Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: EVGA X17
Links; Navigatie;De X17 is onderdeel van EVGA’s eerste lijn aan gamingmuizen in een lange tijd. De muis is een bekabelde variant met een uniek uiterlijk en diverse opties om dit een puike first-person shooter-muis te maken. De X17 is de eerste muis in de wereld die gebruik maakt van drie sensoren. Naast de sublieme PixArt 3389-hoofdsensor zijn er niet één, maar twee Lift Off Detection-sensoren (LOD) aanwezig onder de muis. Hiermee is deze muis in staat om een lift-off vanaf 0,4 mm waar te nemen!
Deze combinatie van sensoren is niet het enige kunstje van de EVGA X17, want er zijn allerlei opties en extra’s. Naast de extra, volledig programmeerbare knoppen op de zijkant van de muis bevindt zich hierboven ook nog een programmeerbare ‘Sniper button’. Met deze knop kan, in de standaardinstelling, de DPI tijdens indrukken verlaagd worden voor extra accuraatheid; voor het maken van bijvoorbeeld headshots.
De adviesprijs van de X17 ligt volgens EVGA op 89,- Amerikaanse dollar. Op Nederlandse bodem is de muis momenteel rond de 60,- euro al te verkrijgen.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Main Sensor | PixArt 3389 Optical Sensor |
---|---|
Secondary Sensor | Lift Off Distance Detection Sensor |
Third Sensor | Lift Off Distance Detection Sensor |
Max DPI | 16.000 |
Tracking Speed | 400 IPS |
Acceleration | 50 g |
Main Switch Type | Omron - 50 Million Click Lifecycle |
Number Of Buttons | 10 |
RGB Lighting | 3-zone RGB Lighting |
Max Polling/Report Rate | 8000 Hz |
LED Color | RGB |
Feet Type | Low Friction PTFE |
Max Number of Profiles | 5 |
Dimensions | |
Height | 1.75 in / 44.52 mm |
Length | 4.83 in / 122.71 mm |
Width | 2.77 in / 70.27 mm |
Min/Max Weight | 103 g/128 g (without cable) |
De EVGA X17 is, zoals EVGA zelf zegt, een muis voor first-person shooters. Het hele ontwerp van deze muis is toegespitst op het spelen van dergelijke games. Als belangrijkste onderdeel zit in deze muis dus een top-of-the-line sensor: de PixArt PMW3389. Deze sensor heeft een maximale DPI-instelling van 16.000 en is zo precies dat de DPI in de software instelbaar is in stappen van 1 punt!
Naast dit beest van een hoofdsensor beschikt de EVGA X17 over twee LOD-sensoren (Lift Off Detection). Deze sensors, in combinatie met de hoofdsensor, maken het mogelijk dat een lift-off van 0,4 mm waargenomen kan worden. Deze hoogte is via de software ook nog te customizen aan de hand van vier hoogteprofielen, maar hier komen we in het hoofdstuk omtrent software op terug.
Ook beschikt de muis over een speciale ‘sniper-button’, die bij het ingedrukt houden de DPI verlaagt naar 400, totdat de knop weer wordt los gelaten. Naast deze sniper-button beschikt de X17 nog over een aantal extra knoppen, te weten: twee aan de linkerzijkant en twee bovenop achter het scrollwiel. Daarnaast kan het scrollwiel ook naar links en recht bewegen en natuurlijk ingedrukt worden - dit geeft dus nog drie extra knoppen. Het totaal komt hiermee op tien knoppen, die allemaal volledig instelbaar zijn in de software.
De muis is opgebouwd uit een matte bovenkant bestaande uit kunststof. De linkerzijkant van de muis is van een rubberachtig materiaal met hierin een patroon dat zorgt voor extra grip. De muis is te gebruiken met een palmgreep alsmede een klauwgreep. De muis is uitgevoerd in een rechtshandige configuratie.
De EVGA X17 komt in een glossy zwarte doos met een doorzichtige voorkant, zodat we gelijk een mooie indruk van de muis krijgen. Achterop de doos staat een full-color foto van de X17 met onderin heel kort de belangrijkste eigenschappen van deze muis.
In de doos treffen we, naast natuurlijk de muis met kabel, een quick guide en zwart doosje aan. Dit doosje biedt plaats aan de vijf gewichtjes van vijf gram die in de muis kunnen worden gestopt om de muis wat zwaarder te maken. In de quick guide staat een overzicht van de knoppen die op de X17 zitten en informatie over de basis instellingen voor deze knoppen. Ook staat er een overzichtje in van de standaard DPI-profielen in de muis.
Als we de onderkant van de muis bekijken, is er een aantal zaken om te benoemen. Ten eerste het vakje waarin de extra gewichtjes geplaatst kunnen worden. Het klepje van dit vakje zit vast met een magneetje, dus geen gedoe met lipjes of iets dergelijks dat ingedrukt moeten worden en op termijn kan afbreken. Ook zijn op deze foto’s de drie sensors van de X17 goed te zien: de grote PixArt 3389 in het midden en de LOD-sensors daarboven en links van de hoofdsensor.
Ook de X17 heeft natuurlijk EVGA-branding in het ontwerp zitten. Persoonlijk vind ik deze branding een stuk mooier gedaan dan in de toetsenbordenlijn. De richel waar de branding op staat, loopt ook mooi door in de sniper-button. Aan de zijkant van de X17 treffen we ook twee extra knoppen aan en de verlichting die het DPI-profiel weergeeft. De zijkant waar deze knoppen en verlichting in liggen, is gemaakt van een rubberachtig materiaal met een streepjespatroon hierin. Dit materiaal en dit patroon zorgen voor extra grip op de muis.
De achterzijde van de X17 is duidelijk geschikt voor palm- en klauwgreep. Achterop is ook de eerste van de drie RGB-zones te zien die op de X17 zitten; deze is in de vorm van de ‘E’ uit het EVGA-logo. In dit achteraanzicht is ook goed te zien hoe breed de sectie is waar de sniper-button op zit.
Aan de zijkant van de muis kunnen we de locatie van de led-indicatoren voor het dpi-profiel en de twee zijknoppen zien. Hier zien we ook dat deze relatief ver naar achteren zitten; op het gebruik hiervan komen we in het hoofdstuk in de praktijk terug. Tevens is hier mooi het patroon zichtbaar dat in de rubberen zijkant van de X17 zit.
In het vooraanzicht is goed te zien hoe schuin het profiel van deze muis is, hierdoor is echt heel duidelijk dat het om een rechtshandige muis gaat. Hier zien we ook de tweede RGB-zone, die bestaat uit twee rijen van drie strepen. Deze rijen worden mooi omlijst door een zilverkleurige rand die doorloopt tot aan de rand met de branding en de sniper-button.
Op de laatste foto is goed het verschil tussen de linker- en rechtermuisknop te zien. De linkermuisknop is aanzienlijk korter dan de rechtermuisknop. Tussen de twee knoppen in bevindt zich natuurlijk het scrollwiel. Onder dit wiel vinden we de twee profielknoppen; de bovenste om het algemene profiel te wijzigen en de onderste om het DPI-profiel binnen dit algemene profiel te wijzigen. Rondom het scrollwiel zien we ook de derde en laatste RGB-zone van de X17.
De EVGA X17 maakt, net als de Z20 en de Z15, gebruik van de RGB Unleash-software. Voor de X17 zijn zes tabbladen met opties beschikbaar, die allemaal per profiel kunnen worden ingesteld. In totaal kunnen vijf verschillende profielen worden ingesteld in de software. We zullen hier alle zes de tabbladen bespreken.
Het eerste tabblad is het General Settings-tabje. Hier zijn vier functies instelbaar;
- de tijd tot de muis in slaapstand gaat,
- ‘angle snapping’-optie,
- ‘angle tune’,
- en de ‘report rate’ (polling rate).
De report rate is standaard instelbaar in zeven verschillende profielen: 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 en 8000 Hz.
De volgende tab bestaat uit de instelling voor de DPI van de verschillende DPI-stages. Per algemeen profiel van de muis zijn tot maximaal vijf gevoeligheden (stages) instelbaar. Er kan ook worden gekozen voor minder stages. Ook kan hier de DPI van de sniper-button worden ingesteld. De DPI van ieder profiel kan tot de op de punt nauwkeurig worden ingesteld. Instellen kan door middel van het invullen van de gewenste DPI of het gebruik van de slider onder de DPI-instellingen. Per profiel kan ook worden gekozen om de DPI voor de X en de Y-as afzonderlijk in te stellen. Het is zelfs mogelijk om dit voor slechts één van de sensitivity-profielen te doen. Ultieme DPI-controle dus.
Het derde tabblad is voor het instellen van de LOD-sensoren. Uit de doos is voor ieder profiel de standaard setting geactiveerd. Met het plusje naast het pull-down menu kan een nieuw oppervlak worden toegevoegd. Er volgt dan een korte calibratie van het oppervlak waarop de muis gebruikt wordt. Dit oppervlak kan dan een naam worden gegeven en opgeslagen worden. Vervolgens kan er gekozen worden voor vier verschillende gamingvoorkeuren, te weten: office mode, universal gaming mode, FPS gaming mode en de custom LOD mode. In de custom LOD mode kan voor beide sensoren afzonderlijk worden ingesteld vanaf welke hoogte ze beweging niet meer traceren. Zo kun je helemaal customizen hoe je de LOD wil gebruiken.
RGB-opties vinden we op het vierde tabblad. Voor ieder van de drie zones kan apart de RGB-modus gekozen worden, maar er kan ook gekozen worden om ze aan elkaar te koppelen voor een uniforme RGB-beleving. Er zijn zes verschillende RGB modi beschikbaar in de software. Verder is uiteraard de kleur van alle RGB-modi volledig customizable.
Op het vijfde tabblad vinden we de key-assignment. Per profiel kan iedere knop van de ingesteld worden voor één van de basisfuncties van de muis. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld in één van de profielen de sniper-button ingesteld als de DPI-knop.
Als laatste hebben we de macro editor op het zesde tabblad. Hier kunnen macro’s opgenomen en toegevoegd worden aan specifieke knoppen. Uiteraard weer volledig customizable per profiel.
Comfort
Mijn eerste gebruik van deze muis was wat onwennig. Ik heb lange tijd een verticale gaming muis gebruikt, dus het was even wennen aan weer een muis met een reguliere oriëntatie. Dit ging echter veel sneller dan ik had gedacht en binnen een handvol potjes Battlefield zat ik op hetzelfde niveau als daarvoor met de verticale muis.
De muis heeft een plezierige greep; ik gebruik zelf zowel een klauw- als palmgreep met deze muis. Door de schuine stand van de bovenzijde van muis houd je tijdens het gebruik je hand en pols in een verbazend comfortabele stand. Doordat het net een minimale draaiing in je pols geeft, ligt deze niet helemaal plat op het bureau als je de muis met palmgreep gebruikt.
Als we naar de knoppen van de EVGA X17 kijken, zijn mij een aantal verschillende dingen opgevallen. Ten eerste dat de linker- en rechtermuisknop, die ‘spring loaded’ zijn, super kort en precies reageren. Hierdoor heb je bijzonder weinig ‘misclicks’. Over het scrollwiel ben ik eveneens te spreken, al zit het wiel ietwat losjes in de muis. Toch is het klikken met het scrollwiel erg duidelijk en is de klikafstand prettig, doch wel een tikkeltje zwaar. Verder haat het scrollwiel naar links of rechts klikken soepel en voelt dat natuurlijk aan.
De profielknoppen, voor zowel DPI als profielen zelf, zijn op zich prima. Echter zijn ze tijdens het gamen niet gemakkelijk te bereiken. Je moet de muis bijna loslaten om de knoppen te bereiken en dat is tijdens een game niet plezant. De zijknoppen lijken in eerste instantie wat ver naar achteren te zitten, maar zijn uitermate goed te gebruiken, zelfs voor iemand met vrij grote handen zoals ikzelf.
Sniper-button
De sniper-button wilde ik even apart behandelen, omdat ik hier erg benieuwd naar was. In eerste instantie bleek het erg lastig om de sniper-button te gebruiken zoals deze bedoeld is door EVGA. Dit omdat hij vrij hoog en ver naar achteren zit, wat ervoor zorgt dat je een vrij aparte greep moet aannemen om de knop ingedrukt te houden en ondertussen te mikken en schieten. Het principe van de tijdelijke verlagen van je DPI werkt verder prima en zorgt voor snellere headshots tijdens een potje Battlefield.
Na wat overleggen met anderen en tweaken ben ik toch op een gebruik uitgekomen dat voor mij goed werkt. Zo heb ik een muisprofiel aangemaakt met slechts twee DPI-presets actief: één om gewoon te gebruiken en een profiel met een lagere DPI-instelling. In plaats van de gebruikelijke DPI-knop, die ietwat lastig te bereiken is, heb ik het schakelen van DPI-presets toegewezen aan de sniper-button. Op die manier is er een voor mij bruikbare manier ontstaan om die knop te gebruiken. Het ingedrukt houden ervan gaat lastig tijdens het gamen, maar één keer indrukken om te activeren en daarna weer om te deactiveren werkt uiterst gemakkelijk.
Sensor
De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: hoe presteert de PixArt PMW3389 in de EVGA X17? Na wat aanrommelen en proberen met verschillende DPI-settings ben ik uitgekomen op een voor mij ideale DPI van 1800. In deze setting heb ik verscheidene games geprobeerd, waarin me aldoor opviel dat de muis consistente resultaten geeft. Hierbij helpt vooral de korte klik van de linker- en rechter-muisknoppen. Om een goed beeld te krijgen, heb ik een aantal rondes van de Mouse Accuracy-test uitgevoerd. In enkele van deze tests had ik een klikaccuraatheid van 100%, met de instelling op 1800 DPI. Overige tests op hogere instellingen resulteerden in een lagere accuraatheid.
Al met al presteert de X17 met de PixArt 3389 gewoon heel goed. Daarnaast blijft het leuk dat je de DPI-setting met stappen van slechts één punt kan aanpassen. Voor de echte perfectionisten onder ons is er dus eindeloos te variëren voor die ultieme DPI-instelling.
RGB-verlichting
Als laatste wil ik hier nog even kort naar de RGB-opties van de X17 kijken. Persoonlijk vind ik het mooi hoe subtiel de RGB-zones op de X17 zijn. Mijn vorige muis had een RGB-ring langs de onderrand van de muis en dat vond ik zelf vaak nét te druk en daardoor hinderlijk. De X17 heeft met zijn drie RGB-zones genoeg verlichting om een mooi effect te geven, maar het is niet zo druk dat het heel erg afleidt. Ik ben ook fan van de mogelijkheid om de verlichting per RGB-zone in te stellen; hiermee zijn leuke effecten te creëren.
Tijd om een eindoordeel te vellen over deze bijzondere muis van EVGA. In eerste instantie twijfelde ik over het comfort dat deze muis zou bieden. De bijzondere vorm van de muis leek mij niet direct een groot voordeel. Dit gevoel was wel bijzonder snel weg toen ik de muis echt ging gebruiken. De muis is veel comfortabeler in gebruik dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik was ook erg geïntrigeerd door de sniper-button op de X17; ik was dan ook benieuwd hoe deze in de praktijk zou werken. Uiteindelijk blijkt deze in zijn originele functie niet makkelijk bruikbaar, maar met wat tweaken in de instellingen van de muis heb ik er toch een zeer bruikbare sniper-button van weten te maken.
Het mag dus duidelijk zijn dat de ‘basic feel’ en opties van de X17 bevallen. Het is een heerlijk comfortabele muis, mede voor de gamers met grotere handen, die ook zeer geschikt is voor lange gamesessies. Ik heb geen enkele moment meer terugverlangd naar mijn oude verticale muis.
Ook de software is in één woord fantastisch. Het aantal instelbare opties per profiel is dusdanig uitgebreid dat je voor ieder profiel een volledig anders aanvoelende muis kan creëren. Het enige minpuntje hier blijft het opslaan van de profielen. Ik heb vrij vaak te snel doorgeklikt tussen profielen en dan moet je alle instellingen weer opnieuw veranderen. Gelukkig kan dat met een update voor EVGA verbeterd worden.
Het uiterlijk van de EVGA X17 laat ook niets te wensen over,;de algehele look van de muis is gewoon cool. Ook de branding op de muis is puik uitgevoerd. Daarnaast zijn de RGB-zones mooi verdeeld en is vooral de zone aan de voorzijde van de muis erg vet om te zien.
De conclusie van dit relaas mag dus duidelijk zijn, want de X17 van EVGA is een gamingmuis die alles in huis heeft: een stoere look, een beest van een sensor en teveel opties om op te noemen. Voor de 60, euro die je voor dit beestje neertelt, krijg je een muis waar je dik tevreden mee mag zijn. Ik ben fan!