Review: Fresh ’n Rebel Code ANC (Ruby Red)
Links; Navigatie;Waar ik in zoverre met active noise cancellation (ANC) in oortjes bekend ben, is het nu de tijd om te mogen rommelen met een ANC-headset. De Fresh ’n Rebel Code ANC is een on-ear headset met, zoals het in de naam aangeeft, Active Noise Cancellation. Met de adviesprijs van € 79,99 kijk je in de middenmoot van de meeste Bluetooth-headsets en qua features ook.
Het is mede de vraag of Fresh ’n Rebel het dusdanig heeft aangepakt dat de Code ANC toch de voorkeur krijgt in deze categorie aan headsets. Oh, en hoe bokst de Code ANC op tegen mijn gebruikelijke oortjes met ANC? Dat is allemaal iets waar we een antwoord op hebben na deze review.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | Fresh ’n Rebel Code ANC |
---|---|
In de doos | Code ANC draadloze on-ear koptelefoon Oplaadkabel (USB naar USB-C) Audiokabel (3.5 mm) Opbergtasje Quick start guide |
Draadloze speelduur | 30 uur Met ANC: 17 uur |
Features | Bluetooth wireless Active Noise Cancelling tot 25dB Spraakassistent Ingebouwde afstandbediening en microfoon |
Oplaadtijd | 2 uur |
Gewicht | 220 gram |
Kleuren | Silky Sand (3hp3000ss) Dusty Pink (3hp3000dp) Misty Mint (3hp3000mm) Steel Blue (3hp3000sb) Ruby Red (3hp3000rr) Storm Grey (3hp3000sg) |
Missende details
Waar de bovengenoemde specificaties een paar functies aanduiden, zien we toch dat het meeste aan ruimte ingenomen wordt door de kleurenopties. Hoewel dat enerzijds een grap is, had er plaats mogen zijn voor zaken zoals het frequentiebereik van de drivers en de Bluetooth-versie. Gelukkig valt laatstgenoemde te achterhalen, waar het Bluetooth 5.0 betreft, al besteed ik hier in een later hoofdstuk meer aandacht aan.
Ook heb ik iets mogen testen, of tenminste uit nieuwsgierigheid gedaan, en kan bij deze vertellen dat het gaat om een feature die nergens genoemd is. Zo kan je ANC los van de headset zelf gebruiken en haal je daarmee makkelijk 60 tot 70 uur aan gebruik. Mocht dat een gewenste feature zijn, dan is die hier absoluut aanwezig, ondanks dat Fresh ’n Rebel het niet aangeeft.
Nu was ik zelf al bekend met de naam Fresh ’n Rebel, mede dankzij de Fresh ’n Rebel Fly Stream. Alhoewel dat geen headset is, is het toch mijn entree geweest bij dit Nederlandse bedrijf. Wat ik zeer interessant en leuk vind om te zien, is dat alles bij Fresh ’n Rebel gecoördineerd is qua kleuren. Zo valt zowel de doos als inhoud gelijk met de kleur van de headset.
Verder in de doos zien we de kleuren weer terugkomen in de kabels. Het gaat hier om een 3,5mm-kabel en USB-C naar USB-A kabel. Jammer genoeg zit er dan een grijs opbergtasje bij. Het had juist interessant geweest als deze ook dezelfde kleur had gehad als de headset. Zoals gewoonlijk zit er ook een handleiding bij, welke ook online op de site van Fresh ’n Rebel te vinden valt.
En daar komen we eindelijk aan bij de headset zelf. Zoals te zien viel, is dit de kleur Ruby Red. Deze kleur valt ook natuurlijk te zien op de oorschelpen, welke gemaakt zijn van vegan leather. Hierdoor voelen ze flexibel en zacht aan, waardoor de headset niet oncomfortabel wordt na langere duur. Ook heeft de hoofdband een siliconen voering die voorgaande claim ondersteunt. De oorschelpen vallen ook ontzettend vrij aan te passen aan het hoofd waar het op zit, met een goede klik om te bevestigen dat die verzet is. Ook beweegt de oorschelp zelf ietwat mee met de oren, dit is omdat oren niet naar de zijkant staan maar iets gedraait naar voren.
Dankzij de beschikking over een USB-C-poort op de linkeroorschelp en een 3,5mm-poort op de rechteroorschelp kan je ten alle tijden verbonden staan. Helaas is de USB-C-poort alleen voor opladen en kan de headset niet gebruikt worden tijdens het opladen. Naast de USB-C-poort op de linkeroorschelp zit ook een blauwe led, welke aan gaat op het moment dat ANC geactiveerd wordt via de knop die net iets hoger zit. De rechteroorschelp zit iets voller. Zo is er niet alleen de 3,5mm-poort, maar zit er ook een witte LED die knippert wanneer die nog moet verbinden en wit schijnt wanneer de verbonden is. Iets hoger zitten de makkelijk te gebruiken plus- en minknoppen. Deze kunnen gebruikt worden voor volume-aanpassing en het skippen van nummers. Daarboven zit zowel de aan/uitknop als de knop voor het pauzeren/hervatten van je media en activeren van je voice assistent - dit allen dus via dezelfde knop.
Nu zijn we natuurlijk aangekomen bij het belangrijkste stuk van dit artikel. Hoe mooi een product ook kan zijn, het moet wel bruikbaar zijn. Aangezien het hier gaat om een subjectief onderwerp raad ik ieder aan om zelf goed te kijken wat voor headset bij jouw wensen past.
Comfort en besturing
Persoonlijk heb ik zelf altijd een voorkeur gehad voor over-ear headsets. Mede dankzij het idee dat mijn oren niet platgedrukt worden tijdens het gebruik. Nu was ik verrast op het moment dat ik hem voor het eerst op zette. Met dank aan de zachte voering in de oorschelp, en het mechanisme waardoor hij ietswat meedraait, voelde het niet alsof ik mijn oren platter wilde hebben. Daarentegen is het wel iets wat op je oor blijft drukken, en dat is iets wat na langere tijd wel steeds duidelijker werd, maar niet dat het oncomfortabel werd. Dit wordt natuurlijk ook zo bereikt door de hoofdband. Los van elkaar zou je 1: geen werkende headset hebben en 2: teveel druk krijgen op of de oren of het hoofd. De oorschelpen zijn ietswat moeilijk te verstellen wanneer je hem eenmaal op hebt, maar bieden aan beide kanten 9 verschillende standen. Dit zorgt voor een totaal aan 18 manier hoe je hem op kan hebben waardoor comfort makkelijk te vinden is.
De besturing van de Code ANC is simpelweg gezegd, makkelijk te begrijpen en gebruiken. Hier zijn wel alleen twee struikelblokken te vinden van de headset. Het belangrijkste en vervelendste heeft te maken met de ANC-knop. Elke keer dat ik gebruik maakte van ANC moest ik hem zelf uitzetten. Dit is nadat of voordat ik de headset zelf uit had gezet. Ook had ik in het begin problemen met de besturing van volume en muziek omdat dat beiden via dezelfde knoppen gaat. Dit kan een punt zijn van waar je aan gewend bent met andere headsets, waar in mijn geval ik graag de muziek bestuur via de power-knop.
Geluidskwaliteit
In het begin van mijn reis met de Code ANC had ik teleurstellingen met het geluid. Naast dat de muziek goed klonk, had elk soort andere media (via andere apps) het effect alsof het uit het riool kwam. Na gerommeld te hebben met de instellingen van mijn telefoon (Oneplus 9 Pro) op het vlak van Dolby Atmos was het geluid overal wel goed (mochten anderen dit probleem hebben, Dolby Atmos uitzetten hielp). Luisterende naar Elton John zat ik rustig te genieten van mijn workout in de sportschool, alhoewel het weer van boven de 30 °C ervoor zorgde dat ik meer van de muziek genoot.
Na het gezang van Elton te hebben gehoord wilde ik meer bas gaan proeven. Dit deed ik met dank aan Shivers van Ed Sheeran. Waar de bas echt hoorbaar is in elke 1ste maat, was die niet te overheersend. Met de percussie en bas in het refrein viel er een mooi onderscheid te maken met waar deze headset toe in staat is. Hoewel het niet slecht klonk, vielen op die stukjes wel de bas heel erg op. Dit geeft mij het idee dat de Code ANC beschikt over een V-shaped soundstage, waardoor de bas en treble vaak hoger/harder uitkomen tegenover de centerstage. Nu is dat bij deze headset gelukkig niet extreem, maar dat is ook maar net wat je voorkeur heeft.
ANC
Tijd om in onze handen te wrijven, want we gaan het nu hebben over de feature die speciaal een plek heeft gekregen in de naam van de headset. Hierdoor heb ik natuurlijk extra gefocust op of het meer een leuke gimmick is, of dat het wel degelijk een goede functie is voor wat het kan op dit prijspunt. Ook komt hier een nergensgenoemde functie naar voren, iets wat door Fresh ’n Rebel nu wel bevestigd is als functie.
Laten we gelijk met de deur in huis vallen: ANC gaat niet automatisch uit als je de headset uit zet. Het feit dat je het zelf moet doen, kan tot vervelende situaties leiden zoals een lege headset. Nou kan ik vertellen dat dat alleen een zorg zal zijn als de Code ANC al opgeladen moest worden. Tijdens het testen, kwam ik er dus achter dat ANC niet automatisch uitgaat, maar dat liet mij denken aan een test. Hoelang kan de headset mee als die vanaf 100% alleen ANC aan heeft staan? Geen Bluetooth, geen muziek erdoorheen, echt alleen ANC voor de momenten dat je stilte wenst. Houd je vast, want naast de 30 uur speelduur met bluetooth, en 17 uur met zowel bluetooth als ANC aan, houdt de headset het maar liefst 60 uur vol met alleen ANC.
Nu dan alleen nog, doet het wat het moet doen? Is de ANC in de naam waardig genoeg om daar te staan? Ja. Tuurlijk bokst het niet op tegen mijn duurdere oortjes met ANC, maar die zitten ook in een andere (prijs)categorie. Maar wat mij verraste is dat ondanks dat het een on-ear headset is, en een perfecte seal ontzettend moeilijk is, er toch net genoeg geluid weggefilterd wordt zodat je meer van je muziek, of rust, kan genieten. Dit komt omdat voornamelijk de lagere/zachtere tonen van de omgeving eruit gefilterd worden. Ondanks dat ik zelf gewend ben aan ANC wat haast alles wegfilterd, doet de Code ANC het goed genoeg.
Batterijduur en opladen
Waar de Code ANC wordt geadverteerd met 30 uur aan een stuk door luisteren zonder ANC, kan ik bevestigen dat die het inderdaad lang volhoudt. Ik heb hem zonder problemen tussen één en anderhalve week kunnen gebruiken, van 100% tot die leeg was. En op het moment dat die leeg is, kan je nog steeds gebruikmaken van de headset dankzij de 3,5mm-poort.
Met ANC merkte ik dat het minder was, ongeveer de zeventien uur, en meer in de richting kwam van vijf á zeven dagen. Zoals vermeld, als je alleen ANC gebruikt, haal je tussen de 60 en 70 uur. Qua opladen merkte ik dat het minder dan twee uur duurde. Het enige nadeel bij het opladen was dat die niet te gebruiken was terwijl die aan de stekker zat. Dit komt niet alleen voor bij de Code ANC, want bij Fresh ’n Rebel is dit met meer headsets het geval, waar dit ongewoon is tegenover andere grote merken.
Na al die woorden zijn we eindelijk aangekomen bij het concluderende gedeelte, ofwel de conclusie. Voor een adviesprijs van € 79,99 en de bijbehorende functies, waaronder ANC, is dit één van de weinige headsets in deze prijscategorie. De keuze maken is dus ietswat makkelijker, omdat er minder vergeleken hoeft te worden.
Dus mochten je voorkeuren liggen bij on-ear, opvallende kleuren en goed geluid, dan zit je met de Fresh ’n Rebel Code ANC goed. Het comfort en geluid zijn hierin doorslaggevend geweest, zelfs na wat problemen zoals Dolby Atmos. Ook voor onderweg is dit een goede headset vanwege de compactheid als die eenmaal opgevouwen is.
Ligt je voorkeur alleen meer bij over-ear, dan zou ik persoonlijk de Code ANC niet aanraden, al heb ik alsnog goed genoeg kunnen genieten van het geluid. Als je het aan mij vraagt, komt goed geluid beter tot zijn recht met een over-ear ontwerp, maar dat is nou eenmaal niet het ontwerp waar hier voor gekozen is.
In de toekomst zie ik graag dat Fresh ’n Rebel haar specificaties uitgebreider maakt. Dit voor de perfecte keuze voor een headset, omdat meer informatie nooit slecht is. Daarnaast zie ik graag een app in de toekomst, zodat er gespeeld kan worden met een equalizer, eventuele versterkingen of andere opties. Alles om het zo gepersonaliseerd mogelijk te maken en natuurlijk nóg betere audio uit je headset te krijgen.