Review: Fresh ’n Rebel Clam Elite
Links; Navigatie;- Specificaties
- Showcase
- App - Personal Sound by Audiodo
- In de praktijk
- Conclusie
Dusver in mijn diverse audio-avonturen heb ik nog niet uitgebreid mogen rommelen met Active Noise Cancellation (ANC). Daar komt nu verandering in, want ik ben de laatste tijd aan de slag gegaan met een drietal apparaten dat ANC biedt. Degene die in deze review centraal staat, betreft de Clam Elite van Fresh ’n Rebel. Zoals de naam al hint, betreft het een geüpgraded versie van de Clam ANC. In dit geval met het zogeheten Personal Sound van Audiodo, ingebouwde touch-bediening en een Ambient Sound Mode.
Logischerwijs betreft dit dan een premium koptelefoon, met een prijs van € 199,99. Dat maakt het ook de duurste uiting van Fresh ’n Rebel dusver. Voor dat geld krijg je de genoemde features en als toevoeging een USB-C-poort i.p.v. Micro-USB. Oh, en dan is er nog de ondersteuning voor Siri én Google Assistent. Kortom, het nieuwe vlaggenschip dat ’toe-to-toe’ gaat met industrietoppers zoals Apple, Beats en Sony. Is het een succes? Dat gaan we uitgebreid beluisteren…
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Fresh ’n Rebel Clam Elite |
---|---|
In de doos | Clam Elite wireless over-ear headphones Oplaadkabel (USB-C) Audiokabel (3,5 mm) Pouch |
Draadloos gebruik | 30 uur met digitale ANC 40 uur zonder digitale ANC |
Features | Bluetooth wireless Digitale Active Noise Cancelling tot 34 dB Personal Sound Ambient Sound Mode Ingebouwde afstandsbediening en microfoon Touch control Voice assistant Auto pause |
Oplaadtijd | 4 uur |
Gewicht | 260 gram |
Kleuren | Silky Sand - 3HP4500SS Steel Blue - 3HP4500SB Storm Grey - 3HP4500SG |
Een waslijst aan features
Laten we als eerste de specificaties van de Clam Elite bekijken. Wat dat betreft moet ik beginnen met een stukje kritiek, want op de productpagina worden geen uitgebreide specificaties weergegeven. Zo wordt zelfs de Bluetooth-versie niet aangeduid, noch een (mogelijke) ondersteuning voor AptX. Dat terwijl dit cruciale eigenschappen zijn van headphones in deze productcategorie. Daarnaast ontbreekt het aan zaken zoals de impedantie, het frequentiebereik van de drivers en meer.
Daar zie ik graag verandering in, gezien de Clam Elite - qua prijspunt en features - mikt op bovengemiddelde gebruikers. Gelukkig heeft Fresh ’n Rebel reeds aangegeven daar in de toekomst rekening mee te houden. Voor nu kunnen we kijken naar de featurelijst die is aangegeven en dat mag alsnog een flinke zijn. Denk maar aan Active Noise Cancellation, een Ambient Sound Mode, touch-bediening en ondersteuning voor Google Assistent en Siri.
Die laatste twee zijn overigens dé nieuwe features ten opzichte van het lager gesegmenteerde model. De Clam Elite is, voor zover zichtbaar, een geüpgraded versie van de Clam ANC. Er is niet aangegeven om welk type ANC het gaat, maar ik kan alvast bevestigen dat het feed-forward ANC is, ofwel met een extern geplaatste microfoon. De werking en kwaliteit ervan bespreken we in het hoofdstuk omtrent de praktijkervaring.
Al met al heeft de Clam Elite dus een nodige lijst aan features in huis voor een ANC-koptelefoon. Verdere, opvallende zaken zijn aspecten zoals USB-C, een batterijduur van minstens 30 uur en een verrassende oplaadtijd van vier uur. Die laatste lijkt niet overeenkomstig met de aanwezigheid van USB-C, dus dat is mede iets om in de praktijk te testen. Daarover gesproken, het is tijd om de koptelefoon uit de verpakking te toveren.
Het is voor mij de eerste maal dat ik een product van Fresh ’n Rebel uit een doos mag tillen. De verpakking is in dit geval van dezelfde kleur als de koptelefoon zelf, Steel Blue, en opent vanaf de zijkant. Aan de linkerzijde is een bericht van de fabrikant te lezen en rechts krijgen we een preview van de koptelefoon zelf. Die wordt verscheept in stevig schuim en beschermd met een plastic cover. Kortom, niet verkeerd.
Opvolgend is de inhoud onder de koptelefoon aan de beurt. Die bestaat uit twee beknopte handleidingen voor de headset zelf en werking van de Personal Sound-app. Een toffe toevoeging zijn ongetwijfeld de gekleurde kabels; een USB-C naar USB-A-kabel en een 3,5mm-kabel. Het tweetal mag zelfs van dezelfde kleur blijken als de headset. Tenslotte is er een stoffen zak bijgevoegd om de headset in te bewaren.
Halverwege het inpakproces konden twee kittens het niet laten om even een blik te werpen. De headset zelf bleek minder interessant te zijn dan de verpakking, dus ik vermoed dat de lieftallige beestjes geen voorkeur hebben voor mosselen.
Kittens terzijde, het is nu tijd om een proper kijkje te nemen bij de Clam Elite. De blauwgekleurde koptelefoon doet er, zonder enige twijfel, echt uitspringen. Van glanzende details, zoals de krabben op de oren, tot aan de leren oorschelpen en stoffen hoofdsteun, het uiterlijk mag er wezen. Op het rechteroor treffen we de bedieningsknoppen aan, waarnaast het rechteroor fungeert als locatie voor de touch-bediening.
De ANC-knop schakelt tussen drie standen: uit, ANC en Ambient Sound Mode. De powerknop spreekt logischerwijs voor zich, al is deze mede bestemd om met Bluetooth te paren. Onder de twee knoppen is nog de USB-C-poort te vinden om de koptelefoon bedraad te gebruiken én op te laden. Bedraad gebruik is tevens mogelijk via de 3,5mm-ingang die op het linkeroor te vinden is. Er zijn dus allerlei platformen om de Clam Elite mee te gebruiken, hetzij draadloos, via USB of 3,5 mm.
Tenslotte is het mechanisme voor inklapbare oren zichtbaar bij de hoofdsteun. De oren zelf bewegen overigens volledig flexibel en zijn niet in een enkele stand vast te zetten/klikken. Wel is de hoofdsteun instelbaar via een typerend schuif- en klikmechanisme. Zoals ik eerder al aangaf, is er sprake van leren oorschelpkussens en mag de hoofdsteun van stof zijn.
Een van dé verkooppunten van de Clam Elite betreft de Personal Sound-app van Audiodo, te vinden in de app stores als Fresh ’n Rebel: Personal Sound, waarmee je je effectieve gehoor kan meten. Dat stelt de app in staat om frequenties te versterken per individueel oor, om te compenseren voor eventueel gehoorverlies. Deze feature is overigens alleen beschikbaar voor de Clam Elite, dus houd daar rekening mee. Er blijkt in de Google Play Store namelijk wat verwarring te zijn en als gevolg negatieve reviews. Maar goed, laten we kijken naar de installatie en werking van de app.
Bij de eerste opstart vraagt de app om locatietoegang. Gelukkig is dat niet benodigd om de app te laten functioneren, maar er zijn wel diverse gegevens die de app alsnog verzamelt. Denk hierbij aan het gebruikte apparaat, het besturingssysteem en leeftijd plus geslacht van de gebruiker. Fresh ’n Rebel duidt in haar privacybeleid aan dat de gegevens niet met derden worden gedeeld. Het zou enkel bestemd zijn voor gebruik door de fabrikant zelf - waarschijnlijk voor ontwikkelingsdoeleinden.
Locatiegedoe terzijde, opvolgend gaat de app op zoek naar apparaten. Het duurde slechts enkele seconden om de Clam Elite te vinden en ermee te verbinden. Na die initiële setup is het mogelijk om de eerdergenoemde kalibratie te starten voor het gehoor.
Alvorens de kalibratie start, biedt de app uitleg omtrent de werking. Ook worden er instructies weergegeven, waarbij het van belang is om deze correct op te volgen. Met name als het gaat om het plaatsnemen in een rustige omgeving. Bij een mislukte kalibratie worden de verkeerde frequenties versterkt, wat resulteert in een verslechterde geluidservaring of ongebalanceerd geluid tussen de oren.
In mijn geval heb ik de kalibratie driemaal doorlopen alvorens ik tevreden was met het resultaat. Dat is overigens niet te verwijten aan de app, want bij de eerste keer werd ik afgeleid door het nemen van screenshots. Bij de tweede maal dook er achtergrondherrie op, waardoor het geluid vrij ongebalanceerd werd. Bij de derde pogingwas het ‘bingo’ en merkte ik een directe verbetering op in de geluidservaring.
Na de kalibratie is de verbetering ingeschakeld en wordt deze automatisch toegepast bij gebruik van de Clam Elite met het apparaat. De Personal Sound-app en bijbehorende verbetering zijn dus enkel te gebruiken op ondersteunde apparaten, hetzij iOS of Android. Het is overigens mogelijk om verschillende profielen aan te maken, dus verschillende gebruikers kunnen op hetzelfde apparaat genieten van de verbetering.
Daarover gesproken, laten we de geluidservaring uitbundig bespreken in het volgende hoofdstuk.
Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder comfort, kwaliteit, Active Noise Cancellation en batterijduur.
Comfort en touch-bediening
Het eerste aspect om te bespreken, is wat mij betreft het comfort en hoe de Clam Elite bestuurt. Om met het eerstgenoemde punt te starten: de koptelefoon ligt heerlijk op het hoofd. Met het gewicht van slechts 260 gram legt de hoofdsteun ook weinig druk op. Een belangrijker aspect voor de ANC betreft de isolatie en daar zijn de leren oorschelpkussens een kanjer in. Ze liggen eveneens comfortabel rond het oor, al worden ze wel wat warmer dan stoffen kussens. Maar ja, dat is een bewuste keuze die je nou eenmaal maakt bij ANC.
Vervolgens door naar één van de tofste elementen: de touchbediening op de Clam Elite. Met diverse bewegingen en tikken stuur je de verscheidene functies aan. Zo kan je media pauzeren of hervatten door tweemaal op het rechteroor te tikken. Door het rechteroor te bedekken, activeer je tijdelijk de Ambient Noise Mode. Deze valt ook handmatig in te stellen door op de knop te drukken op het rechteroor. Daarmee schakel je sowieso tussen ‘uit’, de Ambient Noise Mode en Active Noise Cancellation.
Van dergelijke handelingen krijg je overigens audiobevestigingen. Zo speelt een muziekje af bij het aanzetten en uitschakelen, krijg je een bevestiging bij minimaal/maximaal volume en vertelt een stem in welke modus de koptelefoon zich bevindt bij het schakelen met de eerdergenoemde knop.
Opvolgend kan je naar voren of achteren swipen om naar de volgende of vorige content te gaan. Kortom, de koptelefoon komt met de typerende features. Daarover nog gesproken, er is natuurlijk mede ondersteuning voor Siri en Google Assistant. Ze zijn te benaderen door je vinger een aantal seconden op het rechteroor te houden. Dat werkt gewoonweg naar behoren, dus daar heb ik verder niets over te zeggen of te klagen.
Wel moet ik een opmerking maken bij YouTube op Android. In die app wilde de touchbediening niet betrouwbaar werken, als in, dat pauzeren en hervatten niet functioneerde, alsmede vorige en volgende. Na handmatige interactie met de app werkt de touchbediening wel, dus ik vermoed dat het probleem in de app zelf zit. Mede doordat Netflix en Spotify gewoon wel en te allen tijde functioneerden met de touchbediening. Maar goed, het is wel iets om rekening mee te houden.
Geluidskwaliteit
Genoeg over handelingen, want hoe zit het met de geluidservaring? Voor een koptelefoon van 200,- euro liggen de verwachtingen logischerwijs hoog. Om met de voordeur in huis te vallen: fe-no-me-naal. De Clam Elite biedt, zonder enige twijfel, de beste geluidskwaliteit die je binnen het prijssegment mag verwachten. Zonder ook maar iets te tweaken, is de audio-ervaring uitstekend gebalanceerd, kristalhelder en zuiver. Daarnaast zit er ook nog eens flinke, doch niet overheersende bas in.
Mijn muzikale reis begon met niets minder dan The Sound of Silence van Simon & Garfunkel. Ik kan niet ontkennen, noch verbergen dat ik met natte ogen heb genoten van één van m’n favorieten. Op maximaal volume is er totaal geen sprake van ruis of interferentie. De emotie zette ik voort met Phil Collins en In the Air Tonight. Bij de binnenkomst van de drums had ik slechts één reactie: “godskolere, wat een geluid". Het mag alvast duidelijk zijn dat Fresh ’n Rebel een verdraaid goede koptelefoon neerzet.
Maar goed, dat is voor relatief rustige muziek. Hoe zit het met de talloze liefhebbers van harde stijlen? Na een stukje emotie heb ik ook mijn oren gestreeld met Babymetal en wat (Italiaanse) hardstyle. Dat is waar de bas zijn spierballen toont, doch niet overheerst. Dat wil niet zeggen dat het voor iedereen is weggelegd. De headset is overduidelijk gericht op de liefhebbers van een stevige(re) bas. Zelf heb ik er echter niets over te klagen, beter nog, ik smul ervan.
Uiteraard is er dan nog de bespreking van Personal Sound by Audiodo. Het heeft me aangenaam verrast hoeveel impact deze app heeft op de geluidservaring. Na inschakeling en gebruik ervan transformeert de Clam Elite van “zo dan" naar “ZO DAN". In het geval van mijn oren weet de app dus een behoorlijke verbetering toe te passen. Wel kan dit verschillen per persoon en vereist het accurate kalibratie, maar eenmaal in werking maakt de geluidservaring met de Clam Elite gewoonweg compleet.
ANC en Ambient Noise Mode
Dat de muziekervaring solide is, mag inmiddels duidelijk zijn. Nu is het tijd om hét verkooppunt te bespreken: ANC. Hier kan ik kort en krachtig over zijn: deze doet prima zijn werk en elimineert lage(re) frequenties. Zo kon ik door huis heen lopen zonder het gebrom te ervaren van een ventilator, de vaatwasser en dergelijke apparatuur. Ook geluiden van buitenaf worden voor een groot gedeelte geëlimineerd, zoals van auto’s. Het zijn enkel stemmen en gegil - iets met een bushalte voor de deur - die overblijven.
Als het gaat om het type Active Noise Cancellation, dan is er gewoon sprake van feed-forward ANC. Dat wil zeggen dat er een externe microfoon is die omgevingsgeluiden oppikt. Die variant kan een beter resultaat opleveren (vooral bij hogere frequenties), maar is gevoeliger voor wind. Dat heb ik in de praktijk ook mogen ervaren, hetzij buiten en met een ventilator naast me. Verder betreft het geen hybride ANC, voor zover ik weet, maar dat was dan ook zichtbaar geweest aan de prijs.
De Active Noise Cancellation doet exact waar het voor bestemd is, maar hoe zit het met de Ambient Noise Mode? Zoals de naam al aanduidt, kan je daarmee je omgevingsgeluiden horen tijdens het beluisteren van muziek. Handig voor als je een oogje - of oor - in het zeil moet houden. Een belangrijke opmerking erbij is dat het volume tijdens de inschakeling niet verandert. Bij het bedekken van het rechteroor verandert het volume wél - óók als de koptelefoon zich reeds in de Ambient Sound Mode bevindt.
In de praktijk merk ik wel dat de Ambient Sound Mode iets minder goed presteert in drukkere omgevingen. Het geluid klinkt in die situaties minder helder dan ik gewend ben van andere apparaten met een dergelijke modus. Binnenshuis werkt het echter prima en in het openbaar vervoer kan je prima mededelingen beluisteren. Dit is het enige aspect waar allicht wat ruimte in zit voor toekomstige verbetering.
Bluetooth
Om tussendoor aan te kaarten: de Bluetooth-functionaliteit werkt met lage latency. Dat wil zeggen dat video en audio gesynchroniseerd blijven, wat handig is voor het bekijken van films met de koptelefoon. Het betreft dus minimaal versie 5.0, wat ook voordelen met zich meebrengt op het gebied van connectiviteit. Zo doet de headset na het opstarten vrijwel direct verbinden met een gekozen apparaat. Dat is gewoonweg prettig om in huis te hebben als feature en tegelijkertijd een minimale verwachting voor een premium headset.
Opladen en batterijduur
Als het tenslotte gaat om batterijduur, dan heb ik in eerste instantie niets op te merken. Zo kon ik gemakkelijk 30 uur uit de Clam Elite halen met ANC aan. Kortom, dat is volgens de verwachting. Wel is wat er vreemds op te merken aan het opladen. Zo duiden de specificaties aan dat het opladen wel vier uur zou duren. Dat deed me verrassen, gezien de aanwezigheid van USB-C. Die standaard brengt inherent snelladen met zich mee, dus de verwachting ligt lager dan vier uur, toch?
In de praktijk wist ik de Clam Elite inderdaad sneller op laden: binnen een kwartier van 0% naar ongeveer 40% met een snellader van 15 watt. Of de batterij dat wattage daadwerkelijk ondersteunt, weet ik echter niet zeker. Wel durf ik te stellen dat je niet vier uur lang bezig met opladen, althans, mits je een snellader gebruikt. Mijn vermoeden is dat je binnen een uur tot anderhalf uur de koptelefoon volledig kan opladen, afhankelijk van de lader die je gebruikt.
In betrekking tot het opladen is er helaas een groot minpunt te benoemen: het is niet mogelijk om de koptelefoon te gebruiken tijdens het opladen. De Clam Elite aan je laptop hangen met een USB-C-kabel én tegelijkertijd muziek beluisteren is dus geen optie. Gelukkig kan je vrij snel eenderde van je batterij opladen, zoals ik al aangaf. Mocht je dus met een lege batterij zitten, dan kan je na een kwartier of half uur weer het nodige aantal uren genieten.
Tijd om te duiken in de conclusie betreffende de Clam Elite van Fresh ’n Rebel. Wat is het een genot geweest om deze koptelefoon de afgelopen weken te mogen testen. Laten we als eerste beginnen met het krachtigste aspect: de fantastische geluidskwaliteit. Deze is gebalanceerd voor allerlei muziek, zo helder als het maar kan en vereist geen tweaking. Althans, met uitzondering van Personal Sound by Audiodo. Die app kan een verschil maken voor de oren en tilt de geluidservaring naar een hoger niveau.
Natuurlijk kan de Active Noise Cancellation niet uitblijven en daar ben ik tevens lovend over. Het betreft feed-forward, dus houd rekening met gevoeligheid voor wind. Afgezien van dat werkt de ANC volledig naar behoren. Datzelfde gaat grotendeels op voor de Ambient Sound Mode, met als enige uitzondering een klein kwaliteitsverlies in drukkere omgevingen. Gelukkig is dat dan één van de weinige minpunten die ik überhaupt aan kan kaarten.
Over minpunten gesproken: het opladen. Dan praat ik niet over de oplaadtijd, want die blijkt veel korter dan officieel aangegeven, maar over het niet kunnen gebruiken van de Clam Elite tijdens het opladen. Gelukkig heb je met een snellader binnen een kwartier weer beschikking tot eenderde van de batterij, ofwel uren aan gebruik. In betrekking tot gebruik heb ik niets op te merken, want de koptelefoon mag comfortabel zijn, goed isoleren en bezit handige touchbediening.
Al met al is de Clam Elite van Fresh ’n Rebel als niets minder te beschrijven dan onderdeel van de elite. Voor 200,- euro haal je een koptelefoon in huis met de beste geluidskwaliteit die je weet te wensen binnen die prijsklasse. Combineer dat met de ANC en je kan intens genieten van je favoriete muziek en films. Er zijn niet veel uitingen die voor dat geld hetzelfde bieden. Wat mij betreft dan ook waardig van een award, want het is alles waar mijn hart en oren naar verlangen.