Review: Endorfy Viro Plus USB Onyx White
Links; Navigatie;Na alle microfoons heb ik deze keer een USB headset om te testen. Het betreft de Viro Plus USB Onyx White van Endorfy, waar ik al eerder een Onyx-review van heb geschreven maar dan een microfoon, de AXIS Streaming Onyx White. Zoals de naam al verklapt betreft het de witte versie, welke mijn Endorfy set geheel compleet maakt.
De Viro Plus met een gemiddelde prijs van € 60,- gaat het opnemen tegen mijn huidige headset, de BlackShark V2 Pro van Razer welke een gemiddelde prijs heeft van € 219,-. Een flink verschil dus. Om deze reden ben ik oprecht nieuwsgierig wat de headset het doet in de praktijk.
Hieronder treffen we de specificaties aan:
Specificaties | Endorfy Viro Plus USB Onyx White |
---|---|
Product type | Headphones |
Color | White |
Dimensions [mm] | 172×195×96.5 |
Drivers [mm] | Ø 53 |
Impedance [Ω] | 32 (±20%) |
Sensitivity [dB at 1 kHz] | 98±4 |
Frequency response [Hz] | 20–20 000 |
Microphone | Yes (detachable) |
Microphone impedance [kΩ] | ≤2.2 |
Microphone sensitivity [dB/mW] | -55±4 |
Connectivity | USB |
Cable length | 1.2–2.9 m |
Compatibility | Windows, Linux, MacOS |
Scherp geluid
De Viro Plus betreft een headset met een strak design. De afneembare microfoon met popfilter en de verwisselbare oorkussens zouden deze headset aanpasbaar maken voor ieders draagcomfort.
De geluidskwaliteit wordt ondersteund door 53mm drivers, waardoor het zou moeten voelen alsof je op het concert zelf aanwezig bent, of deel uitmaakt van een filmset. Dit wordt dan ook nog mede mogelijk gemaakt door de bijgeleverde geluidskaart voor 7.1 audio in combinatie met een stukje downloadbare software. Alleen hierom ben ik al flink nieuwsgierig geworden wat deze headset daadwerkelijk allemaal te bieden heeft.
Om te beginnen gaan we de headset uit zijn verpakking halen. Wederom komt Endorfy met een mooie esthetische verpakking om de headset te presenteren. Hier word ik vrolijk van, zoals wel bekend.
Op de voorkant zien we de headset in al haar glorie stralen, samen met nog wat “Key-features" welke de headset bevat. Draaien we de verpakking om, dan vinden we meer informatie en enkele specificaties van de headset.
De headset zit netjes verpakt in plastic om deze te beschermen tijdens transport. We vinden een snelgids, de headset, een extra set met oorkussens, een zakje met kabels dat we dadelijk nader gaan bekijken en de welbekende gele envelop met een bedankje voor het aanschaffen van hun product.
Het is tijd om de plastic jasjes eraf te halen. De Viro Plus is best een verschijning om te zien op het eerste zicht. De witte band in combinatie met de zilveren uitingen op de oorstukken maken het plaatje compleet. We zien op de hoofdband de naam van de fabrikant en op de zijkanten van de oorstukken, is het logo van Endorfy afgebeeld.
Eenmaal alle zakjes uit elkaar gepulkt, komen we aan bij alle bijgeleverde kabels. Op de eerste foto zien we de bijgeleverde geluidskaart die de 7.1 audio mogelijk zou moeten maken. Verder vinden we de 3,5mm jack aansluiting welke in de geluidskaart bevestigd moet worden en in de headset zelf, de kabels krijgen we in twee lengtes van één meter en drie meter, de microfoon met pop filter en een tussenstuk met twee 3.5mm jack mannetjes en vrouwtje.
De enige features die we op de headset kunnen vinden, betreffen de aansluiting voor de microfoon en de kabel naar de geluidskaart. Verder krijgen we ook nog een set oorkussens erbij die speciaal voor warme dagen zijn. Dit zijn oorkussens van stof en zouden ademen zodat je geen zweetoren krijgt. Standaard zitten er nepleren oorkussens op de Viro Plus.
Om een goed beeld te geven heb ik ook de zijkant nog uitgelicht, zodat je kan zien dat de headset een mooie matte zilveren kleur heeft, met het logo netjes in het midden van de oorschelpen afgedrukt. Het metalen frame ziet er stevig aan, maar voelt tegelijkertijd ook erg licht.
Bij een mooie headset hoort ook een mooi stukje software, wat ik in dit onderdeel van de review ga bespreken. Je kan de software downloaden op de productpagina van Endorfy, welke je helemaal onderop de pagina kan vinden.
Eenmaal gedownload is de software gemakkelijk te installeren en is het vrij rechttoe rechtaan.
De eerste indruk van het stukje software lijkt erg simplistisch; het oogt niet heel uitgebreid in tegenoverstelling met de software van Razer. Echter moet ik wel bekennen dat het op zich niet erg hoeft te zijn als je minder toeters en bellen zoekt in de software.
Ook dit oogt weer rechttoe rechtaan. Het eerste gedeelte bevat een equalizer, die je op profielen kan instellen. Er staan al twee voor geprogrammeerde profielen voor muziek en FPS games. Daarbij kan je zelf ook nog twee profielen aanmaken en oogt de equalizer vrij simpel. Op zich hoeft dat geen minpunt te zijn als je snel onder de indruk bent van veelzijdige software.
Boven de profielen vind je drie knoppen waar je de equalizer en het 3D geluid in kan schakelen. Met de 3D optie aan klinkt de audio net wat “dieper" dan met deze functie uit. Als laatste knop zien we een resetknop, deze optie reset de instellingen terug naar de fabrieksstand.
In het tweede tabje vinden we de instellingen voor de microfoon. Óók hier krijg je weer simpele opties te zien. Met de knop “gain" kan je rechts met de schuifbalk de gain aanpassen van de microfoon. Naast het knopje gain bevindt zich de muteknop. Druk je de gain optie weer uit, dan kan je het algehele microfoonvolume aanpassen.
In het laatste gedeelte van de software vinden we de instellingen met betrekking tot de Virtual 7,1 surround sound die deze headset ondersteunt. Eer je de drie bovenstaande knoppen wilt gebruiken, moet je de “Virtual 7.1" knop activeren. Hiermee kan je instellen vanuit welke richting je het surround geluid zou willen horen. Links vinden we de optie voor counter clock wise. De ronde equalizer zal dan ook gaan draaien tegen de klok in. Logischerwijs, de middelste knop werkt “clock wise" en zal de equalizer dan ook met de klok meegaan draaien. Toch best entertaining om naar te kijken. Vermoedelijk ben ik in mijn vorige leven een kat geweest.
Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder comfort en kwaliteit.
Eerste indruk en comfort
Op het eerste gezicht is de Viro Plus een mooie verschijning. De headset ziet er stevig uit terwijl het gewicht minimaal is. Met de nepleren oorkussens was ik meteen hyped, omdat ik dit soort oorkussens erg fijn vind zitten, zoals bij bijvoorbeeld mijn Cooler Master MH752 headset. De hoofdband voelt flexibel en comfortabel aan met schuim aan de binnenkant.
Het moment is dan ook aangebroken om hem op het hoofd te plaatsen. Stiekem was ik wat huiverig, gezien ik heel kritisch ben met headsets; ze zitten al snel te strak óf ze zijn te groot. Het is lastig om de gouden middenweg te vinden. Bij het eerste uur dragen was ik zeer tevreden. De headset is licht en comfortabel. De oorkussens vallen netjes over mijn oren heen, wat ik erg kan waarderen gezien mijn tunnels en piercings die ik in mijn oren heb.
Helaas werd het comfort na een uur toch slecht. Normaliter hoe langer je de headset op hebt, des te meer deze naar je hoofd gaat vormen. Helaas is dat bij de Viro Plus niet het geval. Na een aantal uren dragen heb ik hem af moeten zetten vanwege pijn aan mijn oorschelpen en hoofd. Als ik de headset dan losser/groter zet, gleed het direct van mijn hoofd. Dit vind ik oprecht erg jammer. Na een half uur mopperend in een hoekje van de woonkamer gezeten te hebben om de teleurstelling te verwerken, bedacht ik me om te kijken hoe het zou aan voelen als ik de oorkussens zou wisselen voor de stoffen versie.
Zodoende heb ik met een hoop getier de kussens verwisseld. Het lukte mij niet om ze te wisselen en heb ik hier dik een half uur over gedaan. Echter kwam ik erachter nadat het eindelijk gelukt was, dat er een speciaal plastic “lepeltje" in de verpakking zit om de oorkussens gemakkelijk er weer op te kunnen zetten. Dit wil ik dan ook meegeven alvorens je begint met ze eraf te plukken. Wees niet zoals ik, en zoek eerst het plastic lepeltje even op. Maar goed, eenmaal de kussens verwisseld en hem boven op het hoofdje gedeponeerd te hebben, was het een hele verademing. Na een paar uur dragen voelde de headset nog steeds zo comfortabel als het eerste uur. De stoffen oorkussens zijn zachter en geven meer mee, waardoor je oren niet meer samen geperst worden tegen je hoofd. Ook worden de stoffen oorkussens minder snel warm en zweterig, nog een pluspunt dus.
Geluidskwaliteit en microfoon
Over het geluid dat uit de oorschelpen komt, ben ik tevreden. De opties die de software biedt om je game, film of muziekervaring wat rijker te maken is voor mijn gevoel voldoende.
Met de 3D-instelling aan en de meegeleverde virtual 7.1 geluidskaart komt de audio tijdens het kijken van een film mooi, vol en diep uit de headset. De bas is aanwezig op de juiste momenten zonder te schel te worden, of te kraken. De kwaliteit van audio, wat deze headset met zich meebrengt ervaar ik daarom ook als plezierig. Helaas wordt de pret een klein beetje gedrukt door de microfoon.
Over de microfoon van de Viro Plus ben ik totaal niet te spreken, evenals mijn gesprekspartners. Het volume moest op 200% gezet worden om mij fatsoenlijk te kunnen verstaan. Het verwijderen van de popfilter maakte het dan een klein beetje beter, maar nog niet zuiver. In vergelijking met mijn Razer headset is het geluid dat uit de microfoon komt zacht en het kraakt alsof ik met de microfoon in een zak chips aan het roeren ben. Ik kan jullie verzekeren dat ik dit ook nooit zal doen hoor.
Al met al ben ik tevreden met de algehele gebruikservaring van deze headset. Een mooie elegante witte headset van Endorfy, welke niet zwaar aanvoelt en toch stevig van bouwkwaliteit is.
Ondanks dat de software erg simpel oogt, ervaar ik dit niet direct als een minpunt. Zeker niet als je net als ik, snel geïntimideerd bent door grote lappen software en opties. Echter, waar ik dan wél over viel, is de kwaliteit die de microfoon levert.
Dan is de Virtual 7.1 surround sound optie die de headset levert nog zo sterk, is dat tóch enigszins een kleine domper. Echter, voor een gemiddelde prijs van € 60,- in tegenoverstelling van de € 219,- van Razer, is het niet een al te eerlijke vergelijking en ben ik zeker vooralsnog onder de indruk van de audiokwaliteit. Ben je op zoek naar een leuke betaalbare headset en vind je de microfoon minder belangrijk, dan raad ik de Viro Plus van Endorfy zeker aan!