OS, niet ontevreden over de Wave Neo, maar de microfoon (en software) kent zeker nog wel wat verbeterpuntjes. Hierdoor biedt de Wave Neo helaas net te weinig voor €99,- om een award binnen te slepen, maar een miskoop is het zeker niet!