Sponsor

Review: EVGA Z15

Toetsenbord

90%
Hot-swappable en veelzijdig!

In het kort

De EVGA Z15 is één van de nieuwe mechanische toetsenborden van de fabrikant. Deze plank bezit een luxueuze look en biedt alles wat je van een gaming toetsenbord mag verwachten én meer. Het hot-swappable design is de opvallendste extra aan dit toetsenbord, maar dat is niet het enige kunstje dat de Z15 te bieden heeft.

 • Eindoordeel

Review: EVGA Z15

Links; Navigatie;

Inleiding

De EVGA Z15 is een mechanisch toetsenbord uit de nieuwe lijn van EVGA. De Z15 is standaard leverbaar met twee switch opties: de Kailh speed silver en de Kailh speed bronze switches. Dit nieuwe bord komt afgeladen met opties, waaronder hot-swappable switches, aparte mediatoetsen en nog veel meer. In de komende hoofdstukken zullen we op al deze functies dieper ingaan.

EVGA is nog redelijk nieuw op de toetsenbordenmarkt; na de Z10 is de Z15 pas het tweede toetsenbord dat EVGA op de markt brengt. De Z15 heeft een geheel nieuw design ten opzichte van de Z10 en biedt functies die uniek zijn voor het prijssegment waarin dit bord zich bevindt.

De adviesprijs van de EVGA Z15 ligt officieel op 130,- Amerikaanse dollar, oftewel 110,- euro. Echter valt met wat gegoogel al gauw te zien dat het bord al vanaf 90,- euro te verkrijgen is.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsEVGA Z15
Key Specs
SwitchesKailh Mechanical speed switches
Durability70 million keypresses
Actuation distance1,1 mm
Actuation force40 g
Total travel distance3,5 mm
Connection TypeUSB 2.0
Keyboard Polling Rate4000 Hz
Indicator LED4
Dimensions
Width5.94 in / 151 mm
Length17.52 in / 445 mm
Height1.48 in / 37.5 mm
Weight2.27 lbs / 1.03 kg
Accessories
 • Quick Guide
 • Magnetic Approach Palm Rest with smooth touch finish
 • Mechanical Switch Puller & Key cap Puller
 • Spare Mechanical Switch sets
Key features
 • Real 4K report rate
 • Kailh Mechanical speed switches
 • Swappable mechanical key switch support 3 types of key switches.
 • Volume scroll wheel with aluminum design
 • Dedicated Media control
 • 9 Profile Onboard memory
 • N Key Rollover
 • Braided USB cable
 • Customizable lighting effect
 • Magnetic Approach Palm Rest with smooth touch finish

De EVGA Z15 is een full-size toetsenbord dat bestaat uit een geborsteld aluminium topplaat met een basis van hard plastic. In deze aluminium topplaat zitten de hot-swappable Kailh switches. In deze versie zitten de Kailh speed silver switches (linear), maar dit bord is ook leverbaar met de Kailh speed bronze switches (clicky).

Het swappen van de switches is relatief gemakkelijk, met de bijgeleverde keycap-puller en switch puller zijn de switches snel verwisseld. De actuatiekracht (actuation force) van beide, meegeleverde switches is exact hetzelfde, namelijk 50 gram. Welke switches je in het bord wil gebruiken, hangt dus echt af van je eigen voorkeur voor een lineaire of clicky feel.

De Z15 heeft ook vier aparte mediatoetsen en een volume wiel boven het numerieke gedeelte. Deze hebben de standaard mediafuncties. Het zijn ook de enige toetsen op het bord die niet hot-swappable zijn.

Als laatste wil ik het hier nog hebben over de ingebouwde gamingfunctie. Deze is volledig instelbaar en hiermee kunnen, mede met profielen op het toetsenbord, allerlei toetsen worden uitgeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan de Windows-toets, want wie wil er middenin een spannend potje ineens naar het Start Menu van Windows gebracht worden?

Showcase

De verpakking van dit toetsenbord bestaat uit een zwarte doos in een sleeve, met daarop een foto van het toetsenbord in vol RGB-ornaat. Op de achterzijde zijn kort wat specificaties van het toetsenbord vermeld. Naast het bord vinden we in de doos een korte quick guide met wat informatie over het wisselen van profielen en het verwisselen van de hot-swappable switches. Onder het toetsenbord zelf vinden we de magnetische polssteun en een schuimen houder met daarin de keycap puller en switch puller, inclusief de extra meegeleverde Kailh switches.

Laten we beginnen met het kijken naar de onderkant van dit bord alvorens we hem aansluiten en de voorkant bewonderen. Opvallend hier zijn de brede, zwaar uitgevoerde pootjes en de vijf anti-slip pads. Deze combi zorgt ervoor dat het toetsenbord stabiel staat en absoluut niet beweegt tijdens gebruik.

/

De meegeleverde plastic keycap puller ziet er solide uit, met de grote plastic ring om aan te trekken. Door het design kan de keycap puller wel mogelijk op termijn krassen op de keycaps veroorzaken. De switch puller is gemaakt van metaal en past goed op de uitsparingen in de Kailh switches. De switches zelf liggen mooi verzonken in de basisplaat, maar liggen niet zo diep dat verwijderen een grote klus wordt.

Nu zijn we eindelijk zo ver dat we het bord zelf kunnen gaan bewonderen. Het eerste opvallende kenmerk van het toetsenbord zodra we beginnen met uitpakken is de niet heel subtiele branding. Aan de bovenkant van het toetsenbord zit een groot zilverkleurig plastic blok met de letters EVGA. Dit had ook van aluminium kunnen zijn voor een beter passend uiterlijk.

Het verdere design van het bord is heel gelikt. Het geborstelde aluminium geeft het bord een luxe uitstraling en het hoekige lettertype op de toetsen creëert een stoere look. Rechts bovenin op het toetsenbord, boven de numerieke toetsen, treffen we de laagliggende mediatoetsen aan. Boven de mediatoetsen, verwerkt in de rand van het bord, is het volumewiel ingebouwd.

Als we de keycap en de switch van de Esc-toets verwijderen, kunnen we bekijken hoe de socket voor de switches oogt en hoe de leds voor de RGB-verlichting zijn gepositioneerd.

Als laatste wil ik hier nog even kijken naar de lay-out van het bord. Als we rechts boven beginnen, zien we dat de 1 t/m 9-toetsen in combinatie met de FN-toets gebruikt kunnen worden om te kiezen tussen verschillende profielen van het bord. Verder kan met de pijltjestoetsen, eveneens in combinatie met de FN-toets, de helderheid en het type RGB-verlichting veranderd worden binnen een profiel.

Software

De software voor dit bord is te downloaden via de site van EVGA. De software is duidelijk qua lay-out en biedt de gebruiker veel mogelijkheden tot het customizen van elk toetsenbordprofiel. Naast een uitgebreide keuze uit een scala aan RGB-opties, kan hier ook de report rate (polling rate) per profiel worden ingesteld. Dit is extra handig voor games of scenario’s waarin de polling rates voorbij 1000 Hz niet ondersteund worden. Geen gedoe met instellingen wijzigen, gewoon switchen van profiel en gaan!

Daarnaast is in de software eveneens per profiel de gamefunctie in te stellen. Hiermee kunnen bepaalde toetsen of toetscombinaties uitgeschakeld worden. Nooit meer gezeur over plaktoetsen of per ongeluk je game minimaliseren door de Home-toets in te drukken. Daarnaast kunnen per profiel nog sneltoetsen worden toegewezen en kunnen er macro’s worden toegevoegd. Ook dit kan allemaal per profiel. Met al deze functies kun je dus voor elke klus of game je toetsenbord apart instellen en kost het geen tijd om instellingen te wijzigen voor een specifieke game.

Het is wel belangrijk om ieder profiel op te slaan voor je wisselt naar de instellingen van een ander profiel. Je kan maar één profiel tegelijkertijd aanpassen; als je naar een ander profiel gaat om daar bijvoorbeeld de RGB aan te passen en vergeet het profiel op te slaan, gaan je wijzigen verloren.

In de praktijk

In dit hoofdstuk kijken we naar de verschillende eigenschappen van het toetsenbord, zoals keycaps, switches, gebruiksgemak, comfort en niet te vergeten de ‘fps boosters’ (lees: RGB-verlichting).

Switches en keycaps

Als eerste wil ik het hier even hebben over de switches in de Z15. De versie die ik getest heb, is uitgerust met de Kailh speed silver switches, en ik ben erg tevreden over deze lineare switches. Ze hebben een lage actuatiekracht en het actuatiepunt van de toetsen ligt vrij hoog. Daardoor is het mogelijk om licht en snel te typen op dit bord.

Ik heb ook geëxperimenteerd met de meegeleverde Kailh speed bronze switches. Deze hebben eenzelfde actuatiekracht, maar zijn clicky i.p.v. lineair. Om die reden heb ik ze ook maar kort getest, want ik behoor tot de groep aan mensen die het geluid van clicky switches niet kan uitstaan.

De keycaps op de Z15 betreffen overigens ABS-keycaps, waardoor ze gevoeliger zijn voor vlekken dan PBT-keycaps. Wel zijn ze beter voor de prijs van dit bord, ofwel rond de 90,- euro. De high profile keycaps van de Z15 zijn prettig in gebruik en zelfs de grotere toetsen reageren subliem op iedere aanraking.

Comfort en gebruiksgemak

Dit bord is mede door de meegeleverde polssteun vrij comfortabel, al dan wel aan de korte kant. Zelf heb ik vrij grote handen, dus dan moet de polssteun wel altijd los van het bord liggen, omdat er anders geen ondersteuning is. Dit is echter geen probleem, want op de onderzijde van de polssteun zitten maar liefst negen anti-slip pads die er samen voor zorgen dat de polssteun nergens heen gaat.

Eén van de enige minpunten aan dit bord zijn de laagliggende mediatoetsen. Daardoor komt het vaak voor dat je de bovenste rij van de numerieke toetsen indrukt als je de toetsen wil gebruiken. Het volumewiel werkt wel heel prettig, omdat deze net iets verder naar boven zit en hierdoor niet dit probleem heeft.

RGB-verlichting

Standaard wordt de Z15 geleverd met op alle profielen de ‘clockwise rainbow wave’. In de software is de RGB-verlichting volledig in te stellen per profiel. Alle standaard regenboogopties zijn vertegenwoordigd en daarnaast natuurlijk nog de mono kleur en ademend effect. Als opvallende extra opties heeft de Z15 een ‘star shining effect’ en ‘burst effect’.

Bij het star shining-effect lichten toetsen op in wisselende kleuren, om het effect van een schitterende sterrenhemel na te bootsen. Een fan-tas-ti-sche functie voor iedereen die niet van hele drukke lichtshows op diens bureau houdt. De burst-functie is hiervan het tegenovergestelde: iedere toetsaanslag veroorzaakt een golf van licht die zich vanaf de ingedrukte toets verspreid. Tijdens het gamen of typen veroorzaakt dit al snel een veelkleurige lichtshow waar bijna een epilepsiewaarschuwing bij zou moeten.

Conclusie

Alles in acht genomen ben ik zeer tevreden over de EVGA Z15. Het allereerste wat mij erg opviel aan het gebruik van dit bord, en wat ik echt een genot vond ten opzichte van mijn oude plank, is de stabiliteit. De anti-slip pads en stevige pootjes zorgen voor een geweldig stabiele gebruikservaring.

Daarnaast ben ik erg tevreden met de Kailh speed silver switches die in de Z15 zitten. Deze switches zijn super in gebruik en hebben een fijn actuatiepunt dat zelfs goed werkt voor de grotere toetsen. Ook op de keycaps heb ik niets aan te merken; deze zijn prettig in gebruik. Al zijn de keycaps, doordat ze van ABS en niet van PBT zijn, wel wat vatbaarder voor vlekken. Enkel de mediatoetsen hadden wat mij betreft wat hoger mogen zitten, om het per ongeluk indrukken van de bovenste numerieke toetsen te voorkomen.

Ook de software laat weinig te wensen over. Het is makkelijk en intuïtief in gebruik en de customization is uitgebreid. Het enige aspect dat ik veranderen zou willen zien, is het opslaan van de profielen. Als je meerdere profielen verandert, is het wel fijn als je alles in één keer kan opslaan in plaats van per profiel.

Als laatste is er het uiterlijk van de EVGA Z15. Het bord ziet er supergelikt uit met de bovenplaat van geborsteld aluminium. De verdere afwerking is mooi en het is overduidelijk dat hier veel aandacht aan is besteed. Enige minpuntje voor mij blijft de EVGA-branding bovenop het toetsenbord. Als dit in aluminium uitgevoerd was, net zoals de topplaat, was dit een ander verhaal geweest. Maar ja, het grote blok plastic dat er nu zit, doet wel af aan de verder sublieme look van dit bord.

De conclusie van deze review mag dus wel duidelijk zijn: de Z15 is een puik toetsenbord dat met zijn grote mate van customization bij eenieder in de smaak zal vallen. Zeker met de prijs van momenteel rond de € 90,- is de Z15 een toetsenbord dat zeker kan concurreren met de grote namen in de toetsenbordenwereld. Kortom, ik ben zeer tevreden en met een toetsenbord als de EVGA Z15 op mijn bureau zal ik nimmer terugverlangen naar mijn oude Ali-plank.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid